Šetríte na potravinách na úkor kvality?
Ahojte 🌞
Ste ochotné šetriť pri nákupe na úkor kvality potravín? Alebo si radšej priplatíte za lepšie zloženie, pôvod a kvalitu?
Ceny potravín idú stále hore a človek to už dosť cíti pri každom nákupe.
Dnes som minula 40 eur a to som kúpila fakt len bežné veci, stravujeme sa iba doma, teda bežné veci na varenie /kurča tam bolo/, jogurty, maslo, mlieko, žiadne somariny, sladkosti . Začínam viac rozmýšľať nad tým, čo kupujem a kde by sa dalo ušetriť.
A čo ma úplne vytáča je to zmenšovanie balení, niekde si to ani tak nevšimnem na prvý pohľad, až doma - aby človek všetko skúmal :-/
@zuzulienocka78 ja si teda zatial pozor moc nedavam, kupujem to, co lubime ale tiez som bola dnes rano na nakupe a vozik som nemala az taky plny a platila som 100€, takze uz budem musiet zacat asi rozmyslat, lebo to je neskutocne, ako tie ceny idu hore
@zuzulienocka78 tazko povedať lebo v slovenskych potravinach uz nie je kvalitne pomaly nic
1.Kvoli tlaceniu penazi slo vsetko vo svete hore, inflacia 2.Na Slovensku je ale toto este pritvrdene okradanim nazyvanym konsolidacne balicky, kde ti zoberu viac z hrubej mzdy ( dane a odvody od teba aj zamestnavatela = dostanes menej v cistom) = prve zdanenie, zaplatis vyssie ceny v obchode kvoli vyssej DPH = druhe zdanenie uz raz zdaneneho, vyssim nakladom na pracu, lebo zamestnavatel plati vyssie odvody, kvoli blbej transakcnej dani = tretie zdanenie.
Proste, ak sa svetu dari zle, tak krajinam so skorumpovanou vladou sa dari vzdy extra zle este navyse, lebo zlodejske vlady sa nikdy neunuvaju s vytvaranim rezerv na horsie casy v casoch dobrych. Po nas potopa ...
Ako sa zdrazovanie nezastavi, lebo cim viac vyberu, to hned hned aj prezeru a problem s chybajucimi peniazmi sa nijako nevyriesil, budes musiet dalej viac a viac rozmyslat, kde usetrit.
@anonym_df8c76 ak ťa to ukľudní, tak vedz, že napríklad u nás je to oveľa horšie. Kanada má najvyššiu infláciu potravín z krajin G7, v porovnani napríklad s USA dvojnásobnú. Máme liberálnu vládu ktorá ruinuje krajinu už vyše 10 rokov.
1.Kvoli tlaceniu penazi slo vsetko vo svete hore, inflacia 2.Na Slovensku je ale toto este pritvrdene okradanim nazyvanym konsolidacne balicky, kde ti zoberu viac z hrubej mzdy ( dane a odvody od teba aj zamestnavatela = dostanes menej v cistom) = prve zdanenie, zaplatis vyssie ceny v obchode kvoli vyssej DPH = druhe zdanenie uz raz zdaneneho, vyssim nakladom na pracu, lebo zamestnavatel plati vyssie odvody, kvoli blbej transakcnej dani = tretie zdanenie.
Proste, ak sa svetu dari zle, tak krajinam so skorumpovanou vladou sa dari vzdy extra zle este navyse, lebo zlodejske vlady sa nikdy neunuvaju s vytvaranim rezerv na horsie casy v casoch dobrych. Po nas potopa ...
Ako sa zdrazovanie nezastavi, lebo cim viac vyberu, to hned hned aj prezeru a problem s chybajucimi peniazmi sa nijako nevyriesil, budes musiet dalej viac a viac rozmyslat, kde usetrit.
@anonym_df8c76 pre zamestnávateľov sa odvody pokiaľ viem nezvýšili, 2026 sa zvýšili odvody pre zamestnanca (nie pre zamestnávateľa) o 1% iba zdravotné odvody, nie sociálne, takze pri vymeriavacom základe 2000 eur mesačne ti to zoberie z čistej mzdy 20 eur, myslím si, že ako jednotlivca ťa toto opatrenie nezachráni ani nijak extra nepotopí.
2025 sa zvyšovali limity pre vymeriavací základ, nie percento pre odvody, takže sa to tyka len vysokopríjmovych skupín.
DPH sa platí všade
@anonym_df8c76 ak ťa to ukľudní, tak vedz, že napríklad u nás je to oveľa horšie. Kanada má najvyššiu infláciu potravín z krajin G7, v porovnani napríklad s USA dvojnásobnú. Máme liberálnu vládu ktorá ruinuje krajinu už vyše 10 rokov.
@sisaka
Přehled od AI
Priemerná čistá (netto) mzda v Kanade sa líši v závislosti od provincie, odvetvia a skúseností, ale v roku 2025/2026 sa priemerný mesačný plat po zdanení pohybuje približne v rozmedzí 2 200 až 2 800 EUR.
V kanadských dolároch (CAD) sa priemerný mesačný príjem po odpočítaní daní často uvádza na úrovni okolo 3 000 až 4 000 CAD a viac, v závislosti od konkrétnej situácie a výšky odvodov.
---
Priemerná nominálna mesačná mzda v hospodárstve SR v 3. štvrťroku 2025 dosiahla 1 569 € v hrubom. Pri prepočte na čistú mzdu (netto) pre zamestnanca bez detí a iných úľav to vychádza približne na 1 180 € až 1 210 €. Táto suma sa líši podľa veku, odvetvia a regiónu.
Kontrolujem vždy zloženie, umelé sladidlá a konzervanty. Nevyberám to podľa ceny.
@procrastique takisto, ak sa bavíme o kvalite, v prvom rade kontrolujem zloženie, je až neuveriteľné, čo dokážu výrobcovia napchať do potravín aby znížili ich cenu, či predľžili trvanlivosť.
nie pozerám krajinu pôvodu a to hlavne mäso len z mäsiarne aj keď istota tam tiež nie je 100% vajcia len u nás z hydinárne čo tu máme... a zeleninu krajina pôvodu Slovensko max Maďarsko aj ovocie už sa dá pekne kúiť,,, to zvyknem na trh chodiť už pomaly... a inak čítam krajinu pôvodu ak je SK drahšie ako PL beriem SK .... či jogurt, sladkosť atd
Ano , nakupujeme na ukor kvality.....predstavovala by som si menej peciva a viac zeleniny, masa, no neda sa..... a zacinaju sa nam prejavovat kadejake intolerancie, to je len umenie nakupit normalne... :(
@anonym_df8c76 pre zamestnávateľov sa odvody pokiaľ viem nezvýšili, 2026 sa zvýšili odvody pre zamestnanca (nie pre zamestnávateľa) o 1% iba zdravotné odvody, nie sociálne, takze pri vymeriavacom základe 2000 eur mesačne ti to zoberie z čistej mzdy 20 eur, myslím si, že ako jednotlivca ťa toto opatrenie nezachráni ani nijak extra nepotopí.
2025 sa zvyšovali limity pre vymeriavací základ, nie percento pre odvody, takže sa to tyka len vysokopríjmovych skupín.
DPH sa platí všade
@anonym_a7e0ed DPH sa plati vsade, zalezi dost na vyske. Madarsko, v orbanovom raji DPH 27%, Slovensko 23%. V madarsku je dan z pravnickych osob 9%, na Slovensko 24%. Z fyzickych osob Slovensko 19% a 24%. V madarsku dan z fyzickych osob je iba 15%. Ale ved dan sa plati vsade ze? Len ono zavisi, aka vysoka ... plus ake vysoke su tie mzdy. Z vyssich miezd na zapade aj pri vyssej dani zostane viac.
šetrím ...nikdy som to nerobila, ale teraz si aj 3 x rozmyslím, či niečo kúpim, alebo nie
Nešetrím extra na kvalite ale trvanlivé potraviny kupujem vždy do zásoby, keď sú v zľave, čo teda urobí v konečnom dôsledku peknú sumu na konci mesiaca. A áno, máme doma 36 litrov mlieka, 4 kila ryže, aj 5 zamrazených masiel atd atd. O to viac si potom môžeme dovoliť kúpiť čerstvej zeleniny a ovocia, často však vyberám sezónne. Mäso máme väčšinou domáce, beriem ho od chovateľa za lepšiu cenu ale kľudne kúpim aj v obchode, ryby od rybára. Nijak extra neriešim pôvod, na Slovensku aj keby sme mali neviem aký pôvod, tak sú to potraviny nižšej kvality. Nepotrebujeme zatiaľ šetriť ale v rámci finančne gramotnosti mi to príde takto v poriadku.
@zuzulienocka78 nie na potravinách nešetrim rada kupujem vela ovocia zeleniny v bio kvalite, vajicka z voľného výbehu takisto mlieko a jogurty od madomann, kvalitne maso, kvalitne sypane caje a výberovú kavu a je pravda ze to dost ide do peňazí… ale je pravda ze nemáme deti čiže tym si to mozeme dovoliť je rozdiel kupovat pre dvoch a pre štyroch, mozno raz ked budeme mat deti to budeme musieť zmenit zatial si užívame ze si mozeme kupit kvalitne veci a nepozerať na ceny a hlavne kupit načo mame chut
Na niečom ušetrím, na druhom miniem. Napr.jogurty sú mi jedno, podstatné je že mi chutia. Ale mäso kúpim len u mäsiara. Prestala som kupovať kadejaké omáčky, dressingy lebo veď to bude super na opekačku, grilovačku. Väčšina nám i tak nechutila a skončilo to v koši. Na vajíčka mám lokálny zdroj, vidím tie sliepky .Na divinu máme tiež zdroj.
Dosť zeleniny si v sezóne vypestujeme čo tiež urobí celkom pekný plus do rozpočtu. Ale samozrejme vidím že za bežný nákup na týždeň platím viac ako kedysi.
Ja som na materskej tak chodim rano do Billa-mavaju tam veci zlacnene lebo konci zaruka na druhy /treti den, takto kupujem ryby (ked vidim ze uz su osliznene tak samozrejme nie) alebo maso (ked je sparenevtiez nie) ale vacsinou v Billa maju vakuovo balene bez vzduchu cize fajn a varim dany den co takto je v akcii
Ale napr maju aj svoje clever jogurty za oar centov a zlozenue uplne ok bez chemie konzervantov a obycajny clever jogurt
Taktiez maju casto sladke balene pecivo ako makovnik kakaovnik orechovnik - mame veceru alebo ranajky
Velmi casto maju pred spotrebou tie drahsie billa premium vyrobky atd takze mozno vyzeram ako chudera co ma kodis80% veci s 50% zlavou 🙈😄 ale dost takto usetrim a mame aj ryby aj hovadzie stejky aj kuracie zo slovenskych chovov
Ale vravim som doma, mam cas ist kazde rano a popozerat co maju a varit z toho 🙂
Setrim aj ked by sme nemuseli. Pride mi ako vyhadzovanie penazi kupit napr. Philadelphiu, ked neznackova natierka stoji o polovicu menej a chuti nam rovnako.
Mozno ma niekto vysmeje, ale - zijem v EU. Na vsetko su pravidla a normy. Nemam vzdelanie a ani chut sa tym zaoberat. Maso kupujeme zvacsa u masiara ale ked prave nemam cestu okolo, kupim aj v supermarkete. Davam si pozor na vajicka (sposob drzania sliepok) ale to ma ako teenagerku traumatizoval jeden dokument.
Teraz sme napr. presli na discounter kavu (ja viem ze prave v taliansku zomrel jeden barista), predtym sme pili od Tchiba, ale zdvihli cenu za par rokov na dvojnasobok. Skusili sme inu, chuti rovnako, nemusim vyhadzovat peniaze 🤷♀️
Jedine obdobie kedy som si na kvalite dala 100% zalezat, bolo zavadzanie prikrmov.
Pocula som raz nejaku doktorku v podcaste povedat “lepsie ovocie zo supermarketu ako ziadne”.
A bude este drahsie. Slovensku pre Ficovu korupciu chcu zmrazit eurofondy. To znamena, ze statu budu chybat dalsie peniaze. A dvakrat si tipnite, odkial ich Fico zoberie chybajuce miliardy ... Spravne. Kym ovce nebecia hladom, tak zvysuj dane. Ked zacnu becat, vytiahni staru Simeckovu (a stareho Sorosa), ze ona ma chybajuce miliardy doma pod perinou. Len nikto nevie, odkial ich mala zobrat, ked nebola nikdy vo vlade ...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/803657-e...
Európsky parlament dnes bude hlasovať o tom, či navrhne Európskej komisii zmrazenie eurofondov pre Slovensko. Europoslanci o osude Slovenska rozhodnú v rámci hlasovania o rozpočtovom absolutóriu. Európska komisia môže stopnúť krajine eurofondy v záujme ochrany európskych verejných zdrojov.
@anonym_df8c76 uz odhlasoval
https://eubrief.sme.sk/europska-politika/c/euro...
nevadi, my narod bohabojńy natlacime kapustu a zasadime grulky, tak zili nasi predkovia a jak dobre bolo, tradicne..
Drahe a kvalitne tiez nemusi byt to iste... ano hore koment zahranicne bohate matky, ale pri 7 ludoch by na peniaze aj tak pozeral kazdy - kupujem vacsie balenia, naporcujem si to, kupujem v akciach, pozeram ceny, kupujem sezonne potraviny a nepotrebujem mat kazdy den granatove jablka... kupim kvalitny grecky litrovy jogurt, lebo ma stoji menej ako 400ml v malych jogurtoch a potom im to dam do misiek... varim doma, varim zdravo, tych blbin pomimo kupujem dost malo, nie, ze by nemozem, ale ze skor nechcem, aby toho jedia na kila, doma sa pije voda... bezne kupim neznackovy duplikat rovnakeho keksu, toto riesim najmenej... co kupujem drahsie je fakt ta kava, arasidove maslo ci coko natierky, mäso celkovo casto priamo od polovnika ci mäsiara... ale to nie je gro stravy...
@anonym_df8c76 uz odhlasoval
https://eubrief.sme.sk/europska-politika/c/euro...
nevadi, my narod bohabojńy natlacime kapustu a zasadime grulky, tak zili nasi predkovia a jak dobre bolo, tradicne..
@kofa77 aspon menej rozkradnu
inak pozerame, co kupujeme, tiez kludne pred spotrebou. ak sme dvaja, usterime, ak pride dieta, ani velmi nie, to je zrut, avokada, ryby, paradajky, tam to ide tazsie. co my s muzom usetrime na jedle, on poje.
Drahe a kvalitne tiez nemusi byt to iste... ano hore koment zahranicne bohate matky, ale pri 7 ludoch by na peniaze aj tak pozeral kazdy - kupujem vacsie balenia, naporcujem si to, kupujem v akciach, pozeram ceny, kupujem sezonne potraviny a nepotrebujem mat kazdy den granatove jablka... kupim kvalitny grecky litrovy jogurt, lebo ma stoji menej ako 400ml v malych jogurtoch a potom im to dam do misiek... varim doma, varim zdravo, tych blbin pomimo kupujem dost malo, nie, ze by nemozem, ale ze skor nechcem, aby toho jedia na kila, doma sa pije voda... bezne kupim neznackovy duplikat rovnakeho keksu, toto riesim najmenej... co kupujem drahsie je fakt ta kava, arasidove maslo ci coko natierky, mäso celkovo casto priamo od polovnika ci mäsiara... ale to nie je gro stravy...
@anjelicek26 Plne s tebou súhlasím.
Ja aj ked mam zmluvu len do oktobra, som sama s detmi, ale na jedle nikdy nestetrim. A ano, co sa da kupim bio. Ja si radsej vsetko oblecenie kupim z Humany za 2 eur, pojdem peso, nemam auto - vsetko lepsie ako jest hnusne jedlo. A povedzme si, kvalita sa prejavi aj na chuti. O zdravi z dlhodobeho hladiska nejdem ani zacinat. Nedalo by mi detom nedat kvalitne jedlo
@anjelicek26 granatove jablka sa praveze v (tureckej) sezone daju kupit v deutschlande velmi lacno a su velmi zdrave. Spravila si mi chut 😀
Samozrejme, setrim kde sa da. Kupujem veci podla toho, co nam doma chuti a nie to, co stoj najmenej. Radsej si priplatim. Napriklad grecke jogurty su dobre aj z Tesca, ich privatka. Maslo kupim hocijake, mam to vacsinou do varenia, ked je v akcii. Tak isto cestoviny, cukor, muka, caje. To si kupim viac kusov, ked su v dobrej cene. Maso kupujem zvacsa slovenske, chodievam do Billy ked su akcie a ked vidim nieco v dobrej cene, beriem do mrazaka ak hned nespotrebujem. Obmedzila som udeniny Bohuzial mne napriklad kuracie stehna strasne smrdia, okrem farmarskych. Ked je niekde akcia, tak vezmem. Nekupujem ziadne hyper super bio, eko, raw veci. A uz vobec neverim ludom co predavaju na roznych trhoch, lebo som parkrat videla, ako nakupovali tito trhovnici v hypermarketoch.
mna by zaujimalo ktore znacky potravin su kvalitne 🙂 v dnesnej dobe ecok
@zuzulienocka78 niesom k tomu donútená dúfam ze ani nebudem. Ale kupujeme v každom reťazci nieco okrem mäsa to kupujem len Slovenské a snažím sa z mäsiarstva niečo ale nie všetko lebo dražoba a neviem no či sú kvalitné tie mäsa zo Slovenska ale tak verím im viacej ako z Poľska ...a ostatné mi je viac menej jedno ale áno ide to strašné hore a tiež nestíhame že stale ide dačo hore ...keby tie ceny sa uz zastabilizovali ...
v Lidli je väčšina potravín z Poľska, tam nakupujem len nevyhnutné minimum
ale áno kupujeme veci v akciách, no nie najlacnejšie veci s končiacou zárukou alebo poľské prebalené a prelepené štítkom inej krajiny, nedávno som čítala rozhovor s českým podnikateľom a on obhajoval české vajíčka vyrobené v Poľsku že "ale sliepky sú českého pôvodu"
@anonym_7c873b "české vajíčka vyrobené v Poľsku že "ale sliepky sú českého pôvodu"..
.😂😂😂 Ešte že sú česi aj poliaci v EU, inak by tie sliepky aj pas potrebovali
v Lidli je väčšina potravín z Poľska, tam nakupujem len nevyhnutné minimum
ale áno kupujeme veci v akciách, no nie najlacnejšie veci s končiacou zárukou alebo poľské prebalené a prelepené štítkom inej krajiny, nedávno som čítala rozhovor s českým podnikateľom a on obhajoval české vajíčka vyrobené v Poľsku že "ale sliepky sú českého pôvodu"
@anonym_7c873b tento potravinarsky biznis mnoho ludi ani nevie,ze to tak robia stale.Ved obal znesie vela,bio a ine v dnesnom svete,plnom chemii uz v ovzdusi neexistuje.Tiez mame uz posadene rajciny ale tu chemiu treba a to ich mame v sklenniku,teda su chranene pred chemicky dazdom,polievane denne zo studne.Ale vzduchom aj tak chytia rozne chrasty a uz to ide.
Nic ako bio neexistuje.

rozprávala som sa priamo s Poliakmi ohľadne kvality potravín, 2. trieda ide do Biedronky a 3. na vývoz, dajú na to akciu a ľudia sa ešte pobijú