Aké sú vaše skúsenosti s veľkonočnou oblievačkou?
Keď už je ten veľkonočný pondelok 🥰🥰
@anonym_autor u nás je ešte tradícia oblievania aj sibania. Iba to akceptujem. Neriešim. Ani netrpim ani sa z toho neteším.
Robím to len kvôli rodine a dedkovcom, ktorí to majú ako zakorenenu radíciu.
Tvarim sa, aká som Happy.
@anonym_autor je mi nesmierne ľúto ako táto tradícia zaniká. Nikto nevraví že vedrá vody a hádzanie do riek bolo cool, ja som vždy zažila len zábavné olievačky. Mám skvelé zážitky a mrzi ma že moje baby už toto nezažijú. Poznajú to len z telky a aj tohto roku čakajú, či príde aspoň jeden olievač. Vajíčka a eurá majú pripravené, aj maľované Vajíčka.
Hlavne že na Halloween nezabudne nikto, ale naše tradície sú trápne, že?
Som rada že v rakúsku to nie je zvykom a som rada že na slovensku k nám nik nechodí. Mne moc vadili tie vodičky, už ani neviem koľko krát za deň som sa musela prezliekať a umývať si vlasy
Z detstva mam hororove zazitky, ako som skoncila v potoku, v bazene na pobyte a top je ked mojej spoluziacke zlomili ruku, co ju nasilu trepali do vane. Neznasam to, vyhybam sa tomu, od detstva mi tento zvyk lezie na nervy. Ale kto chce, nech si tradicie dodrziava.
Žiadne, nikdy som nemala rada tieto pre mňa blbé zvyky, ktoré sú len u nás. Chlap ťa obleje, vyšibe, a ty mu ešte s úsmevom máš dať vajce, peniaz, pohostiť... Ďakujem pekne
neznasala som to...u nas sa nesibalo kedysi, len oblievalo a potom tie vonavky...nepraktizujem, odkedy som z domu prec,...cize vyse 25 rokov,
@anonym_autor je mi nesmierne ľúto ako táto tradícia zaniká. Nikto nevraví že vedrá vody a hádzanie do riek bolo cool, ja som vždy zažila len zábavné olievačky. Mám skvelé zážitky a mrzi ma že moje baby už toto nezažijú. Poznajú to len z telky a aj tohto roku čakajú, či príde aspoň jeden olievač. Vajíčka a eurá majú pripravené, aj maľované Vajíčka.
@anonym_19923c neoslavujem Hallowen a ani Velku Noc a nie sviatok nie je trapny, ale sibanie a polievanie hej. Vobec mi za tym nie je luto. Ja som rada, ze to zanika.
Ja som to nikdy nezažila v extrémnej forme a nemám žiadny traumatický zážitok, ale aj tak som zrovna tieto zvyky nikdy nemala rada, vnímala som to ako že ja sa xy krát musim prezliekať, utierať dlážku (byt), dostanem po zadku a ešte mám niekoho za to odmeňovať a peniaze rozdávať, oni behajú všetkých pozrieť a ja mám sedieť a čakať doma… ku tomu, keď prišli ujovia už z 4-5 domácnosti, kde všade dostali naliate do jednej do druhej nohy, tak tie návštevy boli hrozné… som rada, že toto u nás zaniklo a máme svoje iné tradície, všetci sa stretneme na jednom mieste, grilujeme, s deckami sa hráme, vajíčka maľujeme, sladkosti dostávajú aj chlapci aj dievčatá a je to pre všetkých omnoho príjemnejšie
Myslim, ze aj tu plati, ze ziadny extrem nie je dobry. Rano na mna dieta vylialo "stamperlik" vody, vysibalo ma velmi decentne vlastnou verziou sibi-ryby a velmi sa tesil. Ja som ale nikdy nezazila tie extremisticke polievacky, kedze sme byvali v meste. Ano niekolkokrat za den sa prezliekat a byt hodena do ladoveho potoka atd. to by sa mi veru nepacilo a som rada, ze som to nemusela riesit. Pripadne zrubanych strycov, co citili potrebu naliat si do kazdej nohy, akoby tych noh mali 8 🤷♀️.
Kazdopadne zostava u nas zachovane, ze spolu malujeme vajicka, navstivime rodinu, ...a teda kym je maly a je to pre neho zaujimave, tak nas aj vysibe. Ale nebudeme ho posielat sibat ani oblievat kamaratky a pod. jedine, ze by si to sam dohodol 😃.
Nikdy som nemala rada veľkonočný pondelok. Moji synovia so svojim otcom chodili a stále chodia okúpať len babky. Teraz su už veľký a ich ani nenapadne chodiť oblievat kamaratky. Ja som spokojná. 😀
Našťastie k nám nikto nechodil ani nechodí. Neviem si predstaviť aké hrozné musí byť keď ťa niekto nasilu obleje, ty máš ešte nebodaj menštruáciu a máš sa tváriť ako ťa to teší. Symbolické pofrkanie vodou alebo voňavkou je v poriadku ale je mi úplne jedno keď to vymizne.
Keď som bola dieťa a bratia ma obliali vodou, tak dostali naspäť dvojnásobok. Teraz som už dospelá. Nikto k nám nechodí ani my nejdeme nikde. A deti hľadajú čokoládové vajíčka v tráve. Užívajú si to, nemajú žiadnu traumu a ani ich nevychovávam k násiliu voči ženám. Ale rešpektujem, ak sa to niektorým ženám páči.
@anonym_19923c mne to vobec nie je luto, povazujem to za zbytocny zvyk. Pohansky, s ukrytou symbolikou plodenia - preto sa kedysi nechodilo sibat a oblievat deti, vydate zeny ci nebodaj babky! Iba nezenati mladenci chodili za nevydatymi devami.
Ako dieta som ho vnimala velmi negativne - vsetka robota na zenach, potom sa nechat otlct a obliat, usmiat sa a venovat za to dary! Brat sa vzdy vratil s kvantom cokovajec a peniazmi, ake sme si my do sestrou ako deti nemali sanci nikde zarobit. Zdalo sa mi to velmi nespravodlive. Nastastie sme malokedy boli doma, moja mama tento sviatok tiez nemusela. Moje deti vzdy hladali vajicka a chlapec chodil s manzelom po rodine, lebo sa to “patri”.
Také blbé tradície. Zažila som. dievčatá museli čakať doma na chlapcov ktorí ich oblievali vodou. Zato dostali zaplatené. a potom ich domáci hostili. Za mňa maximálne trápne. Kdeže zamknúť bráničku - to by bolo neslušné a neúctivé.
min. rok som odmietla blízku rodinu - slušne sa opýtal či môže prísť , slušne som povedala že nie. Tento rok asi nemal odvahu.
Oblieval ma len manžel a syn. Ale že ozaj decentne.
Budem za divnu, ale teda vidim, ako zvyky a sviatky miznu (pritom kazdy by rad sedel doma, len sviatok velmi neslavil tradicne) a tieto velke noci, bez tradicii su ..no o nicom pre mna. Popravde okrem tinedzerskych cias (1-2 roky) si nepamatam, ziadne zverstva, bitky a neviem co, tak mozno nemam zle skusenosti. Prave naopak, deti v mojom okoli si to vzdy uzivali. Rodina sa ponavstevovala, posedela, spoluziaci, kamarati tiez. Dospeli chlapi u nas nikdy nikoho nezliali, max pospliechali prstami vodou, vytiahli nejaku smradlavku, a bolo.. nikdy sa u nas an nesibalo :D Mne to kvicanie zien, a hadanie sa, dokonca bitie sa a co ja viem co prislo vzdy dost trapne, a ked to tu citam nemenim na to nazor. Chapem, ze proste prestali chodit kupaci, a kaslu na to... proste jednej tradicii je koniec.
Neznášam, keď mi skončí za krkom čo i len pohár vody, ale budiš. Dokonca som zvládla aj, keď som v teplú jar skončila v potoku. Ale keď sa to o rok zopakovalo napriek môjmu nesúhlasu pri 30cm snehu, pre nasledujúce roky som už bola nekompromisná a odmietla som to. Neskôr sme sa k týmto zvykom v decentnej podobe vrátili kvôli deťom. Ale boli dva momenty, prečo som tento zvyk opäť zakázala - keď sa snažili obliať fľašou 4-ročnú aj napriek tomu, že extrémne plakala a bála sa. A druhý, keď som prichystala čokoládové vajíčka, aj maľované, aj stužku na korbáč, len peniaze som nechcela dať - šibači ostali nemilo prekvapení a rok už neprišli (tým vyriešili celú situáciu za nás).
Perfektné. Ráno o 7 sme vyrazili na turistiku, pred chvíľou sme sa vrátili 😁
Ako decko som tento deň nenávidela. Čakať ako blbeček na spolužiakov, rodinu, nechať sa " otĺcť ", osmradiť a ešte za to dávať aj peniaze, sladkosti.
Nastastie posledne roky ziadne. Syn ma 12 oblievat nikdy nebol...ja som vstala o 9 stej tej on o 11stej...pohoda klidek
Neznášam, keď mi skončí za krkom čo i len pohár vody, ale budiš. Dokonca som zvládla aj, keď som v teplú jar skončila v potoku. Ale keď sa to o rok zopakovalo napriek môjmu nesúhlasu pri 30cm snehu, pre nasledujúce roky som už bola nekompromisná a odmietla som to. Neskôr sme sa k týmto zvykom v decentnej podobe vrátili kvôli deťom. Ale boli dva momenty, prečo som tento zvyk opäť zakázala - keď sa snažili obliať fľašou 4-ročnú aj napriek tomu, že extrémne plakala a bála sa. A druhý, keď som prichystala čokoládové vajíčka, aj maľované, aj stužku na korbáč, len peniaze som nechcela dať - šibači ostali nemilo prekvapení a rok už neprišli (tým vyriešili celú situáciu za nás).
@gab1sol dnes to maju si aci deti ako zarobkovy cinnost. Niekedy si dal vajicko kolacik mslinovky a stacilo. Dospelych chlapov pohostil nalial..to sa mi tiez nepacilo lebo niejto sa nevie postavit dokial vidi flasku
Neznasala som to ako mala. Stokrat sa prezliekat z mokreho, smrdiet od tych lacnych vonaviek a este aj podakovat ze ,,bhdem zdrava"? Strasny bullshit
Odkedy som dospela, tak to nepraktizujeme
Skúsenosti príšerné keďže som z východu.
Odkedy mám vlastnú rodinu čiže vyše 26 rokov tento sviatok ignorujem. Sme na chate alebo na výlete. Ani nepeciem, nevaríme nič extra.
mam dcery a robime egg-hunting na zahrade. Vzdy sladkosti schovame kreativne a im sa to hladanie tak paci, ze si ho zopakujeme aj 2-3x po sebe 🙂 Nech sa oblievaju ti ktorym sa to paci, ja sa na tejto stupidnej akoze tradicii odmietam zucastnovat. V praci komunikujem s mnohymi zahranicnymi kolegami cez Teams a ked im vysvetlujem nase “tradicie”, vacsina z nich zostava uprimne zdesena. Dufam ze do par rokov tato “tradicia” vymizne uplne. Preco by som sa mala nechat dakym zoslahat po riti a zliat kyblom vody a este sa tvarit aka je to strasna sranda a byt vdacna, ze to robia pre moje “zdravie a krasu po cely rok”…
@anonym_19923c podľa mňa je to naozaj zvláštne, prečo by mali chlapci chodiť zo šibačky domov nabalení sladkosťami a eurami a dievčatá majú z toho čo? Maju sa tváriť šťastné že su celé mokré? Ženy tu píšu že zrazu chcú chodiť baby šibať aj spolužiaci.. no keď je mama dvoch dievčat napríklad a dovalia sa obom všetky spolužiaci, to aby polovicu výplaty dala len pre šibačov.. som zvedavá či by sa chlapci hrnuli, aj kebyže dostanú len maľované vajce a nie eura.. ja som ani ako malá nemala rada tieto tradície, prezliekať sa xkrat za pár hodin a ked sa dalo, od cca 12tich som chodila v pondelok radšej ku koňom sa schovať.
V tomto sa mi fakt skôr páči americká tradícia hľadania vajíčok a nie, nie som ani fanúšik Halloweenu.. a teda rozmýšľam, ked je to oslava zmŕtvychvstania Krista, kedy on hovoril že muži majú na jeho oslavu šibať ženy? A to teda sama mám chlapca, áno, šibať chodí symbolicky, čokoládu dostane, ale veľmi dúfam že ho to dlho baviť nebude
@anonym_19923c podľa mňa je to naozaj zvláštne, prečo by mali chlapci chodiť zo šibačky domov nabalení sladkosťami a eurami a dievčatá majú z toho čo? Maju sa tváriť šťastné že su celé mokré? Ženy tu píšu že zrazu chcú chodiť baby šibať aj spolužiaci.. no keď je mama dvoch dievčat napríklad a dovalia sa obom všetky spolužiaci, to aby polovicu výplaty dala len pre šibačov.. som zvedavá či by sa chlapci hrnuli, aj kebyže dostanú len maľované vajce a nie eura.. ja som ani ako malá nemala rada tieto tradície, prezliekať sa xkrat za pár hodin a ked sa dalo, od cca 12tich som chodila v pondelok radšej ku koňom sa schovať.
V tomto sa mi fakt skôr páči americká tradícia hľadania vajíčok a nie, nie som ani fanúšik Halloweenu.. a teda rozmýšľam, ked je to oslava zmŕtvychvstania Krista, kedy on hovoril že muži majú na jeho oslavu šibať ženy? A to teda sama mám chlapca, áno, šibať chodí symbolicky, čokoládu dostane, ale veľmi dúfam že ho to dlho baviť nebude
@slavomira236 no, ja takúto zárobkovú činnosť nepodporujem. Jeden rok som takto nachystala po 2e šibačom, môj muž na to, že čo dnes sú 2e, nachystal po 5e. O rok som teda tie peniaze nenachystala vôbec. A presne ako píše @13uzivatelka11 , máme dve dievčatá. Nakúpiť sladké, stužky, niečo na pohostenie prichystať a ešte každému dať minimálne 5e a sedieť doma a čakať, no nie. Radšej si to užijeme spoločne niekde na výlete.
Keby to naozaj bolo len o tradícii - symbolicky vyšibať, oprskať vodou, prijať aj obyčajné čokoládové vajíčko a stužku, nemala by som nič proti tomu, ale takto určite nie…
@anonym_autor nic, u nas to zakapalo, chlapci sa hanbia chodit po domoch a dievcatam to nechyba.
Ja ked tu vidim na stene tie klobasy a udene a tu hrudku ci co to je, mna az napina, komu to chuti?
Chvalabohu uz to pomaly zaniká, neznášam tento sviatok. A som rada ze som dnes na úplne inom kontinente sveta a nie som doma. Chodia uz iba dvaja bratranci môjho syna, ale aj to nemam rada. Berú to ako zárobkovú činnosť. Cez tieto sviatky nič nepeciem, nevarim extra, nechodime do kostola.

Posledne roky uz nastastie ziadne :D