Ako naučiť ročné dieťa pekne jesť?

hrbaty
28. jún 2012

Caute,

Mam rocneho syna. Pekne papa, 4-5 krat denne. Spapa vsetko, ale uz si tak jemne s manzelkou pripadame ako animatori, lebo mu stale musime ukazovat daku hracku, nieco v knizke, alebo ho dako zabavit. Pokial ho zabavime pekne vsetko papa. Ked ho to zacne nudit, tak si ukaze na daco ine, alebo odmieta jest a ruci. Je dost aktivne dieta a normalne moc neobsedi.

Myslim, ze je najvyzsi cas zacat ho ucit jest bez akychkolvek hraciek. Viete poradit ako ste to zvladli, pripadne daku literaturu, kde sa o tom viac docitam? Chcem totiz zacat sposobom ohybaj ma mamko pokial som ja janko. Poznam totiz kopec starsich deti, kde jedenie je pre rodicou nocna mora a vojna kto z koho, comu by som sa chcel ja vyhnut.

Dikes.
duri

luciferkax
28. jún 2012

POdľa mna to nie je len o výchove,a le aj o povahe dieťatka. Napr. môj starší syn nikdy nejedol s hračkami, sadol a ja som ho krmila, no sám sa doteraz nakrmiť nechce, resp. stále sa okická, babre sa s jedlom a to má štyri roky. Zato mladší, 16 - mesačný, ked chcem do neho dostať ovocie, tak musí mať hračky, aby nevnímal, čo je :D obed zje v pohode a ked mu dám niečo, čo má naozaj rád, puding, integráčik, jogurt, tak to zje aj sám, jasné, okydá sa a druhá polovica skončí na hlave a podobne, ležnže tú prvú polovicu zje rýchlo a krásne D:

lenka110611
28. jún 2012

mám presne ten istý problém, malá má rok a bez milióna hračiek takmer nič nezje :D tak idem čítať niečo na tých linkoch od katren :D

azarijka
28. jún 2012

@hrbaty nasa mala robi to iste, fici na rozpravke vlk a sedem kozliatok, ked jej ju pustim zje aj nemozne, inak bude kludne aj cely den hladna.... bez rozpravky jedlo rozhadzuje, hra sa s nim ale neje.... skusala som ze proste nepustim a hlad ju donuti jest... ale nedonuti, no bude fakt radsej hladna :-/ ja sa spolieham na jasle, tam uvidi ine deti jest tak bude opakovat po nich.

klauduska
28. jún 2012

sme na tom rovnako,neobsedi a stale ho musim niecim zabavit...hold,nevyberiem si a som rada,ze aspon spapa a spap teda dost....ak by som ho nechala,co ho aj nechavam,spap iba polovicu a povie:stacilo mi,ale ked ho dotlacim,spapa celu polievocku, s druhym ho musim tiez volat,lebo sa hra a neobsedi,lebo mu to trva dlho.... 😒

rubinka
28. jún 2012

Tak moja dcérka má už skoro 2 roky a bohužial sa mi to nepodarilo u nej zmeniť ak chcem aby jedla tak musia byť rozprávky a nejaká hračka do ruky inak nemám šancu a tak radšej zatnem zuby a som rada že takto papá všetko čo treba. Sú dni ked ani to nepomôže a vtedy si poviem radšej s hračkami akokeby nejedla vôbec. Asi som mäkká ale čo už ked sa inak nedá.

zajaciq
28. jún 2012

@hrbaty stolujte spolocne a nevenujte sa decku ako keby bol stredom vesmira. ak uvidi jest vas, prida sa aj on a budete mu len pomahat / krmit, drzat lyzicku, napichovat, krajat/. nenutit, hlad donuti 😀

najlepsia rada je naozaj stolovat spolocne (mama, otec, dieta.. pripadne sirsia rodina) - aspon 2x denne, cez vikend aj viac. dieta sa stravuje tak, ako sa stravuju jeho vzory. vsetko pripravit na stol, neodbiehat.. tusim zopar takychto rad je v knihach od Bukovskeho s jeho receptami pre najmensich.

tea333
28. jún 2012

netlac na pilu. nas syn az teraz (skoro 2r) zacal otvarat usta aj mimo pozerania tv. inak sa prioritne branil prvej lyzicke, alebo celkovo jedeniu, ako sa mu chcelo, utekal a v stolicke vobec nevydrzal.
az teraz zacal sam pytat jest a sam otvarat usta a neutekat. pritom som ho nikdy nenutila, takze to vyzeralo cele smiesne.

anjelicek26
28. jún 2012

@hrbaty - v jednom mas pravdu, nie je spravne pocas zabavania dietata do neho nieco tlacit, uz kvoli tomu, ze sa to stane zlozvyk, jedenie popri nejakej cinnosti bez kontroly, kedy ma dost - teda nepovie stop, lebo to nevnima, roztiahne si zaludok a v konecnom dosledku to o par rokov moze skoncit prejedanim.

Maly sa este nekrmi sam? Skusila by som aspon olovrant, desiatu, ked budete mat cestoviny, zemiacky, lyzicu do ruky a podho skusat, ono je to zabava samo o sebe ;) To, ze tolko nezje neries, dalsie jedlo dna mozete nakrmit. Moj syn sa od 7 mesiacov krmi vylucne sam, co tiez nebol idealny start, ale dodnes hladom neumrel a vychudnuty tiez nevyzera 😀 😀 😀

vieruna
28. jún 2012

Sranda. U nas je to presny opak. Ked sa ide jest musim vsetko odlozit, lebo inac by boli hracky vyhrane, knizky precitane, telka vykukana, ale jedlo na tanieri 🙂 Ked ich nic nezabava, tak normalne jedia. A ked tak rozmyslam, ze ako som to dosiahla, tak myslim, ze len tym, ze ked sa islo jest, tak vzdy sa vsetko odlozilo a maximalne som robila opicky, ze som napodobnovala pipanie dialkoveho a ich pusa sa otvarala akoze garaz. Ked fakt ze nechceli papat, tak som ich nechala tak. Ziadne dieta sa dobrovolne nevyhladovie. Co vo vasich predstavach znamena malo, moze byt pre nich akurat 😉

minewka
28. jún 2012

@hrbaty Od malička - snáď od prvých príkrmov, som sa snažila dieťa viesť k tomu - že keď sa je, tak sa je.
Snažila som sa zavádzať rituály - posadenie do stoličky, podbradník a kŕmenie.
Žiadne spievanie, TV, hračky, divadielka typu otvor pusinku, povedz AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, lietadielka a podobne. 🙂
Keď dieťa nechcelo - nechcelo - nenútila som, jedlo odložila, ponúkla som neskôr. (ale nevarila som niečo druhé) - myslím, že hlad je dostatočný argument, prečo sa najesť... 😀..a ak sú vymýšľance, tak ten hlad nie je až taký strašný 🙂
Viem, že niektoré jedlá veľmi neobľubuje - tak zatiaľ nečakám, že ich zrazu zje za plný tanier - uvarím to, čo viem, že zje plus vždy k tomu doložím niečo, čo veľmi nemá rada - a vždy po troške skúšam ponúkať, aby si zvykla.

Zásadne nenútim dojesť všetko, malá vie, kedy má dosť - keĎ je hladná, je, keď hladná nie je - zavrie pusu a otáča hlavu a krúti ňou, že nechce...niekedy sa nechá kŕmiť, niekedy strašne chce sama - tak sa postavím za ňu, chytím rúčku s lyžičkou a tak sa spoločne kŕmime 🙂..síce to trvá 2x dlhšie, ale nech.. trošku jej nechám v miske a môže skúšať úplne sama.
Jediné obdobie - kedy tolerujem a akceptujem, že nechce jesť - keď jej idú zuby - vtedy má obdobie, väčšinou len pár dní, kedy nechce jesť, pije len mlieko - vtedy ju nenútim, odložím jedlo a dostane mlieko.

Takže - skúsiť eliminovať zábavky popri tom, ak sa jedna znudí - a začne plakať - ja osobne novú hračku nedám, pekne poviem, že teraz sa je, môže plakať koľko chce, nepomôže mu to. Alebo proste jedlo vezmem, dieťa posadím na zem, počkám, kým sa vyplače, keď prestane, opäť posadím do stoličky, opäť ponúknem jedlo , ak začnú vymýšľance, zopakujem postup...myslím, že je to len o tom, kto z koho...a kto dlhšie vydrží 😅 😅 Ak je dieťa veľmi vytrvalé, tak asi má dosť, hladné nie je... 🙂 ...tak skúsim neskôr...a hlavne - nepoľaviť. 😀

babajaga
28. jún 2012

Ahoj,my ako sme zacali davat prikrmy,tak sme museli zabavat,citat,hracka v ruke...atd,ako zacal z jedneho dna na druhy zaujimat sa o nase jedlo..rozumej co jeme my,tak pekne sadol a otvaral usta jedna radost.Tak teraz sedi so starsou 9 rocnou dcerou a ajedia spolu...teda ja krmim a on diva a na nu a hamu papu mnam komentuje..mame teraz 16 mesiacov...ovocie odmietal,teraz spapa platok jablcka a este sem tam mrkvu to mu strcim celu do rucky...tu ma rad.....ale co nechce,jednoducho ked aj zabavim a poproi tom strcim do pusy tak aj tak vypluje....pred tyzdom mal den,ze nechcel nic,bol cely den na mliecku,papa sunar,na druhy den uz pytal normalne a aj papal.....uz to neriesim...akurat mame my problem s pitim...pije cez striekacku,teraz druhy den zacal pit zo stamprlika....deti rastu...vyjdu z toho..je to ok.... 🙂

vinifred
28. jún 2012

..plne súhlasím s mamičkou vieruna..len ja ešte dodatok,keď bol čas jedenia,nikdy som nepopustila..vždy sa museli najesť,aj keď len trocha..lebo to bolo vždy,nechceli,odložila a za 5 minút som to mohla vyťahovať zase..neexistuje..a dobre som urobila..nemám problém..a nerobila by som si hlavu z toho,že ročný nechce jesť sám,,má na to právo..keď bude mať 15,už sa nakŕmiť nedá..ja som si deti dlho kŕmila,alebo aspoň dokrmovala a nemáme problém s ničím..sú to normálne šikovné deti..

zabka8423
28. jún 2012

@vieruna @minewka absolutny suhlas. nechat na dietati, nech sa aj zababre, ale nech sa nauci drzat lyzicku same a nech sa same nauci triafat do ust. samozrejme, s nasou asistenciou. ale robit to za dieta dlhodobo a robit okolo toho opicky, to nie. jedlo je tiez cinnost a treba byt zamerany na konkretnu cinnost. vas by nerozculovalo, nerozptylovalo, keby ste boli pri jedle oblozeni hrackami, kazdy na vas robi opicky a sprostosti a pritom nie ste hladny? a ak aj ste, chut by vas presla 😉 proste, lyzicka do ruky, pod stolicku igelit, velky podbradnik a pojde to aj same casom 🙂

nibiru
28. jún 2012

tak maša mala ma od roka vlastny stol a stoličku papa pekne teraz uz kolkokrat zakrici že chce dokrmit jednoznačne žiadne hračky animacie do ruky lyžičku a nech sa nauči triafat do pusy same ked vidiet že nic nezjedol dokrmit ale pozor ono nech ma stale svoju lyžicu dokrmit ho druhou.

kralicica
28. jún 2012

keď "ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja janko", tak potom hračky preč, knižky preč, tanier a lyžičku a podbradník a basta fidli :D keď nebude chcieť, jesť sa nebude. hlad príde, to ti zaručujem ako jedna z mnohých mamičiek, ktorá som tento pokus uplatnila.

dusika11
28. jún 2012

ahojte ja som kdesi citala ze treba dat dietatku ktore javi zaujem o krmenie svoju lyzicku..takze nic nove..to co pisali mamicky vyssie...dam do stolicky dvojca cislo jedna...ziadne zabavky..do ruky lyzicka...obcas naberiem s jeho...akoze sam papa...mojich zatial krmim kazdeho osve...nezvladnem obidve dvojky naraz...jedine co nechcu je podbradnik..zo zaciatku sa zababrali teraz uz ani nie...odporucam ked sa je tak sa je...ziadne knizky a blbosti..lebo potom sa to zvrhne na vozenie sa v aute pocas jedenia.. 😝 este moji zakrutia hlavou daju vediet kedy dost ..to respektujem...ked nahodou malo zjedli oni sa ozvu...tym ze su nervozni a biju sa..to viem ze je hlad..nikdy nepcham do deti...kdesi som aj citala ze je to skodlive lebo sa prirodzeny pocit hladu narusi...a je to zaklad obezity vo vyssom veku..ked idu zuby su len na mlieku..ine nechcu..
inac ja ked mi odmietli jest som dala nam dvom na tanier..to iste co mali oni... 😝 a ako im chutilo akoze z mojeho taniera.. 😀 😀 spolocne stravovanie robi divy...

ducci
29. jún 2012

no my sme jedli od asi 8 mesiacov krasne, vo vlastnej stolicke a bez akychkolvek hraciek ... to trvalo asi do 13 mesiacov a od vtedy jedna velka katastrofa... zacala to myslim, ked jej rastli vsetky 4 stolicky naraz a proste od vtedy je ovela menej :(... a postupne clovek ubera zo vsetkych svojich zasad, len aby dietatko aspon trochu jedlo...samozrejme vlastnu lyzicku ma, niekedy nezje vobec nic odomna - len ked sa sama nakrmi, ale niekedy ani to nezabera... takze ohybaj ma mamko - u nas moc neplati :(...

michaela.g
25. júl 2012

Ahojte,
moja ma 14 mesiacov a ked sa zacneme krmit par sust zje pekne ale potom zacne vyskakovat zo stolicky. Tak vacsinou to skonci tak ze ju zlozim na zem a necham ju nech si pre jedlo chodi... obcas pride 5 krat obcas kym to vsetko nezjeme ako kedy...

Jest zacinama vzdy spolu, tak ma vidi ze jem pri stole...

Co vy na to, mam s tym skoncit a krmit len ked sedi v stolicke?
Dakujem za rady

lypka
25. júl 2012

Ja ked som krmila malú tak som jej nikdy nedávala žiadne hračky, pekne sedela v stoličke a papala. Od roka papá sama a ani sa veľmi neušpiní. Ked nechce papať tak jej nedávam, však ani nám nechutí vždy.

katrinka8
28. júl 2012

Ahoj, nasa dcerka vyzerala od prvych prikrmov tak, ze jedlo neznasa - dostat do nej akekolvek jedlo bolo hotove umenie, dokazala nejest aj cely den - takze rady typu: ak je hladna, naje sa, ak nie je - nechat tak - no u nas by z toho bolo podvyzivene dieta bez zivin. Jedine, co na nu zabralo, aby aspon par lyziciek (obcas to bolo naozaj len 3, a to uz mala rok), zjedla, bola Bambulka alebo Spievankovo. Ani prilklad, spolocne stolovanie, smokrmenie, ani hracky, rozpravania, proste nic... A to som sa dusovala, ze dieta pred TV jest nikdy nebude. Kto nezazil s jedenim to, co my, nepochopi. Ak som do nej chcela dostat aspon nejake ziviny, stolovanie muselo ist bokom. Ani odlozenie jedla a podanie neskor a pod. rady. Moja sesternica je pediatricka a ked videla jest nasu Terezku, povedala, ze to este nevidela - tie mini mnozstva, co ona zje na svoj vek. A rada: ak prospieva, nechat tak, ona z toho snad vyrastie. Vyrastla 😉
Musim povedat, ze okolo roku a pol (ano, skoro rok sme sa trapili stravovanim nasej dcerky a strachom, ci ma vsetko, co potrebuje) sa situacia konecne zacala lepsit - sama od seba. Dcerka uz papa normalne pri stole na normalnej "dospelackej" stolicke (priznam, ze obcas ma aj vynimku), dokaze sa najest aj sama priborom (teda zatial nozik este celkom neovlada, ale snazi sa 😀 ), konecne zje viac ako len par lyziciek, obcas si dokonca aj vypyta pridavok. Ale doteraz absolutne nejavi zaujem o nove jedla, chute, ochutnavania... proste jedlo pre nu asi nie je dostatocne zaujimave... Az v tomto veku u nej plati, ze ked odbieha, hra sa s jedlom alebo dorovna povie, ze uz nechce - jedlo zoberieme. Takze ani u nas neplatilo v roku, ze ohybaj ma mamko...

bonaqua111
28. júl 2012

no ja mam dieta tretie (tiez ma rok), dovolim si tvrdit, ze som matka pluku a rady mam akurat take, ze jedno dieta bude papat kludne a vsetko a bez debaty a druhe musi mat okolo seba vzruch a presne tych animatorov.

Su zasady, ktore vsak ja bezvyhradne dodrziavam: dieta je 5 x denne a ziadne debiliny v kociku ako oblatky a sulky z kukurice a rozky. Vzdy naozaj vzdy papa s nami za stolom v kuchyni ked jeme vsetci a ona je vo vysokej stolicke. Uz teraz ma aj mala v ruke dalsiu lyzicku a skusa papat aj ona.
Moja tretia dcera papa malo a nesnazim sa jej davat viac ako chce. Proste ked zje polku bananu a uz nechce tak viac nedam atd.

prcko1
16. júl 2016

Dobry deň ja sa chcem informovat mam rocneho chlapceka a všetko co mu dam odmieta neviem preco pritom som ho ucila aj na chlebík aj rohlik