icon

Môže sa žena ubrániť proti fyzickému napadnutiu chlapom?

terka_498
Včera o 23:18

Už 6 rokov cvičím vo fitku tak 5 krát týždenne, z toho väčšinu času makám s ťažkými váhami. Mám 180 cm a 85kg. K tomu som pár mesiacov chodila na box a judo.
Stačí to na ubránenie sa proti priemernému chlapovy?
Samozrejme ak by ten chlap trénoval tak je jasné, že nie...
Skôr ma zaujíma ako by to vyzeralo proti bežnému, netrénovanému chlapovy.

anonym_95c824
Včera o 23:27

Nie. Na kurze sebaobrany nam jasne zdorazdnovali, ze to prakticky nie je mozne, ta fyzicka a silova dominancia je u muzov vzdy, preto sa uci ta sebaobrana - predchadzanie, vselijake finty a cvicenie tych najsilnejsich partii vdaka ktorym moze mat zena sancu.

matana2
Dnes o 00:21

@terka_498 myslim ze zavisi od vahy chlapa ak ma aspon o 20kg menej nez ty tak si myslim ze ho das dolu. Pokial ma viac tak nie. Robim Aikido, su tam nejake finty ale aj tak nam hovorili ze radsej utekat nez bojovat.

anonym_c94202
Dnes o 01:23

Sancu mozes mat ked ho kopnes do guli a ujdes,jedine tak.

anonym_f998e5
Dnes o 03:04

Chlapovi! Mäkké "i", nie "y"!

anonym_63db2e
Dnes o 04:40

@terka_498 podľa mňa nestačí.. najlepšie mať pri sebe stále kaser:(

jimbean
Dnes o 04:48

hmota nepusti, si vyssia tazsia, trenujes silovo, tak ty by si sancu aj mala. Plus slzny plyn, paralyzer, noznickami na manikuru, pilnikom na nechtu bodnut do tvare, krku a utiect. Prevencia, vyhybat sa v ramci moznosti nebezpecnym miestam a situaciam. Utek je ale najlepsi.

anonym_30c007
Dnes o 04:52

Akože nie? Keď si predstavím proti tebe môjho síce 2 metrového ale 65 kilov vaziceho syna, tak ten nemá šancu. 😁😁😁 Absolútne športové poleno. Ale matematiku ti vysvetlí.

biba_18
Dnes o 05:30

priemerný muž má pri rovnakej výške a váhe ako žena viac svalovej hmoty - a k tomu tej svalovej hmoty má viac v hrudníku a pažiach a žena v bruchu, zadku a nohách… takže ktorýkoľvek bežný muž už len čisto biologicky má o 30-50% silnejšie paže ako žena. samozrejme sú výnimky, plus trénovaná žena je pravdepodobne silnejšia ako netrénovaný muž.
keď ta ale niekto napadne tam je to aj o inom… o rýchlosti reakcie, technike, momente prekvapenia, rozhodnosti… takze ak by si 5 rokov trénovala bojové športy tak myslím že by tvoje šance boli vysoké. takto ako to je - depende 🤷‍♀️

moonlight1210
Dnes o 05:44

Chodit na kurz sebaobrany, alebo nejaky bojovy sport.
Sila sama o sebe nestaci, potrebujes mrstnost.

Lepsie je utoku predist a odist bez boja, ale hodi sa to, ked uz inak nemozes. Vtedy je fajn byt pripravena a vyuzit moment prekvapenia, aby si utok odrazila a vytvorila si sancu a naskok na utek.

Moment prekvapenia je v tom, ze necaka, ze sa vies aktivne branit. Takze tam mas vyssiu sancu, ze ho nejak neprijemne bolestivo udries, pripadne az zhodis na zem a mozes utekat, kym sa spamata.

Je fajn pouzit aj zbran, ako strieknut sprej do tvare, pouzit kaser, alebo aspon si dat kluce medzi prsty, aby si zvysila bolest pri udere.
Pripadne teda tie manikurove noznicky, ako ti radia hore, ale vyhni sa oblasti krku a pod klucnou kostou.
Ak trafis nestastne tepnu, bude z toho zabitie v sebaobrane, neprimerana sebaobrana a sud.

sanssa
Dnes o 06:01

Tiez som toho nazoru, ze cvicit mozes vela ale aj tak nebudes mat viac sily ako chlap

terka_498
autor
Dnes o 06:24
@sanssa

Tiez som toho nazoru, ze cvicit mozes vela ale aj tak nebudes mat viac sily ako chlap

@sanssa Tak viac sili ako väčšina chlapov už mám 🙂
Ide o tú bitku verím že základy juda by mi dosť pomohli ale neviem ako by to mohlo dopadnúť

terka_498
autor
Dnes o 06:26
@anonym_30c007

Akože nie? Keď si predstavím proti tebe môjho síce 2 metrového ale 65 kilov vaziceho syna, tak ten nemá šancu. 😁😁😁 Absolútne športové poleno. Ale matematiku ti vysvetlí.

@anonym_30c007 Haha tak ak je takto ľahký tak to by premňa nebolo ťažké 😄

anonym_5b5607
Dnes o 06:27

v americkych filmoch urcite ano... ale fyzicky nie je mozne pri suboji zlozit priestorovo vyraznejsieho chlapa... roznymi technikami, ako tlak na oci, rozkrok atd... ho oslabi a potom utekat...

terka_498
autor
Dnes o 06:27
@anonym_95c824

Nie. Na kurze sebaobrany nam jasne zdorazdnovali, ze to prakticky nie je mozne, ta fyzicka a silova dominancia je u muzov vzdy, preto sa uci ta sebaobrana - predchadzanie, vselijake finty a cvicenie tych najsilnejsich partii vdaka ktorym moze mat zena sancu.

@anonym_95c824 Ak sa môžem spýtať čo presne vás na kurze učili? Uvažujem že pôjdem na nejaký len neviem či sa tam aj vážne niečo naučím

terka_498
autor
Dnes o 06:28
@anonym_5b5607

v americkych filmoch urcite ano... ale fyzicky nie je mozne pri suboji zlozit priestorovo vyraznejsieho chlapa... roznymi technikami, ako tlak na oci, rozkrok atd... ho oslabi a potom utekat...

@anonym_5b5607 To možno nie ale menšieho/chudšieho myslím že je možné

terka_498
autor
Dnes o 06:30
@matana2

@terka_498 myslim ze zavisi od vahy chlapa ak ma aspon o 20kg menej nez ty tak si myslim ze ho das dolu. Pokial ma viac tak nie. Robim Aikido, su tam nejake finty ale aj tak nam hovorili ze radsej utekat nez bojovat.

@matana2 Tak myslim že 60kg chlapa by som hodila cez celú miestnosť ako nic 🤣

ivik4
Dnes o 06:37

Urcite by si mensieho chudsieho chlapa dala dole,vsak velka si dost. Zalezi od utocnika

anonym_95c824
Dnes o 06:45
@terka_498

@anonym_95c824 Ak sa môžem spýtať čo presne vás na kurze učili? Uvažujem že pôjdem na nejaký len neviem či sa tam aj vážne niečo naučím

@terka_498 bol to dost dlhy kurz a ucili sme sa vsetko mozne - vyhodnocovat situaciu, predchadzat kontaktu, aj ako hovorit, zistovali sme, ktorej je aka prednost a v neposlednom rade sme aj trenovali utok na realnom chlapovi. Ja som tiez silna zena, mne povedala, ze mam taky neobvykle silny uder rukou, ze ked dobre trafim, viem vyrazit dych na mieste, ALE aj tak mam respekt proti chlapskej sile. Ono sa to nezda, ale aj tintitka vedia uz geneticky vygenerovat taku silu, ze sa mozem ist schovat. Realisticky som nikdy nikoho nepremohla, ked som s hocikym zapasila zo srandy - kazdy uznal ze mam obrovsku silu, cvicim roky silovo, ale stale to bolo menej ako priemerny chlap. Plus - a to nam zdorazdnovali - je az nepredstavitelne, aku silu vie vyvinut fetak bez inhibicii a s otupenymi zmyslami a bolestou. To mas casto aj na plynovych nabojoch - ze nezaberaju paralyzujuco na osoby pod vplyvom drog.
Plus ja som z vychodu, tu su najvacsia hrozba cigani, ktori nosia so sebou noz a zabrany nemaju, plus fet je tam norma - no proste neni sanca silou. Ja nosim so sebou teleskopicky obusok. Ten kurz bol perfektny, viedla ho ale zena, co to robi 20 rokov, cely zivot sa venuje ochrane deti a zien casto tyranych, ziadne egotripy o nerealistickej krav maga do ulice atd.
A netreba podcenovat aj sok pri utoku, plus ked ta raz utocnik chyti necakane, ziadne naucene hmaty nepomozu - budes len kopat, hryzt a snazit sa vykrutit zo zovretia.

terka_498
autor
Dnes o 06:49
@anonym_95c824

@terka_498 bol to dost dlhy kurz a ucili sme sa vsetko mozne - vyhodnocovat situaciu, predchadzat kontaktu, aj ako hovorit, zistovali sme, ktorej je aka prednost a v neposlednom rade sme aj trenovali utok na realnom chlapovi. Ja som tiez silna zena, mne povedala, ze mam taky neobvykle silny uder rukou, ze ked dobre trafim, viem vyrazit dych na mieste, ALE aj tak mam respekt proti chlapskej sile. Ono sa to nezda, ale aj tintitka vedia uz geneticky vygenerovat taku silu, ze sa mozem ist schovat. Realisticky som nikdy nikoho nepremohla, ked som s hocikym zapasila zo srandy - kazdy uznal ze mam obrovsku silu, cvicim roky silovo, ale stale to bolo menej ako priemerny chlap. Plus - a to nam zdorazdnovali - je az nepredstavitelne, aku silu vie vyvinut fetak bez inhibicii a s otupenymi zmyslami a bolestou. To mas casto aj na plynovych nabojoch - ze nezaberaju paralyzujuco na osoby pod vplyvom drog.
Plus ja som z vychodu, tu su najvacsia hrozba cigani, ktori nosia so sebou noz a zabrany nemaju, plus fet je tam norma - no proste neni sanca silou. Ja nosim so sebou teleskopicky obusok. Ten kurz bol perfektny, viedla ho ale zena, co to robi 20 rokov, cely zivot sa venuje ochrane deti a zien casto tyranych, ziadne egotripy o nerealistickej krav maga do ulice atd.
A netreba podcenovat aj sok pri utoku, plus ked ta raz utocnik chyti necakane, ziadne naucene hmaty nepomozu - budes len kopat, hryzt a snazit sa vykrutit zo zovretia.

@anonym_95c824 Ďakujem, nad drogami som popravde ani poriadne nerozmýšľala. Ja som už pár kamošov premohla ale bolo to zo srandy neviem ako by to bolo keby sa do toho prida agresia..

bloger
Dnes o 07:00

Určite áno

anonym_c78ac4
Dnes o 07:27

Hm, snáď sa na mňa nikto nenahnevá, keď poviem, že nôž, alebo zbraň a vedieť to aj použiť na sebaobranu je za mňa cesta. Keď by ma napadol nejaký muž, tak to zrejme nebude len tak zo srandy, ja tu nie som od toho, aby som si porovnávala s niekým pipíky "kto z koho", dajme si súboj na päste. Buď ujsť, alebo použiť niečo, čo druhú stranu zastaví, nie len zastraší, lebo ten útok asi neskončí len tak, že si dáte po papuli a potom si podáte ruky a muž uzná, že si ho premohla.

jimbean
Dnes o 07:32
@moonlight1210

Chodit na kurz sebaobrany, alebo nejaky bojovy sport.
Sila sama o sebe nestaci, potrebujes mrstnost.

Lepsie je utoku predist a odist bez boja, ale hodi sa to, ked uz inak nemozes. Vtedy je fajn byt pripravena a vyuzit moment prekvapenia, aby si utok odrazila a vytvorila si sancu a naskok na utek.

Moment prekvapenia je v tom, ze necaka, ze sa vies aktivne branit. Takze tam mas vyssiu sancu, ze ho nejak neprijemne bolestivo udries, pripadne az zhodis na zem a mozes utekat, kym sa spamata.

Je fajn pouzit aj zbran, ako strieknut sprej do tvare, pouzit kaser, alebo aspon si dat kluce medzi prsty, aby si zvysila bolest pri udere.
Pripadne teda tie manikurove noznicky, ako ti radia hore, ale vyhni sa oblasti krku a pod klucnou kostou.
Ak trafis nestastne tepnu, bude z toho zabitie v sebaobrane, neprimerana sebaobrana a sud.

@moonlight1210 https://www.cas.sk/spravy/krimi/krimi-domace/in...
Tu traja typkovia si chceli hrdinsky zabuchat traja proti jednemu, mal noz, jeden uz odpociva pod zemou. Oslobodili ho, sebaobrana. Ale tahalo sa to. Utocnici sa este na sude rozculovali, co si dovoloval neprimerane branit. To ze ho hrdinsky prvi a traja napadli, neprimerane podla nich nebolo. Zaver. Nie kazda agresia sa musi vyplatit.
Ak sa da, vyhnite sa konfliktu. Nemusi dopadnut podla predstav kohokolvek zo stran konfliktu. Az ked to nejde inak ...

anonym_053f9c
Dnes o 09:19

@terka_498 podla mna zalezi od milion faktorov... Jasne, ze 40 kilova zena (alebo 60 kilovy chlap) proti 120 kilovemu 190 cm chlapovi, ktory je este aj "osvaleny" nemaju sancu ani keby boli majstri sveta v comkolvek... Potom zalezi, ako sa tento "(ne)pomer" zmensuje... to znamena - trenovana svalnata zena s vycvikom a nejakou vyskou a vahou proti akemu chlapovi s vycvikom alebo bez... atd atd...
Za mna - pri tvojej vyske a vahe (a cviceniu) nie si na spodku spektra... urcite zopar chlapov by si premohla... ale "bezne ziena" na 99% bezneho chlapa nie...
Preto sa oplati vyskrabat / vypichnut oci, rozbit nos a utekat... tam je jedno, ci mas 60 kilo alebo 200 🙂 🙂

masinka
Dnes o 09:32
@anonym_053f9c

@terka_498 podla mna zalezi od milion faktorov... Jasne, ze 40 kilova zena (alebo 60 kilovy chlap) proti 120 kilovemu 190 cm chlapovi, ktory je este aj "osvaleny" nemaju sancu ani keby boli majstri sveta v comkolvek... Potom zalezi, ako sa tento "(ne)pomer" zmensuje... to znamena - trenovana svalnata zena s vycvikom a nejakou vyskou a vahou proti akemu chlapovi s vycvikom alebo bez... atd atd...
Za mna - pri tvojej vyske a vahe (a cviceniu) nie si na spodku spektra... urcite zopar chlapov by si premohla... ale "bezne ziena" na 99% bezneho chlapa nie...
Preto sa oplati vyskrabat / vypichnut oci, rozbit nos a utekat... tam je jedno, ci mas 60 kilo alebo 200 🙂 🙂

@anonym_053f9c nam vravel trener na sebaobrane ze rozbijat chlapovi nos je uplna zbytocnost, ze tam sa mu sice zacne valit krv, ale aj tak ta nepusti, to uz skor tie oci ale ani to nemusi zabrat, ze istota su gule a potom utekat.....

anonym_053f9c
Dnes o 09:35
@masinka

@anonym_053f9c nam vravel trener na sebaobrane ze rozbijat chlapovi nos je uplna zbytocnost, ze tam sa mu sice zacne valit krv, ale aj tak ta nepusti, to uz skor tie oci ale ani to nemusi zabrat, ze istota su gule a potom utekat.....

@masinka s rozbitym nosom by sa mali pustit slzy a obranca by mal mat sancu zdrhnut v tom momente (a nos nema svaly)... ale oci su urcite lepsie.
Este som videl (ale asi to vyzaduje mega trening, lebo zly pokus a je zle) je uder zboku do ucha... proste zony, kde nezalezi na veku, vahe, pohlavi a pod...
Co sa tyka guliek, tak je problem, ze sa moze ubranit (spoji nohy, chyti ti ruku, netrafis sa, oblecenie)... z tohto pohladu podla mna oci su total istota... potom nos a asi to ucho (ze tam na chvilu ostane zmateny)... Proste je to aj o moznostiach a duchapritomnosti... lahko sa teoretizuje...

anonym_fda603
Dnes o 09:41

Zena ide vecer parkom, oproti nej ide chlap s roztiahnutymi rukami. Panika. Potom si spomenie instrukcie trenera sebaobrany. Rozbehne sa a celou silou ho kopne medzi nohy. Zarinci rozbite sklo. Co Ti sibe, nesiem domov nove sklo na stolik. 🙂