Aký cudzí jazyk sa začať učiť?
Ahojte, velmi by som sa chcela zacat ucit nejaky novy cudzi jazyk, aky odporucate?
Aky by mi pomohol na trhu prace aby som nasla pripadne lepsie uplatnenie?
Chcem zacat nieco uplne nove, budem rada za nejake dobre tipy.
Ano videla som reklamy na ten pristroj co donho poviete a ono vam to okamzite prelozi, ale ja sa to chcem zacat ucit len rozmyslam aky zvolit.
ja sa napr. učím klingončinu - ale to viem nabetón že mi na trhu práce nepomôže 😂😂
Španielčina
@biba_18 Coby nie. Ak bude tvoj buduci sef fanusik do Star Treku tak budes mat hned velke plus ak na zaver pohovoru zavelis Qapla'!😀
Nemčina angličtina štandart, iné kombinácie vysoko individuálne podľa korporátu a cieľovej krajiny môžu byť úspešné tiež. Kamarátka má kombináciu francúzsky - taliansky= bola jediná na pohovore. Iná zas portugalsky, francúzsky. Suseda z detstva holandský jazyk a španielsky. Bývalá šéfova žena anglický, nemecký, francúzsky, taliansky, švédsky, fínsky, nórsky, grécky jazyk...Tak si vyber 😉
V tomto prípade dievčina nemá problém 👌👍
https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-polyglo...
A čo vieš robiť? Kebyže chceš ísť do diplomacie tak francúzsky, do obchodu tak ruský, do cestovneho biznisu tak španielsky....
Ak planujes zostat na Slovensku, tak rustinu 🙂
To je veľmi individuálne. Ak máš certifikát minimálne B2 z angličtiny, tak okrem zvýšenia úrovne AJ by som ďalší jazyk volila podľa toho, čo chceš robiť profesne. Ruština tu vidím je v diskusii preferovaná, dokonca vraj ak do obchodu, tak ruština. Ruština je absolútne v úzadí, do Ruska nikto neťahá odborníkov na skvelý plat a skvelé podmienky, pretože nič také tam neexistuje. A je málo spoločností, ktoré obchodujú s Ruskom. To sú názory ľudí, ktorí nerobia so zahraničnými organizáciami a zamestnávateľmi.
Ja okrem ľudí s angličtinou najčastejšie vyhľadávam ľudí ovládajúcich francúzštinu, nemčinu, arabčinu, severské jazyky a ázijské (najmä kórejčina a čínština), dobrý potenciál má aj španielsky či belgický jazyk. Ale nedá sa to zovšeobecňovať. Naozaj je dobré voliť podľa toho, kam chceš smerovať.
Aky odbor? Napr. v EU co sa tyka prava je uradnym jazykom AJ a FJ tazkze tam FJ by ti o nieco viac pomohla ako napr NJ ale NJ by ti dala v EU najviac moznosti kde sa zamestnat mimo SK.
Dakujem baby za zaujimave tipy, Praveze neplanujem ist pracovat do zahranicia, iba tu na SVK, ale ked si tak pozeram profesiu dost vela ponuk je kde vyzaduju okrem sj 2 cudzie jazyky, preto ten napad,
@diewcatqoo to je ako ironia s tou rustinou, ci fakt? 😀
@melanta ta flamstina je vyzadovana aj u nas, ci len skor ked chce niekto vycestovat do zahranicia?
AJ viem slovom aj pismom, urcite by som chcela zacat s nejakym kurzom 3mesacnym cez jazykovku a od toho a odrazit
@zuzanaam vsetci ukrajinci vedia rusky ci len z vybranych regionov?
No celkom je zaujimava aj ta ukrajinstina.
Ukrajinci, ktorí boli u nás na pohovore, vôbec nevedeli po rusky. Zamestnali sme Ukrajinku, skúšali sme sa s ňou dohovoriť rusky, nula bodov. Vraj iba v niektorých oblastiach je bežné hovoriť/rozumieť po rusky.
ešte som sa nestretla s ukrajincom, čo by nevedel po rusky. Máme ich v práci niekoľko desiatok, väčšinou ženy 40+. Ale aj dcéra keď bola na letnom tábore, mala tam aj rusov a ukrajincov a všetci sa spolu bez problémov bavili. Čiže aj deti vedeli, nielen staršia generácia.
Tu rustinu som myslela ironicky, vzhladom na to, co sa na Slovensku deje 🙂
Naj anglictina, nemcina a napr aj spanielcina a taliancina nie je zla 🙂 mne osobne sa ta spanielcina velmi paci, manzel vie trosku po spanielsky, je to pekny jazyk

na trhu práce nemčina a angličtina. všelijaké exotiky asi tiež, ale to reálne nemám odsledované, skôr si myslím že to budú veľmi špecifické ponuky ... syn sa naučil v práci celkom obstojne poľsky, tam mu to pomohlo ... možno teraz aj ruština by sa ti šikla 🙂