icon

Dospelý syn sa odsťahoval z domu

78jarmila
21. júl 2017

Ahojte maminy... mám 18r syna, ktorý sa sám dobrovoľne odsťahoval z domu, sám si nahlásil trvalý pobyt inde, lebo sa.rozhodol, že nechce bývať doma s rodičmi a pod ich dozorom, lebo má 18 a chce sa osamostatniť. Má pred sebou ešte 2r štúdia na strednej škole v mieste doterajšieho bydliska, ale namiesto toho, aby býval u rodičov, chce bývať na internáte ( ktorý je vo vedľajšej ulici od domu rodičov...). Nikto ho z domu nevyhnal, sám sa rozhodol aj o trvalom pobyte, pri odsťahovni kľúče od bytu odovzdal. Ja ako matka som s tým odsťahovanim ešte aspoň počas štúdia nesúhlasila, preto sme sa nerozisli v dobrom, ale je dospelý, nemôžem nič urobiť... platím mu výživné a prídavky, a to je všetko z mojej strany. Otázka teraz znie, keď on sám sa vlastne vyhodil z domu, kde mal všetko zabezpečené, komplet full servis, denne navarene, oprate, dostupná hygiena, súkromie, 2 pc k dispozícii na prípravu do školy alebo len tak na bežné používanie... toto všetko vymenil za internatny život, resp. teraz cez prázdniny u kamaratov v Ba, kde si dal aj ten trvalý pobyt... či v prípade, ak si "zrazu" rozmysli, že to samostatne nezvláda, z akýchkoľvek dovodov, či už finančných alebo neviemakych, ho prijať automaticky naspäť do tejto domácnosti, odkiaľ dobrovoľne a napriek všetkému odišiel, odkiaľ sa odhlásil z trvalého pobytu...

elise
22. júl 2017

@charlie1980 super napisane👍👏

78jarmila
autor
22. júl 2017

@lilula173 v tomto prípade - vážená, a kto ste vy, že si dovoľujete skonstatovat ako hotovú vec, vlastne vsetky 4body, že sú pravdivé? Žili ste v našej domácnosti priamo, že to máte 100 % overené? Veľké ho...diny viete o celej veci a skutočnostiach... a detto zuzana1291'... odkiaľ viete, že to tak nebolo? Že nebolo objatie, rozhovory, pochopenie? ...

janinah
22. júl 2017

reagujem len na úvodný príspevok...ak odišiel a vie sa o seba postarať / s dákymi eurami od rodičov- suma rozumná a nie veľká/,učí sa a žije slušne,nezlajdáčil sa,tak mu tlieskam....
ak by to nezvládal,tak má doma dvere vždy otvorené a prijala by som ho bez blbých rečí...
moje dospelé deti sú mimo domu,mimo SR,ale vedia,že kedykolvek sa môžu vrátiť,ak by niečo nevyšlo,tak aj natrvalo...domov rodičovský majú len jeden...

78jarmila
autor
22. júl 2017

@charlie1980 neodisiel bez slova. Odišiel ked som bola doma, v posledný deň šk.r., kedy si už len dobalil veci. Neusiel z domu na tajnasa. Bolo to s mojím vedomím. A odchodu predchadzali dlhé a dlhé hodiny rozhovorov o pre a proti samostatného života ešte počas štúdia na sš... o praktickych otázkach aj živobytia, ďalšieho štúdia, životných podmienok...
Napriek všetkým logickým argumentom, ktoré aj uznal, že to bude ťažké, sa zbalil a odišiel... s predsavzatím už ne-navratu, ale samostatnosti... kľúče vrátil a trvalý pobyt si prehlasil sám...

janinah
22. júl 2017

@78jarmila čo by za takého syna dali tie mamy,ktoré 30-40ročných koňov doma na krku majú,prať variť im musia ....podporuj ho a ver mu😉

gabrielachochulka
22. júl 2017

su aj take deti, ktore sa vymykaju z dnesnej normalosti - mama hotel, ak nerobi nic zle, nefetuje, neflaka sa, najde si nejaku brigadu,dorobi si skolu ,atd.,staci mu verit a dat mu najavo, ze sa ma kam vratit kedykolvek, mama a aj rodina su len jedna

78jarmila
autor
22. júl 2017

Ok. Tak inak položím otázku: súhlasili by ste s tým, aby sa vaše dospelé dieťa, ALE EŠTE STÁLE ŠTUDUJÚCE NA STREDNEJ ŠKOLE, odsťahovalo z domu, do povedzme internátnych podmienok, bez príjmu, teda okrem výživného z oboch strán, plus prídavky, a v stave, že toto jeho rozhodnutie je trvalé a nemenné, a nie je vylúčené, že ak nebude bývať doma "pod dozorom", tak školu ani nemusí dokončiť? V nikoho záujme, ako rodiča, nie je to, aby jeho dieťa malo ukončené aspoň sš vzdelanie? Pretože len s ukoncenym zš vzdelanim tu máme dosť ďalších obyvateľov... kam bez sš? Keď v dnešnej dobe sa zamestnávatelia priam trhajú o pracovnikov bez sš... keď už aj upratovačky pomaly musia mať vš a ovládať 5 cudzích jazykov... Takže jedine z tohto praktického dôvodu, ad úspešné ukončenie aspoň sš, matka nesúhlasí s odstahovanim počas štúdia? Vsetky matky stredoskolsky študujúcich dospelých detí, s veľkým súhlasom ich pustate do neznameho sveta, aby sa starali kompletne sami o seba, riesenim bývania, zivobytia, všetkého?'..

78jarmila
autor
22. júl 2017

@gabrielachochulka jj... a sme doma... DOROBI SI ŠKOLU... Všetko ostatné je kvázi nepodstatné... ostatné zvládne... snáď...

sardinka32
22. júl 2017

@78jarmila Co to som si tu precitala...tazko povedat, kde je pes zakopany. Ty tvrdis, ze doma mal vsetko, ale jemu zjavne nieco velmi vadilo. Bud to nevies, lebo Ti pravy dovod nepovedal, alebo to vies, len si nam to tu nenapisala. Hodnotit Tvoje byvanie nejdem, moj muz spal v izbe s mamou a 2 sestrami az dokym nesiel na VS a tu je...je ale pravda, ze dnesne deti maju ovela vyssie naroky na zivot. Zas na druhej strane viem si predstavit, ze mas co robit s 3 malymi detmi a urcite je v byte kopec hurhaju. Ak si nie nastvana len kvoli peniazom, ktore spolu s nim odisli z Vasho rozpoctu, tak by som dopredu neriesila, co urobis, ked sa bude chciet vratit...pretoze sa mozno uz nikdy nevrati. Je vysoko pravdepodobne, ze za par mesiacov budes vidiet celu situaciu inak, vychladnes a mozno aj nie...neviem, aky typ cloveka si a ako velmi Ta to ranilo a nastvalo. V kazdom pripade Ti mozem povedat, ze ak raz by bol Tvoj syn donuteny Ta poziadat o navrat domov, uz len to bude pre neho riadny trest, ze sa bude musiet ponizit a poprosit Ta, aby si ho vzala spat, lebo zlyhal. Ked by k tomu doslo, urcite budes vediet odpoved v tej danej chvili. Ak by si ho aj nevzala spat, nemoze Ti nic vycitat, rohodol sa sam, odhlasil si trvaly pobyt.

janinah
22. júl 2017

@78jarmila vôbec synovi neveríš,dúfam,že mu to nedávaš najavo.....ako chceš dospelému človeku rozkázať čo ako koľko má študovať? ak nezochce,tak ani maturitu neurobí,a to bez ohľadu na to,kde býva...
ten podľa teba neznámy svet je po koniec Slovenska,nerob paniku....moje v 18tich začali po Europe behať,letné brigády v zahr. a dnes jedna dcéra žije a pracuje v kolumbii...to už je iné kafé
ale áno, cez strrednú školu doma bývali,ale chodili kam chceli a ja som ich podporovala...a aj budem...a ty rob to isté-ver a podporuj
synovec sa s veľkou slávou vybral na vš do blavy,po roku to vzdal,rodičia ok,bývaj doma,ale zarob si,mladý pán sa čoskoro spamätal,že len s gymnáziom nevyžije ,nie z príležitostných brigád,dnes je ing.
rodičia ho nechali,poučil sa....

78jarmila
autor
22. júl 2017

@janinah a znova... BAVIME SA O STREDNEJ ŠKOLE... po nej môže ísť aj do tramtarie... ale teda ok, asi som vadna, ak mi záleží na synovom vzdelani... 😢

janinah
22. júl 2017

@78jarmila myslíš,že ktorej normálnej matke nezáleží na vzdelaní jej detí? každej....
a teraz už naposledy....nerozkazuj,nenúť,ver,podporuj....
a najviac mi vadí,že zrejme nič nenasvedčuje,že by to tvoj syn nezvládal,že by sa chystal nechať školu a ty už tu špekuluješ,trápiš sa,kombinuješ....
čo keby....
trochu si užívaj život a nevyrábaj problémy tam,kde nie sú,ak prídu,budeš to riešiť podla aktuálnej konkretnej situácie...

sardinka32
22. júl 2017

@78jarmila Ja Ta chapem, chces aby dokoncil strednu skolu, ale to co sa Ti tu niektore zeny snazia povedat je, ze ho musis nechat tak. Aj tak pozri, ako to dopadlo, urobil si po svojom. Ty ho uz nijako nedonutis, aby si urobil SŠ, ak nebude chciet. Kazda jedna, ktora mame deti chceme, aby sa mali v zivote dobre a mali aspon nejake vzdelanie, ale v Tvojom pripade asi Ti nic ine neostava, len sa spolahnut na to, ze skolu dokonci. Lebo kludne Ti moze aj natruc urobit a just ju nedokoncit. Ak by ju aj nedokoncil, on bude kopat kanaly...ako si zariadi, tak bude mat. Zial, musis sa s tymto zmierit. Vidis, ze dohovaranie nepomohlo, skor to asi malo opacny efekt. A mozno sa stane to, ze Ti bude chciet dokazat, ze je sikovny a samostatny a bez problemov skolu dokonci. Nemysli hned na to najhorsie.

sense
22. júl 2017

@78jarmila este k tomu dokonceniu skoly, moj mladsi brat bol taky "hrdina", mam 18 mozem si ro it co chcem a hoci byval doma aj tak skou nedokoncil nepomahaili dohovoru, vyhrazky, prosby nic az mi nedalo a jedneho dna som u pred mamou povedala, teraz si hrdina skolu nepotre ujes ved brigadu si najdes ale co neskor...skomu si zacal dorabat teraz ked ma 27, lebo na kazdu lepsiu pracu v jeho moznostuach chcu od neho aspon vyucnyist

katarinapekna
22. júl 2017

@78jarmila k tvojej ostatnej "inak položenej otázke": ty nemáš co súhlasit alebo nesuhlasit, ty ako rodič urcujes hranice a nie decko! Pokiaľ nema ukoncenu strednu školu,tak je stále decko,hoci má aj 20 a teda mala si trvať na dokončeni školy a nie s nim vyjednávať!!!! Spravila si tolko chýb,že to už teraz zbytočne budes pitvat, už je o jedno. Dieťa bez dozoru samo sebou určite nepojde do školy,nebuď naivná! Bude dilovat drogy,zarábať konecnikom alebo kradnúť lebo len takto sa rýchlo dostane k peniazom inak je z neho už teraz bezdomovec.zloz ružové okuliare a zzbytočne to tu ani neries lebo čas nevratis a toto je len mlatenie prazdnej slamy.

78jarmila
autor
22. júl 2017

@katarinapekna tých milión vykricnikov si nechajte na hodinu slovenčiny... ja som nevyjednavala so synom, ale reagovala práve na také premudrele osoby, ako vy, ktoré riešili všetko iné možné aj nemožné, namiesto toho, o čom bol vlastne zmysel celej tejto diskusie, a síce ne-ukončené vzdelanie... odsťahovanie sa počas štúdia... ked uz po xty krát som zopakovala, že nevidím žiadny problém v osamostatneni ako takom, vo svojej podstate... iba, z môjho pohľadu, dosť zle načasované... on takisto nepovedal, že školu nedokonci... len že nebude počas ešte ďalších 2 zostávajúcich rokov bývať s nami... a teda, bola by som zvedavá, ako by ste "donútili" dospelaka k comukolvek... či už k chodeniu do školy, roboty,... ked už raz jednoducho nebýva pod vašou strechou... na toto ja páky nemám... lebo to by som napr mohla aj trvat na tom, aby ste sa viac nezapajala do tejto diskusie... výsledok úplne rovnaký ako trvat na niečom u hocijakeho dospelého nebyvajuceho s vami...

78jarmila
autor
22. júl 2017

@janinah nikto mu nezakazal brigádovať a ísť kade tade na brigádu... počas prazdnin... v tomto má moju plnú podporu... a už nebudem opakovať, prečo som nesúhlasila s jeho odchodom v tomto období.. počas štúdia... na strednej škole... však áno...

vilma7
22. júl 2017

Som smutná z týchto príspevkov. Ako som už vyššie spomínala, moja sestra utekala z domu, dostala sa do partie (aj slabých mafiájov-niektorí z nich už dávno nežijú) a my ako rodina sme sa mohli aj na hlavu postaviť, dohovárať jej, prosíkať-nič nepomohlo. Keby ssme mali doma neznesiteľné podmienky, utekala by som aj ja. Nemali, nebolo pred čím utekať a kam. Jednoducho ňou plieskala tak puberta, že nešla na maturity, robila samé hovadiny, každú chvíľu iný frajer atď.. Mama ju nakoniec dokopala, že nech spraví maturu a nech ide. Tak nakoniec aj bolo. Matura v septembri a sestra asi aj na druhý deň zmizla...nevedno kam
Po 2 rokoch sa ukázala a následne dostala rozum. Doma sme ju privítali.
Teraz je z nej matka pubertiaka, kt.do 18 ctky ani len na diskotéku nechcela pustiť, a nechápe, ako deti môžu nenávidieť rodičov...zaźíva ço robila ona sama, ale synovec je našťastie rozumný.
Toto nepochopí, kto to nezaźije sám. Matka sa môźe aj na hlavu postaviť, nemá šancu. A ako aj deti robia chyby, určite ich robíme aj my matky, ale nikdy to nie je dôvod na takýto odchod z domu.
Zaźila som, preto čitateľku veľmi chápem. A vtedy, keđ som mala možnosť vidieť a cítiť sestrinu pubertu, neboli ani len mobily, či fb a iná hovadina. Vymetali sme krčmi, bary, podniky, čo sme ju hľadali. Ešte som si to zčasti odskákala aj ja, lebo celá rodina ma upodozrievala, že ja viem kde je , že som jej iste pomohla atď. Po 2 t.sme ju našli, u nejakých cigáňoch, dotiahli domov a na druhý deň hetečka zas chcela ujsť....
Asi tak, neprajem nikomu zažiť.

oli18
22. júl 2017

@78jarmila stále tu píšeš o trvalom pobyte tvojho syna niekde u kamaráta. Ja si myslím, že trvalý pobyt môže niekto mať len ak vie preukázať vlastnícky vzťah k predmetnej nehnuteľnosti. Takže tvoj syn určite u kamaráta trvalý pobyt nemá, jedine prechodný. Ak sa mýlim, opravte ma.

terezka1947
22. júl 2017

@78jarmila necitala som vsetko,ale nezavidim ti....asi aj syn to lahke nemal,lebo maensie deti,atd...viac-aj ked nie umyselne si sa musela venovat im,atd,atd.....
aaaale....aj ked ta vela veci mrzi=a je uzuplne jedno,ci si nejake chyby urobila,ci neurobila-ktory rodic ziadnu chybu neurobi?
ja osobne by som mu napisala-ked inak nekomunikuje,ze ho mam rada,som tu pre neho....a ked si mysli,ze toto je ok-respektujes to,ale nesuhlasis,lebo mu chces dobre
a ma dvere domov otvorene
uz ci pride,ako pride,kedy pride.....a ako ho prijimes,to je vec dalsia a si rodic,musis urcit pravidla,o to viac,ze ked sa vrati,nemoze sa vratit ako hrdina,kt.ti urobil miloast navratom
poznam rodiny,kt.dali detom vsetko....a bohuzial,nedalo sa poradit s detmi
mali vsetko-nie iba materialne....ale ....bohuzial,nie je vsetko iba o vychove...ja sa tiez desim,co a ako moje deti...urobim maximum..len,ci to bude stacit
drzim ti palce,aby to vsetko dobre dopadlo....

charlie1980
22. júl 2017

@oli18 Moze ho mat aj na mestskom urade, ci uz to zrusili ?

oli18
22. júl 2017

V mnohých príspevkoch tu, na MK čítam, ako doporučujete, že sa pri riešení problémov vo vzťahoch treba vzájomne rozprávať. Asi to doporučujete tie, ktoré máte "zhovorčivých" rodinných príslušníkov a môžete si každý problém vydebatovať. Lenže ľudia sme rôzni a mnohokrát je tá druha strana natoľko uzavretá, že debatovať nie je s kým. Nie nadarmo vzniklo porekadlo "nemému decku ani vlastná matka nerozumie". Možno toto je aj prípad syna zakladateľky témy. Ona by debatovala, ale syn nie. Mám to aj vo vlastnej rodine, takže viem, ako sa debatuje v monológu. Introverti sa neotvoria a problémy dusia v sebe, než aby ich vyriešili diskusiou.

bluka2
22. júl 2017

@oli18 Pokial viem, staci mu suhlas vlastnika bytu a kludne tam moze mat TP

charlie1980
22. júl 2017

@78jarmila Ok, neodisiel bez slova, dlho ste diskutovali. No odisiel bez argumentu. Prip.keby si nam ho ozrejmila, ak o nejakom vies...vychadzam z toho, ze si napisala, ze nevedel konkretizovat, co mu vadi....a teda co ti povedal pred odchodom ? Ide len tak ? Alebo ta len pocuval a ty si viedla monolog ? Musel ti teda tym padom povedat, co ho tak nuti odstahovat sa.

Btw. ja ny som ho az tak nepodcenovala. Samotny fakt, ze odisiel v posledny den sk.r. hovori o tom, ze je "precizny" vo svojom konani.
Ja chapem aj tvoju stranu, ze ako matka to znasas zle, clovek moze nadobudnut pocit, ze sa s tym dietatom cely zivot piple a nakoniec toto....chapem, ze mas strach, ze tu skolu neskonci, lebo nebude pod dohladom. Rozumiem aj tvojim obavam, rozumiem aj tvojmu hnevu, ktory tak velmi citit. Len mi je nejasne, preco odmieta akykolvek kontakt. Co sa tam vlastne stalo ?
Ale tu sme uz uplne odklonili od temy...otazka bola, ci by si mu mala obnovit trvaly pobyt...ano, mala. Ani ty si urcite nebola ukazkove dieta, lebo take neviem, ci existuje. Aj ty si urcite spravila chyby, ktore si neskor olutovala....no opytam sa ta....ako chces u 1,5r dietata dosiahnut to, ze ked bude vyliezat, spadne a ublizi si ? Jedine tak, ze raz spadne a pociti nasledky. Ci vzdy si ho drzala za ruku a nikdy nespadol ?

bluka2
22. júl 2017

@oli18 Mas pravdu, potom su aj ludia, co este s horucou hlavou chcu debatovat a ani im nenapadne, ze to nie je najvhodnejsi cas, lebo vsak komunikovat je dolezite.
Je 100 variant, kde moze byt problem.

katarinapekna
22. júl 2017

@oli18 trvalý pobyt ti môže dať hocikto,kto je majiteľ nehnuteľnosti

78jarmila
autor
22. júl 2017

@oli18 kamarat je vlastník bytu

katarinapekna
22. júl 2017

@78jarmila čiže milenec😖

alchemilkazltozelena
22. júl 2017

@78jarmila to je strasne..vychovas dieta a takto sa zachova..smutno mi je z toho

lejllamt
22. júl 2017

Ak je to stredoskolsky internat maju tam aj vychovavatelov ako dozor a nejake pravidla nie? Nezalezi ci ma 18 dodrziavat ich musi....ak si nezhorsi znamky a bude chodit normalne do skoly nebala by som sa...okrem toho ako rodic mas pravo informovat sa v skole o jeho vysledkoch kedykolvek...a neviem ako inde ale my sme si nemohli ani po 18 pisat sami ospravedlnenky...vzdy len od rodica...viac by som sa bala tej BA, ale to je mozno len moj blby pocit