icon

Je titul Bc preceňovaný?

3. feb 2022

Ahojte. Rada by som si prečítala názory ohľadom titulu Bc.
Ide o to, že síce som iba v 1. ročníku Bc stupňa, študujem externou formou, no už teraz viem, že ďalej ísť na Mgr nie je môj plán. A prečo? Pretože viem, že vysoká škola mi moc veľa toho nedá, maximálne budem odolná voči stresu, zlepším si iste skills, naučím sa sebadiscipline, no prax neziskam a aj tie vedomosti si musím sama ešte samostudiom dopĺňať a hlavne z tejto doby, nie z doby ešte socializmu.... Chcela by som ísť namiesto strácania 2 rokov na Mgr, radšej do jazykovky , ktoré mi pomôžu a dajú niečo do života. Veľa ľudí podceňuje a dehonestuje ľudí s Bc, no je to smutné, pretože aj prvý stupeň je dostačujúci, ak človek vie, co ma ďalej v pláne. Ešte ma zaujíma jedna vec, ti, ktorí ste skončili pri Bc, ľutovali ste to niekedy? Píšete si Bc aj pred meno? Alebo radšej nie, lebo pre veľa ľudí je to trápne... Ďakujem za vaše názory.

autor
4. feb 2022

@judit47 za 1. nie každý má možnosť študovať hneď po maturite na výške, lebo to stojí peniaze alebo sa stále hľadá v živote, takže toto co si tu napísala je trochu blbé, lebo nepoznáš situáciu človeka. Za 2. Vôbec som to nemyslela tak, že ja s Bc budem niečo viac ako niekto co študuje Bc denne bez nejakých prekážok ci už v práci alebo s dieťaťom, ja som poukázala na to, že Bc nie vždy ide po masle, preto by tu podaktorí mohli prestat odsudzovať iba s Bc ľudí... Za 3. Neviem aký máš problém s marketingom, bolo to dosť úbohé to takým štýlom napísať....,no poviem ti už iba toľko, že keď má raz marketing baví, chcem robiť v tej oblasti, som tomu zasvätená, no nemôžem ísť denne, tak asi iba jedine externe to pôjde 🤨.

autor
4. feb 2022

@motylikova ďakujem, toto je koment na úrovni!

autor
4. feb 2022

@sindyem ďakujem taktiež k múdremu komentu, takéto som chcela vidieť , proste inteligentné odpovede a nie kopať ako do psa a iba zdeptat človeka.

dskjhfdlkdjhl
4. feb 2022

@sindyem a preco si hned myslis, ze chcem spor? Ja som Ta len slusne upozornila a viac som od toho necakala. Ani nemam potreby Ti tu vypisovat traktaty. Proste ma zarazilo, ze to vysvetlujes mne, lebo ja som z mojich prispevkov nemala dojem, ze v tom tapem😉

portret7
4. feb 2022

2 roky nie je vela na dokoncenie riadneho studia, jazyk ti neomoze, ak sa bude uchadzat o oracu rovnako vybaveny clovek so skusenostami i jazykovo zdatny, vyberu toho, co to dotiahli dalej ako na Bc. Na svk je Bc. titul nic, nie je respektovany ako vysokoskolsky stupen a uprimne, ze mi vycari usmev na perach clovek, ktory si napise Bc. titul…

autor
4. feb 2022

@portret7 preto ma zaujímal aj názor na písanie si tohto titulu, ja osobne ak nebudem musieť, tak si ho nebudem písať, iba ak si to budú vyžadovať, čo je asi normálne, že vtedy človek musí, no ak nemusíš nemám potrebu si ho vyčarovať. Ja nestudujem na vš teraz aby som si písala niekde písmenká, mne ide o to, aby som sa naučila mať rozhľad, nejaké vedomosti , i keď by mohli byt viac aktualnejsie, ale učím sa mimo toho aj z rôznych zaujímavých podcastov, kníh, odborníkov..., spoznala nejakých super ľudí a ďalšie iné veci... Aj keby titul nedávali za ukončenie, tak by mi to bolo úplne jedno ale ze úplne, hlavne v dnesnej dobe. Ja sa držím toho, že inteligentný človek nemusí ukazovať a každému vnucovať svoj titul, stačí, že to dokáže svojimi vedomosťami, schopnosťami a elánom do tej prace 🙂.

didi2102
4. feb 2022

Ak máš prácu a dieťa , čiže si robíš len doplnok ku práci , tak potom je ozaj postačujuci bc titul,budeš mať prax rovno čiže super, titul si píš kde ti bude treba,bežné úradné veci ho nepotrebuju , ale už ako citis ty, určite nieje med lízať študovať pri práci a rodine, marketing by mohol stačiť aj bc a keď k tomu jazyk tak super

zuzanka.zuzu
4. feb 2022

@janulka182 😂😂😂 jaaaj cize ak ma skoncene pravo a psychologiu tak podla Janulky je trapne sa k druhemu titulu priznavat 👍

nelca84
4. feb 2022

@janulka182 co to taras? vsak to nie su dva tituly za ten isty odbor 🙈
poznám babu, co ma Mgr. z práva a druhé Mgr. z pedagogiky, pricom z pedagogiky má aj doktorát, cize si uvadza Mgr. Mgr. a za menom PhD.

janulka182
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu
@nelca84 citali ste prosim poriadne co pisem?

nelca84
4. feb 2022

@janulka182 ano, ze si das pouznavat predmety na roznych skolach a budes mat Ing. Ing. Ing.

janulka182
4. feb 2022

@nelca84 a to nie je trapne podla teba? a dalej si tiez dosla a precitala si si?

nelca84
4. feb 2022

@janulka182 ano, dosla, uz ti to tam niekto vysvetlil, ze to nie je tak, ze si dam uznat ten isty odbor na xy skolach, ale ze druhy, treti, piaty rovnaky titul je za dalsiu vysoku skolu uplne ineho zamerania, takze je uplne normalne, ze si ten titul uvadzas, najma ak si to vyzaduje tvoja pracovna pozicia (hovorim napr. o vyucujucich na VS, kde je dost podstatne z coho a aky titul mas)

janulka182
4. feb 2022

@nelca84
@zuzanka.zuzu inac by ma zaujimalo, ci vobec viete o com pisete.

Metodické usmernenie
k používaniu titulov, čestných titulov a označení funkcií vysokoškolských učiteľov
1. Akademický titul Bc. udelený absolventom 1. stupňa vysokoškolského štúdia a akademické
tituly Mgr., Mgr. art., Ing., Ing. arch., MUDr., MVDr. a MDDr., ktoré sa udeľujú
absolventom 2. stupňa vysokoškolského štúdia, sa píšu pred menom, napr. Bc. Jozef Nový
alebo MVDr. Jozef Nový. V prípade absolvovania 2. stupňa vysokoškolského štúdia na dvoch
vysokých školách sa nepoužívajú dva rovnaké akademické tituly. Po absolvovaní 2. stupňa
vysokoškolského štúdia na dvoch vysokých školách sa rozdielne akademické tituly používajú
v poradí, akom absolventovi boli udelené, a to tak, že bližšie pri mene sa nachádza skôr
udelený akademický titul, napr. Mgr. Ing. Jozef Nový.

janulka182
4. feb 2022

@nelca84 pisala sindyem, ze jej muz je Ing., a Ing. arch. uznala som, ze v tomto pripade je samozrejme, ze si to uvadza.
no pisem tiez, ze v rodine mame niekoho, kto ledva dokoncil jednu a nechal si pouznavat na uplne podobnej skole, urobil statnice a vsade rozprava ako skoncil dve VS. pritom vsetci vieme aka bola realita a ze ten clovek dva krat prepadol a raz mu ani neuznali pracu a nepustili ho ku statnici.

janulka182
4. feb 2022

inac strasna skoda, ze pismenka neprenasaju aj emociu. vobec som to nepisala s nejakym hnevom, len taka perlicka.
autorke uplne fandim, ze ide na VS popri dietatku. ja by som to nedala. ja som studovala hned po strednej, bezdetna, takze sa to neda porovnat. moc ti drzim palce

nelca84
4. feb 2022

@janulka182 tak to je smutne, a dost by ma zaujimalo, aka VS mu toto umoznila. Statna ci sukromna?
Ja mam tiez len jeden titul, takze tento problem neriesim, ale videla som uz velakrat uvedene Mgr. et Mgr... samozrejme za uplne ine odbory

janulka182
4. feb 2022

@nelca84 ved toto. je rozdiel nieco dosiahnut a byt na to pysny, alebo sa len proste vyvysovat.

portret7
4. feb 2022

To je sice pekne, ale predstav si situaciu, ze budes na sebe takto tvrdo pracovat niekolko rokov, objavi sa nejaky dream job, na ktory budes mat vsetky predpoklady, bude pozadovany titul 2.stupna VS, posles si CV a neprejdes ani prvou selekciou pri vybere kandidata na pohovor iba z dovodu, ze nesplnas tuto podmienku. Nechcem ti brat iluzie, ale tak to proste chodi, byt na tvojom mieste, ani neuvazujem nedokoncit zvysne 2 roky, pracujes na sebe a takyto detail ta moze pripravit o zaujimave pracovne sance.

zuzanka.zuzu
4. feb 2022

@janulka182 áno, ja viem úplne presne o čom píšem, mám 2x mgr a teraz ti nejaká pipina napíše, že je to trápne lebo nejaká JEDNA osoba si dala pouznávať skúšky a má tiež 2mgr 🙄 ja sa ozaj nemám za čo hanbiť, skôr ten čo si robí úsudky o všetkých ostatných kvôli jednej nejakej inej osobe... a ešte si to na 3 stranách obhajuje 😀

mpg
4. feb 2022

@portret7 Práve to, že často je to podmienkou ukončená VŠ, a môže sa to odraziť aj na plate. Ale keď sa nedá ukončiť, tak bude musieť hľadať miesto, kde bude Bc. postačovať.

janulka182
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
4. feb 2022

@janulka182 no nehovorím, najskôr urazíš druhých a vysmievaš sa im, keď ťa na to niekto upozorní, tak sa nezmyselne obhajuješ a posielaš tu metodické usmernenie (pričom sa v ňom vôbec nerieši čo tu preberáme, čiže je totálne odveci) a teraz sa tu rozčuluješ 😀 a podľa mňa ani s tým uznávaním skúšok to nebude ako píšeš, len si sa chcela zhrať na strašne dôležitú že " ty poznáš taký prípad" 😉

janulka182
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu no zrejme si sa v tom nasla co?

zuzanka.zuzu
4. feb 2022

@janulka182 a je to tu 👍 vôbec si nesklamala, malý flustrovaný internetový človiečik 😎 nemáš sa ako reálne obhájiť, tak ideme do mňa. čakala som kedy to príde..... anooooo jasne našla 😘 viac nemáme o čom

janulka182
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu a pretoze mas zjavne problem citat s porozujem a pokial si nestudovala na dvoch roznych smeroch, tak pre teba vyjmem vetu z mjojho prispevku: V prípade absolvovania 2. stupňa vysokoškolského štúdia na dvoch
vysokých školách sa nepoužívajú dva rovnaké akademické tituly.

janulka182
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu cize ano. dva rovnake tituly su za prve neopodstatnene a za druhe na smiech. a ano, som len flusrovany cloviecik 😀
a ja sa nepotrebujem realne obhalovat. to, ze dva rovnake tituly sa nepouzivaju je holy fakt.
a ta vynata veta JE realna obhajoba.

zuzanka.zuzu
4. feb 2022

@janulka182 čiže už je to aj na smiech mať 2 vš 👍 lepšie, ideš... ja ťa tu nechám, sama sa dáš dole....

janulka182
4. feb 2022

@zuzanka.zuzu ano, aj toto si "spravne pochopila". moj muz ma tituly pred menom, aj za menom. pis si co chces. pravda je proste taka, ze rovnake tituly sa nepouzivaju. strasne by ma zaujimalo, co si vystudovala, ked si sa takto v tom mojom priklade nasla.

elly23
5. feb 2022

@nominativ :( Ja študujem externe a premysli, či ísť na Mgr...., ale už keď študujem som chcela aj pokračovať