icon

Je život bez vysokej školy menej kvalitný?

9. jún 2024

Ahojte, chcem sa len spýtať, či je život bez VŠ titulu menej kvalitný. Vďaka.

Strana
z2
viestta
9. jún 2024

Ja ti polozim in otazku: Co je kvalitny zivot?

dzulli1980
9. jún 2024

Menej kvalitný v čom? ... sú ľudia, ktorí sú obaja VŠ vzdelaní a živoria a sú ľudia, ktorí VŠ nemajú a žijú si ako "prasiatka v žite" ... za mňa VŠ s kvalitou života nemá absolútne nič spoločné.

egonsk
9. jún 2024

titul ti nedava rozum, takze aj bez VS mozes zit kvalitny a bohaty zivot po vsetkych strankach.

alickapusinka
9. jún 2024

Prečo by bol. My mame suseda ma ukončenú len ZS a je podnikateľ a zamestnáva ľudí v okolí. To nie je o vzdelaní áno vyštuduješ máš sa dobré. Mne babka hovorila ako sa budeš učiť tak sa budeš mať. Ale nie vždy je to tak. Koľko ľudí vyštuduje vysokú školu aj tu na MK a robí úplne niečo iné veľa tu je takých. A čo je pojem kvalitný život dobre ak sa uchytíš môžeš byť úspešná aj z učňovkou. Na to aby si mala úspešný život VS nepotrebuješ. V každom veku s rôznou školou sa da byť úspešný. To že nebudeš mať skončenú VS ešte nič neznamená. Aj s učňovkou aj len zo základným vzdelaním si môžeš žiť ako psa v žite. To žiadna škola nemá vplyv na kvalitný život.

subartic
9. jún 2024

kvalitu života ti nezasiahne po tej súkromnej stránke , po tej pracovnej áno . Znižuje sa ti okruh a rozsah prác kde je požiadavka ukončené vysokoškolské štúdium , na niektoré povolania nedosiahneš aj keby si sa pototo.

doriiis
9. jún 2024

Ja som spokojná s mojou životnou urovnou aj bez VS.Robim prácu,ktorá ma baví, mám popri nej kopec času na rodinu a s platom som spokojná tiež.

tundra
9. jún 2024

@viestta 😂😂😂

liv1
9. jún 2024

Kvalitny bude ako si ho urobis. Ale bez VS mas iste obmedzenia. V niektorych povolaniach nedosiahnes to co by si s VS mohla, pripadne aj vtedy ked sa pouzivaju platove tabulky tam zarobis bez VS menej. Tak isto napr ja sa pohybujem v spolocnosti komplet vsetko vysokoskolsky vzdelanych a jedna kocka v partii skolu nema a dost tym trpi kvoli tomu.
Ale VS ti doslova kvalitny zivot nezabezpeci. Ten mozes zit aj bez nej. Je to vsetko o sikovnosti, moznostiach, o tom v akej spolocnosti sa pohybujes a ake mas ambicie. Kvalitny zivot nesuvisi iba s VS a vyskou platu. I ked ho teda znacne ovplyvnuje

medda_beda
9. jún 2024

Ja som z VŠ odišla môj manžel VŠ má a nevidím v tom rozdiel.Ajtak by sme robili to čo robíme.
Mňa ani jeho by niektoré pozície nebavili, takže sa zameriavame skôr na to a na platové podmienky než na nejaký spoločenský status.
Nemám v rodine nikoho kto by si aj bez VŠ nenašiel lepšiu prácu.

Ak budem chcieť robiť prácu kde je VŠ nutná tak si ju dorobím.

jamimo
9. jún 2024

život bez VŠ vzdelania nie je menej kvalitný. Kvalitu života (pre mňa osobne ) spĺňajú úplne iné atribúty.

h2
9. jún 2024

Myslím, že úplne to vystihuje táto "průpovídka":
Radšej šťastná pekárka,
než nešťastná lekárka. 😊

elenajezova
10. jún 2024

Prečo by mal byť menej kvalitný?

kassandra25
10. jún 2024

Otázka vyviera uz z nejakých poznatkov, ze? Pýta sa ju 11 rocný clovek???? Chces precitat, ze aj bez VŠ mozes robit úradnícke pozície v statnej sprave na uradoch.? Mozno, ak primator je tvoj strýc/otec/,.... alebo ci mozes pracovat na vedúcej a manazerskej pozicii v podniku. No mozes, ak ta tam dostanú rodina, priatel a vsetci mlcia o tom, ze si stredoskolak a za čo tam robis. Neviem, ci otázka siaha az tam, ze najdeme aj ucitelov so strednymi skolami, ano, viem o takych , mozno sa pytas aj na doktorov so strednymi skolami, astronautov, fyzikov, itckarov, neviem obsiahlu predstavu tvojho teenegerskeho mozgu, ale su aj ucnovskárski a stredoskolskí podnikatelia, ktorym sa penazne vie zadarit a to si sa pýtala, ci je taký zivot kvalitný bez VŠ. Áno, bez tej VŠ by sme tu mali kvalitných zubárov 😆, aj sa chce k nim niekto objednať? Objednáte k takým svoje dieťa? ? Úprimne si myslím, ze pre kvalitný zivot predstavuje pre kazdeho kvalita výplňu času niečo iné. Ak pre niekoho je čítanie a štúdium tá najkrajšia kvalita , hoci aj stúdium na vysokej skole, nech si zije a naplní svoj sen. A ak predstavuje kvalita pre niekoho vo svojom volnom case si zapnút televizor a sledovat relácie o tom, ako sa co varí a ako sa to jedlo žuje a vyjadrenia zúcestnených o danom jedle, ich primitívne komentare z ust stripterov, casnikov, predavacov, kaderníkov a polemizácie, kto co povedal a nepovedal a ako vyzeral, nech si žije svoj kvalitný život na takej úrovni. Trápit sa s hlúpostami v zivote, ktoré su absolutne nepodstatne a neprospesné, urcujú potom tú tvoju kvalitu. A pozor, nie je to jedno, na akej úrovni žiješ. Ci más nejaké poznatky , nadhlad a vzácne záujmy, alebo pozeras relácie v tv a schadzas sa s ludmi, ze mna by si za to nekúpil nikto ani s 3000 eurami, aby som tak strávila minutu.

glorikarebeka
10. jún 2024

Škola ta naučí, ale rozum ti nedá

milanemila
10. jún 2024

Podla toho aku mas o nom predstavu a co chces robit 🤷🏼‍♀️ ja by som napriklad robotu kt robim a chcem robit bez VS titulu robit nemohla, zarobila by som som zrejme menej a z mojho pohladu by bol menej kvalitny.
Je ale vela sikovnych ludi, kt VS k svojej praci nepotrebuju. Podla tpho kolko platim svojmu kadernikovi, tak zrejme zaraba viac ako ja s VS 😂 a aj ako keby bol IT analytik 🙈
Ja si myslim, ze netreba za kazdu cenu ist na VS a vela existujucich by mali zrusit a sustredit sa na kvalitu a nie kvantitu.

domkakvet
10. jún 2024

Nie, je co sa tyka VS je rovnako kvalitny.

mamina7070
10. jún 2024

zavisi co chces v zivote robit pre niektore povolania je VS nutnostou a rovnako ak chces stupat karierne tak v niektorych oblastiach je tiez nevyhnutnostou

katka700
10. jún 2024

Neviem kedy to presne začalo 10-15 rokov dozadu? Niekto sa vyjadril že na Slovensku máme málo vš vzdelanych ľudí. Začali vznikať vš s prepáčením v každej pr*eli. Financii vláda viac nenašla a tak sa prasule namiesto trepem 5 vš rozdelili medzi 15 (kto máte presne čísla prosím opravte). Výsledok? Kvalita VŠ išla dolu vodou, dobré školy sa zopsuli lebo nemajú na kvalitné vybavenie. Titul (ako vidíte podľa politickej verchusky) môže mať každý. Zvýšila sa kvalita života? Aká blbá otázka.

27dianka
10. jún 2024

Život máš taký kvalitný ako si ho spravíš. Niekto si na vysokej škole zakladá, pre niekoho je to úplná zbytočnosť. Záleží, ako máš nastavené priority a čo je pre teba dôležité, od toho sa svojim spôsobom odvíja aj kvalita života.

liv1
10. jún 2024

@katka700 titul naozaj nemoze mat kazdy. To povie len ten, kto ho nema, alebo ten, kto vystudoval nejaku z novovzniknutych “akozevysokych” skol

cimage
10. jún 2024

Co sa tyka financnej stranky, tak v dnesnej dobe su na tom najlepsie sluzby ako stavbari, kurenari, studniari, tesari, atd. Viem to, lebo sme teraz prerabali a tie palky 🙈. Za 2dni, aj to nie cele vypytali priemernu mesacnu mzdu. Aj ked si odrataju nejake naklady, rozdelia, tak zarobia nadstandardne. A samozrejme maju tolko prace, ze cakacia doba na nich je aj niekolko tyzdnov/mesiacov.

dadka1997
10. jún 2024

Otazka, čo je podľa teba kvalitný život ?

Nemám VŠ a v živote mi nič nechýba

pukina
10. jún 2024

ak narazas na pracovny zivot, zalezi od toho, aku strednu skolu si vystudovala. Inak sa uplatnis, ak mas gymnazium, inak, ked mas odbornu skolu. Ja VS nemam, ale mam maturitu z odbornych predmetov, pracujem aj v danej oblasti odkedy som skoncila skolu a vypracovala som sa postupne. Takze mi kvazi roky praxe nahradili titul z VS. Ja som za to rada. Ale nemusi to platit pre kazdeho. A rovnako, je takisto rozdiel v akom odbore si urobis VS a co nasledne bude tvoj job.

danica2711
10. jún 2024

tak je rozdiel "VŠ titul" a "VŠ vzdelanie". Ak niekto študuje preto, aby mal titul, ktorý si potom malomeštiacky bude písať všade možne, tak to pre život ozaj netreba. Vzdelanie je iná vec, vo väčšine odborov sa bez vedomostí, získaných (aj) štúdiom nezaobídeš. Samozrejme, VŠ vzdelanie automaticky neznamená inteligenciu, to vidíme denne vo vláde a parlamente

alexanderkovacs
10. jún 2024

Moja zena bude mat o chvylu uz druhu vysoku skolu, ale ja bez VS budem aj tak zarabat viac ako ona. Mam dobru robotu, robim v odbore co som studoval na strednej a platovo je celkom dobre hodnoteny.

mmoni89
10. jún 2024

Ako.si na to prisla?😀

mmoni89
10. jún 2024

@cimage zachvilu budu takyto ,,remeselnici ,,podla mna najlepsie plateni ludia kedze je ich zufalo malo 😀svokor ma.firmu stavebnu a teda zacina to byt sakra problem.Chlapo co tam robia su uz pred dochodkom,robia tam 30rokov.Lenze mladi niesu.ked potrebuju navyse chlapov ,maju problem.

michaela329
10. jún 2024

Bez VŠ by som nemohla robiť svoju prácu, ktorú mam veľmi rada-takže pre mňa by bol menej kvalitný. No existuje xy ľudí s prácou, kde VŠ netreba a žijú si spokojne. Nie je to o VŠ, ale o tom, či sa v budúcnosti vidíš niekde, kde ju budeš potrebovať.

betulinka1
10. jún 2024

Nemám ten pocit. My sme v rodine sice vsetci s VS ale mám kopec známych, čo skončili strednú skolu a je im tak isto dobre. Tu nejde ani o to, či mas VS alebo nie. Ide o to, že robiš prácu co ta baví a davas do nej srdce, vzdelávaš sa ďalej a ďalej vo svojom odbore, zaujímas sa o inovácie, prípadne ideš sa aj do sveta pre nové skúsenosti, ak más možnosť. Toto hovorím aj môjmu synovi, ked sa ma raz pýtal koľko rokov som studovala a potom este dalej som sa dovzdelávala. Že reálne som skončila všetko až okolo 28 rokov aby som mohla pracovať vo svojom odbore. Mal taký protest, že to by sa nikdy nechcel stale iba učiť. No nemusí má milión iných možností ale bud máš správne remeslo alebo správnu VS aby si uživil svoju rodinu.

katka700
10. jún 2024

@liv1 Kedysi titul niečo znamenal, prinajmenšom že človek sa nadrel aby ho získal. Dnes máme "ziskové" vš typu sociálna práca a hodnota vzdelania riadne klesla.
Tie "klasické" vš naučili samostatnému mysleniu, pracovať s faktami, vyhľadávat informácie a že je to ku*na časovo náročné.
Čo naučí novodobá vš? Tu máte 60 strán, nabiflite sa na skúšku, rozmýšľať nemusíte nič hľadať nemusíte.
Potom sa divíme že toľko vš vzdelanych ľudí volí robertka a podobne ksichty.

Strana
z2