Má zmysel dokončiť logopédiu?
Ahojte, som v 4. rocniku a študujem logopediu, no posledne dva mesiace mam take intenzivne myslienky a pocit ze mam skolu skoncit, ze to nie je pre mna. A teraz neviem ci to mam dostudovat iba kvoli titulu alebo skolu prerušiť? Pretoze skodi to mojej psychike a celkovo neviem ci to chcem robit, a cítim taky odpor voci tomu. Uz som sa radila aj so psychologmi ale ti mi nepovedia ako sa mam rozhodnut, pretože to je len na mne. A ja sa bojim urobit hocijake rozhodnutie, aby nebolo zle.
@anonym_c8da2f No u mňa to je to iste lenze tym opravujem rodicov, ktori su uz zufali. Lenze mne je z toho uz zle, kazdy den kvoli tomu placem. Mavam velmi zle stavy ze uz ani nechcem zit pomaly a ze tu logopediu nemôžem robit a ked si to predstavim tak mavam uzkost z predstavy ze budem robit logopedku a cely den rozpravat, ked sama rozpravam velmi malo a som dosť tichá a vpodstate nerada komunikujem. Vyznie to divne a neviem preco to tak je. Ale vacsina ludi mi tu radi ze to mam dokončiť, ze mozno to budem menej lutovat ako keby to necham tak. Neviem, kto vie...
@laurah tak stále môžeš prerušiť školu na jeden rok. Dať sa psychicky a zdravotne dokopy. Nájdi si nejakého logopeda ktorému budeš môcť chodiť (hoc ak zadarmo) pomáhať do ambulancie aby si videla že si to možno len čierne predstavuješ. Nebola som nikdy u logopéda ale viem si predstaviť že to môže byť pekná práca. Ak ti tam príde malé a ustráchané dieťa tak to môžeš zobrať hravo a najskôr si kresliť, skladať kocky atď., skamošiť sa a potom postupne s ním začať cvičiť reč.
logopedov je velmi malo, urcite dokoncit...inu profesiu mozes zacat aj neskor...
Ani piect pre ludi nebude lahke, lebo je to stale praca s ludmi, pocuvat ich, vyhoviet, potom pocuvat co je zle, co vymyslaju, nevedia sa rozhodnut, chcu pomoct, su vyberavi. Potom nahanat s platbou, vysvetlovat dokola preco taka cena, ludia su spekulanti.. Hovorim, neidalizuj si to.. vzdy ked mas klienta, cize robis s ludmi, je to narocne psychicky
Prepáč autorka ale ak nezvládas štúdium logopedie nie je pre teba vhodne ani štúdium psychológie a ani zdravotnej sestry. Obe sú intenzívna práca s ľuďmi, empatia, komunikácia. A psychológ je hlavne o rozprávaní s ľuďmi a to doslova každodennom.
Tiež som v piatom ročníku VŠ to už skoro nedavala. Chvalabohu som to zvládla, moja výška malá aj 6. ročník. Tiež som si po škole neverila či to zvládnem, 10 r. som robila to čo má nebavilo, ale bolo to finančne celkom ohodnotené. Až teraz som si istá že to čo robím je jediné čo má baví, aj stále má to bavilo, len som si neverila. Určite to dokonči, a uvidíš. Po dokončení budeš mať viac možností a väčší výber. Logopedov je málo a sú veľmi potrebný. Keď počúvam dospelých ako nevedia vyslovovať R alebo sikavky, tak stále premýšľam prečo ích rodičia nevzali k logopedom. A o to horšie keď sa slovom živia.
@laurah dokoncit
Psychológia je omnoho náročnejšia na komunikáciu ako ďalšie 2 odbory. Klienti sú problemovi, musíš s nimi nadviazať komunikáciu, nastaviť sa na ich myslenie. Pri tvojich uzkostiach úplne nevhodný odbor. Zdravotníctvo tiež potrebuje psychicky vyrovnaného, silného človeka.
Práve logopedia je z tebou spomínaných najvhodnejšia pre introverta. Robíš individuálne, nastavujes si svoj pracovný čas (ak máš klinickú, nie školskú). Pracuje sa aj s dospelými po rôznych úrazoch, mŕtvici,... nielen s deťmi. Práca s nimi je menej náročná, lebo chcú, nepotrebuješ vymýšľať rôznorodé motivácie, a takto špecializovaných logopedov je nesmierne málo.
Ale spomínala si ďalšie vzdelávanie. Všetky 3 odbory vyžadujú pravidelné následné kurzy, certifikáty.
Na tvojom mieste by som určite dokončila logo. Min. budeš mať diplom, a pomôže ti to k pokojnému miestu napr. v štátnej správe, ak to nevyjde s tvojím koníčkom.
@laurah ako chapem, skoncila som ucitelstvo a rychlo som po skole zistila, ze to velmi nie je pre mna, hoci ma to bavilo.
Logopedia je super, nemas tam tlak na rychlost, mas len 1 dieta pri sebe, za mna je to pohodicka praveze. A logopedov je malo, su ziadani. Ale musis mat aj vztah k tej praci, to je pravda. Chodila som na logo s mojimi 3 detmi, este s 1 chodim, nasa logop.je super.
@ivett1 Ano rozumiem ale mam presne silne uzkostne stavy ze som sa rozhodla uplne zle, ze vôbec nesmerujem dopredu a nie som do tej logopedie tak zahlbena ako moje spoluziacky. Ja som bola prijata aj na psychológiu a trochu lutujem ze som nesla tam. Lenze mna vela ľudí od všetkého odhováralo, ked som chcela byt zdravotná sestra tak moja mamka ktora nou je, ma odhovorila ze to urcite nie a od psychologie ma odhovorila psychologicka ze sa to študuje dlho aj po skole. A logopedia bol napad mojej mamky a tak som to skusila. Zial ale mavam stavy kedy kazdy den kvoli tomu placem a rodičia vidia ze ma to trapi a chcú mi nejak pomoct. Oni ani netlačia na to aby som to dokoncila no ja sa to bojim z nejakeho dovodu prerusit, aj ked mi to radia.
@laurah trochu kludu. Psychologia je 100x narocnejsia ako logop, rovnako hovoris s ludmi vela. A zdr.sestra detto, to je aj fyzicky narocne...pokial nie si v ambulancii.
Sestricku si vies urobit nadstavbu aj po skonceni Vs.
@laurah trochu kludu. Psychologia je 100x narocnejsia ako logop, rovnako hovoris s ludmi vela. A zdr.sestra detto, to je aj fyzicky narocne...pokial nie si v ambulancii.
Sestricku si vies urobit nadstavbu aj po skonceni Vs.
@euka210 Urcite su obe profesie náročné, ale aspon by som pri nich nemala pocit ze to nemozem robit kvoli mojej reci, ze necítila by som taky tlak. A ja som zvyknuta robit aj pod stresom z predoslych brigad cize to mi nevadi. Ak by to bolo aj narocne tak u mna ak by ma to zaujimalo tak ja nemam problem dat 100% mojej snahy do tej skoly a vzdelania ale tu pri logopedii ten pripad nenastal:(
@pralinka25 ako praveze je to divne ale mna zaujima ta psychologia aj ked sa tam pracuje s ludmi, asi preto ze sa tam nekladie doraz na rec ktora nie je mojou silnou strankou. Ja som primarne chcela robiť pomahajuce profesie ako presne psychológia, zdravotnictvo alebo potom dentálna hygiena lenze tam sa nemam sancu dostat lebo su tazke prijimacky a aj z chemie ktoru neviem. Cize potom som uz zacala rozmyslat nad uplne inym ze zubny technik napriklad. Mna bavia aj manualne prace ja pri tom uplne vypnem. Strasne rada pečiem a zdobim torty a je to nieco pri čom sa cítim sama sebou a ze mi to aj ide. A chcela by som sa v tom zlepsit a spravit si kurz. Lenze ako cukrárka sa asi nezamestnam aj keby velmi chcem, lebo vacsinou hladaju ludi s tymto vzdelanim alebo je to aj o stasti.
@laurah s vystudovanou logopediou nemusis robit len logopedku ved, mozes dalej pokracovat s psychologiou… resp mas uz bc v odbore logopedia, tak sa dpytaj v skole, podla mna mozes ist na magistra aj psychologia alebo spec pedagogika atd
@laurah s vystudovanou logopediou nemusis robit len logopedku ved, mozes dalej pokracovat s psychologiou… resp mas uz bc v odbore logopedia, tak sa dpytaj v skole, podla mna mozes ist na magistra aj psychologia alebo spec pedagogika atd
@julish praveze ja nemam bc, to je jeden z 2 odborov kde je spojene bc+mgr, cize takuto moznost nemam:(
@julish praveze ja nemam bc, to je jeden z 2 odborov kde je spojene bc+mgr, cize takuto moznost nemam:(
@laurah nezahod tie roky, to das...ja som tiez v 4. rocniku myslela, ze to vzdam...ale nakoniec som sa zatala, a dokocila tiez tazku skolu...hoci nepracujem v odbore, som velmi rada ze som to nevdala
@euka210 Urcite su obe profesie náročné, ale aspon by som pri nich nemala pocit ze to nemozem robit kvoli mojej reci, ze necítila by som taky tlak. A ja som zvyknuta robit aj pod stresom z predoslych brigad cize to mi nevadi. Ak by to bolo aj narocne tak u mna ak by ma to zaujimalo tak ja nemam problem dat 100% mojej snahy do tej skoly a vzdelania ale tu pri logopedii ten pripad nenastal:(
@laurah stále píšeš o tvojej reči. Ak by si mala recovu poruchu, neprejdes možno ani cez 1.roč. Študovala som vrámci 1.vysky 2 roky vrámci inej pedie aj x predmetov z logo, a hoci to nebolo priamo našou špecializáciou, vyučujúci donútili študentov popracovať na aj malých handicapoch, jednoducho nezapísali skúšku, kým nebola náprava. V BA tí pedagógovia stále sú na škole.
Ak si bola u psychológa, tam musíš byť omnoho zdielnejsia ako pri logo, kde primárne trenujes poruchy reci. Ak ovšem nerobíš špeciálne tréningy, viď Elkonina,...
S oboma týmito odbormi sa stretám úzko každý deň, takže logo je pohodovejsie. Ak nebudeš robiť teda nejakú psychológiu strojov (áno,aj taký odbor je), alebo len vyhodnocovať testy, no toto už onedlho bude robiť AI.
Popracuj na sebavedomí, dáš už toho 1,5roka. Medzitým si urob nejaké cukrárske kurzy, aspoň na chvíľu vypnes od školy.
@lapersefona ano ale mam pocit, ze ina praca by mi sedela viac a preto mi je to luto, ze som sa asi zle rozhodla a ze som to zistila a uvedomila som si to az teraz. A chcem byt v zivote stastna a robit nieco co ma bavi a v com sa aj chcem zlepšovať a nie nieco pri com ked pomyslim na tu prácu tak mi je zle a mam uzkost. Mam pocit ze mne sa hodi praca kde az tak vela nekomunikujem s ludmi, nieco take manualnejsie mozno alebo odbor kde to nie je zamerane vyslovene na rec. Ale tak zas asi to zistim na 100% az praxou aj ked uz nejaku mam za sebou a tiez som zistila ze mi to úplne nesedí, respektíve mam z toho divny pocit. Cize cítim sa taka stratena no, ale dakujem za nazor, zatial pokracujem aj ked je to tazke bez motivacie.:(
@laurah tak tie 4 roky zahodis? Čo si? Jasné, že to dokonči. Nikde nie je napísané, že to musíš aj robiť. Ľudia všeličo študovali a mnohí robia iné. Aspoň máš titul. A nikdy nevieš, čo sa ti kedy zíde. Keby človek mal len takéto problémy, že či študovať alebo nie, či ho baví alebo nebaví, joj, horšie veci sú. Pekne to dokonči a potom sa rozhliadnes ďalej. Čo chceš ísť, od prvaku na inú výšku? Pochybujem. Na mnohé profesie ti stacia kvalifikačné kurzy, ale aby si nedokončila takmer hotovú výšku? Čo máš nejaké neprekonateľné depresie?
@laurah chodíš k psychologovi a psychiatrovi?Mne to pripadá ako tvoj únik.Ked si už tak ďaleko celkom určite to dotiahni.Deti s problémami reči, učenia pribúda o prácu nebudeš mať núdzu a je dobre platenáPsycholog a zdr.sestra tam budeš veľa veľa rozprávať.Na psychológa študovať roky, certifikáty atď....aký máš problém s rečou?
Ty máš celkovo problém so sebavedomím neber to v zlom.Sttasne ti utekajú myšlienky, ak chces byť cukrárka do toho, ale ty sa zase stopnes, že budeš pracovať do 19, keď budeš mať deti a rodinu.
Sama si robíš úzkosti.Pokym budeš mať deti možno prejdes 5 zamestnaniami
@laurah chodíš k psychologovi a psychiatrovi?Mne to pripadá ako tvoj únik.Ked si už tak ďaleko celkom určite to dotiahni.Deti s problémami reči, učenia pribúda o prácu nebudeš mať núdzu a je dobre platenáPsycholog a zdr.sestra tam budeš veľa veľa rozprávať.Na psychológa študovať roky, certifikáty atď....aký máš problém s rečou?
Ty máš celkovo problém so sebavedomím neber to v zlom.Sttasne ti utekajú myšlienky, ak chces byť cukrárka do toho, ale ty sa zase stopnes, že budeš pracovať do 19, keď budeš mať deti a rodinu.
Sama si robíš úzkosti.Pokym budeš mať deti možno prejdes 5 zamestnaniami
@luccija ano uz som sa radila z viacerymi psychologmi, jednu mam ai taku pravidelnu. Aj psychiatricku mam aj predpisane lieky ktore beriem. Problem s recou mam taky ze mam trochu vacsi a nemotornejsi jazyk a obcas sa zadrhnem a celkovo sa mi tazsie rozprava ze sa musím viac kontrolovat, aby som sa nezadrhla. Cize ono je to skor subjektívne ze mne sa tazsie rozprava aj ked druhi si to tak nevsimaju vraj:/ A musim hovorit pomalsie. A zistila som to az teraz i ked som to vnimala uz skor az teraz som zistila ze to nebude tým ze som introvert ale ze keby mi to ide lahsie tak rozpravam viacej. Cize preto mam take nizke sebavedomie kvoli reci. Asi sa s tym da trochu pracovať ale bojim sa ze v praci budem nespokojna ked budem mat stale taketo myslienky a ked sa na to budem velmi sustredit a nebudem si veriť ani v samotnej praci logopeda a pri terapii. :(
@luccija ano uz som sa radila z viacerymi psychologmi, jednu mam ai taku pravidelnu. Aj psychiatricku mam aj predpisane lieky ktore beriem. Problem s recou mam taky ze mam trochu vacsi a nemotornejsi jazyk a obcas sa zadrhnem a celkovo sa mi tazsie rozprava ze sa musím viac kontrolovat, aby som sa nezadrhla. Cize ono je to skor subjektívne ze mne sa tazsie rozprava aj ked druhi si to tak nevsimaju vraj:/ A musim hovorit pomalsie. A zistila som to az teraz i ked som to vnimala uz skor az teraz som zistila ze to nebude tým ze som introvert ale ze keby mi to ide lahsie tak rozpravam viacej. Cize preto mam take nizke sebavedomie kvoli reci. Asi sa s tym da trochu pracovať ale bojim sa ze v praci budem nespokojna ked budem mat stale taketo myslienky a ked sa na to budem velmi sustredit a nebudem si veriť ani v samotnej praci logopeda a pri terapii. :(
@laurah to vnímaš iba ty.si na seba prisna 😉boli sme u 2 logopedok každá rozprávala pomaly.Skolu dokonči dnes je veľa centier kde je psychológ, logoped, špeciálny pedagóg kamarátka to robí je to pekná práca, už by bola škoda v takom ročníku to vzdať.Netrestaj sa buď nejedenim, alebo hľadaním chyb na sebe si dobrá aká si🙂
@laurah akú máš doma podporu? Máš niekoho kto v teba verí? Lebo aj to "podržanie" je dôležité...nemyslím v zlo, no mi príde ako keby si sa sama pretĺkala životom...
Skús sa pozerať na svoj "handicap" ako na niečo, čo ti bolo dané, aby si to využila vo svoj prospech....ty môžeš pomáhať druhým s takým istým problémom- a áno, aj oni sa hanbia rozprávať nahlas, budeš si rozumieť s nimi.
tvoji budúci pacienti, klienti ťa neprídu skúšať, trestať ani sa ti vysmievať...prídu si po odbornú pomoc a tú im ty budeš vedieť dať
@laurah stále píšeš o tvojej reči. Ak by si mala recovu poruchu, neprejdes možno ani cez 1.roč. Študovala som vrámci 1.vysky 2 roky vrámci inej pedie aj x predmetov z logo, a hoci to nebolo priamo našou špecializáciou, vyučujúci donútili študentov popracovať na aj malých handicapoch, jednoducho nezapísali skúšku, kým nebola náprava. V BA tí pedagógovia stále sú na škole.
Ak si bola u psychológa, tam musíš byť omnoho zdielnejsia ako pri logo, kde primárne trenujes poruchy reci. Ak ovšem nerobíš špeciálne tréningy, viď Elkonina,...
S oboma týmito odbormi sa stretám úzko každý deň, takže logo je pohodovejsie. Ak nebudeš robiť teda nejakú psychológiu strojov (áno,aj taký odbor je), alebo len vyhodnocovať testy, no toto už onedlho bude robiť AI.
Popracuj na sebavedomí, dáš už toho 1,5roka. Medzitým si urob nejaké cukrárske kurzy, aspoň na chvíľu vypnes od školy.
@anonym_50fe39 Dakujem za odpoved
Tiež som v piatom ročníku VŠ to už skoro nedavala. Chvalabohu som to zvládla, moja výška malá aj 6. ročník. Tiež som si po škole neverila či to zvládnem, 10 r. som robila to čo má nebavilo, ale bolo to finančne celkom ohodnotené. Až teraz som si istá že to čo robím je jediné čo má baví, aj stále má to bavilo, len som si neverila. Určite to dokonči, a uvidíš. Po dokončení budeš mať viac možností a väčší výber. Logopedov je málo a sú veľmi potrebný. Keď počúvam dospelých ako nevedia vyslovovať R alebo sikavky, tak stále premýšľam prečo ích rodičia nevzali k logopedom. A o to horšie keď sa slovom živia.
@priscilla07 Dakujem za odpoved

@betulinka1 Ja uz som bola nastavená ze som si pozerala profesiu lebo uz som bola vnútorne rozhodnutá ze chcem skoncit. Ono keby ma to len nebavilo tak by som to asi dokončila, povedala by som si ze prax je ina. Lenze ja uz mam dost praze za sebou a cítila som ze mi to nesedí. Ale ano viem ze bez VS su tie moznosti velmi obmedzene, akoze da sa ale keby aj chcem ist do nejakej firmy tak vyzaduju prax, ktoru nemam ako ziskat. Cize je to zlozite, a musim sa nejak inak nastavit aby som vôbec tie skusky spravila, lebo uzi na tej škole tak nezalezi:( Ja si uvedomujem ze je to pekny odbor ale zial zistila som ze to nie je uplne pre mna. A ine VS ktore som rozmyslala ist studovat su psychológia alebo zdravotna sestra. Ale tiez v tom nemam jasno ale v podstate vyberam všetko len nie logopediu.
@laurah nastav sa tak, ze proste chces ten titul. Psychológia je zase praca s ludmi. A kludne ju chod potom studovat. Ale uz mas 4 rocnik. Uz to das. Ved nemusis mat cerveny diplom. Nastav sa tak, ze ti to moze otvorit sféru uplne niekde inde ale nejaky papier budes mat ruke.