icon

Vie dnes každý po anglicky?

misiaknunu
12. okt 2022

Ahojte. Zaujíma ma, či vy alebo ľudia vo vašom okolí vedia po anglicky. Je to dnes nevyhnutnosť? Využívate jazyk v práci? A čo mládež? Myslíte, že vedia vďaka dnešným možnostiam všetci mladí po anglicky?

ahoj0
12. okt 2022

Mám 35 a viem sa dohovoriť a celkom rozumiem ale je to podľa mna na slabej úrovni.
Nejak mi to nevadí pretože to nepotrebujem, a na dovolenke sa dohovorím.
Neznášam reči že je to hanba a pod. Nehanbím sa za to, viem perfektne iné veci, ktoré možno neovláda niekto iný.
A opakujem nikdy som anglinu k životu nepotrebovala ani nepotrebujem.

rikarika
12. okt 2022

@misiaknunu aj ked si kazdy do zivotopisu napise ze vie anglicky, realita na pohovoroch je uuuuuplne ina...niekedy pridu take zivotopisy ze waau tolko jazykov, aky lingvista.....a v realite robil sofera kamionu a napisal ze ovlada vsetky jazyky, lebo v tych krajinach mal nakladky/vykladky a uplne v pohode chapal kam ma nacuvat....

danielahamar
12. okt 2022

Tak ako je spomínané, aj tí, čo sa ju učia, ju nevedia na takej úrovni, ako by mali. Teda pokiaľ ju nepoužívajú aj mimo školy. Môj stredný sa naučil z TV a PC, je 3 na strednej a s prehľadom by už dal na C1

00momo
12. okt 2022

Hovorim za seba ze neviem po anglicky. A maja mama zeta tiez nevedia . A svokrovci svagrina určite nie

aylinn
12. okt 2022

Nevedia, boli sme nedávno 4 baby na dovolenke cca 20-24r a iba dve sme vedeli po anglicky. Dve nevedeli že vôbec vôbec ani keď sa ich opýtal niekto ako sa majú 😄

jovka
12. okt 2022

@misiaknunu nie! A ja sa čudujem koľko mladých nevie ani základy,ja 40 ročná koža sme už mali na ZŠ 2 jazyky a jasne aj na gymply,frajer je zahraničný takže to vidím často ,že sa Hudák nedohovori v aj,skôr jeho lámavou slovenčinou 😵‍💫

jarka0
12. okt 2022

@misiaknunu ja si pripadám že neviem ani po slovensky 🤷‍♀️keď niečo poviem deťom tak ako keby som nehovorila vôbec nič 🤦‍♀️ ale inak nie ja by som chcela vedieť anglicky, nemecky, a taliansky ale bohužiaľ to by som sa skôr naučila lietať a to bez padáku 🤦‍♀️závidím "v dobrom" tým čo vedia iné jazyky

missviolet
12. okt 2022

v mojej vekovej kategorii kamaratky ci kolegovia ano.... ale ja mam pomerne uzky kruh ludi okolo seba a kamaratska mam zo studii ci svojich zamestnani - a kedze som chodila na bilingvalne, tak potom jasne, ze som obklopena ludmi, co sa hybu v jazykoch. V praci sa slovencina ani nepouziva... ale napriklad mama nevie po anglicky, ale ma vynikajucu nemcinu - zije tam a robi v zdravotnictve, rozumie aj nareciam a tak. povedala by som, ze mladsie generacie maju urcite castejsie znalost anglictiny.
Ak sa ideme bavit o urovni jazyka, tam to slavne asi nebude ani u mladsich - je to individualne. Na pohovoroch som si veru vypocula rozne vyplody...

beronsche
12. okt 2022

@misiaknunu urcite to nie je nevyhnutnost, ale ovladat slusne cudzi jazyk je velke plus.
Mne osobne to dodava akoby taky pocit otvorenych moznosti. 🙃
Co sa tyka mojho okolia, tak pracujem vo firme, kde je znalost anglictiny podmienkou prijatia. Napriek tomu tu mnohi (aj veduci pracovnici) maju taku zlu ang, ze ked to pocujem/ vidim, tak sa chytam za hlavu.. cista hroza. Tito by sa veru hanbit mali..

ahoj0
12. okt 2022

@misiaknunu pozri na Matoviča na akej je pozícii a na akej úrovni vie alebo skôr nevie Angličtinu, a očividne sa za to nehanbí a zrejme ma tiež pocit že ju k svojej práci nepotrebuje 😂

vroni
12. okt 2022

@ahoj0, a ma absolútnu pravdu!!! Si predstav, ze by mal premakanu angličtinu a tie svoje bludy splietal zrozumiteľne aj pre neslovanské národy.... U neho platí, čím menej jazykov vieš, tým menej hanby dokážeš narobiť.
A teda angličtina - podľa mňa sa ju učil "každý" (minimálne drvivá väčšina), ale skutočne plynule ju ovláda málokto. Ja sa v pohode dohovorim, mam C1, ale úprimne, taka vybrusena moja anglictina tiež nie je. Ale nad rámec turistu ju ani nepotrebujem, takže mi to nevadí. Jediný, o kom viem, že po anglicky nevie je môj syn, oni majú na skole angličtinu až od štvrtej triedy. Inak fakt nikto.

viestta
12. okt 2022

@misiaknunu moja mama vie po anglicky lepšie ako ja a to sa ju začala učiť hodne po styridsiatke. Mňa by po anglicky nepredali, ale zas Pottera v originali sa čítať nechystám. 🙂 Vo všeobecnosti moji rovesníci moc nevedia, mladšie ročníky ktorý ako. Sú aj takí, čo ani nezatnu.

andrejka1974
12. okt 2022

@misiaknunu nie neviem a z mojich detí vie najlepšie najstarší syn ostatné deti nevedia veľmi a nepotrebujú ju ani ja ani manžel takže netreba nám ju

lindous
12. okt 2022

Ja mám 25 a myslím, že tí čo majú okolo tohto veku sú v tomto takou prelomovou generáciou - síce, sme sa učili angličtinu už v škôlke, ale nevyrastali sme pri anglických rozprávkach a neskôr seriáloch, youtube videách, sociálnych sieťach či hrách.. Drvivá väčšina rovesníkov, ktorých poznám angličtinu ovládajú a dohovoria sa... Tí, ktorí sme išli na VŠ, tak o niečo lepšie, keďže väčšina študijných materiálov a zdrojov je dnes v angličtine.. Tí, ktorí ju potrebujú pri práci, tak samozrejme tiež.. Ale ostatní aj keď nemajú problém s porozumením, nie sú rozkecaní a aj keď by sa dohovorili, ide to ako z chlpatej deky... Proste s tým nie sme tak zžití ako to vidím u mladších "deciek", na ktorých sa to valí zo všetkých strán už veľmi skoro a nie je to len povinný predmet v škole..

jana_eyre_2
12. okt 2022

Určite je viac ľudí čo vie po anglicky ako v minulosti, ale určite nevie každý.. ja napríklad bohužiaľ neviem, na jazyky som bola vždy ľavá.. niečo rozumiem, niečo viem povedať, ale dosť sa hanbím a neviem dobre gramatiku.. takže defacto neviem.. a nemčinu som sa učila 5rokov, išla som aj na kurz ako dospelá a proste ju neviem pochopiť.. len čosi rozumiem.. mrzí ma to, lebo môj manžel vie na vysokej úrovni oba jazyky, (pracuje iba v cudzej reči) oba mám veľmi rada a filmy či seriály sledujem výlučne s titulkami.. ale to je všetko, namna sa to lepí veľmi pomaly.. dcere ide angličtina, má aj základy nemčiny, ale ešte v nej nepokračuje.. najstarší syn troška pokulhava v angličtine, čo ma mrzí, asi bude pomne..

savanna
12. okt 2022

Nie, rozhodne ju nevie vacsina ludi. A aj ti, ktori tvrdia, ze "vedia", castokrat nevedia. Niekedy sa az nestacim cudovat, co ludia dokazu vyplodit, ked citam tie vetne konstrukcie v mailoch. Robila som aj s ludmi, ktori mali vystudovane jazyky na VS, niektori boli vyborni, ale u mnohych to bola naozaj slabota. Potom dalsia kategoria, ti, ktori maju v CV napisane B2 a na pohovore ani obraz, ani zvuk. Odovodnia to tak, ze maju blok a dufaju, ze im to prejde. Aj keby nahodou preslo, je otazne, co takito experti budu robit na meetingoch so zahranicnymi klientami a pod. Vo vseobecnosti uroven anglictiny nie je na Slovensku az taka slava, ako si myslime, niekedy mi az v usiach skripe, ked pocujem niektorych kolegov hovorit na meetingoch po anglicky a je mi trapne aj za nich, takze asi tolko.

lennytka84
12. okt 2022

Viem pár slov. Dcéra má AJ v 1rocniku ZŠ tak sa učím s ňou.
Len medzí rečou keď niekto v rozhovore so mnou použije anglický výraz pýtam sa ho prosím skús to po slovensky, neverili by ste koľko ľudí nevie nájsť slovenky výraz 🤷🥺

11iva11
12. okt 2022

Ja som lektorka Aj - firmy, alebo individuálne dospelí, nie deti a mládež v školách našťastie - a stále mám dosť roboty...takže asi tak.

lubina
12. okt 2022

@misiaknunu znalost jazykov povazujem za nevyhnutnost a samozrejme aj nejake tie cudzie jazyky aktivne ovladam, ale nie, nie vsetci vedia po anlicky alebo nejaky iny cudzi jazyk.

nikasmile
12. okt 2022

@nikoletta1712 😄😄😄 aj pri mne. 10 rokov som nepotrebovala jazyk a keď ho budem potrebovať spravím kurz. Ale byť trápne za niekoho, kto neovláda jazyk tak to je už sila...lebo ja sa necítim trápne ani náhodou😋

mandzula
12. okt 2022

Dohovorim sa po nemecky, trochu aj po anglicky, ale len take bezne small talky. V skole som sa oba jazyky ucila, no vzhladom na to, ze som ich v praci nikdy nepotrebovala, nerozvijala som ich. Manzel a brat hovoria super po anglicky, potrebuju to v praci. Dcera je na bilingvalnom gympli, uci sa anglictinu a spanielcinu, dufam, ze jej v zivote pomozu najst uplatnenie.
Ked mam velku potrebu niecomu rozumiet, pomaham si DeepL-om.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ivik111
12. okt 2022

@misiaknunu nie,nevedia všetci a úprimne sa priznám,že ani ja...celú ZŠ som mala nemčinu(bol len jeden cudzí jazyk),na SŠ tiež automaticky nemčina a následne som odrobila 12 rokov v AT,kde som anglický jazyk nepotrebovala...samozrejme minimum ako niektoré slová,frázy,úryvky z piesní poznám ale nedokázala vy som komunikovať.Teraz sa smejem,keď s malým synom pozeráme Spievankovo,že aj ja sa "angličanine"priučím konečne 😉🙃

bluka2
12. okt 2022

Poznám 2 ľudí z povedzme sto, ktorí nevedia po anglicky

lucinka5051
12. okt 2022

@misiaknunu ja anglictinu pouzivam kazdy den a v mojom okoli ju vacsina ovlada...je to ale sposobene aj tym ze som sa jej poctivo venovala na strednej a vysokej skole plus staz v UK. Pravdou je ze pokial chce clovek robit v nejakej modernej a uspesnej firme ta anglictina sa berie ako samozrejmost a dalsi jazyk je len do plusu. Druha vec je ale uroven...vela ludi ktory maturovali a aj na VS pouzivali anglictinu ju plynulo neovladaju ...podla mna sa ale blizime k tomu ze to bude nevyhnutnost pokial bude clovek chciet slusne zarabat 🙂

moni73
12. okt 2022

Ja mam v angline snad 500 slovnu zasobu, no a musim si s nou vystacit. Sestra ma za muza cudzinca, tak spikujem s tym co mam. Nehanbim sa, som uz velka. Je mi luto, ze neviem... Tie nekonecne moznosti na googli. Ale je vcelku zabava a cibrenie mozgovych zavitov ked som napr. v taliansku hladala aj s taliankou slovo suteren, underground mi sice napadol, ale bola som na vazkach, ci sa to nepouziva len v hudbe a tak som po chvilke vitazoslavne: minus one? Aj talianku to potesilo yes! a obojstranne pochopene. Mam to rada, aj ked teda rada by som vedela. Dcera v 14tich c1/c2.

sivana09
12. okt 2022

Anglictinu potrebujem a vyuzivam denne. Ludia v mojom okoli - kamarati, kolegovia tiez vsetci vedia po anglicky. Za to z rodiny malokto. Ale bezna uroven anglictiny mladych ludi je stale na Slovensku strasne biedna, oproti vyspelejsim krajinam, kde je angličtina samozrejmost ako napr Fínsko, Švédsko, Nemecko, Švajčiarsko...

alazala
12. okt 2022

@misiaknunu moje deti, aj ich bratranci/sesternice vedia všetci rozprávať plynule. Moji rovesníci podľa toho aké majú zamestnanie - ak potrebujú v robote vedia, inak nie

11iva11
12. okt 2022

@savanna 100% súhlas!

nikoletta1712
12. okt 2022

@nikasmile
@nikasmile Aspoň nie som sama😊…