icon

Pes má zažívacie ťažkosti po zmene stravy: Čo robiť?

6. máj 2026

Baby, potrebujem poradiť 🙏

Psíka sme mali stráženého u svokry (sama si to vypýtala, že by s nim rada bola nejaký čas), ide o šteňa, má len 4,5 mesiaca. Nechala som jej presne spísané pokyny, čo a ako robiť, aby bol režim čo najviac zachovaný.

Včera večer sme si ho zobrali domov a v noci mal asi 4× hnačku, ráno ešte 3× zvracal. Zvracal nestrávené granule (naposledy okolo 10:00). Dala som mu EnteroZoo gél, pije normálne, má energiu, nevyzerá malátne.

Až potom, ako som jej písala, či sa niečo včera nestalo sa mi svokra priznala, že mu kúpila úplne iné granule, lebo „tie naše nechcel“… a z tých nových (Carnilove Puppy Salmon & Turkey) vraj naraz zožral skoro 300 g. Plus k domu donho napchala celé zelené jablko a nejaké kúsky uhorky ( bola tiež v zvratkoch)

Teraz sa to už zdá byť trochu lepšie, ale úprimne ma to dosť vystrašilo. Máte niekto skúsenosť? Stačí sledovať stav a riešiť vet až keby sa to zhoršilo, alebo by ste išli radšej hneď?

Ďakujem za každú radu

Strana
z2
autor
6. máj 2026
@anonym_67e1f0

Carnilove je jedna z najlepsich znaciek a ma vyssi obsah masa pokial predosle granule mali nizsi tak hnacka sa moze prejavit navyse prechod treba robit vzdy postupne 1-3den 25% noveho, 4-6den 50%, 7-9den 75% od 10dna 100% nove. Ja osobne by som ho sledovala a ak by sa to do zajtra nezlepsilo vtedy vet. Ked s podobnymi stavmi som bola na vez tak vzdy poradili 24h hladovka potom pomaly po malickych davkach rozjest ryza (rozvarit uplne akokeby na kasu) a dietne varene masko idealne kuracie, morcacie alebo kralik (varit max 5min aby sa nevyvarili ziviny), na taky 3den postupne pridavat granulky.

@anonym_67e1f0 nechceme prechádzať na nové granule, tie čo máme nám vyhovovali. Len ona si zmyslea že mu asi nechutia. Používame yoggies, čo si myslím že sú aj lepšie ako carnilove.

autor
6. máj 2026
@misicka31

Boh vie čo mu vlastne dala žrať,keď bola schopná dať mu jablko a uhorku. 🤦

@misicka31 tiež pravda, no zvracal len granule s uhorkou a jablkom. Akože jablko občas dávame aj my, no tak 1/2 kusky nie celé 😄

misicka31
6. máj 2026
@anonym_autor

@misicka31 tiež pravda, no zvracal len granule s uhorkou a jablkom. Akože jablko občas dávame aj my, no tak 1/2 kusky nie celé 😄

@anonym_autor ja som to myslela ironicky 😉 môže aj jablko aj uhorku...len sa prejedol 😃

autor
6. máj 2026
@misicka31

@anonym_autor ja som to myslela ironicky 😉 môže aj jablko aj uhorku...len sa prejedol 😃

@misicka31 ale ja nie 😄 nečudovala by som sa keby mu dala niečo iné a teraz sa to boji povedať

anonym_67e1f0
6. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_67e1f0 nechceme prechádzať na nové granule, tie čo máme nám vyhovovali. Len ona si zmyslea že mu asi nechutia. Používame yoggies, čo si myslím že sú aj lepšie ako carnilove.

@anonym_autor mne v yoggies dost toho chyba 🤔 a mininalne 2 zlozky su na diskusiu, co vobec v kvalitnych granuliach maju co hladat ale nebudem ta presviedcat ak si myslis, ze su lepsie. Len stoji zato porovnat napriklad Lyopet Cool tie su tiez za studena lisovane s ovela kvalitnejsim zlozenim.

autor
6. máj 2026
@anonym_67e1f0

@anonym_autor mne v yoggies dost toho chyba 🤔 a mininalne 2 zlozky su na diskusiu, co vobec v kvalitnych granuliach maju co hladat ale nebudem ta presviedcat ak si myslis, ze su lepsie. Len stoji zato porovnat napriklad Lyopet Cool tie su tiez za studena lisovane s ovela kvalitnejsim zlozenim.

@anonym_67e1f0 máme aj doplnky stravy, nie len samotné granule

marci9
6. máj 2026

Toto sú presne problémy psov, ktorí nepoznajú pestrú stravu, len granule a ešte k tomu stále tie isté. Keby si ho odmalička zvykala, že každý deň dostane do misky niečo iné, toto by sa nestalo. Chudák pes už má granúl jednej značky plné zuby a keď konečne dostal niečo iné, tak sa pochopiteľne prežral. Daj mu deň hladovku, ak má hnačku, tak smectu /prášok nasyp do pohára, zalej malým množstvom vody, rozmiešaj, natiahni do striekačky, zakloň mu hlavu a striekaj mu zboku do zatvorenej papule, nech prehĺta/. A hlavne: zvykaj ho na pestré krmivo!!! Jedla by si ty každý deň to isté? Skús si preštudovať niečo o BARF a začni toho chudáka kŕmiť zdravo a nie granulami.

autor
6. máj 2026
@marci9

Toto sú presne problémy psov, ktorí nepoznajú pestrú stravu, len granule a ešte k tomu stále tie isté. Keby si ho odmalička zvykala, že každý deň dostane do misky niečo iné, toto by sa nestalo. Chudák pes už má granúl jednej značky plné zuby a keď konečne dostal niečo iné, tak sa pochopiteľne prežral. Daj mu deň hladovku, ak má hnačku, tak smectu /prášok nasyp do pohára, zalej malým množstvom vody, rozmiešaj, natiahni do striekačky, zakloň mu hlavu a striekaj mu zboku do zatvorenej papule, nech prehĺta/. A hlavne: zvykaj ho na pestré krmivo!!! Jedla by si ty každý deň to isté? Skús si preštudovať niečo o BARF a začni toho chudáka kŕmiť zdravo a nie granulami.

@marci9 jasne budem dávať tak malému štenaťu barf aby mal vývojové vady, keď o tom nič neviem 😀😀 to je fakt rada nad zlato. Granúl nemá plne zuby, doma žral v pohode😀 zvykať na barf budem až keď bude mať ukončený vývin 👍🏻

delaraiwen
7. máj 2026

@anonym_autor určite 24 hodín hladovka, má podráždenú sliznicu, ktorá sa potrebuje ukľudniť, to vždy odporučí aj veterinár 🙂 potom môžete dať trocha uvarenej ryže s mrkvou, alebo 1/2 dávku jeho klasických granulí a sledovať, ak bude okej, tak večer mu dať zvyšnú dávku. Našim psom vždy dávam aj probiotiká Probican, je to pasta na 7 dní. Ak to do 2-3 dní neprejde, určite treba ísť k Vet.

Strana
z2