Pes má zažívacie ťažkosti po zmene stravy: Čo robiť?
Baby, potrebujem poradiť 🙏
Psíka sme mali stráženého u svokry (sama si to vypýtala, že by s nim rada bola nejaký čas), ide o šteňa, má len 4,5 mesiaca. Nechala som jej presne spísané pokyny, čo a ako robiť, aby bol režim čo najviac zachovaný.
Včera večer sme si ho zobrali domov a v noci mal asi 4× hnačku, ráno ešte 3× zvracal. Zvracal nestrávené granule (naposledy okolo 10:00). Dala som mu EnteroZoo gél, pije normálne, má energiu, nevyzerá malátne.
Až potom, ako som jej písala, či sa niečo včera nestalo sa mi svokra priznala, že mu kúpila úplne iné granule, lebo „tie naše nechcel“… a z tých nových (Carnilove Puppy Salmon & Turkey) vraj naraz zožral skoro 300 g. Plus k domu donho napchala celé zelené jablko a nejaké kúsky uhorky ( bola tiež v zvratkoch)
Teraz sa to už zdá byť trochu lepšie, ale úprimne ma to dosť vystrašilo. Máte niekto skúsenosť? Stačí sledovať stav a riešiť vet až keby sa to zhoršilo, alebo by ste išli radšej hneď?
Ďakujem za každú radu
dala mu extremnu davku a pravdepodobne mu to podrazdilo zaludok. Moj frajer dal raz mojmu 8kg psovi dvojnasobnu davku krmiva a grcala až krv, plus hnacky. 2 tyzdne sme chodili na infuzie na veterinu a nechala som tam cez 500€.
carnilove su strasne granule pre stena - mojej som ich tiez raz kupila a presne si pamatam ze grcala. Povedz babke nech dava šteňatu tolko, kolko ma davať inak bude platiť veterinarne účty sama.
@anonym_autor AI odpoveda:
Prehľad od AI
Keď šteňa zje priveľa granúl, zvyčajne to nie je smrteľné, ale môže mu to spôsobiť značné tráviace ťažkosti. Vzhľadom na to, že šteniatka majú citlivé bruško, nadmerné množstvo jedla môže viesť k zvracaniu, hnačke, apatii či nafúknutému bruchu.
Čo robiť, ak šteňa zjedlo priveľa:
Zostaňte pokojní a sledujte ho: Väčšinou sa situácia vyrieši sama do 12-24 hodín.
Obmedzte pohyb: Zamedzte divokej hre aspoň 1-2 hodiny po jedle, aby sa predišlo torzii (pretočeniu) žalúdka, čo je u niektorých plemien riziko.
Dostatok vody: Zabezpečte prístup k čistej vode, keďže hnačka/zvracanie odvodňujú.
Veterinárna kontrola: Okamžite kontaktujte zverolekára, ak sa objaví opakované vracanie (aj s krvou), silná hnačka, svalové kŕče alebo ak je šteňa extrémne letargické.
Možné riziká:
Tráviace problémy: Zvracanie, nafúknutie, bolesti brucha.
Torzia žalúdka: Pri veľkom objeme jedla a následnom pohybe.
Obezita: Dlhodobé prekrmovanie vedie k problémom s váhou.
@anonym_cb42be kazdy si vie pozriet chatgpt, preboha ked nemam skusenost nepisem tu somariny. ludia uz fakt nevedia pouzivat rozum?
zjedol vela, to mu uskodilo. uskodit mu ine granule urcite nemohli a rovnako ani to jablko ani uhorka. proste sa prezral.
zjedol vela, to mu uskodilo. uskodit mu ine granule urcite nemohli a rovnako ani to jablko ani uhorka. proste sa prezral.
@aliii3 nie uskodit v pravom slova zmysle, ale ked je zvyknuty na jedne granule a potom mu zmenis druha zo dna na den tak sa poserie a zgrca. prechod na ine granule sa robi tak, že postupne primiesavas granule nove ku starym v priebehu par dni az prejdes na nove.. takto ma rozdrazdeny zaludok a to jablko ani uhorka tomu nepomohli
dala mu extremnu davku a pravdepodobne mu to podrazdilo zaludok. Moj frajer dal raz mojmu 8kg psovi dvojnasobnu davku krmiva a grcala až krv, plus hnacky. 2 tyzdne sme chodili na infuzie na veterinu a nechala som tam cez 500€.
carnilove su strasne granule pre stena - mojej som ich tiez raz kupila a presne si pamatam ze grcala. Povedz babke nech dava šteňatu tolko, kolko ma davať inak bude platiť veterinarne účty sama.
@anonym_627518 našťastie náš vyzvracal len granule, žiadna krv. Zatiaľ sa drží od tej 10, pije normálne a aj to v sebe udrží. Akože svorka mala presne všetko od bodu k bodu spísané, čo má a nemá…
Bude ok, jednoducho sa len prezral. 😉 Netreba mu davat vacsie davky jedla zbytocne, to je cele.
@aliii3 prechod na nové granule trvá nejaký čas… ona mu dala celu dennú dávku naraz.. A granule sme teda meniť nechceli 🤷🏻♀️
@anonym_627518 našťastie náš vyzvracal len granule, žiadna krv. Zatiaľ sa drží od tej 10, pije normálne a aj to v sebe udrží. Akože svorka mala presne všetko od bodu k bodu spísané, čo má a nemá…
@anonym_autor tak svokre vynadať nech ho neprežiera. pes neni hračka a maju citlive travenie steniatka
Bude ok, jednoducho sa len prezral. 😉 Netreba mu davat vacsie davky jedla zbytocne, to je cele.
@zavana mne netreba hovoriť, že nemôže veľké dávky naraz😃 ešte ku tomu úplne odlišných granúl aké používame
@anonym_autor Ved ste ich nezmenili. Vsetko co zjedol, dal aj von. Uz to co mu dala, nedala, ako mala dat, to uz si vyries s nou.
@anonym_autor tak svokre vynadať nech ho neprežiera. pes neni hračka a maju citlive travenie steniatka
@anonym_627518 už sa stalo 😄 dosť pravedrpodobne sa urazila ale čo už. Nenechám ho s ňou iu nikdy 😄
@anonym_autor Ved ste ich nezmenili. Vsetko co zjedol, dal aj von. Uz to co mu dala, nedala, ako mala dat, to uz si vyries s nou.
@aliii3 ja to vyriešené už mám.. no otázka tu bola na psa nie na svokru a riešenie vecí s ňou..
Preboha, chudatko psik muselo ho riadne boliet brusko. Teraz nic len podietovat, nechala by som travenie oddychnut a potom zacala male porcie jeho osvedcenych granul. Nic vazne by mu nemalo byt.
Inak neda mi - svokra je inak kompletna?
@aliii3 ja to vyriešené už mám.. no otázka tu bola na psa nie na svokru a riešenie vecí s ňou..
@anonym_autor Pes sa prejedol a nesadlo mu to. Vyvrátil čo zjedol, pije normálne, správa sa normálne. Teraz kŕmiť po troškách, mal by byť v poriadku. Ak by sa vám niečo nezdalo, zájdite veterinárovi. Inak takýchto opatrovníkov milujem. Idú podľa seba aj napriek upozorneniam a ich pomoc je viac na oštaru než úžitok.
Preboha, chudatko psik muselo ho riadne boliet brusko. Teraz nic len podietovat, nechala by som travenie oddychnut a potom zacala male porcie jeho osvedcenych granul. Nic vazne by mu nemalo byt.
Inak neda mi - svokra je inak kompletna?
@anonym_557ea3 rozmýšľala som ešte či pred granulami mu radšej neuvarím ryžu s mäsom a mrkvou a po troškách mu budem dávať. Akože som rada že tú vodu v sebe udrží, inak by sme boli už u vet. A za mňa, nie nieje kompletná 😅
@anonym_autor Pes sa prejedol a nesadlo mu to. Vyvrátil čo zjedol, pije normálne, správa sa normálne. Teraz kŕmiť po troškách, mal by byť v poriadku. Ak by sa vám niečo nezdalo, zájdite veterinárovi. Inak takýchto opatrovníkov milujem. Idú podľa seba aj napriek upozorneniam a ich pomoc je viac na oštaru než úžitok.
@anonym_e62926 hlavne že som jej asi 3x vysvetľovala čo sa má a čo nie. Mala ešte aj papier kde bolo všetko vypísané… no čo už, už tam nepôjde 😅
@anonym_e62926 hlavne že som jej asi 3x vysvetľovala čo sa má a čo nie. Mala ešte aj papier kde bolo všetko vypísané… no čo už, už tam nepôjde 😅
len sa prežral, netreba preháňať nejde o život
@anonym_autor
len sa prežral, netreba preháňať nejde o život
@anonym_autor
@sisska96 hej no, prežral sa granúl, ktoré nepoužívame a nikdy ich nemal..
Nejako to prezivas, svokra ti povedala, ze tie vase nechcel zrat, tak sa asi bala, ze nic nezje a isla kupit nieco ineho, tak to bola skor - dobra volba.. Dat mu jest viac (ked vidi, ze mu chuti), asi tiez... ze sa pes prezral a bolo mu zle sa da vysvetlit aj normalne, ze nech proste da podla pokynov ked nezje tie "jeho", tak nech na to kasle, ze proste nie je hladny dostaatocne a nech sa drzi mnozstva... toto bolo vsetko z neznalosti a dobre miere... ak si ju "zdrbkala", tak sa ospravedln, ze si sa proste o psa bala...
Nejako to prezivas, svokra ti povedala, ze tie vase nechcel zrat, tak sa asi bala, ze nic nezje a isla kupit nieco ineho, tak to bola skor - dobra volba.. Dat mu jest viac (ked vidi, ze mu chuti), asi tiez... ze sa pes prezral a bolo mu zle sa da vysvetlit aj normalne, ze nech proste da podla pokynov ked nezje tie "jeho", tak nech na to kasle, ze proste nie je hladny dostaatocne a nech sa drzi mnozstva... toto bolo vsetko z neznalosti a dobre miere... ak si ju "zdrbkala", tak sa ospravedln, ze si sa proste o psa bala...
@anjelicek26 hej prežívam, lebo sme sa konečne dostali z inej choroby a teraz toto. Nepovedala by som nič keby nevie čo má robiť, alebo zodvihne ten mobil, na ktorom je stále strčená a zavolá, napíše. To je fakt také ťažké robiť niečo podľa pokynov? A nemám dôvod sa jej ospravedlňovať, v tomto u mňa skončila.
@anonym_autor Nasadiť diétu, dohliadnúť aby sa nedehydratoval-teda aby pil a upraví sa to, veterinára netreba ak sa to nebude zhoršovať, ale bude sa to zlepšovať. A nedávať viac psíka svokre, zjavne proste detinská starecká senilnosť že proste pre svoje potešenie mu dá všetko možné a nepoužije rozum že psovi to síce spôsobí potešenie ak mu to dá, ale neskôr môže mať z toho zdravotné problémy.
@anonym_autor Nasadiť diétu, dohliadnúť aby sa nedehydratoval-teda aby pil a upraví sa to, veterinára netreba ak sa to nebude zhoršovať, ale bude sa to zlepšovať. A nedávať viac psíka svokre, zjavne proste detinská starecká senilnosť že proste pre svoje potešenie mu dá všetko možné a nepoužije rozum že psovi to síce spôsobí potešenie ak mu to dá, ale neskôr môže mať z toho zdravotné problémy.
@marsmykkok ďakujem. No už jej ho nedám, môže sa doprosovať koľko chce. Praveže mám svokru mladú, tak som nejako vnútorne dúfala že to bude ok.
Ak sa pes vyzvracal a vyhnackoval, nema teplotu, pije vodu, je aktivny, aspon pol dna nech je hladovka (nech sa sliznica zaludku+creva ukludni), potom len po malych davkach dietne krmenie (ryza + kuracie maso, varene, v pomere pol na pol). Ak sa zvracanie a hnacka ustali, netreba nic.
Ak bude pes mat teplotu, ak bude malatny, ak bude odmietat vodu, ak bude hnacka ci zvracanie pretrvavat, smer veterinar.
Ak sa pes vyzvracal a vyhnackoval, nema teplotu, pije vodu, je aktivny, aspon pol dna nech je hladovka (nech sa sliznica zaludku+creva ukludni), potom len po malych davkach dietne krmenie (ryza + kuracie maso, varene, v pomere pol na pol). Ak sa zvracanie a hnacka ustali, netreba nic.
Ak bude pes mat teplotu, ak bude malatny, ak bude odmietat vodu, ak bude hnacka ci zvracanie pretrvavat, smer veterinar.
@colsami ďakujem!
@anjelicek26 Moja babka tiež raz dala fašírky psovi a potom zvracal. Nejak sme to neriešili. Povedali sme že babka nedávaj psovi horúce fašírky, lebo neznášal a bolo
@anonym_autor a nedala si svokre granule čo má dať psovi ?
@sisska96 všetko je napísané v príspevku. Samozrejme že dala..
Carnilove je jedna z najlepsich znaciek a ma vyssi obsah masa pokial predosle granule mali nizsi tak hnacka sa moze prejavit navyse prechod treba robit vzdy postupne 1-3den 25% noveho, 4-6den 50%, 7-9den 75% od 10dna 100% nove. Ja osobne by som ho sledovala a ak by sa to do zajtra nezlepsilo vtedy vet. Ked s podobnymi stavmi som bola na vez tak vzdy poradili 24h hladovka potom pomaly po malickych davkach rozjest ryza (rozvarit uplne akokeby na kasu) a dietne varene masko idealne kuracie, morcacie alebo kralik (varit max 5min aby sa nevyvarili ziviny), na taky 3den postupne pridavat granulky.

@anonym_autor AI odpoveda:
Prehľad od AI
Keď šteňa zje priveľa granúl, zvyčajne to nie je smrteľné, ale môže mu to spôsobiť značné tráviace ťažkosti. Vzhľadom na to, že šteniatka majú citlivé bruško, nadmerné množstvo jedla môže viesť k zvracaniu, hnačke, apatii či nafúknutému bruchu.
Čo robiť, ak šteňa zjedlo priveľa:
Zostaňte pokojní a sledujte ho: Väčšinou sa situácia vyrieši sama do 12-24 hodín.
Obmedzte pohyb: Zamedzte divokej hre aspoň 1-2 hodiny po jedle, aby sa predišlo torzii (pretočeniu) žalúdka, čo je u niektorých plemien riziko.
Dostatok vody: Zabezpečte prístup k čistej vode, keďže hnačka/zvracanie odvodňujú.
Veterinárna kontrola: Okamžite kontaktujte zverolekára, ak sa objaví opakované vracanie (aj s krvou), silná hnačka, svalové kŕče alebo ak je šteňa extrémne letargické.
Možné riziká:
Tráviace problémy: Zvracanie, nafúknutie, bolesti brucha.
Torzia žalúdka: Pri veľkom objeme jedla a následnom pohybe.
Obezita: Dlhodobé prekrmovanie vedie k problémom s váhou.