icon

Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť

slivocka4
23. okt 2018

Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂

vlucifuk
24. okt 2018

@begees skvelý preklep☺až by som povedala,že k téme☺

anett9
24. okt 2018

Jaj moja, všetci poznáme takých čo dožili dožívajú 90+,ale tí väčšinu svojho života prežili v minulom aj predminulom režime a stravovali sa čo bolo po ruke a jedli všetko. Dnes už máme k dispozícii iba bordel aj s názvom Bio a minimálnu šancu dožiť sa 90. Dnešný životný štýl sa o to "postará". Tak si v kľude daj čokoládu a nestresuj

majulino
24. okt 2018

Moja prebabka zomrela pred 3 rokmi ako 97 rocna, jedla vsetko najma udeniny, slaninu ale AJ sladke, stale mala vo vrecku v "satovke" cukriky... Vacsinou jedla domace ale nepohrdla Ani pecenym bocikom z obchodu.

bmuller
24. okt 2018

@slivocka4 no ale tak zas nemusis jest nesladko-neslano, dopraj si sladku chut vo forme uzitocnejsej nez rafinovany cukor, napr. hrozienka datle, susene jablka, alebo cerstve sladke ovocie ako hrozno, cucoriedky, dosladit nejaku kasu mozes medom, alebo chlieb s maslom a medom... existuje aj kopec receptov na rozne kolace so zapojenim bananov, kokosu... bielu muku nahrad pohankovou ci inou, aj recepty na domace "margotky", musli tycinky, ci rozne ine.... urcite to vies vyvazit aj ustrazit, aby chutove bunky tvoje aj deti netrpeli a zaroven si nemala vycitky z mnozstva cukru.
(navyse, napriklad pri "nevrazivosti" voci sacharidovym potravinam si skus uvedomit, ze mnoho sacharidovych zloziek napr. vo vlockach ci strukovinach je vyznamnou podporou pre zivot prospesnych probiotickych bakterii, dolezitych pre zdravie criev aj celeho organizmu...)

ostorha
24. okt 2018

@erienka Kolko ma prosim ta Tina rokov,vyzeraOn vyzera vcelku dobre ale ona ako jeho matka nie manzelka, tie vlasy ma katastrofalne ,nejak jej to neprospieva ona sama je zlou reklamou na to uchvatne stravovanie.

rawmamka
24. okt 2018

@ostorha Presne môj názor, Zlatošovci sú dokonalým príkladom toho ako by NEMALO vyzerať zdravé stravovanie a cvičenie. Tina vyzerá už na prvý pohľad nezdravo a jej manžel síce výzorovo pôsobí lepšie, ale ani zďaleka nepôsobí ako vyrovnaný šťastný človek.

missdiva
24. okt 2018

@slivocka4 nemyslim, ze by si mala zakladat temu ci pozname dlhovekych ludi a ako sa stravuju ale sustredit sa na to ako prestat byt posadnuta stravou.
Najdi si pracu a zaluby. To myslim v dobrom. Jedna vec je zit zdravo a druha chodit kvoli strave na psychiatriu. Musi to byt s tebou naozaj vazne ☹️. Psychiater je doktor, nechodila by si k nemu keby si nebola chora. Takze paradoxne ti ta zdrava pritazila a sposobila chorobu... Toto si musis uvedomit...

lenkakravcova
24. okt 2018

@slivocka4
Čiže celý tvoj problém tkvie v tom nemať v 60-80r srdcovo cievne ochorenia?
Inak, trápi ta to preto aby si sa dožila co najvyššieho veku. Alebo preto aby si sa náhodou nemusela trápiť s liekmi "do konca života"?
Veríš že život i potom pokračuje? Lebo ak áno, tam si uvedom že nemá zmysel to stravovanie preháňať - treba ho hlavne žiť. 😉

gennara
24. okt 2018

@slivocka4 Vies co, radsej zomriem skor ako v 90-tke a budem sa snazit plnohodnotne zit, ako takto riesit len to, co dam do ust. To je plnohodnoty zivot toto? uvazovat len o strave? to je vsetko? Nic viac nepotrebujes v zivote riesit, nic ine hladat?

dskjhfdlkdjhl
24. okt 2018

@begees ja myslim, ze ten preklep je to najlepsie, co tu v prispevkoch zaznelo, aj najvystiznejsie. Smejem sa tu uz par minut, ani si nevedela, ako si to cele vystihla.
@slivocka4 nemam precitane vsetky prispevky, ale najdi si nejaky normalny konicek, prides na ine myslienky a ak chodis ku psychiatrovi dlhsie, tak ho zmen, lebo zrejme Ti nevie tento aktualny pomoct. Takymto sposobom zivota sa znicis a nedozijes sa ani polovice z toho, ako si planujes. Jedna vec je zdrava strava, ale rovnako dolezity (mozno aj viac) je zdravy pristup k zitiu, ten u Teba absentuje. Treba chodit do prirody, relaxovat, najst si cas na peknu knihu. A fakt je dolezite mat nejaky konicek, to je najlepsia psychoterapia.

kath1210
24. okt 2018

@slivocka4 ako sa stravujes?

dskjhfdlkdjhl
24. okt 2018

@slivocka4 a este aby som odpovedala k teme. Na Slovensku skor najdes cloveka 90+, co nejedol paleo, ako takeho co jedol, lebo mam dojem (mozno sa mylim), ze paleo je trend poslednych par rokov a to by sa museli vo vysokom veku preorientovat na taku stravu. Poznam takych par ludi, ktori sa takeho vysokeho veku dozili a stravovali sa normalne, dokonca z pohladu dnesneho cloveka asi viac nezdravo ako zdravo.

kath1210
24. okt 2018

@slivocka4 tak evidentne ti chyba energia a zle sa stravujes, kedze ti glykemicky index lieta ako deti v ruskom akvaparku.

erienka
24. okt 2018

@ostorha v rozhovore z 2009 ma uvedene 34 rokov, takze teraz ma 43. A inak zdielam tvoj nazor

gabrielkaa
24. okt 2018

@slivocka4 ano moj stary otec sa dozil 93 a jedol všetko.... chlieb, mäso , malo zeleniny 😂, naozaj a sladké . A sem tam si chľupol. Ale vtedy sa na chleba zapisovali a sladkého nebolo veľa. Teraz je všetkého veľa a niektorí ľudia nemajú zdravú mieru. Buď veľa alebo úplne nič... a ty máš problém že chceš obilniny a myslíš, že sú extrémne zlé? Alebo?

slivocka4
autor
25. okt 2018

@gabrielkaa ano tak nejako :D aj sladke chcem ale cukor ,,zabijak" odvsadial... a presne ja som asi ten extrem ze si neviem najst nejaky stred mam pocit ze potom uz nebudem tuky spalovat :D

slivocka4
autor
25. okt 2018

@erienka ach tak tu novu knihu od nich vidavam v obchodoch a radsej sa ani nepriblizujem...staci mi jedna co mam o strave deti...ze sacharidy max 1/4 z energ. prijmu im radia a najviac tukov, v kazdom jedle ze aby mali tukovy metabolizmus lebo ,,tak to ma byt"!! 🙂 Mna hlavne zaujima co bude s tou jeho dceru ktoru drzia na nizkosacharidovej vysokotukovej strave odmala...este aj v skolke jjej taku stravu vybavili ze ziadne pecivo a pod...ked pojde na nejaky vylet alebo co a tam bude mat klasicku stravu myslim ze to jej telo tazko zvladne a uz vidim ako si v bufete vsetky decka daju pelendreky a ona grecky biely jogurt ...

siska53
25. okt 2018

@slivocka4 no ako netusim..moji prarodicia sa dozili 89 a 90 rokov a pochybujem,ze by sa stravovali podla vyssie spominaneho v tvojom uvodnom clanku... Dost dlho im varievala nevesta a ona i muz zomreli mladi na rakovinu,takze stravoou to asi nebude..
A moja kolegyňa,zdravo sa stravivala,cvicievala,ziadne cigarety a pod.a bach,v 35r.zomrela na rakovinu pluc. A to mala.dve malicke,prve sa jej akurat narodilo..

Tebe by som skor odporucala navstivit psychologa alebo psychiatra,lebo ti to zjavne prerasta cez hlavu. Ludi nici nrkvalutna strava, zly stav ovzdusia, vody,pody a vo velkej miere stres, co tu vladne.

sense
25. okt 2018

Moji stari rodicia maju cez 80, stary otec je 1933 narodeny,jedaval vzdy vsetko ,chleba a zemiaky bol.zaklad, mal polnohospodarstvo dobytok,ovce,sliepky, cely zivot tvrdo.robil ,statku sa vzdal asi v 70ze ux tolko nevladze robit tak hrava ping pongs mladsimi chlapmi v dedine....

Moj nazor je vsetko s mierou, ....ale co najmenej polotovarov ,glukozoveho sirupu,skrytych cukrov a palmo eho tuku, a vela pohybu vonku...za kazdeho picasia

pivonka6
25. okt 2018

@slivocka4 dnešní 90-roční sa narodili v 20-tých rokoch minulého storočia. Tak si naštuduj, čo sa vtedy jedlo. Bola chudoba, nebolo roboty. Jedli len to, čo si dopestovali a vychovali. Rodiny mali veľa deti, trpeli aj hladom. Mali veľa fyzickej aktivity a málo jedla. A to bolo zdravé, zdravá bola vody z potoka, aj vzduch. Mnohí moji blízki sa dožili viac ako 90.r. v tomto storočí, plného blahobytu. A dopriali si všetko, keďže pamätali na svoje mladé roky plné chudoby. Mali síce vysoký tlak, aj cholesterol, preto brali aj kopu liekov. Ale aj s 13 druhmi liekov sa dá dožiť 90-ky 🙂 Takže striedmosť v stravovaní kombinuj s fyzickou aktivitou a vyrovnanou psychikou. Možno sa to podarí aj tebe.

bmuller
25. okt 2018

@slivocka4 ach jaj.... prosim ta, z akej mudrosti je ofotena ta stranka? kto su autori, ake maju vzdelanie? ....toto je presne ten styl, ktory vyzera pre laika uplne doveryhodne a zrozumitelne, ale su to povrchne a ucelovo pospajane udaje, ci lepsie povedane polopravdy - povytahujeme, co sa nam hodi, ale ine zamlcime. ziadne cisla, delenie, ziadne odkazy na literaturu... cista rozpravka
- nazov - obilniny, ale hned v prvej vete riesia aj strukoviny
- namiesto aspon strucneho uvedenia obsahu makro a mikrozivin v obilninach hned trepnu kyselinu fytovu ako zabijaka
- v jednej vete uvedu strumigeny spolu s lepkom, pricom tieto latky posobia na uplne inych "frontoch"
- hned za tym pripletu alergiu, tryptofan, depresiu a deficit vitaminov B...
😠😖😨🙈🙉

namatkovo priklad niecoho objektivnejsieho? http://www.vitamine.sk/blog-o-vyzive/news_obiln... rozdelenie, presne pomenovanie, vzorce, referencie...

alex666
25. okt 2018

@slivocka4 Moja babka ma aktualne 86 rokov, takmer ziadne choroby, je len stara, ale ziadna rakovina, Parkinson, Alzheimer, nic take. Kazdy den jedava par strucikov cesnaku 🙂

stanulienkat
25. okt 2018

Co by si tu tobila do 90???

charlie1980
25. okt 2018

Jaaaaaaj, tak to musíš ist niekde o 500 rokov dozadu a žiť rovnakým spôsobom života 😀 Nestresovat sa. Nenakupovať v hypermarketoch 😜 V zime, v lete byt na čerstvom vzduchu, ideálne hory, prať na potoku, otuzovat sa. Žiadne atb, ktoré ti rozbiju imunitu, bylinky. Denne pár strukov cesnaku 😁

charlie1980
25. okt 2018

V takej Bratislave ta ani Paleo a Raw nezachráni 😜

lenkakravcova
25. okt 2018

@slivocka4 Ak si na tom a ozaj tak zle ze sa potrebuješ riadiť priruckami stravovania.. Tak ti tu prikladám obrázok z knihy ZDRAVIE A VÝŽIVA ĽUDÍ, od Ing Keresteša. Na knihe spolupracovali Prof MVDr Bires DrSc., RNDr Ebringer, Durackova PhD, RNDr Carsky.. A ďalších 20kapacit.

Máš tu pekne čierne na bielom koľko máš normálne denne zjesť pečiva, koľko mlieka, koľko mäsa a koľko zeleniny, aby si sa dobre zdravo stravovala, a dožila vysokého veku.

orieska325
25. okt 2018

Moja babka ma 94 zije sama lieky az posledne 2 roky berie..skor si myslim stravu mala a ma striedmu tak je naucena od mala..to co dvor dal..bolo ich 11 deti..zemiaky..kapusta slanina..atd jednuduche..vela pracovali..nemali tolko stresu neboli zatazovni blbostami a vsetkym ako terajsi ludia..pracovali fyzicky..vstavali s cistymi hlavami..takze uni recept podla mna neni..

orieska325
25. okt 2018

Doplnim..jej otec mal 94ked zomrel ,jeho zena moja prababka mala 96.dedo zomrel pri plnom vedomi a babka tak isto ..chytila nejaky zapal a tuaim ze pak vraveli ze mala aj rak.nalez..ale tak..96rokov...

mikadooo
25. okt 2018

@slivocka4 môj dedo - zomrel vo veku 92 rokov. Jedol všetko, mal vysoký tlak lebo bol cholerik, napriek trom infarktom sa dožil vysokého veku, štvrtý infarkt ho žiaľ skolil. Žil sám na dedine a do konca bol sebestačný. Neviem čím to bolo, sčasti asi genetika (dúfam že som ju zdedila 😁), denne pohyb na čerstvom vzduchu v záhrade a jedol prevažne domáce produkty, nie však extrémne, chlieb a podobne kupoval, mal vlastnú záhradu, vajcia od sliepok, mäso z prasiatka. Mužov dedo žije celý život v meste, takisto už je sám a sebestačný, stravuje sa úplne normálne, akurát neznáša hydinové mäso (v detstve chovali sliepky a jedli len hydinové 😁). O týždeň má 90. Takisto podľa mňa sčasti genetika, liekov má tiež požehnane, ale nesťažuje sa 🙂. Viem že po šiestej večer už neje, ale chodí aj skoro spať a dlho spí, cca 10 hodín. Môj dedo si zas pospal vždy poobede hodinku. Babky mi všetky pomreli medzi 70-80. Tie riešili zdravú stravu a vitamíny atď a aha aká bilancia u nás... 😉