icon

Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť

slivocka4
23. okt 2018

Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂

slivocka4
autor
25. okt 2018

@lenkakravcova akoze ta tabulka tvrdi ze dospely potrebuje 9 - 11 porcii obilnin denne a dieta 7 ?dobre tomu chapem? to je tabulka pre veganov ? a tuky su akoze kde, vajcia napr ?? 1500 dalsich ludi s titulom pred a za menom budu tvrdit opak a pisat taketo knihy ...

lenkakravcova
25. okt 2018

@slivocka4 @slivocka4 Tabuľka pre veganov to určite nie je. Kniha má okolo 800 strán a zaoberá sa komplexné všetkými časťami stravy človeka.
Máš tam ja mäso a vajcia. 😋 Pozeraj poriadne.
1500 ďalších ludi... Pridávam tu kto to tam napísal a schválil. Myslím ze to nie sú hlúpi ľudia,.. Takže popravde, mala by si trochu premýšľať že ťa zdravá strava ako ju tu prezentujes až tak zdravá byť nemusí. Je veľa názorov a veľa štúdia ných ľudí ktorí tvrdia opak.
Na tvojom mieste by som to teda nebrala tak vážne ako to berieš. Je totiž dosť možné, že sa mýliš..a celý čas sa "postíš" zbytočne.

A k tým porciám - nie je to tam doslova, že na porcie - toľko krát denne.. ale napr. mäso + ryža = 1 mäso a 2 dávky ryže, 1dávka zeleniny... ak to chceš všetko prerátavať, tak v tejto knihe to máš presne na kalórie a gramáže (približné).

lenkakravcova
25. okt 2018

@slivocka4 Je to táto kniha:
http://www.martinus.cz/?uItem=113887
https://www.knihcentrum.sk/zdravie-a-vyziva-ludi

Ale pozerám, že je už vypredaná, takže ak ju chceš, skús pozrieť antikvariáty alebo bazar, bazoš..
tu ju majú za 30Eur
http://www.paseka.sk/index.php?&book=130783&pg=...

tominko2612
25. okt 2018

@slivocka4 Isty cas som pracovala na Korfu v Grecku, tam sa ludia dozivaju 90 + a jedia vsetko. Nebude to len o strave, ale najma o dusi.

judar
25. okt 2018

úprimne...si švacnutá...Keanu Reeves má ohladne jedla a zdravia jeden zaujímavý citát

stanulienkat
25. okt 2018

@charlie1980 500 rokov dozadu bol priemerny vek asi 40-50 rokov 🙂

nadabula
25. okt 2018

moja teta má 93 rokov, je všetko ale s mierou, nikdy sa neprejedala, veľa pracovala manuálne, nemá rada veľmi mäso, po 18.00 hod. už konzumuje len keksíky a čokoládu, nie je ani chorá, myslí jej to a je aj pohyblivá, každý človek je ináč formovaný od prírody a je to aj o génoch🙂

katka1981
25. okt 2018

@slivocka4, vies co si myslim, ze je to o genetike. Moj dedko jedol rano bielu kavu a pecivo s maslom. Buzeroval babku aby mu robila domace rezance, kolace.... lubil aj maso, babka dochovala, ale ed nemali, mali z obchodu. Jedl aj ovocie, zeleninu, pil aj vino asi aj pivo, ale nikdy som ho nevidela pripiteho, nefajcil. Viem, ze jedol aj sladkosti a nafukovali ho na stare kolena, ved kvasinky. A dozil sa 93 rokov a keby po babkinej smrti nemal tendencie odist na druhy svet a nepojedol lieky, po kt. sa mu pohorsilo, dozil by sa v pohode stovky. S babkou mali talianske manzelstvo. Ja uz neverim nicomu ozaj. Ajked som zastanca zdravej vyzivy a vvsetko citame aj my, popravde hresim sladkostmi a dost, ale som presvedcena, ze ked mam genetiku po otcovi z jeho strany, mam vyhrate, ak zo strany maminky, mam smolu. Nefajcim, nepijem, vyprazane jem veeeelmi striedmo, ale sladkosti ma asi zabiju.

katka1981
25. okt 2018

@beky1813, preco ju posielas k psychologovi? Lebo sa zaujima o stravu a zdravie? Lebo neda vsetko do ust? Ja ju chapem, ked ju to zaujima, nech studuje. Mozno nie je zdaleka posadnuta jedenim nejakych nezmyslov ako ine baby tu.

beky1813
25. okt 2018

@katka1981 a myslis, ze som jedina, co ju k nemu posiela? A keby si citala, tak by su videla, ze chodi aj k psychológovi aj k psychiatrovi a nepomaha. A je rozdiel sa zaujimat a fanaticky sa zamerat na kazde susto

yukki
25. okt 2018

@slivocka4 moja babka, všetko, +102 rokov. Kokos.... A pri plných zmysloch! Len už bars nevidela. A ani poháriku sa nevyhli....

lacibo
25. okt 2018

@slivocka4 ja poznám takých dlhovekých, ktorí jedli všetko, ale s mierou, dokonca aj "pili" s mierou, tvrdo pracovali ( fyzická aktivita) a mali po celý život dobrú náladu a pozitívne myslenie, tak neviem..aj j sa snažím stravovať zdravo,pestro, ale riadim sa aj tým, čo mi momentálne chutí, čo si pýta telo..a mne si telo pýta teda niekedy aj riadny krajec s bravčovou masťou a cibuľou..okrem iného..v období (ako 19 ročná) keď som sa viac zaoberala stravou ako by som mala, mala som aj oddelenú stravu istý čas, schudla som ( hoci som celý život štíhla s normálnym BMI) avynechal mi menzes na niekoľko cyklov , a teraz zase som vo veu, keď sa tiež neodporúča nejako radikálne menit zvyklosti, lebo hrozí predčasná menopauza. tak neviem..neviem..posúď sama....😉

vroni
25. okt 2018

@katka1981, lebo z jedla ma obsesiu, studuje a preveruje kazde pismenko a svoj zivot podriaduje zvancu.
A ked sme pri tom pribuzenstve - pred dvoma rokmi umrel moj krstny otec. Presne na svoje 90. narodeniny. Ked mal 22 rokov, skasiroval na fronte strelu do zaludka a museli mu polovicu zobrat (zaludka, nie strely. Ano, hovorim o druhej svetovej a operacii na bojovom poli). Lekar mu odporucil malo jest a vela pit. Napriek tomu sa zaludok zapalil a museli este polovicu z tej polovice odstanit. Do konca zivota jedol male porcie hocicoho, v priebehu dna vypil tri litre vina a osem kav. To bolo jeho denne penzum. Celych 68 rokov. Do poslednej chvile chodil len v bielom (nebol lekar, bol ekonom) a balil sestricky (platonicky, ale krstna sa chcechnila, ze on chce byt fakt v devadesiatke zastreneny ziarlivym manzelom. Nebyt zlomenej nohy a nasledneho zapalu pluc, tak sa mu to snad aj podari). Takze jeho navod na dlhy zivot by asi bol vela vina a kavy a dat si odstrelit vacsinu zaludka. Zrejme by s nim maloktory lekar suhlasil, ale bol zivy priklad, ze aj tak sa da.

dahra
25. okt 2018

@slivocka4 - my máme v rodine z maminej strany dlhovekosť. Prastarká sa dožila 94 rokov (zomrela v 1988), chodila, pracovala, ešte aj kravy dojila, hospodárstvo mala. Zomrela na náhlu mozgovú príhodu, čo ju stretlo pri práci. Bola štíhla, ale mlieko pili kravské nadojené denne, mali hydinu, prasatá, zabíjačky boli súčasťou môjho detstva. Vyprážalo sa na domácej bravčovej masti. Mútili si vlastné maslo. V lete sa jedla zelenina, veľa tekvicovej polievky, šalátovej, čo ma ako dieťa nikdy netešilo. Jej synovia - jeden po šestdesiatke infarkt, ostatní traja rakovina (76, 82 a môj starký 86). Rodičia starej mamy zomreli na starobu. Ona 81 a on 87 okolo roku 1985. Viem, že táto prastarká jedávala veľa strukovín, tam sa stále varili kyslé smotanové polievky fazuľové 🙂 a veľa robili kysnuté cesto - buchty, pagáče čo volali bugáče, knedle. Tiež zabíjačky, dedinská klasika. No a moja stará mama toto od rodičov prevzala. Teda pridala aj pečenie, nebol deň bez zákuskov a sladkého. 🙂 Pamätám, že starký si ráno robil praženicu na slanine. Mňam, to rozvoniavalo. Vyrástli sme ako deti na mede a mlieku doslova. Toto aj ja denno-denne mám. Stará mama má 86, fyzicky ok, ale vela zabúda už, od smrti starkého to ide dole vodou, už nemá nikoho tak blízkeho, on jej veľa pomáhal, boli spolu viac ako 60 rokov. Takže zhrniem, ani náhodou si nepočítali kalorie, nepočuli, žeby chlieb a mlieko boli nezdravé. Jedli, čo dochovali a dopestovali. Neobmedzovali nič. Boli aktívni, veselej mysle. Aj to veľa pomôže. V živote je toľko vecí, netreba sa upriamovať na jedlo. S mierou, rozumne, ak je človek zdravý, nemusí si robiť starosti a zbytočný stres.

alexandraalexandrova
25. okt 2018

@slivocka4 mas pravdu, strava je dolezita. A stari ludia nezomieraju kvoli veku, ale preto ze su vacsinou uz velmi chori, telo im prestava sluzit. Nie je to ovsem iba o strave, ani zdaleka nie. Je to skor o tom v akej vnutornej pohode clovek svoj zivot zije a kolko negativnych emocii ako stres, zavist, hnev, strach a podobne ho pocas jeho zivota ovlada a nici. Zacat jest zdravo zdaleka nestaci. Na vytvorenie vnutornej rovnovahy, ktoru vacsina dlhovekych ludi ma, ti odporucam namiesto studovania roznych dietnych smerov, skor psychoterapiu, lebo ta ti pomoze ovela viac...
este co sa stravy tyka, suhlasim ze rafinovany cukor, privela lepku a additiv a inej chemie + priemyselne spracovane potraviny, ktore uz nemaju s prirodou nic spolocne, telu neprospievaju. No pokial je telo odolne, lebo je v dobrej psychickej kondicii, zvlada v pohode spracovat aj menej zdravu stravu. To je vysvetlenie preco sa niektori ludia co jedli cely zivot nezdravo, sa dozili vysokeho veku a niekto kto sa krcovito drzi roznych zdravych diet, zomrie v 40-ke na rakovinu. Je to proste o psychike hlavne...

negymama
25. okt 2018

z toho co tu vsetci popisali o svojich pribuznych, co zomreli vo vysokom pozehnanom veku, by si mala prevziat nie to CO JEDLI ale AKO ZILI.

lebo stravovacie navyky sa tu spomenuli roznorode, ale co ti starki mali spolocne bolo to...ze vacsina z nich zazila vojnu a hospodarsku krizu, zili v tazkych casoch, vykonavali vela manualnej prace , ale boli plni energie, mali bohate socialne vztahy s rodinami, v tych casoch sa zilo jednoducho bez moderneho stresu, ludia si viac pomahali, viac sa smiali, spievali. viac kracali peso...

a to prispieva k spokojnemu zivotu bezohladu na jeho dlzku , viac ako strava. vzdy platilo a plati ..zlata stredna cesta. treba najst dovod pre radost zo zivota, zaoberat sa jedlom len tolko aby ti to nevytvaralo stres.

pandravachrusta
25. okt 2018

presne tak, to vobec nie je iba o strave , zdaleka nie, je to o pozitivnom pristupe k zivotu, pohybe,dobrych vztahoch...

slivocka4
autor
25. okt 2018

prosim vas precitajte si niekto toto www.inspiraciablog.sk/sacharidy-a-hormonalni-re... alebo aspon toto http://www.inspiraciablog.sk/na-jake-palivo-jed... len vtedy mozte pochopit co riesim a preco tolko riesim, ja len potrebujem vediet ci je to pravda, ci to takto funguje resp nefungue (lebo u mna zial ano) a nebude mi treba ani psychiatra ani lieky...ked toto niekto logicky vyvrati......

negymama
25. okt 2018

@alexandraalexandrova uplne suhlasim, to tom ju tu vsetci presviedcaju na pat stranach ale asi toto nechcela pocuvat, tak uz neprispieva. chcela asi len dalsie a dalsie linky na tu jedinu najlepsieu stravovaciu cestu .

raz som citala o jedno nechcenom socialnom experimente, vo francuzsku po vojne bolo vela sirot, cast deti bola umiestnena v modernych sirotincoch podla najnovsich dostupnych poznatkoch, deti boli ciste, vsace sterilita, kvalitna pravidelna strava, sestricky ale kvoli hygiene mali s detmi minimalny fyzicky kontakt. ine deti islo o tisice, boli poslanye na vidiek ku sedliakom, prisiel voz, a deti si rozobrali ludia do domacnosti. ...neboli dostupne ziadne udaje, ako tie deti zili, len suche fakty ..umrtnost. a na prekvapenie umrtnost v sirotincoch bola desivo vysoka, ovela vacsia ako u deti v chudobnom prostredi ale s ludmi, ktori sa o nich starali, hojdali ich, krmili, uspavali.

tento extremny priklad ukazuje, aka dolezita je psycicka pohoda a kontakty s blizkymi pre zivot cloveka, nie dokonala strava. v strese telo vylucuje kortizol, a ten oslabuje imunitu a umoznuje zapaly a infekcie

negymama
25. okt 2018

@slivocka4 cha, a kolki ti maju dat vediet, ze to co cistas je pravda? 20 povie ano 20 nie a si v prdeli, kde si aj teraz.

alexandraalexandrova
25. okt 2018

@negymama ja som diskusiu necitala...ale dokazem pochopit autorku, ktora sa musi citit teraz velmi zmatena, lebo niecomu verila a my jej to tu vyvraciame...mozno sa uz v duchu pripravila ze bude zit na zdravej strave a my sme jej presvedcenie uplne zavrhli...mozno to chce cas kym to spracuje a necha si to prejst hlavou. Ja tiez nerada diskutujem ked nemam v niecom pevne stanovisko 🙂

vroni
25. okt 2018

@slivocka4, co ti ma niekto vyvracat, ked to u teba funguje? Tak sa tak stravuj a pohoda. Ked nie, tak sa tak nestravuj a zase pohoda. Mne nizkosacharidove stravovanie vyhovuje, tebe moze a nemusi. Ale ty hladas nejaky totalny dokaz o nesmrtelnosti chrustovej duse. Nic take neexistuje. Chod k lekarovi, daj si urobit komplexnu preventivku a krvny obraz, vyskusaj mesiac alebo dva nizkosacharidovku a zopakuj. Uvidis, ci TY budes nejako reagovat, moze ti byt uplne srdecne jedno, ci by rovnako ako ty reagovala aj Anca a Mara od susedov. Ale to ty nechces. Ty chces pohlad do krystalovej gule, ktory ta presvedci, ze toto ci ono je pre teba idealne stravovanie a v den 196. narodenin ta zabije padajuca hviezda. Debatu o tom tu vedies v roznych skupinach uz vyse roka (a mozno aj dlhsie, ale vtedy som ta zaregistrovala)

baculka77
25. okt 2018
baculka77
25. okt 2018
baculka77
25. okt 2018

Toto mám uložené na fb čo tam raz napísal Emil Horvath 👍

tilly
25. okt 2018

necitala som prispevky, precitam si neskor, ale
moja prababka, zomrela ked mala 92, bola prespuracka, cize ziadny zdravy zivotny styl, prechadzky max po meste do cukrarne a tak. Jedla vzdy vela a na co mala chut, madarsky styl varenia, vela masti, vela soli, slanina, klobasa, nedela bez rezna sa nerata, nikdy nemala nadvahu
moja babka, cely zivot nadvaha, cely zivot vela vela jedla, vela sladkeho, vela presoleneho, vela mastneho, klobasky, snicle, slanina, najoblubenejsi salam - nitran a pod...

aaale, casto chodime alp a chodievame sa pozerat na cintoriny (taka mierna uchylka, ale pri cintorinoch su pekne kostoliky) a sledujeme vekovy priemer mrtvych... kitzbuhel pod 90 rokov asi ani nema, velmi malo, okolo 94 rokov tam boli mrtvi, ale tam sa asi zdravsie stravuju, aj ked oni tam maju vela vela mucnych jedal, ale kravicky sa od jari do jesene pasu vonku, mlieko je pristupne v kazdom druhom dvore, domace vajicka, maso, vsetko, k tomu zdravy vzduch

slivocka4
autor
25. okt 2018

@baculka77 a co mam na tom vidiet ? keby ta pani menej pocuvala doktorov ktori jej pravdepodobne poradili namiesto masla Ramu a nenatierala sa kremom proti slnku tak tu rakovinu a osteoporozu z nedostatku vit D mozno vôbec nemusela dostat .... myslienke samozrejme chapem ale vidim tam aj toto

kittykat22
25. okt 2018

@slivocka4 a čo chceš ako počuť na margo toho prvého článku http://www.inspiraciablog.sk/na-jake-palivo-jed... že sa prežierame sacharidami, a mali by sme ubrať? Samozrejme, že áno. A že sa prežierame celkovo? Áno, preto je toľko obezity. A schudneš tak, že sa nebudeš obžierať, jesť keď si hladná, a keď sa naješ tak by si sa nemala najesť cukru. Veď to nie je raketová veda, čo Eleková píše.

Ja neviem prečo si z toho článku na prášky. Veď to je úplná somarina. Navyše si musíš uvedomiť, že ľudia sú oveľa vyšší ako boli, a dlhšie žijú. Vieš o tom, že ľudia sú stále vyšší? Je to vďaka veľmi nutričnej kvalitnej strave ktorá je. Pozri sa okolo seba, polovica detí je vyšších ako ty. Česi pred 150 rokmi merali 162,5cm a dnes maju v priemere 177,5cm. Cesky su tretie najvyssie zeny sveta. Priemerny vek sa plošne predlžuje a preto kolabuje dôchodkový systém. A ty sa tu zalamuješ nad dlhovekosťou, článkom so sedliackym rozumom a somariami. Dievča-žena ako prepáč, ale ja vôbec nechápem o čo ti ide.

slivocka4
autor
25. okt 2018

samozrejme za vsetky prispevky k teme dakujem

halci
25. okt 2018

@tilly ja si myslim ze je to na 80% genetika. dlhovekost sa dedi, som o tom presvedcena. moja babka sa dozila 87, denne fajcila cigarety, zdravo sa nestravovala, varila kazdy den fantasticke jedla, castokrat mali od zdravej stravy velmi daleko, mastne ci sladke, my sme milovali jej kuchynu. jej mama sa dozila 93 rokov a zila sama. az do posledku si umyvala sama okna. bola to uzasna zena, cest jej pamiatke.