Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť
Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂
@kittykat22 ona pise nieco uplne ine, ze by sme nemali jest ine sacharidy ako zeleninu, ovocie pomenej a namiesto obilnin tuky (a bielkoviny) a kludne kopu nasytenych, to je dost velky rozdiel a to iste radi aj detom.
@slivocka4 tak to neviem kde chceš nabrať vlákninu ktorá je nesmierne dôležitá pri trávení tých obilnín, tukov a bielkovín. Mudr. Eleková ktorá ten článok píše, je veľmi kontroverzná lekárka a keby lekárska komora mala možnosť, tak jej okamžite odoberie titul.
@slivocka4 cely ten clanok je pretkany chybnou premisou, a to, ze clovek na sacharidovej strave prijima nadbytok kalorii. Zasmiala som sa, ked autorka opisala bezny fyziologicky stav vyplavenia inzulinu ako stav v tele diabetika. Az chronicky zvyseny inzulin je predispoziciou na vznik cukrovky - prejedanie sa, prijem casteho / velkeho mnozstva jednoduchych sacharidov. Ak sa clovek stravuje normalne a nepribera kazdym rokom nejake to kilo, ci uz za pomoci nizkosacharidovej alebo "stredne/normalne sacharidovej" stravy, taky clovek by sa tak jednoducho k diabetu dopracovat nemal.
Co je dokazane: Zakladom dlhovekosti je striedmost, nizsi kaloricky prijem, obcasne pôsty. NIE je jednoznacne dokazane, ako bolo v clanku tvrdene, ze by sportovci mali lepsi vykon na nizkosacharidovych dietach. Nedavno som prave narazila na studiu, ktora dokazovala opak. Moj profesor na VS - predmet METABOLIZMUS - oznacil nizkosacharidove diety za sialenstvo. Napriek obrovskemu mnozstvu vedomosti, ktore doktori maju, si dovolim tvrdit, ze ovela vacsiu vahu v tejto veci ma slovo britskeho profesora specializovaneho na temy metabolizmu ako slova doktorky Elekovej. A mimochodom - aj pri traveni bielkovin telo vylucuje inzulin...
@vroni, hahahah, sa smejem na tom navode, ajked je to cierny humor. Ja som tiez mala plnu hlavu co jest, co nejest, plnu hlavu toho ako v rodine a v okoli umieraju na rak. az som dosla k zaveru, ze sme slabi pani, ano snazit sa jest zdravo, len aby clovek nemal vycitky, ale tym to konci. Lebo genetika je genetika. A mozno nejaka stastena. Inak super tema, tu clovek presne vidi, ze prave ti, co nemali sajnu o strave, sa dozili najdlhsie. Ale je pravda, ze ti ludia zili hodny kus aj v inej dobe, kedy nebolo vsetko prechemizovane a podobne. Ale ani s tym nic nespravime.
@slivocka4
V mojej rodine je dlhovekost dana genericky. Rodina mojej starej mamy - 3 surodenci, ich otec a jeho mama sa vsetci dozili vyse 95r, vacsina okolo 100. A vsetci mali vysokansky cholesterol, celkovy okolo 8, HDL okolo 4. Vsetci jedli vysokosacharidovu dietu, skor masa a tuku poskromne. Vsetci mali radi sladke, zeny pravidelne vypekali, ale cely zivot sa stravovali skor striedmo a boli stihli. Napr. starka pravidelne hladovala, lebo ked nutne musela docitat knihu, tak sa zabudla do neskoreho popoludnia najest. Nebrali lieky, ani ked im ich lekar predpisal. A v podstate boli zdravi a takmer sebestacni az do smrti.
*geneticky - dobry preklep sa mi podaril
Starka ma 90 dost sa v zivote narobila penazi vela nebolo takze sa stravovala normalne, mucne jedla, aj klobasy a take kedze chovali prasce, sladke tiez s normou, takze tazko povedat cim to je, ale zdrava strava urcite velmi nepomoze. Vahu mala vzdy velmi miernu nadvahu ani tucna velmi ale ani chuda.
@slivocka4 pravidlo pre dlhovekosť? Šťastný život. Zlatá stredná cesta, jest všetko s mierou, zdravá sebalaska! robiť všetko s láskou, nevyvysovat sa ani nepodcenovat, robiť seba šťastným aj druhých. Vysporiadať sa s minulosťou, zbaviť sa všetkých strachov a prekážok, hnevu, nestrachovat sa o budúcnosť a žiť pre prítomný okamih 💜a zabudla som, byť vďačný za všetko co mame a nemysliet nato, co nemáme 😊
A povahu ma teda dost nestastnu-vzdy sa trapila hlupostami a vnutorne ju zozierali ale neriesila to, teda dusila v sebe vsetko co vraj tiez neprospieva na zdravie, tak fakt neviem ako dosiahnut dlhovekost, asi to uz mame dane a nejako to nezmenime a je jedno co jeme ake mame myslenie atd
Moja...zaklad je niekde inde..
Ano, paleo na nieco do seba, aj lowcarb, vzhladom na dobu, v ktorej zijeme..
Pointa je ale inde.. ti ludia, co maju a mali teraz 100r, zili v uplne inej dobe...mali od detstva nenormalne vela pohybu oproti nam, tym padom aj viac sacharidov v strave im tak nevadilo... v neposlednej miere ich strava bola neprechemizovana, bez pesticidov a ATB a vsetkych aditiv a umelin...
A nakoniec nemali tolko stresu v zivote, nehnali sa vecami ako my v dnesnej dobe.
Cize akokolvek sa budes snazit zit zdravo, nepodari sa ti zit a jest tak ako im uz len z pohladu kvality zivota a potravin..
Jedz s mierou, sacharidy idealne tak do 100g denne, alebo jedz vsetko ale delenou stravou, lepsie to je na metabolizmus atd.. hyb sa, nestresuj sa,prijmi vsetko co zivot prinasa a nebojuj.. to je cesta. Zit s pokojom vnutornym , bez nenavisti a odpustat sebe svoje chyby, aj inym
@zuzinapipina to nie je pravda... moja babka 85 rokov zila a stastny vobec nebola, furt mala a niecim problem bud s dedkom, pocasim ze je zima, ze je teplo. Pekne slovo od nej som nepocula hadam nikdy, 😏 kto odchadzal toho ohovarala, a vsetko kritizovala... vdacnost asi ani nepoznala...
Ja nechapem naco chce kazdy dlho zit, ja chcem zit dostojne ci do 50 alebo do 90 je mi jedno...
@katka1981 ano aj genetika robi svoje
@nikoletah tu je rozdiel v tom, ze ako to babka vnutorne prezivala...
Priklad: zenu muz bije, pije, ona to cely zivit trpi, ale je s tym zmierena, nema potrebu uniku z toho, prijala to ako svoj udel a neriesi rozvod, ani nic..vela je takych.
Potom mas zenu, ktora zije v tom.istom ale trapi ju to, vnutorne s tym bojuje, chce napr.odist ale nema na to odvahu, muz sa jej zhnusil, citibsa bezmocna, dava si dokonca za vinu kopec veci a trpi a trapi sa..
Prva zena bude zit kludne dlho, ta druha vysoko pravdepodobne dostane po case rakovinu. Nenavist, smutok, hnev, neprijatie, to je vsetko stres. A ten vedie k chorobam.
A krasne o strave pise MUDr.Pijak
Vysvetluje ze preco ma vyznam paleo..alebo ako nepriberat ked jes vela sacharidov.
Proste: nekombinovat bielkoviny a sacharidy..cize v podstate delena strava.. pro vysokom prijme bielkovin telo ale potrebuje tuky, aby malo energiu a vtedy z tukov nepribera.
Naopak ak jes vela sacharidov, tuky treba obmedzit, inak sa z tejto kombinacie pribera a skodi...
@slivocka4 povedala by som to tak ze ta zdrava strava ovocia/zelenina hnojena dusikom casto umelo pestovana pod neonkami ako aj kura napichane antibiotikmi su casto horsie ako slanina,klobasa atd nevravim ze cukor a sacharidy ako muka su super ale mozno casto mensie zlo.. a k tomu ze ti babka zomrela na upchatie ciev: moj otec mal v 53rokoch porazku kvoli tromboze, dedo porazka kvoli tromboze, babka tromboza zistenie upchateho nadoru ..minuly rok potrat kvoli hematomu(krvna zrazenina)..kedze vacsinou genov mam z otcovej strany tak som si myslela ze mam geneticku trombofiliu urcite a vysledok testov? Negativny na geneticku mutaciu co skosobuje zlu zrazanlivost.. takze aj ked tiez mozem mat v buducnosti trombu urcite to geneticky nebude .. takze tym ze nieco maju tvoji predkovia(rakovina,cukrovka atd atd) este neznamena ze to musis dostat aj ty a za dalsie. Pracovala som ako opatrovatelka par rokov a opatrovala som 99rocneho a jeho dlhovekost bol dost zly clovek, 3x vstal z mrtvych a vyhol sa smrti aleee.. Chces vediet naozaj co si myslim o tom coho sa tak bojis? Byt tu dlho nieje vyhra !!!doopatrovat si muza/zenu a aby som sama prezila svoje deti? A co mas z toho zivota v tom veku casto aj nic len zijes z minulosti . A ver mi ze on by rad zomrel uz dost rokov ale niekto si to este neprial . Takze az ked uvidis druhu stranku tej dlhovekosti sa opytaj sama seba ci ma naozaj vyznam tu byt tak dlho
@kittykat22 ANO, ANO, ANO
Jedna pani ktora sa dozila 93 r. jedla pecivo, tuky, vsetko, kazde rano si dala trochu konaku.
Podla mna recept na dlhovekost bude skor zivot bez stresu, ten Ti uskodi viac ako sladkost po obede alebo spekacka opecena na trampe s detmi... No a potom nieco, co neovplyvnis- geneticka vybava- nieco sme dostali do vienka a s tym musime zit ako sa da.
@slivocka4 primarny zdroj energie pre telo su cukry , kompletne vsetko je na to nastavene. ..ketony su zalozny zdroj energie pre pripad dlhodobeho hladu, aby si mohla zit z vlastnych tukovych zasob a vody bez akehokolvek dalsieho jedla. mozog napriklad nedokaze prijat energiu z ketonov, preto telo musi nejaku cast ketonov premenit na cukry, aby si neumrela (tvoj mozog, aby neumrel) ..nechapem, ako je mozne, ze sa o tomto faktu vobec vedu nejake diskusie a spory :D
najdlhsie a najzdravsie ziju ludia s velkym podielom rastlinnej stravy .. okinavci a adventisti 7dmeho dna v usa ..prijem rastlinnej stravy je cca 97%
nizky priemerny vek maju napriklad Eskimaci s velkym podielom zivocisnej stravy.
najvacsi zabijaci moderneho cloveka ako - infarkt , mrtvica , rakovina hrubeho creva su spojene nadrijmom zivocisnych tukov a spracovaneho masa . rastliny neobsahuju cholesterol, zivocisne tuky ano.

@slivocka4 takze predpokladam, ze ani novy Tinin motivacny diar za "puhych" 20 eur nebude pre teba vhodny darcek :D (len vtip na odlahcenie).
Strasne rada by som bola muchou v Zlatosovie dome, ked im mala pride do puberty. Som zla, viem🙂
Inak mna uz velmi dlho zaraza ta Vladova neotrasitelna istota, ze tym ich stravovanim si clovek zabezpeci zdravie do vysokeho veku. V USA by sa s nim hadam niekto aj sudil, lebo podla mna to viac ludom skor uskodi ako pomoze, kedze si myslim, ze vacsina to aj tak robi nespravne, o com svedcia aj mnohe otazky ludi na jeho blogu (ktory som uz prestala citat). On vravi, ze clovek musi so svojim telom experimentovat a skusat na sebe, co mu dobre robi, ale kto ma cas vkuse sledovat, co v kolkych gramoch zje a stale si merat na strojoch akesi svoje funkcie tela? Ved to je chore, co je to za zivot? No, prenho je to v podstate praca, moze si to robit vo svojom prac.case, ale normalny clovek nema sancu toto vsetko robit popri prace a rodine.