icon

Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť

slivocka4
23. okt 2018

Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂

feb13
26. okt 2018

Moja prababka sa dozila takmer 105 rokov a stravovala sa uplne klasicky. Ludia pred 100 rokmi vobec nejedli paleo, ved ani tetusili co to je.
Dieta, ktoru uvadzas, sosobuje trvalu hypoglykemiu, je to medicinsky dokazane a je to uplne nezdrave. Mozog je zavisly na glukoze, samozrejme netreba to prehanat, ale nejake mnozstvo cukru musi mat k normalnemu fungovaniu. U deti to plati dvakrat, kedze ich mozog sa intenzivne vyvija. Preto deti prirodzene viac miluju sladkosti a clovek ako starne sa mu meni chut. Mnohe veci, ktore som v detstve mala rada, uz by som nejedla a naopak mi zacinaju chutit jedla ktore som predtym vobec nechcela.
Zivot neskracuje len nezdrava strava, ale najma stres. A ty stale stresujes nad svojim stravovanim.

malinkaaninka
26. okt 2018

@feb13 mozog denne spotrebuje "6 lyžičiek " cukru . telo cukor potrebuje.a pestrú stravu,nie jednostrannú dietu.môj otec má 88,fajčí od 16 rokov.má rád bôčik, bolo obdobie,keď ho mal skoro denne. jeho mama sa dožila 91, do smrti sebestačná. obaja riešili vysoký tlak, pod liekmi ok.môžeš jesť čo chceš,ak máš životosprávu.ak sa naješ do sýta a pôjdeš si lahnúť k tv,ťažko sa budeš cítiť zdravá. ludia dakedy mali fitko ani to nevedeli.stále čosi robili a pálili kalorie na zdravom vzduchu.veľa robí genetika,stres a strava tiež.

bucko555
26. okt 2018

Moji prarodičia sa dožili obaja 94 rokov jedli všetko slaninu klobasi masť všetko nezdravé a nič im nebolo žiadne problémy ako obezita, cukor a nič podobne

galioska
26. okt 2018

@katrin21 ano on ho tiez bemusi a ja tiez od kedy je v telerane duplom, v podstate vela ludi on nema rad😃

kvetinka75
26. okt 2018

@janinque aj u nás v rodine sú 3 ženy ktoré sa dožili nad 90 rokov. Prababka dokonca 98. Jedli všetko do radu. Možno je teraz ten problém, že je toho veľa. Kedysi toho veľa nebolo, kupovali sa suroviny a varilo sa. Nikto nebol zvyknutý na malinovky, sladkosti a iné polotovary. Jedli, čo dala záhrada, príp. obchod. Teda väčšinu života tak prežili. Aj hladovali, pretože cez vojnu toho veľa nebolo. Vôbec sa netrápili, či priberú, či zdravo žijú. Sadili, chovali a jedli čo bolo. Klasické slovenské jedlá. A viem, že jedávali dosť biely chleba, múčne jedlá, mliečne výroby. Ale vtedy tie potraviny neboli také aké sú dnes. všetko bolo zdravšie. Vraj aj ja mám dlhovekosť v génoch. No uvidíme. A hlavne veľa pracovali na poli, v družstvách, na záhradách.

kvetinka75
26. okt 2018

@slivocka4 poviem ti jednu vec. Jedna známa má muža, ktorý pije - s mierou, fajčí, užíva si život. Ona schudla, zdravo sa stravuje, chodí do práce, stará sa o rodinu, stresuje. Hádaj, koho výsledky u dr. boli lepšie. Jej muža. Láduje do seba všetko možné - s mierou ale aj psychika robí veľa a je zdravší. Nikedy to nie je iba o jedle a zdravom životnom štýle ale aj o psychike a ako si vieš život užiť. Psychika veľa robí. Môžeš sa zdravo stravoať, ak to nemáš v hlave ,,úplne OK,, stať sa môže všeličo.

kvetinka75
26. okt 2018

a ešte jedna vec - mozog potrebuje cukor, úplne sa zo zdravy vylúčiť nedá. Netreba sa prepchávať polotovarmi, mastnými ťažkými jedlami, glutamanom a inými ,,prísadami,, Jesť čo nám chutí a hýbať sa, hýbať sa, hýbať sa a možno na ukludnenie by som pridala nejaké meditácie, jogu alebo robiť niečo čo človeka baví a naplňa - cvičiť, tancovať, turistika a pod.

lucia147852
26. okt 2018

Moja prababka skoro 94, jedla uplne vsetko. Ako deti rano krajic bieleho chleba a pollitra kozieho mlieka. Co si este ja pamatam vzdy mala doma haslerky a ine cukrikyva keksiky. Vajcia na kila jedla. Ano da sa povedat ze kedysi bolo vsetko zdravsie. Ale zomrela v roku 2008 takze okúsila uz aj dnesne potraviny. Podla mna vela robia geny, celkovy zivotny styl, psychika

kvetinka75
26. okt 2018

Mňa istý čas dosť často bolievali kolená. K dr. sa mi nechcelo, tak som skúšala - vysadiť kávu, mliečne výrobky a robila som aj iné pokusy. 😉 Nič nezabralo, tak som si povedala, že sa na to ..... a keď to neprejde do 2 týždňov pôjdem k dr. A zrazu po 2 týždňoch som zistila, že ma už nič nebolí. A doteraz ma nazačali. Takže žiadne diety, obmedzenia. Síce občas mám také obdobia, že pijem čaje, ja iba bylinkové, na všetko možné, hlavne v zime, niektoré jedlá mi prestali chutiť samé od seba, závislosti od sladkého som sa ešte nezbavila ale nejako to už neriešim. Zistila som, že sú podstatnejšie veci a zrazu sa niektoré vyriešili aj samé.

tilly
26. okt 2018

@sense určite hej. My v mestách sa viac nervujeme, sme menej na čerstvom vzduchu a ten humus čo dychame...

babyangel
26. okt 2018

@slivocka4 moja prababka mala teraz v juni 98 rokov a je uplne vsetko, aj mastne aj sladke, slane no proste ziadne paleo, diety ani nic podobne. A aj stamperlik si sem-tam da :D

lucia147852
26. okt 2018

@slivocka4 nehnevaj sa na mna ale ano je to choroba. Samozrejme sa treba zdravo starovat. Moju dceru neprepchavam cukrom, nedostava bezne sladkostí, papa vela zeleniny a ovocia. Ale aj normalne chlebik, cestoviny, krupicu, aj domacu buchtu...a ked na návšteve dostane sladke nemam z toho nervový záchvat. Ty si posadnuta jedlom. To uz ma daleko od zdraveho spravovania. Uzivaj sisa život pretoze raz ta dakde prejde auto alebo schytas napr meningokoka a si mrtva ani nevies ako. Pre zdravie treba volaco robit ale k tomu patri aj zdrava psychika. Vies o tom ze imriet sa da aj na dusevnu poruchu?

marissenka
26. okt 2018

Chces žiť zdravo,ale týmto si vlastné zdravie ničis😕 nebuď do toho taká zazrata

katka1981
26. okt 2018

@tilly ten humus co dychame.... my ked cestujeme, tak nam to vzdy vyjde ze zastavka v Ruzomberku a minule hovorim detom, tak, zlboka sa nadychame, tu je najlepsi vzduch na Slovensku 🙂 Co uz no, aj vycikat po ceste sa musime. Tak este zlata BA.

evulienkaslx
26. okt 2018

dlhší život je daný aj geneticky, ale veľmi ho ovplyvňujú vonkajšie faktory, čo mám ja skúsenosti, väčšinou sa dožívajú viac ľudia, ktorí sa vyvarovávajú stresov, doprajú si kvalitné veci. Hlavne v strave. Všetko s mierou, stredná cesta, ale kvalitnejšie. Výrobky ideálne domáce, málo spracovaných výrobkov, keď tak s čo najvyšším obsahom mäsa, bez éčiek, konzervantov a pod., slaninku a klobásku kľudne s mierou, nejakú dobrú. cvičenie tiež.

senta_sofia
26. okt 2018

@slivocka4 pravdy sa nedopatras, kedze tito ludia, co maju dnes cez 90, vyrastali uplne v inych podmienkach ako my a nase deti. Ale ked sa pozries do starych kucharok a knih, co opisuju zvyky a stravovanie tej doby, zaklad bolo mat doma muku, aby sa dal upiect chlieb, zelenina a ovocie co sa dopestovalo, co bolo znacne sezonne, choval sa dobytok a hydina na maso, mlieko a vajcia. Moja prababka zomrela 104 rocna, jedine, co jej bolo, ze nevidela, ranajkovala omasteny chleba s cukrom. Varilo sa doma, neboli polotovary, ludia pracovali zvacsa fyzicky, nebolo tolko stresu, chemie, ziarenia, atd. Ked to budes prilis riesit, mozno zomries sice stara, ale na hlavu.

stannka
26. okt 2018

Ja ti poradím z vlastnej skúsenosti blog Dr. Margit Slimakovej. Je výživova poradkyňa a ma normalny prístup k zdravemu stravovaniu. Pozri si jej blog 😉

tilly
26. okt 2018

@katka1981 hej, to dychanie. My chodime inym smerom a vzdy sa ideme pri omv vo schwechate udusit a ked vystupime doma, kusok od slovnaftu, dusime sa uz uplne. Pritom, ked sme tu, to vobec necitime. Aj ked ideme na vylet do viedne, vobec omv necitime... takze je to dobry humus, co dychame. My chodime nastastie dychat casto do hor

anabella111
26. okt 2018

Hm..vidím to tak..a nech sa mýlim..Kazdá rada slivocke..ktora je odkazom na zdrave stravovanie..je radou.. ktora je pripodobna tomu..ked narkomanovi chceme poradit..akym sposobom je najlepsie drogovat. Pre nu je stravovanie mániou..ktora ju deprivuje v beznom zivote..Ona nepotrebuje vediet..ktory styl stravovania je dobry. Ona ma iny tazky problem a ventil má v uzkostnom skúmani stravovania. Teda to co tu predvadza..nie je hladanie optimalu v zivotnom style..ale len dosledok ineho problemu..Teda si myslim..ze vsetky odkazy na zdravu a zdravsiu stravu su tu zbytocne. V jej ponimani to bude len dalsia ingrediencia do gulasu..z ktoreho sa nezasýti..ani ked uz bude davno dovareny a perfektny. Tu su evidentne znaky úzkosti . Tú nevyliecia ani najkvalitnejsie sacharidy....s úctou ku autorke..a prianim pozitivnej premeny v rámci liecby...❤(az ked pochopi aj prijme..ze strava je sluha..ktory ma posluzit..nie panovat a diktovat..bude citit pokoj. A aj klobasa a vyprazany rezen..moze byt uctyhodna strava..ak posluzi k pokoju a vyrovnanosti vsetkeho co prijimame. Bruchom aj uchom.

negymama
26. okt 2018

@anabella111 presne tak, preto ona mentalne obchadza rady ako zit psychicky vyrovnavny zivot...lebo to su rady na vzdanie sa drogy, a tu ona nepusti a nepusti, len ked bude sama ona chciet. b

negymama
26. okt 2018

@anabella111 preto by najlepsie bolo aby spolupracovala s odbornikom psyhologom, ktory najde s jej pomocou zdroju uzosti, az potom sa moze z toho dostat.

anabella111
26. okt 2018

@negymama ..tak...zdroj úzkosti bude pravdepodobne v dusevnej poruche..ktora primarne vobec nesuvisi s jedlom.

lorela
26. okt 2018

@negymama
@anabella111 Autorka písala, že navštevuje psychológa aj psychiatra. No liečba je to nepochybne dlhodobá...

anabella111
26. okt 2018

@lorela ..ale zatial evidentne neucinna..Tuto diskusiu by mal vidiet jej osetrujuci lekar..Lebo toto je jej prakticke prezivanie - volanie o pomoc a takym sposobom..ako keby jej este nikto nikdy nepovedal..kde je jej problem a tomu neverim. Jej prispevok mi skor pride ..ako recidiva.

lorela
26. okt 2018

@anabella111 V prvom rade nevieme, ako dlho odborníkov navštevuje. Možno je len na začiatku liečby... A ak nie, možno stojí za úvahu tiež zmena lekára. Ale my to tu nevyriešime. Ostáva len veriť, že má na blízku ľudí alebo človeka, čo stoja pri nej a výrazným spôsobom sa jej snažia aktívne pomáhať. A pomôcť si musí chcieť aj sama autorka tejto diskusie.

negymama
26. okt 2018

@lorela ano, to som citala, pri kazdej liecbe treba aj spolupracovat, mam kamaratku s psychickou poruchou ineho razu navstevuje psychiatricku dlhodobo, berie lieky, spolupracuje, i tak mam problemy to vzvladat, ale ona to berie racionlane nezatvara oci,

neviem ci najdem slova, ale trebars kamaratka ma to prehnane umyvanie ruk a okolia...spolupraca s lekarom, liecba poruchy nespociva v tom ze bude hladat este silnejsie a silnejsie dezinfekcne prostriedky, debatovat o hygiene s ludmi po nete. ale hladat sposoby ako uvolnit ten tlak , pricinu preco sa citi "spinavou"

toto robi autorka, najmiesto uvolnenia tlaku ktory citi na seba, v ramci konzumacie potravin, uzkost z bakterii v okoli je podobna z uzkosti zo skodlivosti potraviny ktoru vklada do ust... hlada sposob ako si tu uzkost pestovat zakladanim diskusii o tejto veci. my vsetci co jej prispeivame do diskusie nevdojak podporujeme jej poruchu.

tak ako alkoholik nepozna inu temu len chlast, len o tom sa chce bavit, nie o tom ako sa pitia zbavit.

anabella111
26. okt 2018

@negymama ..👍

slivocka4
autor
26. okt 2018

nie naopak, vela z tychto prispevkov mi pomohlo lebo som zacala velmi pochybovat ze sa da v zdravo dozit 90tky a zaroven sa nevzdat muky, cukru a obilnin, vidim ze sa da (hoci v mnohých pripadoch na liekoch) takze mi to naopak pomohlo. Aj ked ja sa nechcem dozit 100vky ale moje deti ma tu mozno budu chciet mat co najdhsie v co najlepsom zdravi, tiez rodinu chcem mat zdravu.. bez tejto obsesie a stresu samozrejme. @prevenar a este niekto uz neviem kto, odporcovia tvrdia ze denne postacuje prijem sacharidov zo zeleniny a ovocia okolo 100g (lebo to je mnozstvo ktore by v pripade nedostatku pecen vytvarala) a udajny dovod ze niekedy ludia obilniny nemali a aj tak neodpadavali od hypoglykemie, nemohli mat jedlo 5x denne ale normalne fungovali (ved si precitaj tie linky tam to vsetko je), proste nejako neboli tak zavisli na jedle. Ten nizky priemer národov na lowcarb je nejak dokazany? este som to nikde nevidela, akurat len to ze Masajovia a Inuiti jedia kopu zivocisnej stravy, malo sacharidov a nemaju choroby tebou opisane (vraj) a uz aj vela odbornikov nesuhlasi ze choroby su spojene s prijmom tukov a cholesterolu, nakolko ludia na lowcarb sa casto takto liecia a maju vyborne vysledky aj krvi, vid Zlatos, o tom ako sa vraj uzasne citia, ziadna zavislost od cukru a maju kopu energie, vyliecenie z chorob aj ked nejedia obilniny, je toho vsade plno... takze to nesedi..alebo ja tomu nechapem, ja neviem byt s nizkym prijmom sacharidov a brat energiu z tukov, takze som podla nich zavisla a skor ci neskor ochoriem :D . Rafinovane oleje tiez neobsahuju cholesterol a prave tieto ho pravdepodobne zvysuju nakolko su to neprirodzene tuky pre telo a nevie ich spracovat. To co pises su odporucania vysokosacharidovej nizkotucnej diety po ktorej prave prepuklo kopa chorob, vid tu v diskusii dlhoveki ludia jedli zivocisne tuky aj mäso.

negymama
26. okt 2018

no tnic dajak mi z tej diskusie vyhladlo... idem si dat to svoje vysokosacharidove tukovo mliecne jedlo s vysokym glykemickym indexom 😀 /halusky s tvarohom a maslom/

mischelag
26. okt 2018

Moja babka ma sice len 87, ale chodi, pracuje stale v zahrade. Cely zivot je slaninu, tucne maso. Zo sladkeho ma rada zavaraniny a cukriky. A pije len sirupovu vodu.