icon

Ako by ste reagovali?

12. mar 2022

Dnes sme boli po 100rokoch v obchodnom centre, chceli sme sa rychlo najest a ist dalej. Mame dve male deti a teda spolocne stravovanie sa snazime vyriesit co najrychlejsie, aby nam to vydrzali bez zbytocnych nervov. Za vedlajsim stolom sedela rodinka tiez s dvomi detmi, ale chlapcekovi sa nieco nepacilo tak asi 20minut v kuse hukal, to nebol plac ale take trucovite hukanie. Rodicia ho ignorovali a obedovali dalej. U nas to sposobilo to,ze mladsie dieta zacalo byt nervozne a potom plakat, tak som obdd ani nedojedla,lebo aj mne uz isla prasknut hlava z toho. Aj som rozmyslala, ze ci sa do toho v takejto situacii zastarat, ale zase co by s tym chlapcekom urobili?ale nerozumiem preco ho ignorovali, ked to aj im uz muselo trhat usi. Ako by ste reagovali vy v danej situacii? Nehovorim,ze sa nam nikdy nestalo,ze malo dieta nervy, ale v takom pripade jeden z nas berie to dieta prec a snazi sa ho upokojit, aby sme neobmedzovali ostatnych.

Strana
z2
zuzuliennka1
13. mar 2022

@jana_eyre_2 tu este doplnim (najma pre autorku prispevku) ze nevsimat si, je niekedy priam nevyhnutne, inak sa take dieta nauci, ze si veci vydobyje krikom. Ked sa na krik nereaguje, neskor pochopi, ze tade cesta nevedie. Bavime sa tu ale o tyzdnoch a mesiacoch, nie ze “pochopi o 5min”

abbey1
13. mar 2022

@zuzuliennka1 Nikto nežiada izoláciu. Ale je rozdiel, keď príde k záchvatu u zdravého dieťatka, či u dieťatka s diagnózou a vidíš, že rodič zasiahne. A keď vidíš, že dieťa jačí 20 minút a rodičia nič.
V každom prípade zareagujem ako rodič takého dieťatka a nebudem sa tváriť, že i ja mám právo jesť a teda musia to vydržať i ostatní. Keď má moje dieťa stav, že danú situáciu nezvláda, vezmem ho ako rodič kvôli ostatným ale i kvôli nemu samotnému.

sojorez
13. mar 2022

Ja ked som svedkom niecoho takeho, uprimne mi odlahne, ze prave teraz ja nemusim nieco take riesit a chapem rodicov. Lebo mozu mat odskusanu ignoraciu a za chvilu sa dieta ukludni alebo podlahnu tlaku okolia a dieta dostane, co chce (co je paradny predpoklad, ze sa to bude opakovat). Oni urcite tiez nie su nadseni vzniknutou situaciou. Mam tri deti, takze o obcasne predstavenia sme mali postarane, stacilo, aby boli unaveni, nemusela byt ani diagnoza. Ak sa dalo, nechala som ich ukludnit - to potom napr. sedite pri vstupe do hradu, lebo ste nieco nedovolili a cakate, kym sa dieta s vreskom vyvala v prachu, pocuvate, aka ste neschopna mama, dobroprajni okoloiduci sa snazia prihovarat, co len zvysi amok... Potom sa dieta dvihne, poda ruku a "maminka, mozme ist dalej" 🤦🏼 Tak len obcas solidarne trpiet chvilkovou hluchotou a slepotou a byt stastni, ze stredom pozornosti nie je nase dieta 🙄

horalka1986
13. mar 2022

Tak to podobne som ucila dceru stolovat a to nie je autista. Casto sme v hoteloch a stravujeme sa v hotelovej restauracii, takze ked to tak sprosto poviem, musela som si ju vycvicit, inak by ma porazilo. Presne taketo sceny som ignorovala a bolo to to jedine co zabralo. Nikomu som nic nevysvetlovala, naco? Ma 3,5 , sedi za stolom ako 5 penazi a čuči az kym nedoobedujeme. Mozno aj chlapec bol prvy krat takto mimo domu na obede. 🤷‍♀️ Tolko dovodov by sa naslo, preco robil sceny...

marca12
13. mar 2022

Zrejme si poznaju svoje dieta a vedia,ze utesovanim by nic nevyriesili. Mali sme v rodine dieta,ktore sa hadzali o zem a ked si ho isla utesit este vacsie nervy malo. Pomohlo nevsimat si ho a len davat pozor,aby si neublizilo. Tiez na tu mamicku ludia pozerali ako na nepricetnu,susedia ju ohovarali,ale kto nezazil,nepochopi. Na cudzie deti je kazdy mudry a hned vie ako sa ma vychovavat.

lasoli
13. mar 2022

a keby sa ta ta dotycna opytala alebo niekto iny v okoli,ze preco zasa tvoje dieta reve?ja skor netusim preco sa tvoja dvera rozrevala,ked pocula revat to ine dieta.Pozri sa ja mam tiez take deti,co si vsetko chcu prave tym revom vydobyt,preto uz po 5r ignorujem ten rev,lebo kebyze im stale vyhoviem ked zarevu tak co by to bola za vychova?Podla mn j ti rodicia,mozno konecne sa sli najest a akurat im to dieta tak zacalo trucovat,a co mali utekat any inych neotravovali?Ja by som to iste urobla,ignorovala ny som ten rev,ved ono to dieta prejde.

zuzuliennka1
13. mar 2022

@abbey1 tak ci onak, autorka videla v danom momente len zlomok ich dna, situaciu vytrhnutu z kontextu.
Sama napisala, ze si nemysli, ze to bolo autisticke dieta. A to je prave kamen urazu - ze na niektorych detoch to jednoducho absolutne nevidno. Lebo vacsina ludi si pod autistom - predstavi rainmana (ked to mam tak zovseobecnit).
A urcite rodicia nic neignorovali schvalne, ludia si asi myslia, ze nam to akoze nevadi? Vadi, ale “zasiahnut” casto znamena este zhorsit situaciu.
Chyba je tu ale tak ci tak. Na jednej strane mohli veru rodicia taktne upozornit okolie, ze dieta ma problem.
Alebo problem nemalo a bola to fakt ich vina. Ale z toho, ako sa tu o tom dietati autorka vyjadruje a ze pouzila práve slovne spojenie, ze dieta “hukalo”, som predsvedcena, ze islo o dieta s PAS.
A napr. moj syn cestu medzimestskym busom zvladol, aj vlakom. Ale rodicia zdravych deti netusia, ake psychicky narocne je vobec sa na taku cestu pripravit a este ju aj absolvovat. Urcite sa tam nesli najest s tym, ze tam naschval budu obtazovat okolie. Ale posielat takych ludi niekam na samotu, okraj spolocnosti, resp. najlepsie aby ostali doma a do ziadnych restauracii nechodili, tiez nie je najstastnejsie riesenie. Ale to je komplexny problem celej spolocnosti. Ze nevidime, ake narocne je v tomto state s takym dietatom fungovat, kym sa nas to bytostne netyka. Hladanie odbornikov, vyvolavanie na vysetrenia, cakacie doby na vysetrenia neskutocne, malokto dostupny, resp. terapie neskutocne drahe, az po take malickosti, ako ist sa niekam von najest, aby sa tam napr. dalo prist s kocikom, alebo aj s takymito detmi.

abbey1
13. mar 2022

@zuzuliennka1 Ja chápem, čo mi chceš povedať. I keď nechápem, prečo to vysvetluješ mne. Ale stojím si za svojim, že v takej situácii musím ako rodič reagovať a v tomto prípade by som z reštaurácie ja s dieťaťom odišla.

autor
13. mar 2022

@zuzuliennka1 uprimne vam poviem, nemam osobnu skusenost s autistickymi detmi a viem si predstavit,ze to mate stokrat narocnejsie ako s detmi bez diagnozy, lebo aj tie vedia dat zabrat. To hukanie co som pisala nebolo take chorobne, ale bol to taky plac bez slz, ako ked dietatu nieco zakazete a ono trucuje a huka dalej, len toto bolo take bez konca, ale ja to neviem odlisit dobre, lebo nemam skusenost. Uzavrela by som toto cele s tym, ze mozno islo o zdrave dieta a rodicov ignorantov alebo zvyknutych alebo teda mozno dieta s diagnozou a rodicov co vedeli co robia. Tak ci tak to bola pre mna zvlastna situacia, nechodime teraz casto medzi ludi a preto ma to asi zaskocilo. Casom urcite budeme na take situacie zvyknuti. A k tomu mojmu citlivemu dietatu co zacalo plakat, je este dost male a velmi citlivo reaguje na plac inych a krik, verim, ze z toho vyrastie.

heln
13. mar 2022

tak si sa mala tomu malemu prihovorit, mozno by prestal....
keby som to zazila? bud by som odisla, presadla alebo ignorovala, ale urcite by som si na to ani nespomenula a urcite to spatne v hlave neriesila, netusis co vsetko sa odohravalo v danej situacii...
my sme pracovali v detskom domove a niekedy sme sli niekam na obed, par krat sme vzali zo sebou taku malu dvojrocnu, ktora bola na nas zvyknuta, uz si nepamatam co vsetko robila, len si pamatam ako po mne hadzala rezance z polievky a ked sme boli v cinskej restauracii tak ryza bola vsade.

travelllerka
13. mar 2022

Treba sa vtedy presunúť inam, keď Vám to prekáža, nevidím iné rozumné riesenie. Ja by som bola šťastná, že to nie je moje dieťa :D

marca12
13. mar 2022

Z toho si nic nerob,nepoznam male dieta,ktore by sa nerozplakalo,ked vidi plakat ine dieta.to je bezna reakcia v ich veku.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2