icon

Ako dlho nosiť čierne oblečenie po smrti rodiča?

rutyruth
6. sep 2024

Viem že je rôzne uvedené koľko by sa malo či nemalo. Mňa však zaujíma ako dlho, kto reálne nosil čiernu. Ďakujem

jaroe
6. sep 2024

@katkaseiner muži tuším nikdy nemali tento "predpis" nosiť čiernu. To len ženy. Ale neviem prečo, resp. aká je celá história/tradícia okolo toho

cucica
6. sep 2024

2-3 mesiace

maminkadeticiek
6. sep 2024

Ja verim,ze smutok si nosis v srdci,nie na obleceni.Neviem si predstavit,ze raz budem stale v ciernej,ale na mojej bolesti to nebude nic zmensovat.

zuzu11166
6. sep 2024

Moja maminka mi vravievala,ze ak zomrie-nemusim nosit cierne vobec.ze ona v tom zmysel nevidi,lebo smutok nosime v srdci a nie preto,aby nas niekto ohovoril,ze nenosime.ze jej na tom vobec nezaleží.ale ked sa to stalo,ja som proste mala potrebu si obliekat ciernu a nosila som veru takmer rok.a naozaj nie preto,ze sa to tak má,ale preto ze som to tak citila.
Takze naozaj je to o tom.ked mi zomrel stary otec,nenosila som vobec-mali sme velmi zle vztahy

rutyruth
autor
6. sep 2024

Len tak teda na margo. Neviem, aj sa mi marí že som niekde zachytila ze obliekanie do čierneho by malo byt aj pre ostatných ľudí nejaký taký signal ze dotyčný prežíva smútok a trápenie. Ze možno to ťažšie znáša a je to pre neho "zlé" obdobie. Mám pocit že kedysi na to ľudia akosi viac prihliadali a boli empatickejsi...

lenkakravcova
6. sep 2024

@rutyruth v niektorých krajinách nosia ako smútočnú farbu bielu.
Aj na pohreby sa zvykne buď čierna alebo naopak biela. Ak by som si mala vybrať medzi rok nosením čiernej alebo bielej, tak bielu. Všetci tu na tomto svete aj tak len čakáme na smrť, skôr či neskôr.. Nemá zmysel sa ňou deprimovat.

oslo1
6. sep 2024

Ked mi mama zomrela, tak som mala cierne iba na pohrebe.
Ked manzel, tak som nosila ciernu rok, po Roku uz tmavsie farby a teraz nosim uz vsetko. Ja som sa ale obliekala, ako som sa citila.

lussyl5
6. sep 2024

@rutyruth Za mňa je nosenie čiernej blbosť na mraky.Ja som nosila stále tak 2 až 3 mesiace aj to nie čierne ale tmavé , tmavomodré či sivé aby to nebolo nápadné lebo nosenie čiernej ma deprimuje.Ale je to blbosť.V minulosti to možno bolo dôležité skôr z praktických dôvodov,pozostalí možno potrebovali viac praktickú pomoc s gazdovstvom a podobne,preto sa držal zvyk nosiť to čím dlhšie aby sa ľudia označili že potrebujú pomoc.Napríklad vdovy to nosievali najdlhšie lebo ak ostali sami prípadne s deťmi tak potrebovali dať najavo že potrebujú pomoc.V minulosti bolo pre osamelú ženu o dosť ťažšie uživiť sa a fungovať v domácnosti .Dnes už to stratilo význam.Ja som po manželovi nosila asi 2 mesiace aj to len pre pokoj v rodine ďalej mi to už nerobilo dobre.A to dávanie najavo že smútim je sprostosť.Praktický dôvod ako v minulosti to už nemá a pocitovej stránke nevidím rozumný dôvod dávať niekomu najavo že smútim.Je to moja osobná vec že smútim,najbližší to vedia aj bez čiernych handier a zvyšok populácie do toho ozaj nič nieje.Na ľudí kašli, normálny človek to pochopí a nerieši čo máš na sebe a pokiaľ je niekto natoľko sprostý že si dovoľuje v čase keď ti je ťažko riešiť a posudzovať čo máš na sebe je to krutý a bezcitný jedinec a na jeho názor sa môžeš vykašľať.

dominikamacakova
6. sep 2024

Nenosila som vôbec čiernu. To sa ešte robí?

dadia
6. sep 2024

Vždy som tvrdila, že ja v čiernom chodiť nebudem. Veď smútok máš v srdci a nie na sebe. Sú to 4 mesiace, čo sme mamičku pochovali a ja nemám silu si obliecť niečo iné ako čierne,tmavé. Je nás 9 deti, ale myslím, že čiernu nosím iba ja.

jarnajar
6. sep 2024

Ja som nosila tmavé oblečenie asi 3,5 mes., potom sa mi narodilo dieťa a prešla som do toho, v čom sa mi ľahko kojilo. Aj sama som cítila, že sa mi začala nová životná etapa. Bol to prirodzený prechod. Žijem vo veľkom meste, nikto ani nevedel, že mi zomrel rodič, ale pre mňa bolo tmavšie obdobie potrebné ako psychohygiena.

gelifil
6. sep 2024

@dadia 😢😢😢

lussyl5
6. sep 2024

@dadia Pokiaľ ti to pomáha a nevnucuješ tú čiernu ostatným súrodencom je to OK.Ale nepozeraj na zaužívané "normy",obliekaj sa tak ako sa budeš cítiť.

aandrea9
6. sep 2024

@rutyruth ani jeden deň. Iba na pohrebe milovanej maminy.

katy084
6. sep 2024

Po úmrtí maminky sme sa dohodli tri sestry, že budeme nosiť smútok 6 mes.tak aj bolo...

kubkovan
6. sep 2024

@rutyruth v prvom rade úprimnú sústrasť. A čo sa týka otázky. Ja som nosila cca mesiac. Mamku aj taťku som aj milujem, ale nemyslím si, že čierna farba vyjadruje hĺbku smútku a už vonkoncom nie, koľko ju budeš nosiť. Sprav na základe svojich pocitov. Rodič by isto tiež nechcel, aby si sa citila nekonfortne alebo minula majland na oblečenie , len preto, že raz to niekto určil, že sa ma chodiť toľko alebo toľko.

dorothee
6. sep 2024

Ja iba chvilku..Asi 2-3 mesiace,cisto kvoli tomu aby ma neohovorili v dedine

tinka8512
6. sep 2024

Ja som nenosila ciernu, mne to pride cele ako nejaka velka povera.

suptdi
6. sep 2024

@rutyruth normálne je držať smútok jeden rok, to znamená chodiť v čiernom, nezúčastňovať sa na zábavách hlavne tanečných.
V prípade nutnosti môže mať dieťa tichú svadbu po 3 mesiacoch od smrti rodiča. Tichá znamená bez hudby tanca, zábavy, maximálne tiché posedenie napríklad iba nejaký slávnostnejší obed po sobáši.

deninka233
6. sep 2024

Rodiča? Možno tak čiernu pásku na ruku by som si dala, v čiernom len na pohreb. V celočiernom oblečení by som chodila len ak by mi zomrel manžel, to by som dodržiavala rok.

joannita
6. sep 2024

@rutyruth to sa este robi? Nosenie cierneho oblecenia? Nepoznam nikoho kto nosi po smrti cierne oblecko, ak sa pytas na skusenosti.
Pred 30 rokmi ano, teraz fakt nikoho.

suptdi
6. sep 2024

@deninka233 má sa do držať aspoň pri najbližšej rodine tj. rodičia, súrodenci, deti, manžel, manželka, starí rodičia...

dahra
6. sep 2024

@rutyruth - moja mama dôchodkyňa a jej sestra nosia čierne oblečenie po smrti ich mamy už takmer rok. Vraj sa to tak patrí....Ja som nenosila iné oblečenie kvôli tomu.

krkavcia_mater
6. sep 2024

@rutyruth ked mi zomrel otec,.mala.som ciernu iba na pohrebe

cacianka
6. sep 2024

@suptdi pre každého je normálne niečo iné.
áno, bolo zvykom po rodičoch, svokrovcoch, súrodencoch, manžela/manželky nosiť čierne oblečenie rok, potom druhý rok tmavé ale nie výhradne iba čierne. ale postupom času sa tieto spoločenské tlaky a zvyky zmiernili a je normálne nosiť to, v čom sami uznáme za vhodné.
ja napr. od malička neznášam čiernu, nenosím, iba výnimočne (sukňa, nohavice), je mi z tej farby/nefarby veľmi ťažko, úzko. obliekam si ju iba na pohreb, bežne nosím pastelové farby, ale ked sa mám stretnúť s rodinou kde majú smútok priamo, volím tlmené farby, nie žiarivé ako papagáj. z úcty k ich pocitom smútku.
ked mi zomrel otec na jar pred vyše 10 rokmi, čierne oblečenie som nosila iba pár týždňov, potom iba pri návšteve u mami a v dedine, pre pokoj v rodine, potom s bielymi vzormi a tmavšie farby celkovo, od leta už svetlé ale nie krikľavé farby.
nikomu do oblečenia nemudrujem, nech si každý nosí farby aké chce, ako to cíti, lebo neviem aké to mali doma a nejdem analyzovať pohnútky.
nikomu do srdca nevidím, ale hlavné je ako to citim ja v ❤, že si spomeniem nielen na výročné sviatky, menej podstatné je akej farby máme oblečenie

mnamko
6. sep 2024

@rutyruth nenosila som,rodicia ani brat si to nezelali,povedali že smútok sa nosi v srdci nie v oblečení,mne zomrela mama tri týždne pred svadbou a zakázala mi ju zrušiť
Keď mi zomrel prvý muž,ako 24 ročnej tak som nosila adi pol roka,svokra si to vyžadovala

minenkak
6. sep 2024

@rutyruth moja mamina, asi jeden deň po smrti oboch rodičov,mne keď zomrú ani nepôjdem v čiernom má pohreb,ak bude,spravíme si žúrku,moja mama ma rada zábavu

fliacik
6. sep 2024

10 mesiacov, keď zomrel ocko, 11 pri mamke, potiahla by som do roka, ale šli sme k moru, kde bolo vyše 40 stupňov a to by som v čiernej ozaj nedala. Zomreli 1 rok a 4 mesiace po sebe, tak to bol záhul, normálne mám teraz problém si obliecť inú farbu, lebo v šatníku automaticky siaham po čiernom ☹ ☹ ☹

tomika
6. sep 2024

Keď mi zomrel ocko,nosila som 3 mesiace. Aj doma kde ma nikto nevidel.Citila som to tak.

marca12
6. sep 2024

@rutyruth Zatial mam oboch rodicov,ale ak k tomu pride,neplanujem nosit ciernu. Smutit budem vo vnutri a nie sa ukazovat pred ludmi v ciernom.