Ako reagovať na blikanie áut na diaľnici?
Aky mate nazor, resp co robite, ked idete v lavom prihu 120-130 km/h, predbiehate a auto za vami vam zacne vyblikavat dialkovymi, nech mu "uhnete"?
@mk1111111111 stredny pruh TT BA je samostatna kategoria, tam tri pruhy nikdy byt nemali, pretoze tam chyba plnohodnotny odstavny .... uz sa nam stalo, pri jazde v pravom, ze vpredu stalo dostavene auto a len len sa mu vyhybali ostatné .... takze moj chlap odvtedy jazdi len v strednom. nie 90, ale len v strednom, pretoze - ako vravi - sa v krajnom nencha zmasakrovat.
@dadis preco nejdes ty po starej, ked nemozes vystat vodicov co chodia v strednom pruhu? Pokial ide v strednom 110 nemoze nikomu zavadzat.
@gab1sol vytrhavas z kontextu, ale ano, aj pokial sa jedna o jeden kamion napriklad je to par sekund, a tym padom nemozem nikomu zavadzat, za tym si stojim.
Je uplne prirodzene v normalnom svete, ze predbehnem a zaradim sa...u nas vsetci co sa citia VIPkovo musia jazdit v rychlejsom pruhu cely cas.
Ak uz ti niekto blika znamena to, ze nechapes, ze tam nemas co robit a ide aj o tvoju bezpecnost a bezpecnost dalsich ucastnikov premavky, ktorych ohrozujes.
A este cosi, je zvlastne, ze neriesis to, ze normalne je okrem jazdy v rychlejsom pruhu tlacenie sa na auto pred tebou, nerespektovanie zippovania velmi casto a absolutne nerespektovanie chodcov ako ucastnikov cestnej premavky, ktorych vsade inde pustia, len u nas musia bezat cez prechod, obzerat sa ako postrelena zver.
@dadis vies co, jelito si odpust, mame najazdenych par xxxx km na viacpruhovych dialniciach, ako je usek TT BA. ked ide plynule v strede a povolenou rychlostou plynule predbieha kamiony atd, tak sa nema preco po kazdom aute zaradit a o 15 sek zase predbiehat ... nehovorime o prazdnej dialnici. ked pojdes nedzi doma kamionmi 90 a moj ta obehne aj tou 110, tak sa nerozculuj. a neboj, moj si da pozor, aby v strednom nebol pomalsi, ako pravy pruh. Cmuk, ako spravna sedlana ti nabuduce zakyvam.
Je to jednoduche. Pravy pruh nie je urceny iba pre kamiony a pomale auta, ale je to pruh, v ktorom maju ist vsetci. Ak potrebujes predbiehat, mas vyjst do stredneho, predbehnut pomalsie auto a ak trebars predbieha takto viac aut sucasne ten pravy pruh, ale ty si vyrazne rychlejsia, mas vyjst az do laveho pruhu a vzapati sa zase pekne zaradit do praveho, ked sa da. Ak niekto jazdi v strednom pruhu stabilne a ide tam 110 a pravy pruh ide rychlejsie (stava sa pomerne casto uz dnes), tak vsetci z praveho musia vyjst az uplne do laveho, aby predbehli toho cloveka, ktory si jazdi v strednom pruhu, kasle na svoje okolie a na jazdu v pruhoch a nuti ostatnych robit taketo veci. A hoci vidi, co robi, vobec mu to nedopne! Ako povedal pred par tyzdnami profesionalny vodic - za toto by som nedaval pokuty, bral by som za to vodicaky.
Tak ja neviem, raz píšeš jedno auto, potom 3-4 kamióny, raz ti to trvá pár sekúnd, inokedy sa nemáš kde zaradiť a preto tam zotrvávaš dlhšie. Raz píšeš, že ideš 120, potom 130. Raz píšeš, že za tebou nikto nešiel, potom, že situáciu za sebou nesleduješ, že to nie je tvoja povinnosť. Raz píšeš, že ty začínaš prvá obiehací manéver, potom, že za tebou musí auto spomaliť, lebo ho obmedzuješ (on nezačal obiehací manéver pred tebou?). Trváš na tom, že pravý pruh je pre pomalé autá/kamiony, preto v ňom nejazdíš, potom píšeš, že pri obiehacom manévri zabrzdíš, čím vedome ohrozuješ premávku, ale vinu chceš hádzať na vodiča za sebou. Tvrdíš, že diaľnica je pre všetkých, ale stále si ideš len JA, JA, JA. A kde sú pom tí ostatní, pre ktorých je diaľnica a vedia na nej jazdiť?
@gab1sol velmi vytrhavas z kontextu z 10 stranovej diskusie. Dialnica je pre vsetkych, ktori dodrzuju zakony.
No a ty ich nedodržiavaš - máš jazdiť v pravom pruhu, ktorý ty považuješ za pruh, ktorý je pre pomalé autá/kamióny. Tiež podľa vyhlášky nemáš obmedziť rýchlejšie auto, ktoré ide za tebou. A v neposlednom rade tvoj zámer s brzdením pri obliehaní tiež nie je v súlade s vyhláškou.
autorka ty tak splietas... normalne teba by presvedcilo az to, ze na dialnici po predvedeni tvojej jazdy a jazdy nas co s tebou nesuhlasia, fasnes pokutu od policie ty a ne my... normalne debata o nicom lebo s tebou nesuhlasia ludia..neskutocne
Ja ked tu citam ako si poniektori vysvetluju zakony a vyhlasky o cestnej premavke, tak sa normalne bojim zajtra sadnut do auta
@gab1sol a ked idem v pravom pruhu a chcem predbehnut pomale auto, kade ho mam predbehnut?
@fairyy nie, nepresvedcilo, nemam dostat zaco pokutu. Ani som nikdy nedostala.
Z tejto debaty sa stal už totálny maglajz. Z niektorých reakcií mám dojem, že človek, ktorý nie je ochotný ísť nad MPR by asi mal trvale jazdiť s kamiónmi v pravom pruhu 80-kou... kde zostali všetky tie matky, ktoré bez najnovšej protismernej detskej sedačky ani len z parkoviska nevyjdú?!?
@hefo vsak? 😁 aj ja som v soku z tych komentarov. 😁 ked neberiem do uvahy autorkine vyjadrenia o stupani na brzdu na dialnici v rychlosti 130km/h, aby vyskolila blikacov 🙈 tak nechapem to navazanie sa do nej. Legitimna otazka.
A ked niekto napise, ze ho nikto nikdy nevyblikal 🙈 a preto jazdi ukazkovo 🙈 ja sa na tych komentaroch strasne smejem. Bud nejazdia, alebo nesleduju premavku okolo seba, lebo blikaci su vsade. Aj tu aj v zahranici. A neblika sa len preto, ze davam niekomu slusne najavo, ze idem za niekym minutu a zdriava to. Ale preto, ze ludia blikaju celu cestu napr :D este z dialky :D lebo (ako tu bolo uz raz napisane) "sa valim ja" 😂
Dnes som to pocitala. Predbehnut kamion na dialnici, ktory ide 100km (niektore maju max 90) za hodinu pri mojej rychlosti 140km/hod trva od momentu bezpecneho zaciatku predbiehania po bezpecne zaradenie sa spat 8 sekund. Tzn., ze ak v najvacsej premavke natrafim na 5 kamionov, ktore idu za sebou, a je nemozne sa zaradit kvoli ich malemu rozostupu a nebezpecneho zaradeniu sa, trva predbiehanie cca minutu (treba ratat aj cas straveny prebiehanim medzier medzi kamionmi).
Minuta je dost casu na to, aby ta dohnalo auto, ktore bolo dostatocne vzdialene od momentu zacatia predbiehania. Takze ziadne nesledovanie premavky a nedanie prednosti rychlemu autu, ktoremu sa voslo do cesty sa nemusi udiat.
Mile damy, v takomto pripade, nech si blikate akokolvek chcete, ziadne auto kvoli vam nezajde do pomalsieho pruhu o 40km/h len kvoli tomu, ze blikate. Takyto nebezpecny manever moze urobit len slepica, ze zacne brzdit a zaradit sa medzi kamiony, aby mohol niekto prejst, lebo to tak chce HNED!
Treba sa bezpecne a vo vhodnej chvili zaradit tak, aby sa rychle auto mohlo nadalej valit, ale aby to neohrozilo premavku. Ako predbiehajuce auto, tak predbiehane auta.
Nikdy blikacov neriesim, blika, fajn, chce uhnut, uhnem, posunie sa o moje auto oredomna v zapche, je spokojnejsi, ja tiez, ze sa mi nelepi na zadok a o 30 minut zistim, ze je 5 aut preodmnou, lebo je jednoducho husta premavka...
Zelam vsetkym stastne odjazdene kilometre a trpezlivosti. Snad na vas nikdy na cestach nenatrafim.
@akje ja jazdím tiež v priemere 140,ale pokiaľ predbieham,pridám,úplne vážne nejdem na tempomatu a plavne sa držím naďalej svojích 140....to robím iba keď je diaľnica prázdna a idú spomínané kamióny vpravo. Inak predbieham kolónu pomalých zaručene rýchlejšie. A ako už bolo spomenuté, v zahraničí je vyblikavanie zakázané. Aj lepenie. Slováci to poväčšine v at dodržiavajú ako plesknuti čarovného prútika po prekročení hraníc.
@maciatkolulu jj, namiesto blikania svetlami sa zvykne pouzivat smerovka dolava 😊 vzdy sa najde sposob ako naznacit, ze sa ponahlam. A uprimne. Velmi sa mi paci, ked sa pouziva ten blinker. Auto dava najavo dostatocne zavcasu, ze chce ist rychlejsie, vidno to z dialky, nie je to take "agresivne" ako posobi blikanie, no uprimne, inym sposobom auto nema dat ako najavo, ze sa ponahla. Verim tomu, ze ti, co sa naozaj ponahlaju (nemaju tento styl jazdy vzdy ale situacia si to vyzaduje), nevedia dat inak najavo, ako blikanim a smerovkou. Nie kazdy ma pre to rovnake pochopenie a niekedy je to stresujuce, ked sa vyuziva prave blikanie.
@akje dakujem, naozaj dakujem ze sa nasla osoba s inteligentnym koemnarom a dufam, ze je na dialnici vacsina takto rozmyslajucich ohladuplnych soferov.
@fido69 nie je SUV ako SUV , 🙂)

Ešte raz ti tu pridávam, čo si sama napísala… jedno auto, pár sekúnd… A to ešte nepoukazujem na iné veci, ktoré evidentne ako neskúsený vodič nevieš/neovládaš.