icon

Ako reagovať na blikanie áut na diaľnici?

12. sep 2024

Aky mate nazor, resp co robite, ked idete v lavom prihu 120-130 km/h, predbiehate a auto za vami vam zacne vyblikavat dialkovymi, nech mu "uhnete"?

Strana
z14
jana_eyre_2
16. sep 2024

@akje tak ale zase si myslim, že to je len o nastavení jednotlivca, mňa nikdy nenapadlo že by bolo blikanie agresívne, vzdy som to vnímala len ako upozornenie.. až v tejto diskusii vidím ako to niektorí ľudia vnímajú.. (opakujem na nikoho som nikdy neblikla zozadu, aspoň si to nepamätám, ale sú situácie keď by som to využila - najmä ako som spomínala keď niekto v ľavom drzi tú istú rýchlost ako auto v pravom a znemožňuje všetkým obiehať)

za agresívne považujem trúbenie, navyše ak je pri neprimeranej situácii.. ale zase v takom Taliansku by asi málokto bral trúbenie ako agresívny prejav upozornenia..

aalt
16. sep 2024

Dnesny blikac. Ja tempomat 130, dobieham kamiony (tusim 3). Za mnou cierne SUV asi tiez tempomat asi tak 132 (cize sa "zurivo" priblizuje), samozrejme stale v lavom pruhu ... pozeram do spataka ci prida ... nepridava, tak dam blinker a idem obiehat kamiony. V dostatocnom odstupe od kamionov (aby mi nezacal brzdit adaptivny tempomat), aj pred tym SUV. SUV samozrejme zacne zurivo vyblikovat. Davam tempomat 135 (cize realnych asi 130) a pomaly sa mu vzdalujem. Najblizsich cca 10 km ma nepredbehol, aj ked mal kedy a kde. Az potom, ked som opat ubral rychlost, tak ma pomaly predbehol.
Fakt by som chcel spoznat jeho myslienkove pochody.

autor
17. sep 2024

@aalt ked zacal blikat, mne osobne to pride, ze ti dava najaho "uhni sedlak ved lavy pruh je teraz moj", inak si to neviem vysvetlit...ale po diskusii tu na konovi, uz sa asi zbytocne pozastavovat, zrejme je to normalne a ja som ta divna. Uz sa dnes necudujem nicomu

klaridka
17. sep 2024

Presne, mne to blikanie príde absolútne úbohé... viem si predstaviť, že by som tak možno blikala, keby veziem rodiacu ženu, alebo niekoho v život-ohrozujúcom stave. Vždy si len poviem, že chudák, ego pomastené, sebavedomie zvýšené...nemá ho kde inde nabrať, tak aspoň takto...

autor
17. sep 2024

@klaridka 😀 ano, uzil si svojich par sekund slavy. V obchode tiez nepovies niekomu "uhni zavadzias", ale za volantom su inkognito, tam su strasne odvazni

klaridka
17. sep 2024

No ale, podľa tých komentárov, čo som tu čítala, by to tak zrejme malo byť aj v tom obchode... zablikáš a všetci sa uhnú.... 😂

tanyan
17. sep 2024

Ja v obchode bežne poviem "prepáčte, môžem prejsť?" a zablikanie svetlami alebo ľavú smerovku považujem za slušnú formu upozornenia. Agresívnejšia forma je napríklad trúbenie. Určite som radšej, keď niekto zabliká akoby sa mi mal lepiť na zadok a trúbiť.

akje
17. sep 2024

@jana_eyre_2 ano, samozrejme, ze ked niekto blikne, nie je to nic agresivne. Sama uhynam. Nikdy neviem, v akej situacii sa nachadza a moze mu ist o sekundy. Ved nema dat ako inak najavo, ze chce prejst.

Ak vsak niekto blika 10 sekund, kym doobieham auta, ktore idu o 30-40 km/h pomalsie, je to z mojho pohladu prejav agresivity, nakolko sa snazi blikanim urychlit pustenie ho vpred a v takom pripade by som mohla pri rychlom zaradeni sa do pomaleho pruhu sposobit nehodu a dotycny blikac by to mal vediet.

aalt
17. sep 2024

@tanyan jazdim tak, ze sa snazim nikomu nezavadzat a ci blika, ci nie prejdu okolo mna uplne rovnako. Ked to uz porovnavas s tym obchodom, tak to je ako keby niekto pri kase s plmnym kosikom kazdemu hovoril to "prepacte, mozem prejst?" lebo on ma ten kosik drahsi a predsa nebude cakat v rade ... Nebudem sa nijakemu blikacovi uhynat medzi kamiony, len aby on usetril 5 sekund.
Ano, pripustam ze take situacie su, zbytocna jazda v lavom pruhu je zial tiez bezna, ale 90% blikani je uplne zbytocnych a arogantnych.
A samozrejme spominane vybrzdovanie a podobne, to uz je dalsi level arogancie, obcas sa mi takto prave blikaci "podakuju", ked ma "konecne" predbehnu.

tanyan
17. sep 2024

@aalt A veru sa mi občas stane v obchode, že oslovím človeka predo mnou či by som sa mohla predbehnúť. Ale je to kvôli tomu, že ja mám jednu vec a on plne naložený vozík. Rovnako zvyknem ponúknuť "predbehnutie," keď mám plný vozík ja a za mnou stojí niekto s rožkami alebo jednou fľašou.
To zablikanie je spôsob komunikácie, keďže rozhovor nie je v danej situácii možný a tiež sa dá decentne prebliknúť a agresívne vyblikávať. Nikdy však nevieme či je dôvod na to agresívne vyblikávanie reálny a objektívny alebo následok psychickej odchýlky.

jana_eyre_2
17. sep 2024

@akje take blikanie aké opisujes som nikdy nezažila..

akje
17. sep 2024

@jana_eyre_2 tak ak si takych nestretla, ide naozaj o normalne bliknutie soferov, co s agresivitou nema nic spolocne 🙂

Strana
z14