icon

Ako reagovať na blikanie áut na diaľnici?

12. sep 2024

Aky mate nazor, resp co robite, ked idete v lavom prihu 120-130 km/h, predbiehate a auto za vami vam zacne vyblikavat dialkovymi, nech mu "uhnete"?

simca06022011
12. sep 2024

Ak ides povolenou rychlostou, a on si leti 160, moze si blikat kolko chce. Ak sa da, zaradime sa a nech si ide dalej, ak sa neda, tak spomali. V lavom pruhu v podstae len ak sa predbieha as drzime.
Popravde este sa mi nestalo, nevidaela som ze by sme isli v lavom pruhu rychlo a niekto vyblikoval, naopak stalo sa nam, ze si jedna panicka v lavom pruhu isla vegetne 100vkou a nepomohlo nic, blikanie, za nami jeden dokonca trubil.. museli sme ju normalne predbehnut v pomalom pruhu, nereagovala na nic. Asi jej preplo, nakoniec ju dalsie predbehol a spomalil pred nou :DDD co mi na dialnici pride dost, a to sa ona rozculovala zrazu :DDD ako cele smiesne...

tundra
12. sep 2024

Tachometrovych 130km/h je realnych 122-124km/h.Jazdim roky a standardne mam na dialnici tempomat na 140km,u nas aj v Rakusku.
Za blikanie na dialnici v Rakusku alebo Nemecku,môzte dostat pokutu.
https://www.adac.de/verkehr/recht/verkehrsvorsc...

miskaska
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
12. sep 2024

@veklipo je uplne jedno aky ma dovod, mame nejaku obmedzenu rychlost... a ta sa ma dodrziavat, ak ma volnu cestu, nech si leti ako blazon kam chce, ale inak cintorin je plny takychto so "zlym sefom".

akje
12. sep 2024

@autorka ked dopredbieham, zaradim sa do praveho pruhu.
Nikdy nevies, ci blika, lebo je dialnicny trulo, alebo ma v aute niekoho, koho potrebuje doviest do nemocnice, kriciace deti, bolesti, tehotnu..atd.. to, nech uz si doriesi policia za rychlu jazdu. Vzdy uhnem, kedze neviem..

lneviemmeno
12. sep 2024

@tundra ano ja tak isto mám na tempomate 140 a reálne idem tak 133, nikdy som nemala pokutu aj keď bola hliadka v okolí.

mk1111111111
12. sep 2024

@simca06022011 a ti jazdci v strednom pruhu medzi TT a BA. Tak to je tiez taka fajta, idu 100 v strednom nie a nie uhnut 😬 asi sa boja, aby nevypadli z cesty 🤣

simca06022011
12. sep 2024

@mk1111111111 to neviem, tade som hadam este ani nesla :DDD ja som zvacsa na trasach BB - madarsko :DDDD

miskaska
12. sep 2024

Dokončím predbiehanie a zaradím sa späť do pravého, prípadne zrýchlim a predbehnem ďalšie auto a zaradím sa do pravého pruhu. Nejazdím plynule v ľavom.

liv1
12. sep 2024

@marse napr. z Blavy do Trnavy mas povolenu rychlost 110 uz roky

mk1111111111
12. sep 2024

@simca06022011 neboj, ked pojdes, nepochopis ani Ty, aaaale tak zvykli sme si. Neobehnes, preskocis...🤣

tomasisa
12. sep 2024

@mk1111111111 toto som chcela napisat...medzi TT a BA jazdy v strednom pruhu aj ked siroko daleko nikede ineho auta v pravom

biglovemom
12. sep 2024

To co je za otazka zase..
Sak nech si blika… predbehnem a zaradim sa naspät do praveho.

mk1111111111
12. sep 2024

@tomasisa ved toto, ale tak sa asi jednoduchsie a bezpecnejsie tuka do mobilu... to je dalsia fajta nesmrtelnych

mimi3008
12. sep 2024

V lavom pruhu nejdem 120-130

limoncino
12. sep 2024

@mk1111111111 presne to som sem išla napísať, stredopruhari medzi BA a TT 😂
A k téme, na mňa blikali len dvakrát, raz na obchvate za prístavným mostom a raz motorkár na diaľnici, vtedy som pozerala ako puk, ja som šla 140, predbiehala som kamión a motorkár letel asi 160, uhla som hneď ako som mohla, a pomyslela si svoje a dúfala, že prišiel domov celý, lebo na našich diaľniciach a na motorke v takej rýchlosti, to je čisty hazard

tomasisa
12. sep 2024

@mk1111111111 ako ja chapem ze mozu byt zaciatocnici, ist len sviatocne po dialnici a bat sa, ze co ak ....ale ak fakt nik nie je este v dohlade niekolkych km v pravom pruhu tomu nerozumiem, sama mam strach v aute, nie ako vodic ale ako spolujazdec....lebo nevidim do hlavy a ani na nohy sofera a prip. koliziu nemam dosah riesit, korigovat, ale to vychadza z prezitej autonehody kde som bola ako spolujazdec, aj ked okolnosti boli take ze ani Verstappen, ci Schumacher by to zrejme neustali...
ale tych v strede jazdiacich vidam aj kopec polskych SPZ tiek, to len taky postreh

tinqua
12. sep 2024

Ooovela viac ako vyblikavači ma štve šofér, čo sa trtka stovkou v ľavom pruhu, ignoruje pravý, späťáky su mu na prd, nepozerá, nepočúva a ešte sa zatvári pohoršene keď je človek nútený ho obehnut zprava. Alebo chronický dodrziavac predpisov, rozumej ruti sa 90, príde tabuľa dedina bum plne brzdy - takýto minule u nas skoro sposobil hromadnu nehodu. Alebo plava si po ceste, rozmyslas ci je nadrbany, potom sa podari obehnut a ty vidis, ze pan si vybavuje korespondenciu v telefone pocas soferovania. A este neda mi nespomenut "vykukávačov", ide meter za kamionom, hovno vidi, ale pravidelne kuk vybehne polkou auta do protismeru...naposledy mi z jedneho takehoto skoro povolil zvierač

fairyy
12. sep 2024

mna by skor zaujimalo ako si zacala predbiehat...lebo ak vidis, ze sa priblizuje auto a ty tam skocis lebo ides predbiehat a dodrzujes rychlost takze je podla teba vsetko ok... tak je mi fuk kolko ides, blikam aj ja ...uprimne neznasam vodicov co nevedia odhadnut za kolko sa priblizi auto a skocia do cesty na dialnici ...tu nejde o dobrzdovanie ...je to nebezpecne...nevravim, ze si ten pripad ...ooo a dalsiu vec co "zboznujem" ked sa rozhodne auto predbiehat na dialnici sposobom, ze vpravo ide auto 125 a on ho obieha vlavo 127 ...akoze to fakt ?

tundra
12. sep 2024

@fairyy 👍😂😂😂

vevesh
12. sep 2024

No, nedavno sme presli z danska pol europy napriec a od cca. Linza smerom na vychod, juho-vychod bol taky zvlastny ukaz. Vsetci vlavo a 120kou a pravy pruh prazdny a teda od viedne to bolo pravidlo, ze vsetky osobne auta vlavo🙄🙄🙄🙄🙄ako, do stvrtky madarska sme mali respekt a pochopenie, ale po 1000km sme sa na to vykaslali a potom sme zacali taketo auta obehovat sprava🫣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ako niektorym to doslo, slovakom, ktorych sme na ceste stretli, to nedoslo (lebo oni idu "podla pravidiel" a ked maju 120, tak mozu aj v lavom pruhu celu cestu jazdit😬😬😬). Takych by som poslala do autoskoly naspat na precvicenie toho, na co lavy pruh sluzi a aby si precvicili zaradovanie na dialnici- lebo toto bol najvacsi uraz, ze ludia nechceli/nevedeli v rychlosti pruhy menit.

K otazke- na mna nikto nikdy nevyblikaval na dialnici-zatial. Ale berem to tak, ze bud sa vcas uhnem, rychlo obehujem alebo rychlejsim do cesty nelezem. A teda to je jedno, ze je 120max., ak idem pomaly, uhynam sa - ja tu pokutu platit nebudem a je mi jedno, ze niekto bude. Ja mam problem s prudkym zabrzdenim na dialnici -uz som bola svedkom takychto smrtelnych nehod, takze pre mna je alfa a omega odstup a uhynanie sa z cesty, nie ze pojdem stoj co stoj v mojom pruhu, lebo je max. povolena rychlost 120 a ostatni sa postavte na hlavu- prave takyto vodici sposobuju nehody.

maciatkolulu
12. sep 2024

@fairyy áno,to je naozaj úplne mimo a nastve,ale rozhodne to nerieši LEPENIE sa v takejto rýchlosti,teda v žiadnej. Všeobecné ma fascinuje,že keď je niekde 100km a auto predomnou sa rúti 70. A nedá sa predbehnúť. Stáva sa mi to často,veľmi. A kapitola sama o sebe sú autá s Max 45 km. To je len radosť takéto vychytať. A môžeš blikať ,Trinity,buď je šofér už hluchý🙃,ale rozhodne ťa má v pazi. Lebo vlastne aj musí,našťastie nemôžu na dialnicu

vevesh
12. sep 2024

@maciatkolulu v srbsku maju na take 45kmhacky odstavny pruh popri dialnici, po tom idu taketo skvosty😀😀😀😀inac u nas takychto strojov je mrte, ale tak vodici su normalni a prataju sa za krajnicu, ze sa ich normalne da obehnut a len ked nie su ziadne auta idu na normalnej vozovke v pruhoch...

ssimusska
12. sep 2024

Vačšinou blikávam na autá ja a to len preto, že sa vlečú v ľavom pruhu či už keď obiehajú alebo je pravý voľný. Alebo sa nebezpečne predomnma vopchajú a potom sa rozbiehajú 2 dni a ja musím brzdiť. 🫠

maciatkolulu
12. sep 2024

@vevesh jaaaaj,tak to tu sú drahuskovia,idú pomaly v strede. Minule v kruháči v 40stupnoch ujo na elektrickom invalidnom,čo ti budem písať.... Ale tieto elementy vieš aspoň v kľude predbehnúť,ono tu máme ešte jeden tip...a to sú tí,ktorí idú 70,začneš predbiehať a oni pridávajú.

fairyy
12. sep 2024

@maciatkolulu oh lepenie sa uplne neznasam, vzdy mam pocit, ze este kusok a pokecam s druhym soferom u mna v aute(ale to sa mi nedeje na dialniciach toto mi robia na okresnych cestach "passeratti" inteligenti proste musia obehnut vzdy a vsade, aby sme sa potom stretli v meste na semaforoch) nerobim to nikdy a vlastne ani auto ma nepusti... nastastie cim viac novych aut bude na cestach ani ti nedovolia sa lepit na auta bez toho, aby ti cele nesvietili vo vnutri ako vegas pripadne nezacali dobrzdovat alebo uplne brzdit, ked to prezenie sofer ...

maciatkolulu
12. sep 2024

@fairyy ale vieš,ono to je extra nebezpečné a najmä na diaľnici,mne je z toho zle,keď to vidím a tlak mám niekde úplne hore. Ten mužov kolega bol jeden milý,dobrý chlap😭,už nie je. Ani sa ho nesnažili oživovať,bol úplne hotový. Za to mladý muž,vystúpil po vlastných a nemal zlomený ani necht. 🤮. Kebyže to je tip čo sa plizieva po cestách(ono aj tak ho zabiť je trochu dosť mimo),ale normálny chlap,denne cestujúci madarko-rakusko. Nuž....

maciatkolulu
12. sep 2024

@fairyy asi sa dotyčný šofér ponáhľal za ženou čo rodila,za to môže chlap,čo má doma tehotnú umrieť...podľa logiky iných. Hrozne niečo.

vevesh
12. sep 2024

@fairyy
@maciatkolulu lepenie a nedodrziavanie odstupu je charakteristika jazdenia soferov vychodneho bloku. Ako moj muz sa na slovenskych dialniciach bavi- lepi sa na neho v 80-90tke v zakrutach, stupaniach, pri pokazanej vozovke, svieti, blika, aby "nemec" uhol alebo si pohol a tam, kde je rovinka, ze moze bezpecne rypat rychlost, nahodi tempo 91km🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️to staci raz-dva krat pribrzdit a potom sa spametaju.....a v belehrade sme mali tak par srbov zaparkovanych v kufri auta na pokec-ich nevzrusovalo, ze cudzinec, nevie kam a kade ide, hlavne nalepeny, lebo na ceste nie je dost miesta...🙃🙃🙃

zafir01
12. sep 2024

120 v pravom nechodím ... No keby vidím v spätnom,že sa auto zamnou blíži ,a náhodou som v pravom ,tak sa uhnem