Ako reagovať na cudzieho psa, keď máte malé dieťa v náručí?
Ahojte baby. Viem ze je vas tu vela psickariek a tak mi budete vediet dobre poradit.
Ako najlepsie reagovat na cudzieho psa, ked sa k vam rozbehne?
Bola som so 17 mesacnym synom na prechadzke na nasej ulici. Sama, bez kocika, kabelky. len mobil do vrecka a ideme. Zastavili sme sa pred jednym domom, lebo syna nieco zaujalo. Dom mal asi 10 metrovu prijazdovu cestu. Branka do zahrady bola otvorena a z nej vybehol pes a rozbehol sa smerom k nam. Nevrcal, nestekal, len vystartoval k nam. Bol strednej velkosti, hnedy, kratkosrsty s vacsou hlavou. Neviem co za plemeno. Neposobil extra nahnevane ale ja sa psov bojim a nerozumiem im. Hned som zobrala syna na ruky, tak vysoko ako sa dalo a zacala kricat o pomoc, lebo som si vsimla ze v tej zahrade su aj ludia. Nechcela som pred psom utekat. Potrebovala som len ziskat par sekund na to aby ti ludia k nam dobehli a psa spacifikovali ak by zautocil. Tak som sa k nemu otocila chrbtom, s tym ze ak zautoci, nech skoci na mna a syna som drzala na rukach a chcela som ho chranit telom. Nastastie pes sa nas ani nedotkol, len behal okolo nas. Ludia hned pribehli a psa zobrali prec. Ale ja som sa z toho adrenalinoveho soku triasla a plakala ako osyka. Ti ludia sa velmi ospravedlnovali, hlavne starsia zena... vravela ze pes patri jej synovi a ze chape ako sa citim, lebo aj ju uz uhryzol. Ja som len povedala ze tadialto chodime casto a nech uz nikdy nenechaju branu otvorenu a isla som domov. Syn bol uplne v poriadku, neplakal a nebol nalakany.
Teraz uvazujem o tom ako spravne reagovat ak sa nam znovu stane nieco podobne.
Existuje nejaky postoj, ktory je najucinejsi pri utoku psa? Predpokladam ze otocit sa chrbtom nie je spravne (aj ked v tomto pripade to malo logiku). Ale ak drzim v naruci dieta, ako mozem tomu psovi celit? Prehodit dieta cez plece a drzat jednou rukou a druhu mat volnu na obranu? Kopance sa mi zdaju ako najlepsia obrana ale vtedy by som musela psovi celit. Alebo len dat dieta za seba a postavit sa psovi s volnymi rukami? Vravia ze nie je dobe utekat pred psom, ale mozno ak odbehneme o kus dalej a tym padom prec z jeho teritoria, nebude na nas utocit, alebo ano? Da sa povedat ze pes ktory nebrese alebo nevrci k vam uteka len zo zvedavosti a nezautoci?
Dakujem za rady.
@andreatytler chápem, je v tom rozdiel, ale zas aj u pouličných psov môžu byť rozdiely. Za pár týždňov som už chápala - tento dnes ešte asi nezral a celkom sa podľa situácie dalo vidieť, či je pes ok alebo rizikový. Napriklad dosiel aj taký pes, z ktorého som mala zlý pocit, ale potom došiel iný pes, ktorý nás chcel ochranit. Dal sa k nám a akoby odtlacal toho druhého. V živote som nemala psa, ale zdali sa mi celkom čitateľni časom. Chápem, že ten čo opisujes asi nerobil mierumilovný dojem.
@bluka2 Moje obavy su urcite vacsie ako realne riziko. Ved sama pisem ze psom nerozumiem a nemam ich rada. Ak by sa toto stalo zene (mame) ktora to zo psami vie, tak jej reakcia by bola urcite ina. Potrebujem to riesit a som velmi rada tejto diskusii, lebo nechcem pocitovat strach pocas kazdej prechadzky. Urcite chcem ist zase na tu ulicu, lebo je to slepa ulica a jazdi tam velmi malo aut a urcite nechcem aby sa syn bal psov, takze sa snazim vymysliet ten najlepsi sposob ako reagovat co najlepsie ak sa to znovu zopakuje.
@andreatytler zaujímava diskusia inak. Podľa mňa robíš fajn, že to spätne analyzujes. Raz som čítala, že človek všetkého čo sa boji, presne to má urobiť ako prvé. Z toho mi vychádza, že ty by si sa mala spriateliť s tými raťafakmi 😃
@bluka2 Hej. mala by som ist pomahat niekde do utulku alebo ist na dovolenku do Grecka😀. Kde presne ste boli? Je to tam vsade rovnake so psami? Kolega bol tusim na Krete alebo Santoriny a tam boli vsade macky... aj ked sedeli v restike na terase, tak macky behali po vedlajsich stoloch. Ja mam macky velmi rada ale nie na stole kde jem.
@janulka1802 Skvele ste to zvladli s kludom (aj ked len navonok) a prehladom a klobuk dole pred tvojim drobcom, ze tak pekne pocuval mamu.
Toto je urcite dobry sposob ako sa z tej situacie dostat. Dakujem za postreh.
@jumama Ta stranka www.stastnypes.sk je velmi zaujimava a uzitocna. Pise tam o vela signaloch, ktore si psi vysielaju, ked sa snazia odvratit konlfikt a ukludnit situacu pri stretnuti a odpruca aby ludia tie signaly pouzivali pri komunikacii so svojim alebo cudzim psom. Vacsinu z tych sinalov som poznala z videnia ale nevedela som co znamenaju.... ako napriklad zivanie alebo otacanie hlavy. Zaujimave ze pise ze velmi silny upokojujuci signal je ak sa otocime psovi bokom alebo chrbtom. Mozno ze prave to ze som sa otocila psovi chrbtom ho zastavilo a neskocil na nas.
Este raz dakujem. Aj muzovi som to vsetko prelozila. On tiez o vela sinaloch nevedel a to sa povazuje za psickara.
@kitycat to je take naivne si mysliet, ako deti vychovas.....ja sa psov nebojim. A tak som aj deti vychovavala, aby sa psov nebali, vysvetlovala som, co si mozu dovolit a co nie. Az raz jedna civava vybehla na starsie dieta v agresivnom utoku (majitel ju siel vencit, ked islo mrte deti do skoly a rovno pomedzi hlucik rozjasenych deti😡😡 a utok si odnieslo moje dieta). Moje dieta dostalo skrat a panicky strach. Odvtedy su to uz roky a nedari sa ten strach odburat, akokolvek na to pracujem, i ked je to lepsie....pri mensich plemenach je okej, ale pri vacsich ma rovno skrat a nerozmysla, rovno uteka- i ked aj toto sa uz zlepsilo. Preto pri takychto ludoch je na mieste, aby sa naucili branit, ked nevedia ovladnut vlastny strach- a samozrejme tak, aby co najmenej zranili psa, ale vedeli sa ochranit....
@andreatytler Ja odkedy ma napadol cudzí pes nosím so sebou slzný sprej. Lebo veď vonku sú aj iné indivíduá ako túlavé psy. Jeden psickar mi raz povedal že agresívneho psa treba zasiahnuť do nosa, že ten je najcitlivejsi a to odvedie jeho pozornosť. Našťastie som to zatiaľ nemusela nikdy skúšať.
@andreatytler ❤ Presne som si na to otocenie chrbtom pomyslela ako si popisovala tu situaciu. Ale sama niekedy ako psickar s nasim malakom zazivam podobny strach ako ty. Chodime niekedy po takych zabudnutych ulickach na prechadzku a za jednym plotom maju vlciaka. No ten je az zurivy, ako beha po zahrade kol plota, kym ideme okolo. Skace na plot, brecha, je to velmi neprijemne. Tak som si v duchu vzdy hovorila, ci to postavenie chrbtom k takemu typu ozaj zafunguje. Kazdopadne tvarime sa kludne a nas malak vzdy az srandovne rychlo prida do kroku, aby sme ten plot co najskor minuli. A ked odideme dalej zurivost ustane. Cize jasne si brani svoje teritorium. Moj muz mi rozpraval, ze ked bol stredoskolak, ze takto zvykol na neho dorazat tiez vlciak v ich ulici. A raz tak skocil na branku a ona necakane povolila a otvorila sa. Muz myslel, ze je s nim koniec, ze ho ten pes rozdriape, no ale ten pes bol viac sokovany, ze sa to stalo, necakal to, nechcel utocit, hoc za tym plotom si svoje teritorium branil zurivym brechotom. Ked bohuzial je to tak, ze nevie clovek dopredu, ako je pes vychovany, co zaziva, ci sa da vzdy len na dobru vychovu spolahnut. Casto moze pes aj z nejakej potlacenej frustracie zlyhat napokon.
@kitycat Ako citam, tak citam, v mojom uvodno prispevku nikde nie je napisane, ze chcem psi vyhubit. Dokonca nikde nepisem ze psi zu zle a nebezpecne. Samotny nazov temy je "Ako REAGOVAT na cudzieho psa".... ak by som si myslela ze vsetky psi su zle a nebezpecne, napisala by som "ako sa BRANIT cudziemu psovi".
Sama som priznala ze pochybujem o tom ze moja reakcia bola spravna (kedze mam voci psom blok) a pytam sa ako spravne reagovat, lebo to chem napravit.
Tvoje prispevky su iba cista kritika a zosmiesnovanie mojej osoby a mojho konania. Nie je tam jedinna rada alebo pomoc. Naco su dobre take prispevky? Komu to pomoze? Iba ak tebe, lebo ti to pomasti ego.
A pamataj na moje slova: Kym nemas dieta nemas ani sajnu o tom co je to strach a ako nan budes reagovat.
@jumama Ved prave, ze toho psa nepoznas. Aj v tom clanku sa pise, ze kazdy normalny pes pozna celu skalu sinalov ale tym ze ziju s ludmi ich zabudnu, lebo ich nepouzivaju alebo su "vychovany" clovekom tak nestastne ze je z nich len kopka nervov a nie su schopni normalnej reakcie, ktora by sa dala ocakavat od zdraveho, vyrovnaneho psa.
@pimpa12 Dakujem za radu... Ano vsetky clanky co som doteraz precitala vravia ze udierat do nosa... ja len dufam ze to nikdy nebudem musiet vyskusat. Ja by som si skor priala vediet ako sa spravne spravat aby si pes ten utok rozmyslel. Ale idem si aj ja pozriet na ten spray.
@vevesh To je mi luto ze ma syn taky blok. Citam na tvojej stene ze sa chystate kupit psa... to je podla mna najlepsie riesenie. Dieta spozna svojho nepriatela a zisti ze nie je coho sa bat🙂.
Neviem ci si psickarka a mozno uz o psoch vsetko vies, ale ak nie, odporucam stranku co mi poradila @jumama. Ako som pisala vyzsie, moj blok je zo zlej skusenosti z nasho psa ked som bola dieta a teraz myslim, ze je to len preto, lebo som nevedela ako citat jeho signaly a ako sa k nemu spravne chovat. Ale to bola nanestastie taka blba doba, kedy sa pes kupil a uviazal na retaz na dvore a nic viac sa neriesilo ☹.

zažila som podobnú situáciu pred pár rokmi. Bola som na prechádzke so synom a keď zrazu pár metrov pred nami pes, nejaké bojové plemeno si to namieril rovno k nám. Bez náhubku, bez pána... No myslela som, že sa poseriem. Bála som sa o syna, dala som ho pred seba a povedala mu, ani slovo, ani nemrkni na to psa a pomaly ideme ďalej. Pribehol až tesne k nám, ale nejavil o nás našťastie záujem, len tak pobehoval v našej blízkosti a my sme pomaly kráčali ďalej, kým sme sa nedostali do bezpečia. Doteraz si pamatám ten strach, ako ochránim dieťa.