Ako sa vyrovnať so sklamaním z krajiny?
Dievčatá, verím, že ma pochopíte a neodsúdite... Nielen že som stratila hrdosť, na svoju vlasť, ale začínam ju doslova nenávidieť. Odkedy slováci znovu zvolili smer,hlas,sns ale najviac sa hnevám na ich voličov. Poslednou kvapkou je Ficovo vyhrážanie sa Ukrajine. Veľmi osobne sa ma ta dotýka, moja dcéra študentka už druhým rokom doučuje slovenčinu ukrajinské detičky, ktorým rusi zabili otca, a niektorým aj mamu, ani sa to nedá vyjadriť slovami, čoho sme svedkom, lebo sa s nimi aj ich rodinami stretávame aj mimo doučovania. Viete aké to je pozerať na plačúceho chlapca, ktorému práve oznámili, že mu zabili otca na fronte, do zaslzených očí mladej ukrajinskej ženy rozprávajúcej o tom, ako jej rusi uniesli brata do zajatia a už mesiace o ňom netušia,je neskutočný rozdiel to počuť a vidieť na vlastné oči... A potom sa otočíte a počúvate od slovenských spoluobčanov, ako by ich utopili v lyžičke vody, lebo rusi sú naši bratia, lebo ropa, lebo hento, lebo tamto. Cítim takú strašnú zlosť, a nie je to len čo sa týka tejto oblasti, ale celkovo, čo stvára táto vláda, ako nám všetko zrušili a zavádzajú nové dane, a pritom oni si pridávajú, šetria len na nás... Najnovšie povolili dovoz radioaktívneho odpadu na SVK, sme jednoducho odpad pre ostatných. Ako sa s týmto všetkým vyrovnávate vy ?
@jaskolka aj moja starka toto hovorí, že týždeň u nich boli Nemci a mala malých súrodencov, ktorí celé noci plakali, a ti Nemci im pomáhali a nosili tie deti na rukách, že si pamätá ako jeden plakal, že on má tiež také malé doma a nevie, či ho uvidí...A tiež zaplatili za jedlo a neukradli nic
@mircalla Zo strachu ? Aby nemali este viac problemov ? Asi je to nieci podobne na styl ako sme tu mali za komunistov. Proste si bol nepriatel rezimu, ked si sa ozval, ked si chodil do kostola, ked si nevelebil KSč. Tak si bol radsej vacsinou ticho a pritakal. Kto sa ozval, mal problem. Len teda, aspon nebol vojnovy stav. Toto co vzniklo medzi rusmi a ukraincami...fakt ziadna slava.
@silvike
Je veľmi veľa literatúry, kde sa môžeš dokonale ponoriť do ruskej duše. Vydavateľstvo Absynt vydalo nespočetne veľa reportáží o živote a ľuďoch v Rusku. Môžeš čítať klasických ruských autorov, to je tiež veľmi veľavravné. Čítaj …. veľa a sprav si názor. Moja prababka prežila obe svetové vojny, SNP, prežila komunizmus, studenú vojnu, Černobyľ. Narodila som v roku 1912, zomrela 98 ročná. Z toho všetkého ako najhoršie opisovala prechod frontu a príchod ruských vojakov. Horda hnusných, špinavých, všivavých, smradľavých mužov, pred ktorými sa dievčatá skrývali v lese, lebo každú, ktorá im prišla pod ruky, znásilnili. Babka opisovala ako im Rusi na dvore pochytali sliepky a doslova žrali za živa ešte s perím. Že nič horšie v živote nevidela. A všetci revali “davaj ženu, davaj časy”. No čistá zver! Nemci prišli, čistí, umytí, zaklopali, opýtali sa, či nemajú kus chleba, keď mali, zobrali a vojaci šli ďalej.
@yoxinka A teraz co ako ja s tym ? Tym chces teraz co povedat ? Ze Hitlerovska sebranka bola vlastne super ? Teraz mam o tebe napisat ze velebis Hitlera ? Ved je to o ludoch, tak ako nemci sa vedia spravat ako zver, ze ano ( vid. tyranie v koncentrakoch) tak aj rusi sa vedia spravat ako diva zver. Ja vravim o tom, ze normalni ludia chcu mier a pokoj, ci su to rusi, ci ukrajinci, ci arabi ci zidia. A nebudem teraz nadavat na vsetkych ruskych ludi, kebo maju za prezidenta koho maju.
@silvike ktokoľvek čímkoľvek argumentuje, ty si furt ideš svoje. Laska k ruzzku je nezameniteľná, ze?
Ešte ti prezradím tajomstvo-to že sú títo študenti zvýhodňovani sa netýkala iba ukrajinských študentov. Týka sa to gréckych, arabskych aj akýchkoľvek..a ja by som ti vedela rozprávať reálne storky, nielen tie, čo si čítala na infovojne.
@negymama máte moju úctu, áno ľahostajnosť je najhoršia, a je veľa ľahostajných ľudí u nás, z mojich známych sa nikto nezaujíma, neriešia, ... keď sa nezaujímame o politiku, politicka sa začne zaujímať o nás... napr. zrušili nám benefity na zuby, zvyšujú poplatky, dane, zavádzajú nové dane, ... čiže ľuďom sa to vráti v podobe zhoršenej životnej úrovne
@silvike
Presne preto som ti napísala, že existuje veľa literatúry, ktorú si môžeš naštudovať a spraviť si o Rusku a Rusoch názor. Áno, Nemci napáchali kooopec zverstiev, ALE postavili sa k tomu čelom a s celým nacistickým režimom narobili poriadky. S veľkou hanbou a pokorou sa ospravedlnili a vybudovali spoločnosť nanovo. Rusi dodnes klamú, ohýbajú dejiny, v školách sa učia úplné výmysly režimu, šíria propagandu a kde vstúpi ruská noha, tam je len vojna, zmar a skaza. Od konca 2. svetovej vojny Rusi zaútočili na 32!!!!! krajín.
A polutujes aj tych 10 000 ruskych vojackov na Slavine, komplet vymazany rocnik rusov 1929, Leningradcanov/petrohrad., ktory zrali koru zo stromov a rozvarali boty z hovadzej koze, ked ich nemec obklucil a nenavidi niekto na zivot a na smrt 4 reich za to co sposobili europe v 2015???💥ci len dianie od 2.2022,predtym nebolo nic? 2014 a 0ndova s kolacikmi🌿
@ndrag obdivujem tvoj dlhodobý optimizmus. (to nie je hejt) Ja som to pochopila už ako veľmi mladá, a to je dobrých 30 rokov späť a romantické predstavy ma dávno prešli.
Poznám pár rodín, kt. bojovali s komunistami.. A? Jednej pani zomrel otec na Pankráci, utýrali ho... Ona chcela študovať medicínu, nemohla (ináč na to v hlave mala...) Poznám pána, ktorého rodine komunisti zhabali súkromnú firmu, tiež chcel študovať, nemohol... Pár z nich skončilo na JRD medzi hnojom a cukrovou repou. Takto sa vždy zaobchádzalo so vzdelanosťou národa. Ja sa fakt nečudujem, že ušiel kto mohol. Už od roku 1920🤷♀️ V zahraničí dosiahli úspechy svetového meradla. Už tá bývalá inteligencia a mentálna kapacita v genofonde proste chýba. Aj dnešná omladina vidí rozdiel, poznám mnohé rodiny, (deti nie sú 💵 odkázané zapodievať sa existenciou, zabezpečené sú na 3 generácie...), aj tak sú vedené bilingválne, a študujú minimálne v CZ a určite sa nechcú vrátiť. Vedia prečo 🤔
Boze, "ruski vojaci boli zli a nemecki boli dobri..."
Toto ked citam chce sa mi grcat, tak ako sa mi chcelo v dobe ked "len ruski boli dobri a nemecki fuj".
Historia sa opakuje a ja sa coraz viac bojim tej slepej-hluchej propagandy na obidvoch stranach. Krvave oci a penu okolo ust vidim aj v koalicii aj v opozicii. A jediny vysledok je, ze keby boli dnes volby tak Fico a spol. to zase vyhraju.
@malena veľmi, ale veľmi ťa chápem.... Celé ma to hrozne mrzí a neviem čo s tým urobiť....
@tykat pochop že to su reálne skusenosti ako to bolo
v školách sme sa učili ale nie celu pravdu len čo sa hodilo
nikto nepopiera kto začal vojnu alebo bol agresor
my tu píšeme ako sa spravali vojaci k nám , naše babky sa nebali nemcov ale rusov ,
my sme to učili ale naopak
momentálne je agresor rusko a vojaci sa k civilistom spravaju rovnako ako vtedy
ja som bola prekvapená ked mi to vypravali hlavne s dodatkom v škole ani muk
tak isto sa mohli spravat nemci ale proste sa nespravali
to že gestapo tu malo 11 ludi dohromady na celé uzemie a viac nemuseli lebo hlinkovci poudavali, poriešili , robili všetko je iná kapitola
toto nie je propaganda, načo by si babka vymyšlala ,ked začula ruštinu - slzy v očiach a triasla sa
@ahhola dúfam, že vieš že na slavine nie sú pochovaní ruskí vojaci, ALE! sovietsky vojaci - tj boli rôznych národností - medzi nimi AJ UKRAJINCI, bielorusi, armeni, aj rusi, kazachstanci, uzbekistanci atď..
@jana_eyre_2 a vsetci tvorili sajuz nerusimij... Rusko, az do zssr v tej istej zostave, ci?
Aj v 68.dosli vojska Varsavskej zmluvy a ako radi generalizujete, ze Rusi. Bodka.
Len som tym chcela povedat, ze aj v 1930 boli 18.rocni povolani do masomlynku, tak ako nedavno Bidet vystekol... Povolajte 18.rocnych. Mal ist vzorom a dat Huntera. V UA je ako doma. 🗽
@sara07 ja sa trasiem ked pocujem nemcinu, uz od decka. Lebo tak nam to tlkli do hlavy. Teraz nam tlcu do hlavy ze rusi su zli. OK, rusko je agresor, to je jasne. Ale to ze jedni su len dobri a druhi su len zli, toto si uz nakecat nedam. Toto tu uz raz bolo, dakujem, neprosim.
A aby bolo jasne, nevolila som ani Fica ani Simecku, a ani ich volit nebudem.
@tykat však nám tlkli obom v školach to isté
len mne st , rodičia povedali ako to reálne zažili nič viac
ked si to zoberieš nemci sa tu mohli tiež inak chovat a nechovali, zverstva, strielanie vykonavali sk občania ale o tom sa mlči, mlčí sa aj o tom že sk vlada platila nemcov za židovské transporty , to nás neučili žial ,
@sara07 pozri, ja som to mala z 2 stran, jeden dedko bol v nemeckom lagri (prezil) a druhy v ruskom (tiez prezil), ale to som sa dozvedela az neskor, lebo o tom nerozpraval, bal sa aby som to niekde nepovedala.
To co nam tlkli v skole do hlavy sa na mne podpisalo najviac. Preto aj deti ucim nech si urobia nazor sami. Lebo ako to tu pozorujem hned ako pomru posledni pamatnici II.sv.vojny tak sa zacnu dejiny pomalicky prepisovat a uz ani nebude pravda kto nas oslobodil, lebo to momentalne nevyhovuje. Toto mi vadi.
@ahhola aby sme si to vyjasnili neobhajujem nemecko , nikto nepopiera že začalo vojnu , holokaust ani nič podobné , že bol agresor, aj napriek ospravedlneniu a neviem čoho vždy ním zostane
len píšem ako reálne sa tu spravali k nám jedna strana / druha strana počas danej vojny
a skutočne nemôžem za to ako sa spravaju rusi teraz
@tykat hej, propaganda je na vsetkych stranach. Problem je, ze k pravdivym (z viacerych zdrojov overenym) info sa bezny smrtelnik tazko dostava (vacsina tomu nebude venovat tolko usilia a casu). Sovieti svojim dielom tu vojnu trosku aj umoznili/pomohli Nemcom zacat (pakt Molotov - Ribbentrop), hoci si vtedy [snad] neuvedomovali, ake peklo vypukne.
@sara07 jezisi, to su take kydy, ze az. Nejakej rozhodnozke sa zalubil nemecky oficier, tak nemci mnam a rusi fuj. To beres ako chlapov zo salonov, co si sem prisli ohurovat tvoju a druhe baby? Vsak jasne, slovenski chlapi boli narukovani na ruskom a italskom fronte a zeny svrbeli vydavacky♦️vy si ani toho blbeho Svejka cez sviatky nepozriete? 1000ky km cestovali, pochodovali, viac nejedli ako jedli a mali sa pacit tvojej prababe, vsak uz sa uvedom.
To boli svorky hladnych, vykorenenych este chlapcov, jeden ukradol sliepku a baba ho isla boznut. Katoryj eto byl? Baba ukazala prstom, dezurnyj ho v sekunde odstrelil.Baba sa na druhy den zblaznila. 🐔
Rozdiel medzi správaní Rusov a Nemcov bol v tom, že Rusi prišli ku nám na nepriateľské územie a vzhľadom na ich mentalitu a velenie sa správali ako divá zver. Nemci tu až do Povstania žili v krajine ktorá bola k ním priateľská a tým pádom sa logicky správali k obyvateľstvu s rešpektom. Druha vec je že Nemci mali vo všeobecnosti vychovanie, na rozdiel od Rusov, ale každopádne by som s glorifikovaním Nemcov prestala, napáchali strašné zverstvá.
@ndrag ja som takisto mala rada túto krajinu, aj keď volili mečiara, fica, stále to bolo len o politickom názore, ... zmena prišla s vpádom ruska na Ukrajina, koľko ľudí, viac ako polka národa zaujala postoj, čo ma absolútne šokoval, pridať sa na stranu agresora a kopať do toho, čo je na zemi mi príde absolútne zvrátené a neobstojí žiadna výhorka prečo do neho kopať, lebo hento tamto, hentaký a onaký...

@janinah Keby si bola student a videla by si tu nespravodlivost, pochybujem zeby ti to nevadilo.