icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z krajiny?

malena
3. jan 2025

Dievčatá, verím, že ma pochopíte a neodsúdite... Nielen že som stratila hrdosť, na svoju vlasť, ale začínam ju doslova nenávidieť. Odkedy slováci znovu zvolili smer,hlas,sns ale najviac sa hnevám na ich voličov. Poslednou kvapkou je Ficovo vyhrážanie sa Ukrajine. Veľmi osobne sa ma ta dotýka, moja dcéra študentka už druhým rokom doučuje slovenčinu ukrajinské detičky, ktorým rusi zabili otca, a niektorým aj mamu, ani sa to nedá vyjadriť slovami, čoho sme svedkom, lebo sa s nimi aj ich rodinami stretávame aj mimo doučovania. Viete aké to je pozerať na plačúceho chlapca, ktorému práve oznámili, že mu zabili otca na fronte, do zaslzených očí mladej ukrajinskej ženy rozprávajúcej o tom, ako jej rusi uniesli brata do zajatia a už mesiace o ňom netušia,je neskutočný rozdiel to počuť a vidieť na vlastné oči... A potom sa otočíte a počúvate od slovenských spoluobčanov, ako by ich utopili v lyžičke vody, lebo rusi sú naši bratia, lebo ropa, lebo hento, lebo tamto. Cítim takú strašnú zlosť, a nie je to len čo sa týka tejto oblasti, ale celkovo, čo stvára táto vláda, ako nám všetko zrušili a zavádzajú nové dane, a pritom oni si pridávajú, šetria len na nás... Najnovšie povolili dovoz radioaktívneho odpadu na SVK, sme jednoducho odpad pre ostatných. Ako sa s týmto všetkým vyrovnávate vy ?

aandrea9
3. jan 2025

@malena ja ťa plne chápem a neodsudzujem. Tieto pocity sú úplne bežné u ľudí, ktorí vidia iba jednu stranu mince. Tá druhá strana je napríklad Odesa 2014.

tetapetra
3. jan 2025

@tykat v spaľovni alebo na jednej kope na skládke

ibatanecnica
3. jan 2025

@malena tak to je ten najmensi problem ze sa ucila iba rustina. Jazyk ked clovek chce nauci sa aj mimo skoly. Ja som hned po skole vycestovala.naucit sa jazyky.

tykat
3. jan 2025

@tetapetra a preco sa potom triedi odpad?

malena
autor
3. jan 2025

@tykat fakt ? ja som žila v tej francúzskej časti Švajčiarska, a u veľmi vzdelaných ľudí, bola som 3 roky au-pair, a oni triedili všetko, čo som zaviedla aj v našej domácnosti.

mircalla
3. jan 2025

@ibatanecnica Ok, tak si volila Hlas, pre mna v tom nie je ziadny rozdiel. Ano, my nespokojni respektujeme vysledky toho, co ste si zvolili a ze ste nas zase prevalcovali. Ono sme opat pri tom, ze slovaci su trosku burani, teda pre mna vacsina.

ibatanecnica
3. jan 2025

@mircalla predstav si ze ani ten nie

rikarika
3. jan 2025

@tykat nemám možnosť overiť finálnu destináciu vytriedeného odpadu, ale viac krát som počula, že na jednej kope.....

tetapetra
3. jan 2025

@tykat 🤷🏻‍♀️, ale naozaj sa to všetko spaľuje alebo dáva na skládku. Plasty sa triedia, plastové fľaše sa berú na znovuspracovanie a ostatny plast sa spáli. Dokonca aj v Rakúsku. Ľudia sa tam hrajú na triedenie a všetko končí v spaľovni v kotly

tykat
3. jan 2025

@malena fakt, netriedia vobec nic. Ja som si nevedela zvyknut. Sestra mi to vzdy pripomenula, lebo som mala tendenciu davat plasty, papier, tetrapack, kuch odpad do osobitnych vreciek.

tykat
3. jan 2025

@tetapetra a papier? A bioodpad? A tetrapacky? Konzervy? Sklo?
Ja triedim fakt poctivo roky, tak som bola prekvapena ze Svajc. nie.

ibatanecnica
3. jan 2025

@mircalla prosim ta netrep. Nevolila som ani Hlas. Takze sa musis vyvrsit na niekom inom

mircalla
3. jan 2025

@ibatanecnica Nemam moznost si to overit, ale tvoje nazory si tu tiez pamatam, takze ma nepresvedcis...ale to je jedno

ibatanecnica
3. jan 2025

@mircalla to.je tvoj problem
Na vyber bolo toho viac.

tetapetra
3. jan 2025

@tykat bioodpad šikovní spracuvaju na kompost,ale mám pocit,že je ich malinko. Ostatné v nakope. Ale vyzerá to dobre, však

tykat
3. jan 2025

@malena a par rokov dozadu (pred kovidom), ked na slovensku zacali obmedzovat ohnostroje tak vo svajc. s tym nerobili nic, ked som sa cudovala tak sestra mi hovorila, ze tam sa to berie tak ze to nie je nic horsie ako burka, a zvierata to zvladnu. Neviem ako su na tom teraz.

malena
autor
3. jan 2025

@aandrea9 a bola si pri tom ? Ako vieš, že to tak bolo a keby aj bolo, to oprávňuje rusov zabíjať a pustošiť ukrajinu, či ako ? Ešte raz otázka, ako vieš ty a ostatní proruskí že to tak bolo ako sa vyviňuje Rusko ? Lebo videá sa dajú zostrihať, upraviť, atd a dobre vieme, že ruská propaganda dáva ohromné peniaze na šírenie dezinfo. Ako som už spomínala, stretávam sa s komunitou z UA, nielen cez dcéru, ktorá doučuje deti, ale aj ako sprievodkyňa v cestovnom ruchu, počula som aj veľa svedectiev - ua s ruskou národnosťou, alebo z miešaných párov, mama ukrajinka, otec rus, hovorili, ako to tam bolo, že boje začali proruskí separatisti, poviem vám len jedno, rusi dokáže páchať obrovské svinstvá.

andrejka1974
3. jan 2025

@malena jednoducho to už prestávam vnímať a jednoducho to riešim už dávno tak , že ako sa sama zariadim tak sa budem mať a vermi ja sa o politiku uz dávno nezaujímam , pretože je úplne jedno kto tam je aj tak sa oni sami preskupiť a je to rovnaké stále už roky roky s zbytočne sa rozculujes nepomôže si

ibatanecnica
3. jan 2025

@andrejka1974 presne tak. Ale pre niekoho.je jednoduchsie.nadavat a zvalovat vinu na druhych. Svoj zivot si riadime sami. V podstate si mozeme robit co.chceme nie ako ked bol socik. Kto si teraz ako zariadi tak ma. Bez ohladu na to kto vyhral.volby.

tykat
3. jan 2025

@tetapetra to sa mi nejako nezda.
Plus baterie, elektroodpad... fakt neverim, ze toto vsetko nahadzu na kopu a spalia.
Takisto zalohovane PET flase. Ked som pucila PETku od svajc.coly tak som sa 3x uistila ze nema "Z"

rebi789
3. jan 2025

@malena mne je tiež z toho všetkého zle

malena
autor
3. jan 2025

@ibatanecnica nuž, lebo to nie je iba o mne.

kittykat22
3. jan 2025

@malena mas pravdu. Ale pozri sa kolko sa vo Svajci zaraba a kolko sa odvadza. Su to uplne ine sumy ako u nas. Ja som zila v Anglicku a Nemecku a ono je vsetko pekne pozerat BBC a v Nemecku som bola ked to tam bolo vsetko zaliate slnkom. Ale ked sa pozries hlbsie tak tam jednoducho bola nenavist, bol tam problem v zdravotnictve a tiez tam nefunguju veci. Mnoho ludi ma pocit, ze ked sa pozries za hranice, je to tak take makove - ale to je tiez take trochu pozlatko.

kittykat22
3. jan 2025

@malena tak ja som zila v zahranici a Slováci maju malokedy problem - ked tam ziju. V Anglicku mali odpor k poliakom a cesi maju slovakov radi - teda mali, kym nenastupil Babis 😀 Nemci namju radi prisaham nikoho :D:D:D
Co sa tyka Ukrajiny. Ono je asi rozdiel ked mas nejakych ludi ktori skutocne utekali pred vojnou a takych ktori zobrali prilezitost, odisli do zahranicia a jazdia si na Ukrajinu kazdy druhy mesiac na dovolenku 😅 To robila baba vedla z baraku. Vidis ju s kuframi lietat hore dole - idem na Ukrajinu za bratom, idem na strojcek, idem pozriet babku 😅 V casti kde zije vojna nie je - prenajala byt a zije si v Prahe. Pracuje prilezitostne ked sa jej zachce - nostnop sa stazuje ze jej vsetci vadia. Ale pride mi neuveritelne, ze niekto chodi horom dolom na dovolenku do krajiny kde je vojna. To nie je uprchlik - to je oportunista.

malena
autor
3. jan 2025

@andrejka1974 nie je to jedno, pre mňa to čo máme dnes nie je vláda, ale zločinecké zoskupenie, politike a spoločenskému dianiu u nás sa venujem dlhodobo, moja dcéra očividne zdedila gény, je v školskom parlamente, sleduje politiku, diskusie, politické podcasty, veľmi veľa číta aj v angličtine, naposledy som u nej videla knihu s názvom : ako fico odovzdal krajinu oligarchom, je neskutočne vyspelá, nuž je vidieť, že jej otec študoval jadrovú fyziku.

tetapetra
3. jan 2025

@tykat Z nie tie sa stláčajú a idú na ďalšie spravovanie. Batérie tiež nie,tie sa rozoberajú, je tam meď 😉 ale myslím si,že keď to rozoberú,tak to niekde vyhodia. K tomu sa neviem vyjadriť. Ale zase nikto nekontroluje čo hodis do odpadu. Takže tam môžeš hodiť vselico. Jednoducho to čo vyhodis sa spali alebo hodí na skládku.

kittykat22
3. jan 2025

@malena a na toto mozno narazala @mircalla lebo raz som sa strasne nastvala. Bola hystericka, ze cakala na urade a nedostala dávky. Ze tam stala a nechcu jej dat dávky. Tak som jej otvorene povedala, ze ani cesi moc davky nedostavaju a ked chce peniaze tak ma ist do prace. Nebola nadsena 😀 pol roka ma zdravila na pol ust 😅 Ale su aj fajn ukrajinky - ta stara vlna hlavne. Suseda je skvela. S muzom boli dlho v Prahe, pracuju, ona ma Phd, z matiky fyziky. A co ma mrzelo je, ze teraz maju 2 deti a museli sa odstahovat. Nezvladali najom - nestihli si kupit byt. Za nich ma to vazne mrzi. A teda ja som k tej babe z vedlajsieho baraku este mila - ti dvaja na nu pekneho slova nemaju. A to su krajani.
Je pravda, ze to chovanie ako ma baba vedla z baraku ma vytaca.

silvike
3. jan 2025

@stanulienkat Domyslas si. Ziadna laska k rusku, iba pisem ako to cele vnimam ja.

malena
autor
3. jan 2025

@kittykat22 tak môže byť, že oportunista, ale to sme v podstate všetci, veď koľko slovákov odišlo za lepším na západ po otvorení sa eu trhu a výhodami šengenu, ale dôležité, že pracujú, a ukrajinci tu pracujú, aj u nás vo firme, ale aj inde, kde už slováci robiť nechcú, alebo ich nie je dosť, sú roztratení po svete, veď koľko slovákov je v Rakúsku, Nemecku, Holandsku, atd atd obrovské počty. Žiaden iný národ v EU nemá toľko občanov vonku ako my a toto je vizitka našej krajiny.

bubuska
3. jan 2025

@malena Skús túto knihu, necitala som ju ale ohlasy má dobré https://obchod.dennikn.sk/show/1899/ako-sa-zbav...