icon

Ako sa zbaviť fóbie zo starého jedla?

4. sep 2021

U nás doma sa varilo takmer denne, len v sobotu a nedeľu sa stávalo, že jedlo zostalo aj na druhý deň a dojedalo sa. Aj ja sa snažím variť tak, aby jedlo neostávalo a keď už, tak druhý deň dojesť. Mám načítané články o tom, aké je nebezpečné a škodlivé zohrievať napr. špenát, cviklu, ryžu, kuracie mäso atď., je o tom popísané dosť na rôznych weboch, aj teraz vyšiel podobný článok: https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/10-potravin-.... Minule v rádiu nejaká doktorka vravela, že deťom (resp. všetkým) len čerstvo uvarené zemiaky, lebo potom sa nejako mení zloženie, pribudnú ťažšie stráviteľné škroby, čiže ani zemiaky nezohrievať, raz som čítala o ťažkej otrave cestovinami, ktoré boli 3 alebo 4-dňové a každú chvíľu počujem, čítam, dozviem sa niečo o potravinách, čo ma zneistí. Problém je, že môjmu dieťaťu teraz diagnostikovali celiakiu a zrazu je tu problém - v škôlke pre celiatikov nevaria a ani nablízku žiadna taká nie je, kde by mu uvarili. Sú na to prísne hygienické predpisy a vyžaduje to veľmi navýšiť náklady, čo kvôli jednému - dvom deťom neurobia. Musím mu nosiť jedlo z domu. Jeden deň uvariť a druhý deň mu to ohrejú a dajú zjesť. Neviem sa s tým vyrovnať, bojím sa, že keď mu to aj nespôsobí okamžitú otravu, tak mu to proste poškodí zdravie tým, že dlhodobo, väčšinu jeho detstva bude mať k obedu všetko len ohrievané, staré z predošlého dňa... Ja ešte na druhý deň jedlo dokážem zjesť, ale keď stojí v chladničke už dva dni, bojím sa to zjesť, ani deťom nedám, mám strach z otravy, radšej to vyhodím. Ako sa mám s touto situáciou vyrovnať? Mamičky, ktoré podobne musíte variť deň vopred, čo varíte, v čom to skladujete? Ďakujem za rady.

moonlight1210
4. sep 2021

Nemyslim, ze ho otravis prihrievanym jedlom, ktore spravne skladujes, ak ma to jedlo cca 24 hodin.

A tie cestoviny - o tychto pripadoch som citala aj ja, ale zaklad bol v tom ich skladovali mimo chladnicky cca 3-4 dni. Resp. ze sice v chladnicke, ale tyzden.

denda007
4. sep 2021

Prestane čítať.

amelie2017
4. sep 2021

Joj, to ja by som bola uz davno mrtva. Doma sa vzdy varilo na 2-3 dni - aj ked v puberte sme to vacsinou zvladli skor, ale na intraku som 5 rokov dojedala aj vo stvrtok jedlo z nedele. Kvoli 1 dnu sa ozaj neboj. Vsak ak uvaris vecer a na obed to zje, nebude to ani 24hod. Alebo ak mas taky strach, budik na 4. a mozes varit rano.

zaba21
4. sep 2021

Môj syn má celiakiu od cca 10 rokov. V školskej jedálni mu neboli ochotní variť, popravde ani by som im príliš nedôverovala. Takže sme boli celý čas odkázaní na to, že jedol ohrievané jedlo. Tiež ma to mrzelo, ale nič sa s tým urobiť nedalo. Nikdy nemal žiadny problém s trávením. Momentálne má 23 rokov, jedlo si už rieši sám a žiadnu ujmu na zdraví u neho neregistrujem. Keď ti môžem poradiť, prestaň riešiť takéto veci a uľahči si prípravu jedla ako sa len dá. My nemáme problém jesť zohrievané jedlo ani o 3 dni. Jedlo po uvarení sa snažím ihneď schladiť a ukladám do chladničky.

zaba21
4. sep 2021

A áno, dosť často som varila ráno.

vinetuu
4. sep 2021

Co tak tu celiakiu poriesit? Ci inu skolu? Energeticky je najvhodnejsie cerstvo uvarene jedlo, ale aj to bude nevhodne ak je pripravovane v strese. Dolezite je mentalne nastavenie..... Uz si zjedla nieco dvojdnove a bola si v pohode? A stalo sa ti ze si zjedla nieco cerstve a nedopadlo to dobre? ...

cimage
4. sep 2021

Neteeba to tak tragicky brat, hlavne sa neupinat na clanky co citas. Treba byt opartny a pouzivat zdravy rozum. Ja by som cestoviny 3dni stare nejedla a to nemusim ani studie citat. Ziadne hotove jedlo starsie ako 24h by som nejedla ked nie je skladovane v chlade.

larazivago
4. sep 2021

Tak takejto fóbie sa ja nechcem zbaviť, mam to presne tak isto. Prihrievane zjem akurát jedla z kyslej kapusty. Je to ťažké, keď žiješ v rodine, ktorá to nechápe, ale zvykli si.. 😁

heymissg
4. sep 2021

Ja som tiež malej musela variť a vôbec som to neriešila. Ale rozumiem, ja mám fóbiu z umývania kuraťa 🤣 nehľadaj to čo je zlé- že mu to môže uškodiť, ale hľadaj čo je dobré- že nebude hladný, že domáca strava je lepšia, že mu vieš zabezpečiť zdravšie jedlo, viac zeleniny, menej cukru, kvalitné overené mäso, atď... ja som varila asi všetko, priznám sa občas som urobila aj jahodové mrazené knedličky, lebo som mala vtedy šialené obdobie, tak som bola rada, že nebude v jasliach hladná 😁 mala problém s mliekom, už môže jesť všetko, takže knedle jej neublížili🤣

lasona
4. sep 2021

Tiež mám najradšej čerstvé, ale bohužiaľ, niekedy sa nedá ...v práci máme zamestnaneckú stravu tiež ohrievanu z predošlého dňa...niekedy sa to nedá ani zjesť, no musíme lebo by sme ostali hladní. A jedlo bohužiaľ nemám kde variť a nosiť jedlo na tri dni tiež by bolo ohrievane a nebolo by ho kde skladovat...niektoré rodiny čo sledujem navaria na 5 dní a jedia to v kuse ..to by som už nedala...

autor
4. sep 2021

@zaba21 ono ked to aj clovek uvari rano, predsa to treba k obedu prihriat. Pravdepodobne v mikrovlnke (comu sa tiez vyhybam, aj ked obcas pouzijem)...Doma, ked zohrievam z predosleho dna, dam prevriet. V skolke sa s tym asi parat nebudu 🙄.

autor
4. sep 2021

@vinetuu celiakia sa poriesit neda, to je dozivotna diagnoza. A skoly tiez nie, ani v nasej obci, ani v mestecku, kde pracujem, zatial taketo "vymozenosti" (rozumej varit pre deti s alergiami a intoleranciami a celiatikom) nie su. Ale mas pravdu, bolo mi uz zle z cerstveho jedla a zo zohrievaneho nic, vdaka 😀

asia83
4. sep 2021

🤦‍♀️

milka1988
4. sep 2021

Zohrievaj v mini rúre ;) ked uz chces tak zdravo mikra je ten najhorší spôsob ohrevu

number19
4. sep 2021

Ten pripad s otravou cestovinami v GB som tiez citala.
Oni kupili cestoviny ako polotovar, uz uvarene. Potom ich zobrali v lete na piknik, kde tie cestoviny stali v teple cely den. Potom ich dali zase do chladnicky a po niekolkych dnoch znovu zohriali...a tam sa uz nabalilo v tych cesotovinach vela veci...
Potom bol pripad studenta v Belgicku, ktory ale nechal cestoviny v izbovej teplote niekolko hodin (myslim, ze to bolo dokonca z predosleho dna) a potom zohrial...
Mam pocit ze v oboch pripadoch to boli zakupene hotove polotovary.

Pokial sa jedlo po uvareni hned uskladni do chladnicky a potom len 1x dostatocne zohreje (prevari) a skonzumuje nevidim v tom problem. Ja nikdy nezohrievam jedlo viac ako 1x. Zakupeny polotovar (kupene spagety uz predvarene) by som po neskonzumovani hned vyhodila.

U nas sa jedlo prihrieva.
Moji rodicia jedia aj 5 dnovu kapustnicu, aj rezne prihreju na druhy den.
Moji svokrovci (oblast mediterianu) jedia aj 3 dnove jedlo. Napr. take plnene paradajky masom a ryzou konzumuju aj niekolko dni. A nic sa nestalo.
Tak neviem.

Ja napr. uvarim cely balik ryze ako prilohu a hned 1/2 (este aldente) dam do chladnicky a na 2. den na panvici ryzu dostatocne prehrejem a pripravim ako rizoto s hocicim. Robim to aj s cestovinami (menim omacky. Zatial to funguje.

Ja by som sa byt tebou az tak neobavala...

jana_eyre_2
4. sep 2021

Hlavne si treba uvedomiť, že články ktoré sa zaoberajú takýmito témami sú prehnané.. to je ako keď si dáš do Google že ťa bolí lýtko a prvé čo ti hodí je krvná zrazenina, alebo nádor.. pritom si si ho možno v spánku natiahla..

Jedlo do 24h a spravne v chlade skladované nie je zavadne, na tom predsa zhodujú aj odborníci..

Mam syna s HIT, s ohrievanymi jedlami varenými doma nemá problém.. problém nastáva ak si dáme občas niečo v reštaurácii čo určite prihriali a bolo to smotanové.. čiže zamna, ak je to varené doma, vieš ako to skladujes, nie je problém.. teda ako sa vyrovnať s vecami to neviem, to musíš na to prísť sama.. ja sa tiež vyrovnavam s niečím, ale návod mi nedá asi nikto..

autor
4. sep 2021

@larazivago horšie je, ze som touto svojou fóbiou ovplyvnila aj deti, ohrievané im nechutí, resp. závisí od toho, čo to je, polievky zjedia väčšinou v pohode, to keď dám pri ohrievaní prevrieť, tak je to ok, ale s mäsom býva niekedy problém. Ja si uvedomujem, že chyba je vo mne, že vidia moje správanie, moje reakcie, že ma napodobňujú, tiež si uvedomujem, že veľa ľudí konzumuje viacdňové jedlo a žijú, ale keď začnem rozmýšľať, čo teda uvariť, začne mi blikať kontrolka - ryžu nie, zemiaky nie, kuracie mäso nie, smotanových ohrievaných jedál sa bojím tiež a som hotová. 🙄🙄🙄 Asi budem potrebovať odborníka "na hlavu", hádam sa fóbie dajú nejako liečiť... Ďakujem za všetky povzbudivé príspevky. Ja viem, že báť sa pavúkov sa považuje za normálne, ale báť sa ohrievaného jedla asi nie, bála som sa výsmešných komentárov, ale ja toto teraz musím prekonať kvôli svojmu dieťaťu. Dnes ešte asi nie, zostalo trocha jedla zo štvrtka, ale nedokážem to ponúknuť nikomu v rodine. 🙈

komplikovana
4. sep 2021

ak ti nevadi varit kazdy den, skus sa este zamerat na varnie priloh v mensom mnozstve, tak aby sa vsetko zjedlo v ten den a na druhy den prilohu bud obmenis alebo znova uvaris. Zemiaky, ryza, cestoviny to je hotove razdva. Ohrievane jedlo 1x naozaj neublizi ak je dobre skladovane.

malinoismum
4. sep 2021

🤦🏻‍♀️ Sorry ale to skôr zomireš na TLAČOVÚ CHYBU ako zo zohrievaného jedla… necitaj a nesleduj také hlúposti…
Je dôležité a správne že si uvedomuješ že to nieje OK. Držím palce a krásny deň ❤️

autor
4. sep 2021

@komplikovana robím to tak často. Na ryžu nemám veľmi odhad, tej sa u nás už dosť vyhodilo 🙄Aj ma to mrzí, že vyhadzujem, ale keď ja tam tie baktérie skoro vidím, aj keď to bolo v chladničke. 🙈 Len ide o to, že kvôli dieťaťu musím už mať hotové komplet jedlo deň vopred, čo mu ráno vezmem do škôlky. A toto teraz spracovávam.

autor
4. sep 2021

@malinoismum ďakujem 🙂

sissy27
4. sep 2021

To už by sme boli dávno všetci mŕtvi 😃 samozrejme najlepšie je čerstvo pripravené jedlo, ale ak budeš 5 dní v týždni v práci na plný úväzok, tak nad takýmito somarinami nebudeš mať čas sa zamýšľať, lebo je nereálne odskočiť si každý deň z práce na dve hodiny uvariť celej rodine čerstvý obed.
A napríklad taká kapustnica je lepšia práve na druhý - tretí deň po uvarení.
Odporúčam nájsť si zmysluplnejšiu aktivitu ako čítanie sprostostí na nete. Správne skladované jedlo nemá byť prečo na druhý či tretí deň toxické.
Mimochodom, to s tými cestovinami - ak si dobre pamätám, boli s nejakou omáčkou a niekoľko dní len tak v uzavretej dóze v teple. Ten smrad po otvorení dózy musel zabiť všetko živé v okruhu 15metrov, do úst to dal ozaj len úplný hlupák, nehovoriac o tom, že tá chuť musela byť príšerná a aj tak 🙈 proste prirodzená selekcia.

iwesska
4. sep 2021

Keby som sa riadila tymto clankom z plusky,tak som kazdy tyzden mrtva😁Pri mojej HIT asi aj castejsie😁Jedine,co nejem 2-dnove je ryza. A nic v zlom,ale ked sa uz chces bat,najdi si aspon relevantne zdroje. Taky clanok ako je v pluske ti napisem za pol hodinu. Vytrhnute info z kontextu,ponachadzane na roznych weboch🙈 Ako kto uz ohrieva hrozno v nadeji,ze z toho budu hrozienka???🤦🏻‍♀️ 😅

martinoocka
4. sep 2021

Treba to hlavne rýchlo schladiť. Ja som musela istú dobu držať histaminovu diétu takže čokoľvek čo nebolo čerstvé mi spôsobovalo kŕče v žalúdku. Ale doma navarené ohriate som mohla zjesť. Ver mi že z tej stravy v škole by mu skôr niečo bolo ako keď mu to uvarìš doma na druhý deň zje. Tam tiež nevieš aké suroviny použijú a či je všetko čerstvo pripravené . Ja aj na kuracom mäse cítim pachuť keď je z druhého dňa . Ideálne mať čerstvé kura, my aj doma chováme tak viem že je hneď spracované ....po uvarení dám hrniec do studenej vody na pol hodinu a potom aj keď je to trochu teplé ide to do chladničky....inak by som to druhý deň nemohla zjesť nemám fóbiu ale fakt cítim tam niečo nechutné 🤢 skôr by ma trápila tá mikrovlnka každý deň ale tak s tým asi nič neurobíš

zaba21
4. sep 2021

Na tvojom mieste by som sa snažila nájsť nejakú strednú cestu :
- používať čo najkvalitnejšie suroviny
- variť jednoduché jedlá, napríklad mäso na šťave na dva dni, prílohu uvariť každý deň čerstvú
- naozaj nevidím problém jedlo ohriať v mikrovlnke nevyhnutne potrebný čas
- cez týždeň voliť jedlá, ktoré sú vhodné na ohrievanie, lebo niektoré jedlá sú chutné len čerstvé
- cez víkend variť čerstvé jedlo
- skús si pripraviť vlastné polotovary do mrazničky, ktoré stačí len uvariť vo vode - napríklad ovocné knedličky, šúľance, pirohy
- ja som synovi zvykla piecť koláče (bublanina, bábovka, muffinky), ale aj chlebík, ktoré som ihneď po vychladnutí skladovala v mrazničke. Ku koláčiku - domácemu, zdravému - dostal jogurt, mlieko, ovocie a mal čo zahryznúť
Hlavne som sa snažila, aby syn žil čo najnormálnejší život a nerobili sme z toho vedu.

osky
4. sep 2021

Ja ti to napisem z inej strany.
Keby si si pomyslela na tie miliony hladnych deti,bezdomovcov,chudobnych rodin.....
Neriesila by si hluposti.
Ja mam zasa fobiu z plytvania potravin.
Som na to doslova alergicka.
Lebo kolko ludi vo svete hladuje,kolko ludi zomrie doslova od hladu.
A na druhej strane,kolko jedla,dobreho jedla,sa denne vyhodi!!!!
Hoci sa snazim stravovat zdravo,v obchode casto kupim i preceneny tovar.
Kupujem 90 % bio produkty.
Ak dnes niecomu konci zaruka a je to napolovicu zlacnene,kupim,ak viem,ze to este dnes zjeme.
Preco nie?
Napokon,keby po otvoreni zistim,ze tomu nieco je,vzdy to mozem vyreklamovat.
Nastastie uz existuju aj potravinove banky,kde sa taketo veci odovzdaju a rozdaju chudobnym.

Napr. Ja casto navarim naschval viac a po vychladnuti naporcovane davam mrazit.
Kazdy den varit je casovo narocne, nie vzdy sa to da.
A je super najst nieco hotove v mraznicke.
Samozrejme,cerstve jedlo je najlepsie a najzdravsie.
Ale ja myslim,ze ty uz riesis prehnane problem,ktory ani nemas.
Odhliadnuc od toho,kolko penazi prevaris/myslim energie/

Napadlo mi ale,ze to mozes riesit aj opacne-davaj malemu do skolky len suchy obed/pecivo ,syr..../
A teple jedlo rieste uz az po prichode domov.
Tak mas istotu,ze nebude ohrievane😉

zaba21
4. sep 2021

@osky
To by bola cesta, ja som v podstate takto riešila bezlepkové stravovanie syna. Teplé jedlo mal, až keď prišiel zo školy. Autorkin syn je ale malý, keď som správne zaregistrovala.
Viem, že niektoré mamky riešia bzl stravovanie detí až tak, že pripravujú jedlo do škôlky podľa jedálneho lístka aký majú iné deti v školskej jedálni. To si ani neviem predstaviť....

autor
4. sep 2021

@zaba21 ďakujem za tipy, určite z nich niečo využijem.
@osky ja viem, že deti v Afrike hladujú a dali by si aj tú moju ryžu zo včera, ale, žiaľ, toto mi nejako nepomáha. Suchej stravy má od rána dosť. Na desiatu chlieb s nejakou nátierkou alebo šunkou, na olovrant tiež, občas miesto toho jogurt, banán, alebo koláčik, kukuričné lupienky s mliekom. Neviem, čo iné by som mu zabalila k obedu, keď spolužiaci budú mať teplú polievku a mäsko s prílohou, zeleninovým šalátom a pod. Veď tam vtedy všetko vonia teplým jedlom, bolo by to utrpenie dívať sa na spolužiakov a jesť maslový chlieb alebo jablko... Popracujem na sebe, budem musieť prekonať v prvom rade ja sama seba, dúfať, že všetko bude v poriadku. V každom prípade ďakujem všetkým zúčastneným za tipy a usmernenia.

osky
4. sep 2021

Pocuj,mna teraz napadlo.
Ved mozes mu dat polievku rano vrelu do termosky.
A rovnako sa uz daju kupit aj termomisky ci ine nadobky na normalne jedla.
To by bolo riesenie.
Len zase,ak to chces cerstve,nie z predosleho dna,musis to uvarit kedy?
O 3,o 4...?
https://www.top-armyshop.sk/termosky-jedlo