Ako si vysvetľujete, keď niekto povie, že po smrti sa stretne so svojimi blízkymi v nebi?
Ahojte.
Ako si vysvetľujete ked niekto povie ze po smrti sa stretne so svojimi blizkymi v nebi. Ked,niektorí sa nechaju spopolnit a teda, ich telo sa premení na popol. Ako si predstavujete to stretnutie? Ako sa akoze ti príbuzní majú spoznať ked telo, uz neexistuje. Vobec, mi, to nedava zmysel. Aby bolo jasne toto nema byt žiadny vtipný príspevok.
Nie som veriaca, resp. Nenasla som si za 30 rokov zivota cestu viery k bohu a casto som sa o, to pokusala. Mam vsak, pocit ze moja racionalita vyhráva tento suboj a evolucia s darwinom mi dava vacsi zmysel.
Ale stále ma ta viera zaujima. Ako si to, krestania všetko vysvetluju, argumentujú a nestrácajú tu vieru aj napriek tomu, ze logika podla mna ukazuje uplne jasne... Nevidim tu "cestu" ako sa sekundu po smrti otvára iný novy zivot uz iba pre dusu...
Ja verim,ze po smrti ideme niekam inam a po case sa zase narodime,ale nepaci sa mi to.je to otravne.zakazdym v tom istom kruhu,kym sa nezmenim.to akoby som chodila vecnost do skoly.
@jana_eyre_2 ja sa pytam lebo mi to nedava zmysel 🤷🏼♀️
@lauriik myslím že ani ti to nemusí dávať zmysel, toto sú témy ktoré sú u každého úplne individuálne, keďže nikto nemôže povedať že 100%vie ako to bude po smrti.. a keby si aj myslel že vie, nikto mu to nemôže reálne potvrdiť..
@ciernysokol Presnejšie pri smrti tá duša sa pravdepodobne dostane do inej dimenzie a z tadiaľ sa vráti (pri narodení dieťaťa získa telo) tak, aby si nespomínala na predošlý život a všetko sa učí od znovu. Sú výnimky, že niekto si niečo z tadiaľ pamätá, napr. niektoré deti sa veľmi ľahko naučia hrať na hud.nástroj, alebo už ako malé rozumejú nejakému odboru, niektorým už dospelým ľuďom sa stane, že prídu do nejakého mesta a majú pocit, že im je to nejaké známe alebo stretnú nejakú osobu a zdá sa im, že ju akoby už poznali.
Ja som veriaca takym svojim sposobom. Verim v nadpozmesko, na Vyssiu silu, ktora nas obklopuje. A verim aj v dusu. Cize, telo zomrie a dusa je, no nazvyme to, vecna. Verim v reinkarnaciu. Nemyslim si, ze po smrti je uz len tma. Neviem co presne ma caka (urcite necakam oblaciky a poletujucich anjelov), ale nieco urcite. Myslim si, ze oznacenie “nebo” je preneseny vyznam. Proste je to “druha strana” mimo nasho zmyslania, pochopenia a mozgovej kapacity 🤷♀️
@mpg ano,suhlasim,je to velmi zaujimave.mrzi ma,ze nedokazem vidiet a vediet viac.bez ohladu na to,kolobeh narodenia,ucenia a smrti je trochu otravny.aj ked,kazdym dalsim pochopenim je prijemnejsi.
Po smrti neexistuje nič, človek dodýcha a prestáva ďalej existovať, žiadna jeho časť neprechádza do iných sfér.... Biblia učí, že smrť je opakom života. Ježiš smrť prirovnal k hlbokému spánku..., keď človek hlboko spí, nevníma svoje okolie a tak je to aj s mŕtvym človekom, nevníma svet živých a ani ho nevie nijako ovplyvňovať. Avšak základnou náukou kresťanstva je náuka o vzkriesení. Keď bol Adam Stvoriteľom varovaný v raji, nikde mu Boh nepovedal, že pôjde trebárs na tri miesta /o ktorých učí veľa kresťanských vierovyznaní - do neba, do pekla, či do očistca/. Jednoducho mu povedal, že sa "vráti do prachu", ako z neho bol vytvorený, zo stavu existencie - do stavu neexistencie. Bolo by to aj nespravodlivé zo strany milujúceho Boha, aby bol "neposlušný Adam" večne trápený ohňom v "pekle"....Adam dušu nedostal, ale "dušou sa stal" po tom, ako mu Boh vdýchol kyslík do jeho pľúc a ožil. V Písme sú dušou nazvané aj zvieratá...Písmo učí, že po smrti nič ďalej neexistuje - Kazateľ 9:5, 10 a že "duša, ktorá hreší, tá zomrie" Ezechiel 18:4 - hrešíme všetci, zomierame všetci. Nádejou pre kresťanov je výkupná obeť Ježiša, ktorý nám otvoril cestu k večnému životu. Písmo učí o dvoch druhoch vzkriesenia. O vzkriesení do neba a o vzkriesení na zem. Do neba pôjde za istým účelom obmedzený počet Ježišových nasledovníkov /Ježiš povedal svojim nasledovníkom, že im v nebi pripraví miesto....Jánovo evanjelium 14. kapitola/, väčšina ľudstva bude žiť večný život tu na zemi. Ježiš to sľúbil aj jednému zo zločincov, ktorému povedal "budeš so mnou v raji", pričom použil to isté slovo, ktoré sa v Biblii použilo pri opise Edenu, na blízkom východe. Teda zločinec vedel, o čom Ježiš po jeho boku hovorí a kde mu po vzkriesení život sľubuje/. Stálo by za úvahu porozmýšľať aj nad týmito Ježišovými slovami v Jánovi 3:13, kde sa píše: "Nikto nevystúpil do neba, iba ten, kto zostúpil z neba, Syn človeka". Čo týmito slovami Ježiš myslel? Nikto z ľudí pred ním do neba nevystúpil????? Zaujímavá je aj pasáž, kde Ježiš po 4 dňoch vzkriesil svojho priateľa Lazara. Ak by jeho "duša" po smrti mala ísť do neba - veď Lazar bol Ježišovým priateľom, tak môžeme predpokladať, že mal aj Božie schválenie, prečo by ho opäť - z miesta blaženosti - z neba - privádzal k životu sem na zem...,kde po vzkriesení zostarol a opäť zomrel? Nie, to nemá žiadnu logiku, Ježiš vedel, že žiadna časť Lazara nikde neprežíva, Lazarova smrť bola pripodobnená k spánku a Ježiš mocou od Boha ho "zobudil zo smrti", aby žil opäť so svojou rodinou. Táto pasáž nám vysvetľuje to, že v budúcnosti nastane vzkriesenie ľudí, ktorí budú žiť na tejto zemi, podobne ako mali žiť na zemi prví ľudia - Adam s Evou a ich potomkovia. Človek získa pravdu o stave mŕtvych, o duši, o tom, čo sa deje dnes v nebi iba od Boha, ktorý je naším Stvoriteľom a ktorý na nás nezabudol a vysvetlenie nám zanechal. Je už len na nás tú pravdu preskúmať a tak Boha akoby "nahmatať a nájsť" - Apoštol Pavol keď presviedčal svojich poslucháčov v Aténach na Areopágu ich uistil, že každý, kto chce Boha spoznať a nájsť, ho spozná a nájde......Skutky 17:22-28. A áno, nevnucoval im nasilu svoje presvedčenie - čítam to tu často na MK, ako mamičky, ak sa k niečomu slobodne vyjadria, mnohé sú na to akoby alergické - "tu nikto nikomu nič nemá podsúvať" - apostol Pavol presviedačal svojich poslucháčov tak, že im predkladal argumenty, o ktorých mali Aténčania uvažovať a preskúmať....Ale, dal im možnosť slobodnej voľby.
@sunyrose nebo sa pre ludi "zavrelo" hriechom cloveka v raji. Aby sa opat mohlo pre cloveka otvorit, musel byt hriech odcineny samotnym Bohom, preto uz v raji slubuje Vykupitela, ktory to nebo pre spasu dusi otvori. Takze ano, pred vykupnou obetou Jezisa Krista duse cakali na svoju spasu v inom "priestore", aj Lazar. Jezis vsak premohol smrt, dovrsil dielo spasy a nebo sa otvorilo vsetkym. O tom, ze existuju rozne miesta, kde sa moze dusa po smrti ocitnut, svedcia mnohe svedectva tych, ktori dostali od Boha milost vidiet, pocut, zazit ci uz ocistec alebo peklo... Svedkovia su ako medzi dospelymi, tak aj medzi detmi. Kto chce, moze si o tom najst informacie.
Odpoveď je tu - Žalm 15:16. Zem bola daná človeku a jeho potomstvu, nebesia - nemyslím hmotné - ale priestor, kde prebýva Boh s vernými anjelmi - patria duchovným bytostiam. A tento sľub v Žalme 37:29 - hovorí o tom, kde budú spravodliví ľudia po celú večnosť žiť. Toto nie sú moje slová, ale slová Toho, ktorý svojím duchom viedol pisateľa Žalmu, Boha....Človek by mal hľadať pravdu od Boha, ktorú nám v Písme predkladá, nie tú, ktorá sa mu páči. Mnohé výrazy, ktoré cirkvi vyučujú ako "pravdu" sa v Písme ani nevyskytujú...., hoci Písmo hovorí, že všetko, čo nedokonalý človek potrebuje vedieť, bolo dávno-dávno v Písme pre nás zachytené. Ak nepochopíme, čo tá duša vlastne je a neprijímame pravdu od Boha - ktorý to vie najlepšie, čo sa s ňou po smrti deje, nepohneme sa ďalej..., ale i to je na nás. Keď sa bohatý vládca pýtal Ježiša, čo má robiť, aby získal večný život, Učiteľ mu povedal, čo má robiť, ale on sa iba zarmútil a odišiel.... /Marek 10:17-31/, slobodne si vybral, ale nie to, čo bolo v očiach Božieho Syna /i jeho Otca/ správne.....aj my máme možnosť voľby. Mali ju aj prví ľudia, ale nevybrali si dobre.
@maja22 Ešte jeden môj postreh - ak by nebo bolo lepším miestom pre ľudí /kam sa máme "vrátiť"/, dokonalého Adama a Evu by Boh nestvoril ako ľudí /z mäsa a kostí.../, ale, ako duchovné bytosti, veď by sa v nebi mali lepšie, žili by na mieste, kde trápenie neexistuje....Stvoriteľ sa rozhodol inak: prvým ľuďom dal iný domov - krásnu záhradu, v ktorej mali všetko - čo je v úplnom súlade s textom žalmistu, ktorý som vyššie uviedla...., zem bola daná pre život ľuďom a nebesia duchovným tvorom - Bohu a anjelom. A keď bude ľudstvo pozdvihnuté k dokonalosti, keď zavládne Božie kráľovstvo aj na zemi, ako sa o to milióny ľudí dnes v Otčenáši modlia /a modlitba bude vypočutá/ - stanú sa ľudia spravodlivíými tým, že nebudú hrešiť a prestupovať Zákon od Boha /samozrejme nie nejakým zázrakom, ale budú k tomu vyučovaní/ - splní sa aj Žalm 37:29 a 1. Korinť. 15:54 "smrť je pohltená navždy". Ak smrť nebude už existovať, logicky budú ľudia večne žiť. Všetko, čo je v Písme uvedené, musí do seba zapadať, pretože pri písaní nad tým dohliadal Boh a teda nemá ľudský, ale Božský pôvod.
@maja22 To áno, Ježiš sa nám skutočne predstavil hlavne ako Učiteľ a celý čas učil o Božom kráľovstve - o nebeskom, ale hovoril aj o tom, že to kráľovstvo zavládne aj na zemi ...., V 1. storočí naučil svojich nasledovníkov jednu modlitbu, ktorú sa mali jeho učeníci modliť k Bohu a v tej modlitbe sa hovorí....oi. aj ..."nech PRÍDE tvoje KRÁĽOVSTVO ako v NEBI, tak aj na ZEMI..." - tieto slová určite nájdete aj vo vlastnej Biblii /Matúš 6. kapitola/. V tom čase logicky toto kráľovstvo nevládlo ani v nebi ani na zemi.....inak, načo by sa o JEHO PRÍCHOD mali milióny v priebehu stáročí modliť? To kráľovstvo malo byť v budúcnosti nastolené a malo nad niekým vládnuť. On sám sa predstavil Židom ako KRÁĽ božieho kráľovstva /dokonca aj anjel povedal Márii, že jeho dieťa dostane trón jeho predka Dávida - Luk. 1:32/ a poukázal na to, že jeho nasledovníci budú s ním z neba vládnuť - budú kráľmi a kňazmi /uzatvoril s nimi zmluvu o kráľovstve pred svojou smrťou -"Luk. 22:28-30/ a uisťoval ich o tom, že majú miesta v nebi pripravené. Vyvstvávajú tu ďalšie otázky: Kedy malo zavládnuť a nad kým budú vládnuť? Čo ich vládny program dosiahne? A ako to bude na zemi vyzerať po miléniu - uplynutí 1000r. kedy kráľovstvo Ježiš odovzdá svoju Otcovi? A tu sa opäť dostávame k tomu, že bude vládnuť z neba nad zemou /preto svoje kráľovstvo nazval nebeské/, nad ľuďmi a to i nad tými, ktorí budú vzkriesení, pretože teraz "spia v smrti", lebo Písmo učí, že opakom života je smrť. A na tom my nič nezmeníme, je to fakt, ktorý nám skúmanie Písma odhalí. Biblické texty, ktoré v každom Písme nájdeme nám mozaiku toho, čo Boh chcel povedať ľudstvu vyskladajú, mali by sme si ho iba otvoriť a skúmať biblickú pravdu, neuveriť všetkému, čo počujeme. Milióny žijúcich i mŕtvych dnes na toto kráľovstvo čakajú a aj sa dočkajú, lebo to nesľubuje človek, ale Boh. A vzhľadom na to, čo dnes drvivá väčšina ľudstva dennodenne zažíva, tá zmena k lepšiemu bude vyslobodením pre mnohých. Ľudské vlády naše problémy nevyriešia, iba sa o to pokúšajú...., výsledok vo svete vidíme.
@sunyrose Možno si to takto vysvetľujú jehovisti, ale my sme sa učili, že Ježiš nechal svojim učenikom modlitbu Otčenáš, ktorej znenie nie je, že príde kráľovstvo Božie alebo ako v nebi tak i na zemi - ale to má presné súvislosti:
Otčenáš, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje,
buď vôľa tvoja ako v nebi tak i na zemi atď. Väčšina ľudí to pozná.
Presne tak, nasledovníci Ježiša sa mali modliť, aby prišlo kráľovstvo, ktoré vtedy ešte nevládlo...A keďže Ježiš mal schválenie svojho Otca, jeho nasledovníci túto modlitbu stále Bohu predkladajú, lebo veria, že bude určite vypočutá a Božia vôľa sa bude konať v nebi i na zemi.
@marianarem prosim ta, nevies, kde by som zohnala Putovanie dusi? Vsade je vypredane. Prip.nemas na predaj?
@anjelok Zial neviem :( Ja ju mam uz davno, no rada by som si ju nechala, chcem sa k nej este vratit. Daj sem pripadne prispevok, ze ju zhanas, mozno niekto bude mat na predaj.
@terezka1947 a cim sa rozhodnes? Zas len rozumom nie? Neviem ci som prilis racionalne zalozena ale ked sa rozpravam s niektorymi ludmi a pocuvam comu veria, tak zasnem a ide mi hlave ze "omg ved tento ma technicku skolu, je inzinier, ako moze verit takymto bludom" a potom mi je zatazko si vazit tych ludi ked viem ze robia kdesi akesi divne obrady a veria strasnym tmarinam...
@babulkomale rozhodujeme sa rozumom,jasné.
Ale naše rozhodovanie ovplyvňujú aj skúsenosti,zážitky,atď.
Viera sa nedá logicky vysvetliť.
Pozri koľko žien verí,že kolagén,kto.vypiju sa dostane presne tam a v celom objeme,kto.vypiju,kde oni potrebujú. Že prsia vyrastú z tabletiek a že prevychovaju muža,kto.je už na začiatku vzťahu chrapun,lakomec,egoista....
Ja viem,prečo verím...no vysvetľuje sa to ťažko. Mohla by som to napísať,ale cez písmenká je to komplikované,skôr rozhovor a bol by dlhší,lebo tých lebo je viac. Aj na základe naziteho.
Rozumom nevieme všetko obsiahnuť,ani si zdôvodniť. Možné sa o to snažiť,ale vždy prídeme k situáciám,kedy zistíme,že....nevieme prečo.
@autorka Mužova prababka ešte žila, keď si kúpili prvý televízor. Prababka sedela na stoličke a začala nakláňať sa na bok. Postavila sa a išla sa pozrieť na zadnú časť TV. Babka sa jej pýtala, že čo hľadá?
Prababka jej povedala, že hľadá ľudí, ktorí sú v TV. Odkiaľ vlastne vchádzajú do toho televízora, pýtala sa nechápavo.
Joooj, čo by asi povedala na internet dnes 😅
To je to isté. Proste to, že niektoré veci nechápeme, ešte neznamená, že neexistujú, nefungujú, nie sú.

musíš na sebe popracovať s vierou , s Bohom, a potom to dáš..