icon

Ako si vysvetľujete, keď niekto povie, že po smrti sa stretne so svojimi blízkymi v nebi?

10. dec 2022

Ahojte.

Ako si vysvetľujete ked niekto povie ze po smrti sa stretne so svojimi blizkymi v nebi. Ked,niektorí sa nechaju spopolnit a teda, ich telo sa premení na popol. Ako si predstavujete to stretnutie? Ako sa akoze ti príbuzní majú spoznať ked telo, uz neexistuje. Vobec, mi, to nedava zmysel. Aby bolo jasne toto nema byt žiadny vtipný príspevok.
Nie som veriaca, resp. Nenasla som si za 30 rokov zivota cestu viery k bohu a casto som sa o, to pokusala. Mam vsak, pocit ze moja racionalita vyhráva tento suboj a evolucia s darwinom mi dava vacsi zmysel.
Ale stále ma ta viera zaujima. Ako si to, krestania všetko vysvetluju, argumentujú a nestrácajú tu vieru aj napriek tomu, ze logika podla mna ukazuje uplne jasne... Nevidim tu "cestu" ako sa sekundu po smrti otvára iný novy zivot uz iba pre dusu...

maja22
10. dec 2022

@silvike neviem, z coho vychadzas, ja z Jezisovych slov rozumiem, ze ide aj o miesto. Opakovane hovori o pribytkoch u Otca, ze nam ide pripravit miesto... Podobne sa vyjadruje aj o pekle ako o strasnom mieste, kde sa clovek trapi "v neuhasitelnom ohni, je tam plac a skripanie zubami..."

silvike
10. dec 2022

@maja22 Ja to asi vnimam po svojom.

maja22
10. dec 2022

@silvike tak clovek sa uci cely zivot 🙂 A preto mame aj Ucitelsky urad Cirkvi, aby nam to ucenejsi od nas vysvetlovali 🙂

marieta777
10. dec 2022

Pamätaj si , že my ľudia využívame len malé % nášho mozgu , väčšina ešte nie je preskúmaná ( bohužiaľ / vďakabohu ) , čiže to čo ty chceš silou mocou nejako vysvetliť logicky v tvojej hlave , pamätaj že to nie je možné , pretože to ten tvoj mozog nepustí / nevie / alebo to nevieme urobiť . Čiže vieme strašne málo a preto sa viac sústredíme na pocity a emócie , v tom si myslím že sme veľmi dobrí . Čiže skôr by som na tvojom mieste skúsila meditáciu , proste úplne vypnúť tu hlavu a počúvať srdce, pretože hlava je limitovaná

marieta777
Autor odpoveď zmazal
autor
10. dec 2022

@marieta777 ďakujem s týmto sa stotožňujem... Inak k tej využívanéj kapacite mozgu... Desive ze? Ake. Male percento vieme vyuzit a využívame.... A to sme najinteligentnejsi tvorovia.

lenkakravcova
10. dec 2022

@leonie35 Allah = Jediný Boh. Je to len preklad slova. 🙂 Napr. arabskí kresťania používajú v Biblii slovo Allah (rovnako ako muslimovia v Koráne), na Slovensku sa prekladá často ako "iba" Boh (v slovenskom Koráne sa píše ako Jediný Boh), preto som tam zdôraznila to slovo "Jediný" pred Boh. 🙂

loliki
10. dec 2022

Odporúčam knihy: Burke- Predstavte si nebo, Moody- Život po živote, a pod. Je ich veľa, stačí si vybrať.

lenkakravcova
10. dec 2022

@ahhola Ak chceš o niečom diskutovať na úrovni, tak nepadaj na tu najnižšiu úroveň tým, že sa snažíš anonymne povýšiť bez argumentu.

dagmarovita
10. dec 2022

@silvike to druhe bolo autorke, prepac

marieta777
10. dec 2022

Presne tak . A vezmi si to ako veľmi vieme používať srdce a ľúbiť , čiže akože teraz tu netvrdím že nemáme vôbec používať hlavu pri vysvetľovaní si rôznych veci a situácii , ale proste ak cítiš v hlave taký divný tlak a nevieš si to vysvetliť ( napríklad život po smrti ) vy.r.ni sa na to . Ešte dodám jednu vec , ako dieťa som mala strašný strach zo smrti , každý večer pred spaním , normálne panika až som nemohla dýchať , nikomu som o tom nepovedala ale bolo to strašne … a nejako sa to u nás doma ani neriešilo , že čo je to smrť , prečo človek musí zomrieť , a myslím si , že aj to je kľúčové , vysvetľovať tým deťom “ nejakým “ spôsobom , či už “ logickým “ alebo “nelogickým” . U mňa zlom prišiel , keď som pracovala ako asistentka hudobného skladateľa , ktorý mal firmu a tá organizovala hudbu počas pohrebnej omši v kostole . Tam som sa stretla s toľkou bolesťou a smútkom ( začiatky som plakala ako malá) , ale na druhej strane som si začala všímať a cítiť veľa lásky, ktorú dávali zosnulému v tom momente ,až som si uvedomila , toto je dôležité ako ťa ľudia milujú túto na zemi a nosia ťa v srdci
Všetko ostatné sa dozvieme jedného dňa … možno …

autor
10. dec 2022

@marieta777 ten strach zo smrti a neznama po smrti v detstve mame spoločný. Tiez ma to dlhe obdobie kazdy, večer matalo "ako je mozne ze proste nebudem existovať" a veru v tom veku mi to vedelo rozbuchat srdce riadne... Je to rozhodne dôležitá tema aj v mladom veku

marieta777
10. dec 2022

Keď si na to spomeniem , normálne som nechápala , že akože to už nebudem a nebude nič ?! Strašne . No to môžme pridať na budúce ako tému , pretože viem , že veľa ľudí to berie ako tabu a radšej sa tomu vyhýba , pretože nechce raniť , ale častokrát to ranenie už prebieha potichu a zbytočne narúša nervové bunky a pohodlie dieťaťa ( nie som doktor , to je len moje laické a prežite vysvetlenie )

elia9
10. dec 2022

Som veriaca. Verím, že smrť je len začiatok niečoho väčšieho..duša bude žiť večne...keď sa zamyslím logicky, tak aj reinkarnácia má niečo do seba..inak moja teória je taká, že je jedno v čo alebo v akého boha človek verí..ja verím v toho svojho Boha ♥️ale podstatné je, aký človek vo vnútri sme..či sme naklonený dobru, či konáme dobré skutky alebo zlé a podľa toho potom aj naša duša putuje..nebo musí byť tak nádherné, že si to ani nedokážeme predstaviť ☺️💛ja si myslím že každá duša to bude "prežívať" inak lebo pre každého je nebo niečo iné..ak mi veľmi záleží na mojej rodine, tak pevne verím, že nejakým spôsobom budeme spolu..

loliki
10. dec 2022

A nevidela si film Nebo nie je výmysel? Je aj kniha, videá o tom chlapcovi -

https://www.youtube.com/watch?v=VBd3jcZ3U-4
autor
10. dec 2022

@marieta777 presne tak. Verím tomu ze skôr alebo neskôr tieto Myšlienky prídu do hláv každému dieťaťu. Ďakujem za debatu 🙂 pekný zvyšok večera

autor
10. dec 2022

@elia9 takže je možné, resp. je pravdepodobne ze moja duša uz zila v inych telách?

elia9
10. dec 2022

Vylúčiť to samozrejme nemôžem, lebo ešte zatiaľ žijem ale trochu by to mohlo vysvetľovať myšlienku, že človek /duša bude žiť večne, či? 🤷🤔🙂Ale tak ja ostávam naďalej verná svojej viere..

marieta777
10. dec 2022

Ja ďakujem , spomenula som si na niečo , čo som ešte môjmu mužovi nepovedala , a určite to budeme rozoberať s deťmi , keď príde na to ten “ vhodný “ vek . Pekný večer prajem aj ja , zaujímavá diskusia

autor
10. dec 2022

@elia9 určite áno. Len tá duša je... Taky Univerzál potom podla mňa. Taky.. Motorcek. Osobnosť človeka nemozes prevtelovat. Kazdy sme iný. Neviem si to predstaviť ze by osobnost mojho mŕtveho pribuzneho sa cela vtelila do inej osoby. A bola zas nim. To je blbost...

loliki
10. dec 2022

@elia9 Reinkarnácia sa zakladá hlavne na učení o treste a odmene. Ak si zlá, tvojim trestom je nerodiť sa do horšieho. Teda tí, ktorí vo východných náboženstvách veria v reinkarnáciu, snažia sa práve dosiahnuť nirvánu, aby sa už nemuseli znova reinkarnovať. Žiaľ tu v EU táto podstatná myšlienka ľuďom uniká a myslia si, že to je len také kolovanie z jedného života do druhého, ako keby sme prestupovali z vlaku do vlaku.

elia9
10. dec 2022

Máš pravdu, keď sa na to pozrieš takto tak je to ozaj blbosť..nech sa budeme snažiť akokoľvek aj tak sme na túto tému našim obmedzeným zmýšľaním prikrátky 🙂

elia9
10. dec 2022

@loliki takto nejako som to aj ja poňala, že ak prežijem pekný život, tak by ma mohlo čakať niečo lepšie alebo rovnako pekné, ak budem zlým človekom, tak ma čaká horší život..ale to len taká úvaha..🤷

loliki
10. dec 2022

@elia9 V kresťanstve to je vyriešené nebom a peklom. Len vtedy dávno v Indii v tomto nemali jasno. 🙂

slovakboy
10. dec 2022

Ja som tiež racionálny a študoval som techniku v ramci nej aj fyziku a fyziku aj po škole som dosť do hĺbky študoval z knižiek od vedcov a profesorov. Rovnako ma fascinuje matematika. S tým darwinom máš pravdu. Vlastne nejde o neho ale o to že všetko v tomto svete funguje na základe prírodných zákonov a čo je ešte zaujímavejšie, že aj matematických. Všetky skúmané javy sa nakoniec vysvetlili vedecky dokonca až po prvú sekundu po velkom tresku dokonca po 0,000000000001 sekundy po veľkom tresku. Všetko od tohto vašu je vedecky vysvetlené a dokázané. Pred týmto časom to je záhada a pred časom nula dokonca žiaden čas neexistoval takze o minulosti pred sekundou nula alebo pred 13,7mld rokov nemá zmysel hovorit. Mala by si si uvedomiť že tento svet má svoj začiatok a to je vedecký dokázaný fakt potvrdený viacerými nezávislými pozorovaniami. Ďalšia vec je že nielen hmota svetlo vlnenia polia sú súčasťou tohto sveta ale aj Samotný priestor a čas je Entita ktorá vznikla pri veľkom tresku. Je to akoby plátno na ktorom tento svet funguje. Keby zmizli všetky planéty galaxia všetka hmota všetky polia každý jeden atóm každé jedno vlnenie, tak bežný človek si povie že ostane nič. Že ostane len vákuum. Alebo nič absolútne nič. Lenže to nie je pravda. V skutočnosti ostane priestor a čas. A tento priestor a čas nie je nič ale je to niečo. Vola sa priestoročas a dá sa ohýbať a deformovať až do nuly. Kedy čas sa zastaví alebo priestor stalčí na skoro nulu. V minulosti boli pre ľudí hranice nebo alebo hranica sféry alebo dokonca len pobrežie západné pobrežie Európy. Postupne sa tieto hranice vždycky vzďaľovali a ľudia si vždy mysleli že za tú hranicu ktorú nepoznajú je Boh. Žiaľ nikdy sme toho Boha nenašli nenašli sme ho na mráčik u nenašli sme ho na Mesiaci ani na slnku ani vo vesmíre. Dostali sme sa až na koniec vesmíru alebo na jeho Počiatok a nikde sme ho nenašli vždy sme všetko vysvetlili nejakým iným prírodným javom. Tento svet funguje v kauzalite. Je to tzv. kauzálny svet. Dôsledok má svoju príčinu a tá má svoju príčinu. Dokonca aj absolútna rýchlosť svetla a jej konečnosť je nepriamy dokaz kauzality. Ďalšia vec je že tu funguje neustály rast entropie a platí druhý termodynamický zákon. To znamená že sa nedá ísť v čase späť. Rozbitý pohár sa už nezloží. Pritom by mohol. Ak by entropia mohla klesať alebo neplatil druhý termodynamický zákon tak čas by mohol ost aj do zadu. Čas ma však len jeden smer. Ale má rôznu rýchlosť. V horách beží čas inak rýchlo ako pri mori dokonca pri hlave ti beží čas rýchlejšie ako pri nohách ale je to taký malý rozdiel že ho nespozorujes. Prečo píšem o fyzike? Lebo racionalita sa v tej fyzike našla. Všetko v nej je racionálne dá sa vysvetliť. Ale nie úplne. Stále nevieme prečo to je. Prečo platí matematika? Prečo sú práve také fyzikálne zákony? A tých otázok je stále viac a viac. Čím viac sa dozvedáme tým viac otázok vzniká.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
10. dec 2022

@slovakboy ateisti povedia že my veriaci si vždy Boha posunieme niekam, kam sa nedá nájsť. Raz na obláčiku, raz na nebíčku. A teraz za vesmírom alebo ako nehmotná bytosť. A že v tomto svete hľadáme účel pritom to že tu sme môže byt náhoda a nie účel. Ja osobne si myslím že matematika a fyzika krásne popisuje hmotný svet čože kulisy a hercov. Ale nedokáže popísat čo je za tým. Čo je mimo hmotného sveta. Nikdy sa vedecky nepodarilo dokázať, že by nehmotný svet nejako ovplyvňoval zen hmotný. Ale ja nedokážem uveriť tomu, že by tento nás život a svet vznikol len tak z ničoho mal fyzikálne konštanty tak presne naladené aby sa nezbortil v prvom zlomku sekundy a viedol k vzniku bytosti, ktorá sa nad tým zamýšľa. Proste ja v tom svete vidím účel. Myslim si, že Boh je tak veľký a tak skrytý že ho nemáme šancu odhaliť vedeckými metódami. No každý hlboko veriaci človek hocijakého veľkého náboženstva ho spoznáva a povie ti že ho pozná hoci ho nikdy nevidel. Veda nevie vysvetlit ani fenomén duše. Neurochirurg operuje mozog a telo sa správa ako keby bolo robot. Čiže hmotne veci v našom želé a mozgu sú ako u inteligentných robotov dokonalých. Ale čo je to ja ktoré vnimam ako ja? Len nejaký zhluk myslienok? Alebo zhluk vibrujúcich atómov ako som to niekde čítal ateistickými vedcami vysvetlené? Prečo sa rano budím v tom istom tele? Prečo som v tom nekonečnom vesmíre len ja tu a teraz a nie som aj inde? Prečo je to zrnko piesku na púšti tým zrnkom ktorým je a nie je iným. A platí to aj o atómoch. Kvantová fyzika akoby nahrávala veriacim a vysvetľujú si jej zazraky ako dokaz Boha. Lenže to že niečo fyzikálne dokázané a pozorované nevieme pochopiť mozgom neznamená že to nie je. Nás mozog sa vyvinul v pralese a nevie pochopiť ako môže bežať čas rôzne rýchlo alebo že jeden objekt mikrosveta sa môže nachádzať na dvoch rôznych miestach. Pozná farby zvuky priestor hore dole príťažlivosť ktorá vlastne neexistuje ako sila a je to len deformovaný priestoročas. Dokonca čas už fyzikovia vyhadzujú z rovníc čo len potvrdzuje že čas neexistuje a je to len prejav rastúcej entropie ktorý my vnímame ako čas. A matematik zas veselo počíta s viacerými rozmermi ten stvorrozmerny si vedia niektorí už aj predstaviť. Nevravím že tu taký priestor je. Ale matematika pozná aj 5 aj 6 aj desať rozmermé priestory a každý študent prírodných viet ale aj techniky to minimálne raz počítal. Tak sa teda pýtam: ak existuje tento svet, prečo ny nemohol existovať Boh? On sa nám neukáže na obláčiku a ani verejne ani vo vesmíre ani v urýchľovači ho vedci nenájdu. Lebo nie je súčasťou týchto kulís a divadla. Možno by to mohol urobiť ale čo potom? Objaví sa ako dedko láskavý alebo hroziaci? A čo ďalej? Bude to potom Boh a uveria mu ľudia? Veď tu už raz bol a ako to dopadlo. Ja verím že existuje aj nehmotný svet ktiry si fyzikálne nevieme vysvetlit ani ho mozgom antropologicky vyvinutým v pralese nevieme pochopiť. Ale duša v nás ho hľadá od počiatku. Tak verím že ak veľké náboženstva tvrdia že duša je nesmrteľný tak je. Náboženstva sú kompetentne hovorit do týchto veci pretože prenášajú a tlmočia skúsenosti svojich členov. Je dobre ich počúvať, je dobre sa nimi riadiť a nechávať si radiť. Nemusíš skúmať to čím presiel už niekto iný. Ale rozhodne žiadne náboženstvo mi nebude rozkazovať čo mám a nemám robiť. Radiť áno. Ale sloboda je naša a netreba si ju nechávať vziať. Aj keď chodím do kostola a na spoveď, nemusím človeku v knažskom rúchu veriť všetko hlavne ak sa to netýka viery. Ak mi ale náboženstvo radi modli sa a počuvaj desať božích prikázaní tvoja duša je nesmrteľná túži po Bohu po raji tak tomu ver.

euka210
10. dec 2022

Preto je to viera, lebo verime. Nebo je stav duse a ci sa tam stretneme ako nase duse ci aj tela je jedno. Nejako to je zariadene, nikto to presne nevie a aj keby po smrti nic nebolo, to neznamena ze nemozem zit dobry slusny zivot.

arielle123
10. dec 2022

Citam tieto prispevky a musim povedat, pravda sa da najst. Neviem ako ludom Darwin moze davat zmysel. Len ten zaciatok, ze nastalo nieco z nicoho je strasne mimo. A ze vraj milioni rokov, ani len Lego kocky ked budu stat milioni rokov sa neposkladaju same a nie este vesmir alebo ludia. Energia- niekto povie, ale energia nema volu a inteligenciu aby nieco poskladala, velky tresk? To akoze chaos dava zivot? To podme hadzat atomove bombi a vytvarat zivot... tak ze jedina mudra/normalna odpoved je - Boh stvoril nas, svet a vesmir, poznam aj Islam, hinduisticke nabozenstva, new age, atd, vsetky su mimo, to nevie clovek ktora bludi viac, nie je dolezite co sa nam paci ale co je Pravda a vsetky okrem jednej su hrozne mimo, len Krestanstvo, Biblia a Jezis. Exkluzivitu krestanstva ne ucim ja, ale Boh vo svojom slove(Biblii). Aj ked ze ano, niektory ludia stretli ,,ucitelov,, univerzumu cez meditacie a vizera to velmi ,,cool,, a pravda, ale len velmi malo z nich pochopilo ze su to padli anjeli ktori sa spolu z diablom vzburili proti Bohu,a klamu ludi tak, ze sa pretvaruju na nadherne bytosti, ne budem pisat knihu, ajtak je uz dlhe, su dokazy ze krestanstvo je jedina cesta, treba to riesit teraz, lebo zomriet bez Boha/Jezisa je stopercentne vecne zatratenie. Pisem lebo vam chcem dobre, a v mojom zivote Jezis je ta najvacsia perla z ktorou moj zivot ma zmysel a tesim sa na smrt jedneho dna, gde uvidim Jeho slavu a majestat. Kto skutocne hlada pravdu, nech si pozrie dokumentarny film Boh zazrakov na YouTube, Pravda v laske stranka ceski preklad, je aj Ina verzia, a tiez- Kauza Kristus film, skutocny pribeh ako investigativni novinar chcel znicit krestanstvo, pozdravujem a prijemny vecer.

arielle123
10. dec 2022

A odpoved na otazku- to, ze clovek strati telo je nepodstane, vsetci budu vo vecnosti, len niektori vo vecnej smrti - pekle a druhi vo vecnom zivote. Nikto nie je dobry z nas, a nikto si nezasluzi nebo, spravodlivy/svaty bude zit z vieri v Boha/Jezis. Toto je jedina vec ktora je rozhodujuca vo vecnosti. Kto ma Syna (Jezisa) ma zivot, kto nema Syna, bude umierat/trpiet celu vecnost. Viem ze je toto nepopularny pohlad v dnesnom svete, ale ked je to Pravda, tak ju treba povedat taku aka je a cim skor clovek pochopi ze nie vsetko co sa uci v skolach aj univerzitach je pravda tim lepsie.