Ako uveriť v Boha bez pochybností?
Ahojte veriaci/veriace! Ako ste dokázali uveriť v Boha bez pochybností? Musíte sa každý deň rozhodnúť veriť? Má niekto tu i osobný vzťah s Bohom? Ď.
@mamamasama ah jaj. jasne som ti napisala: "9. sep 2024@mamamasama ved okej, mas pravdu, mne nic dokazovat nemusis, ale preco potom pises verejne ze A nestačí ti už len to do akých detailov je prepracované všetko od ľudskej bunky až po nekonečnosť nesmíru?to si napisala ty. Nie, to nestaci, to nie je ziadny dokaz, preco sa pytas ci to staci?".... necitala si to? a vidis, uz len utocis, urazas, nemas ani empatiu ani mudrost, nic o mne nevies ale nazyvas ma toxickou.
@mantilka no a mnohym ludom sa nesplni tak pekne ako tebe. zomru v bolestiach aj ked sa modlili. Toxicke je obvinovat ich ze asi sa modlili nejako zle. ze urcite nemali vieru, nevyznali nejaky hriech, atd. atd.
@jankafresova Nemas ty nejaký problém? Toxické je hovoriť o niečom čo sa nestalo. Píšem tu azda, že niekto sa zle modlí?
Nie! Tak sa zamysli nad svojím podozrievavym postojom.
Hovoríme o existencii Boha, nie o vypočutí každej modlitby!
Tak ako my máme slobodnú vôľu, aj Pán Boh má slobodnú vôľu a s každým osobitný plán.
Nie všetko sa nám vyplní, ale to nevylučuje existenciu Boha.
Je mnoho modlitieb, ktoré sú vypočuté ale samozrejme aj nevypocute.
A na tvoju nevhodnú poznámku. Moja mamka zomrela na rakovinu tento rok.
Modlili sme sa za jej uzdravenie, mamka bola hlbokoveriaca. Pán Boh si ju k sebe povolal, spôsobom akým On chcel. A áno, veľmi trpela. Verím, že k tomu si odpustiš nevhodnú poznámku. Vopred dakujem za pochopenie.
@dominikamacakova to je tiež viera. Viera v evolučnú teóriu - ktorá nie je potvrdená.
Ja napr verím, že Boh stvoril všetko, a zároveň neodmietam evolučnú teóriu v zmysle, že to tvoril postupne ( a preto máme nejaké možné predpoklady postupností). Však stvorenie trvalo miliardy rokov. Čiže kľudne evolučna teória ( ak si odmyslíme to, že nemá dizajnéra) je len opisom Božieho stvorenia. 🙂
Okrem toho sám Boh v Koráne hovorí: On vás pritom stvoril po etapách. (Korán, 71:14) Takže to celé do seba zapadá ako puzzle informácií.
@mantilka nema kazdy clovek "nejaky problem"? Preco tvrdis, ze moje skusenosti sa nestali?" podozrievavy postoj"? akoze to, ze popisujem ako sa krestania spravaju ked Boh niekomu neodpoveda, je moj postoj a nie 10rocne skusenosti? uz som spominala Footless Jo tak ju spominam este raz: pozri si ako hovori o tom ako ju veriaci obvinovali ze jej stale nedorastla amputovana koncatina, lebo sa asi malo modlila alebo zle veri. A podobnych svedectviev je na svete aj na internete dost - ja som to za 10rokov zazila x-krat. Tak ty sa zamysli nad tym ako bezcitne obvinujes a vymyslas si o mne.
@eva8 Úprimnú sústrasť. Aj Pán Ježiš zomrel v bolestiach. Bolesť je milosť. Koho Pán Boh miluje, toho krížom navštevuje. Aj Panna Mária trpela, veď sa aj nazýva Sedembolestná. A modlila sa viac a lepšie ako my. Duchovne veľkí ľudia vedia tú bolesť aj prijať a s láskou zniesť. Iní len reptajú, frflú, zanevrú na Boha, zatrpknú, zostanú kyslé ako uhorky v kyslom náleve. V istom zmysle, je to aj skúška. A to je to umenie života: milovať ako keby sme nikdy neboli zranení, aj počas utrpenia. ❤ Tvoja maminka to asi vedela.
@loliki bolesť je ako hrudka kryštálu ktorý Boh premieňa v ohni na diamant aby po procese svietil Jeho svetlom druhým ❤️😉
@cecilia29 ako vieme, že tí ľudia, ktorí boli označení qko "svati" boli naozaj svätí? Lebo ich tak označili ľudia? To, že niekto robí dobré veci, neznamená, že napríklad v skrytosti to robí tiež. Kolko ľudí sa nám môže na oko zdať, že akí sú dobrí a doma sa správajú úplne inak k rodine a pod. My nemáme čo súdiť a mame sa pozerať na to, akí sme my. JEDINE BOH vie, kto je naozaj svätý. V Biblia sa pise: Buďte svätí, tak ako ja som svätý. Takže sa máme všetci navzájom "prihovarat" k sebe?
Druhá moja nejasnost: "Je LEN JEDINY OTEC A TEN JE V NEBESIACH", tak prečo katolíci volajú pápeža otec?..
Tretia moja nejasnost: Z akého dôvodu katolicka cirkev zmenila 10 BOŽÍCH PRIKÁZANÍ? Sú snáď viac ako Boh? V Biblii je vers: Ktokoľvek by zmenil co i len bodku v Písme, ten sa bude najmenším volať v nebeskej kráľovstve.
Bola som katolicka, ale je tam toľko nejasnosti v tejto cirkvi co sa týka Biblie. Prednejsia je tradícia ako Božie Slovo (Biblia). Ľudia Bibliu veľmi málo čítajú a potom veria takmer čomkoľvek, pretože to povedal kňaz (ktorého teda tiež volajú otec napriklad), pápež alebo co ja viem kto. Nie je najpodstatnejšie to, čo hovorí sám Boh?...
@mantilka Lebo živí aspoň vedia, že zomrú, kým mŕtvi už o ničom nevedia. (Kazatel 9,5).
Ježiš však hovoril o jeho smrti, a oni si mysleli, že hovorí o obyčajnom spánku. (Ján 11,13).
Lebo to vám hovoríme slovom Pánovým, že my živí, ponechaní do príchodu Pánovho, istotne nepredstihneme tých, ktorí zosnuli. 16 Lebo sám Pán s veliteľským povelom, s hlasom archanjela a s trúbou Božou sostúpi s neba, a mŕtvi v Kristu vstanú najprv; 17 potom my živí ponechaní budeme razom s nimi vychvátení v oblakoch v ústrety Pánovi do povetria. A takto budeme vždycky s Pánom. 18 Takže sa potešujte navzájom týmito slovami. (1.Tes. 4. Kapitola).
A mnoho ďalších veršov v Biblii hovorí o tom, že keď človek zomrie, nejde priamo do neba ani nikde "inde". Spia a čakajú na druhý príchod Ježiša Krista, pretože spia a nevedia ničoho 🙂
@masandra svätí sú preto lebo to bolo detailne preskúmané. Napr otvárajú hroby a tela sú neporušené. 10 Božích prikazani cirkev nezmenila. Tie platia od Starého Zákona. ABinlii bežný laik často ani nerozumie. Stačí jedna veta - Kto sú moji bratia, kto je moja Matka a bežný laik si mysli ze Ježiš mal súrodencov, pričom študovaný vie že bratom u Židov bol aj bratranec. A jasne ze sa zmenili slova - prekladom. Nič sa nedá dokonale preložiť.
@cecilia29 Áno, bibliu treba studovat. A suhlasim tela svätých sa našli neporusene. Kto sa vzdeláva, vie viac. Svätosť je Božia milosť, v Božích očiach sme úplne iní ako v ľudských. Svätí sa už počas života očisťuje....to je Božím tajomstvom akým spôsobom. @masadra
Pán Boh vyzýva každého k svätosti. Je to rozhodnutie....ale to rozhodnutie prichádza cez poznanie z Božej milosti.
@eva8 svätý ide priamo do neba....žiaden ocistec. Byť čo i len deň v ocistci je ako roky. Je tam veľké utrpenie ale duše to s radosťou podstupujú lebo vedia, že budú s Panom. V hlbšom ocistci je to horšie, niektoré duše ani netušia, že nie sú v pekle. Čítaj viac literatúry o tom.Tieto rôzne info mamz rôznych zdrojov časopisov, kníh. Je to od vizionárov alebo ľudí, ktorí sa modlili intenzívne za duše v ocistci a oni ich preto navštevovali.
@eva8 Našim cieľom je navždy s Pánom Bohom. Cieľ disiahnes vytváraním osobného vzťahu s Bohom....skrz modlitbu, eucharistiu, chvály, adoraciu, dodržiavanie Božích prikázaní.Zit život s Bohom...uvedomovať si, že On je tu s nami stále. Nie je možné očakávať s niekým večný život v láske a radosti bez predošlého záujmu. Platí to pre ľudí a platí to aj vo vzťahu s Bohom.
Ľudia, ktorí ho ignorujú celý život, nie sú schopní slobodne Bohu povedať "Áno, chcem byť s Tebou". Na konci, nie Boh odsúdi ale sám človek sa rozhodne. Aj diabli nenávidia Boha, sú zlí. Tak je to so zlými ľuďmi, nepociťujú lásku k Bohu lebo majú zatvrdnute srdce plné hriechov -zla. V láske sa treba cvičiť celý život, to neznamená, že nerobíme chyby ...dôležité je že sa postavíme a vykrocime po ceste s Pánom Bohom a keď znova padneme, zas vstane a kráčame. Dôležité je odpustenie sebe aj druhému.
@eva8 Keď je niekto svätý a dejú sa mimoriadne veci v súvislosti s ním (napr. sv. Charbel, sv. Anton atď), je to pre nás znamenie, že oni išli správnym smerom a dostali sa do ciela. Ich spôsob života bol v niečom správny, preto nám môžu byť vzorom hodný nasledovania. Lebo ľudia sú pomýlení a obdivujú športovcov, hercov, spevákov. A keď takí umrú, už nám v ničom nepomôžu, na rozdiel od svätých.
@mantilka očistec sa v biblii vôbec nespomína. "svätí" ľudia sa v biblii nespomínaju, iba ak v kontexte ako "list Pavla svätým v Efeze" list celému kresťanskému zboru v Efeze. spústa rôznych ludi. "Svätý" neznamená dokonalý alebo bez hriechu - význam slova "Svätý" je rôzny pre rôzne cirkvi. Julian Morgenstern bol americký rabín, biblický učenec a prezident Hebrew Union College. Morgenstern tvrdil, že Exodus 34 bol odlišný od Jahvistického dokumentu, pričom ho stotožňoval s reformami kráľa Asu v roku 899 pred Kristom. John Bright sa však domnieva, že podobne ako Desatoro má aj tento text svoj pôvod v čase kmeňového zväzku. Poznamenáva, že kniha zmluvy má väčšiu podobnosť s mezopotámskymi zákonníkmi (napr. zákonník Hammurabi, ktorý bol napísaný na kamennej stéle). Podľa Johna Brighta existoval dôležitý rozdiel medzi Dekalógom a „knihou zmluvy“ (2M 21–23 a 34:10–24). Tvrdí, že Dekalóg bol vytvorený na základe zmlúv o zvrchovanosti Chetitov (a iných mezopotámskych ríš), to znamená, že predstavuje vzťah medzi Bohom a Izraelom ako vzťah medzi kráľom a vazalom a uzákonil toto puto.„Prológ zmluvy Chetitov pripomína jeho vazalom jeho dobrotivé skutky... (porovnaj s Exodus 20:2 „Ja som Hospodin, tvoj Boh, ktorý som ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva“). Chetitská zmluva tiež stanovila povinnosti, ktoré panovník uložil svojim vazalom, medzi ktoré patril zákaz vzťahov s národmi mimo ríše alebo nepriateľstvo medzi tými vnútri.“ (2 Moj 20,3: „Nebudeš mať iných bohov). predo mnou“). Jeho účelom, ak sa naň pozerá skôr ako na zmluvu než ako zákonník, nie je ani tak regulovať ľudské záležitosti, ako skôr definovať rozsah kráľovskej moci.
@loliki Rozsah denominácií poskytuje širokú škálu interpretácií svätosti. Anglikánske, katolícke, luteránske a metodistické cirkvi veria vo sväté sviatosti, ktoré duchovenstvo vykonáva, ako je sväté prijímanie a svätý krst, ako aj silnú vieru vo Svätú katolícku cirkev, Sväté písmo, Svätú Trojicu a Svätú zmluvu. V metodistickej wesleyánskej teológii nadobudla svätosť druhotný význam pretvorenia osoby prostredníctvom úplného posvätenia. Hnutie svätosti začalo v metodistickej cirkvi Spojených štátov medzi tými, ktorí si mysleli, že cirkev stratila horlivosť a dôraz na osobnú svätosť Wesleyho dní. Približne v polovici 20. storočia sa zrodilo Hnutie konzervatívnej svätosti, konzervatívna odnož hnutia Svätosť. Hnutie vyššieho života sa objavilo na Britských ostrovoch v polovici 19. storočia.v rabínskom judaizme posvätenie znamená posvätenie Božieho mena skutkami milosrdenstva a mučeníctva.Toto je založené na židovskom koncepte Boha, ktorého svätosť je čistá dobrota a je prenosná posväcovaním ľudí a vecí.
Svätosť nie je jediný stav, ale obsahuje široké spektrum. Mišna uvádza sústredné kruhy svätosti obklopujúce chrám v Jeruzaleme: Svätyňa svätých, Chrámová svätyňa, Chrámová predsieň, Kňazský dvor, Nádvorie Izraelitov, Nádvorie žien, Chrámová hora, opevnené mesto Jeruzalem, všetky opevnené mestá Izraela a hranice izraelskej krajiny. V jednotlivých oblastiach sa rozlišuje, kto a čo je povolené. V starovekom rímskom náboženstve bol koncept posvätnosti (lat. sacrosanctitas) mimoriadne dôležitý v snahe chrániť tribúnov plebsu pred osobnou ujmou.
@cecilia29 "svätí" ľudia sa v biblii nespomínaju, iba ak v kontexte ako "list Pavla svätým v Efeze" list celému kresťanskému zboru v Efeze. spústa rôznych ludi. "Svätý" neznamená dokonalý alebo bez hriechu - význam slova "Svätý" je rôzny pre rôzne cirkvi. Svätosť nie je jediný stav, ale obsahuje široké spektrum. Mišna uvádza sústredné kruhy svätosti obklopujúce chrám v Jeruzaleme: Svätyňa svätých, Chrámová svätyňa, Chrámová predsieň, Kňazský dvor, Nádvorie Izraelitov, Nádvorie žien, Chrámová hora, opevnené mesto Jeruzalem, všetky opevnené mestá Izraela a hranice izraelskej krajiny. V jednotlivých oblastiach sa rozlišuje, kto a čo je povolené. V starovekom rímskom náboženstve bol koncept posvätnosti (lat. sacrosanctitas) mimoriadne dôležitý v snahe chrániť tribúnov plebsu pred osobnou ujmou.Rozsah denominácií poskytuje širokú škálu interpretácií svätosti. Anglikánske, katolícke, luteránske a metodistické cirkvi veria vo sväté sviatosti, ktoré duchovenstvo vykonáva, ako je sväté prijímanie a svätý krst, ako aj silnú vieru vo Svätú katolícku cirkev, Sväté písmo, Svätú Trojicu a Svätú zmluvu. V metodistickej wesleyánskej teológii nadobudla svätosť druhotný význam pretvorenia osoby prostredníctvom úplného posvätenia. Hnutie svätosti začalo v metodistickej cirkvi Spojených štátov medzi tými, ktorí si mysleli, že cirkev stratila horlivosť a dôraz na osobnú svätosť Wesleyho dní. Približne v polovici 20. storočia sa zrodilo Hnutie konzervatívnej svätosti, konzervatívna odnož hnutia Svätosť. Hnutie vyššieho života sa objavilo na Britských ostrovoch v polovici 19. storočia.v rabínskom judaizme posvätenie znamená posvätenie Božieho mena skutkami milosrdenstva a mučeníctva.Toto je založené na židovskom koncepte Boha, ktorého svätosť je čistá dobrota a je prenosná posväcovaním ľudí a vecí.
@jankafresova čítam bibliu dosť pravidelne a svätí sa spomínajú. Nemám potrebu vypisovať kapitoly a verše. Som si istá, že si to pozrieš a nájdeš.
Čo je podstatné vytvárať vzťah s Bohom pravidelne.
Skúmanie 'pravosti" vierovyznania považujem za mrhanie časom. Pre teba to možno je koníček, každý sme iný.
Pán Boh chce od nás lásku a nie rozdelenie, preto neposudzujem a neodsudzujem veriacich iných vierovyznaní.
Človeka príjmami ako celok, aj ateista má u mňa rovnakú hodnotu ako veriaci. Dôležité je správanie človeka.
@mantilka áno, našla som verše aj kapitoly - ale svätá Lucia zo 16teho storočia je v biblii, ktorá končí v prvom storočí? sv. František, z 13teho storočia je v biblii, ktorá končí v 1.storočí? prepáč ale takéto klamstvá plánuješ nejako tvojmu bohu vysvetliť? ako sa v biblii môžu spomínať "svätí" ktorí sa ešte ani nenarodili? takže
tu máš verše a kapitoly:
„...Pane, od mnohých som počul o tomto mužovi, koľko zlého spôsobil tvojim svätým v Jeruzaleme“ (Skutky 9:13). „Keď Peter cestoval po všetkých tých krajoch, prišiel aj k svätým, ktorí bývali v Lydde“ (Skutky 9:32). „A to je práve to, čo som urobil v Jeruzaleme, nielen že som zavrel mnohých svätých do väzenia...“ (Skutky 26:10). Kristus Ježiš...“ (Filipanom 4:21)...
.Takmer vždy sa používa v množnom čísle „svätí“.....
........V Písme je 67 použití množného čísla „svätí“ v porovnaní s jediným použitím jednotného čísla „svätý“. Dokonca aj v tomto jedinom prípade je vidno množstvo svätých: „...každý svätý...“ (Filipanom 4:21).
Myšlienka slova „svätí“ je skupina ľudí oddelených pre Pána a Jeho kráľovstvo. Existujú tri zmienky o zbožnom charaktere svätých: „aby ste ju prijali v Pánovi spôsobom hodným svätých...“ (Rímskym 16:2). „Na vystrojenie svätých na dielo služby, na budovanie Kristovho tela“ (Ef 4,12). „Ale nemravnosť, nečistota alebo chamtivosť sa medzi vami nesmie ani len pomenovať, ako sa patrí medzi svätých“ (Ef 5,3).
Z biblického hľadiska sú
teda „svätí“ telo Kristovo, kresťania, cirkev. Všetci kresťania sú považovaní za svätých. Všetci kresťania sú svätí – a zároveň sú povolaní byť svätými. Prvý list Korinťanom 1:2 to hovorí jasne: „Božiej cirkvi v Korinte, tým, ktorí sú posvätení v Kristovi Ježišovi a povolaní byť svätí...“ Slová „posvätený“ a „svätý“ pochádzajú z rovnakého gréckeho koreňa ako slovo, ktoré sa bežne prekladá ako „svätí“. Kresťania sú svätí na základe svojho spojenia s Ježišom Kristom. Kresťania sú povolaní byť svätými, aby čoraz viac dovolili, aby sa ich každodenný život viac zhodoval s ich postavením v Kristovi. Toto je biblický opis a povolanie svätých.
@jankafresova Máš nejaký problém? Nepredbiehaj Božiu spravodlivosť obviňovaním cudzieho človeka.
Viac lásky do života, modlitba je liekom na takéto "neduhy".
@mantilka ja som napísala pravdu a uviedla som dôkazy, konkrétne verše. Tak
nerozumiem odkiaľ berieš postoj že ma poučuješ a súdiš. Prečo sa nevyjadríš k veršom ktoré som uviedla? kde sú
verše o ktorých píšeš ty? ty si napísala nepravdu a narozdiel odomňa si ju odmietla podložiť dôkazmi - konkrétnymi veršami. a áno - mám problém s ľuďmi, ktorí píšu nepravdy, a ešte potom dodajú že nech si ja sama vyhľadám dôkazy, namiesto toho aby ich uviedli sami.

@dominikamacakova Evolúcia je opísaná v Genezis. S Bohom sa nijak nevylučuje.