icon

Ako uveriť v Boha bez pochybností?

3. jún 2024

Ahojte veriaci/veriace! Ako ste dokázali uveriť v Boha bez pochybností? Musíte sa každý deň rozhodnúť veriť? Má niekto tu i osobný vzťah s Bohom? Ď.

elisebah91
16. sep 2024

@dominikamacakova náhody neexistujú.
Alebo toto slovo používajú ľudia ktorí neveria v niečo väčšie, nevidia zázrak v každodennosti, neďakujú za obyčajné samozrejme veci, nie sú pokorní.
Nezapadá im to a tak tomu vravia náhoda.

dominikamacakova
16. sep 2024

@elisebah91 prosím? Je to normálna vedecká hypotéza, že život vznikol chemickou reakciou (čo je veľmi pravdepodobné). Nesplietaj mi tu tvoje sektárske pocity. Asi budeš dobrá kresťanka keď ti nerobí problém urážať druhých ľudí 😀

elisebah91
16. sep 2024

@dominikamacakova ja neviem či ti niekto ublížil, stúpil na otlak alebo si hladná....ale ja nikoho neurážam.

Od kedy je slušné vyjadrenie názoru (myslím že som bola slušná) urážanie druhých? Každý si môže písať čo chce. Ja toto ty iné.

Rada s tebou podebatim ale ukľudní sa...a asi aj najedz😉(neurážam len podľa seba viem že hladna som úplne nepríjemná k ľuďom)

dominikamacakova
16. sep 2024

@elisebah91 akože sorry, ty si totálne skritizovala ľudí, ktorí veria vede a majú svoj názor na evolúciu. Citujem: ' neveria v niečo väčšie, nevidia zázrak v každodennosti, neďakujú za obyčajné samozrejme veci, nie sú pokorní" . Ja som jedla hej, takže najskôr si prečítaj po sebe komentár a potom druhého obviňuj ešte aj z toho, že vlastne on sa nenajedol tak preto je urazený. Čisté nacistické správanie. Všetci sú zlí iba ja som lietadlo.

elisebah91
16. sep 2024

@dominikamacakova niekde som čítala že toto je diskusné fórum, teda je tu prípustná možnosť rôznych názorov, pohľadov a debatujúcich.

❗Ospravedlňujem sa vsetkym vedeckým ľuďom. ❗
Viem že viera a veda sa nevylučujú ale dopĺňajú...sama som vedecká.

dominikamacakova
16. sep 2024

@dominikamacakova *narcistické... Áno, aj neveriaci ľudia vo vymyslené postavy môžu byť vďační za každodenné obyčajné veci

lenkakravcova
16. sep 2024

@dominikamacakova Aha, a ako vznikol čas? 🙂 Keďže je nezávislou dimenziou, ktorú ovplyvňuje gravitácia? (v určitých bodoch vesmíru plynie pomalšie, inde rýchlejšie, nie je lineárny ako sa predpokladalo)

loliki
16. sep 2024

@dominikamacakova Teórie o vzniku sveta sa dosť často menia. Dokonca si všímam, že niektorí sa vracajú k teórii o plochosti Zeme, možno niekto sa vráti ku geocentrizmu, iní k heliocentrizmu. Teraz ešte fičí teória Big Bangu, ale vedci pracujú, skúmajú, prepočítavajú a vedia svoje. Ty vlastne vieš bez pochybností veriť teóriám.

dominikamacakova
16. sep 2024

@loliki to vážne ideš prirovnávať k teórii o plochej zemi?😅
@lenkakravcova čo s tým má spoločné teória relativity?

lenkakravcova
16. sep 2024

@dominikamacakova no to by som aj ja rada vedela. 😀 Máš odpoveď na to, ako vznikol čas?

dominikamacakova
16. sep 2024

@lenkakravcova všetko vzniklo v jeden okamih, čiže veľký tresk. Kto si tam potrebuje dosadiť nejakého nadpozemského stvoriteľa, tak okej. Pre mňa je celé náboženstvo iba dokonalý marketing.

lenkakravcova
16. sep 2024

@dominikamacakova a ten veľký trest začal ako. Bola stabilita. Dokonalá stabilita ničoho. Rovnovazny stav, ktorý sa sam nemení.
Čo bol prvý impulz pre vznik hmoty?

dominikamacakova
16. sep 2024

@lenkakravcova to nevie nikto, ale raz na to veda určite príde 😉 Alebo aj nie
Ako som už povedala, ja si nikde nepotrebujem dosádzať nadpozemského stvoriteľa. Nevedieť je v poriadku.

lenkakravcova
16. sep 2024

@dominikamacakova nemala by si Ho ale ani vylučovat. Keďže sama nevieš. Je potom rozumnejšie to nechať tak na úrovni - neviem, neriešim, než tvrdiť, že neexistuje.

loliki
16. sep 2024

@dominikamacakova Mám dojem, že Ty o tých teóriách o vzniku sveta vieš tak veľmi málo, že vlastne ani nevieš, čomu veríš.

masandra
16. sep 2024

@cecilia29 @mantilka
Boh nám ale nehovorí uctievajte svätých, to je dosť rozdiel keď už chcete o tom hovoriť. Akože sa nezmenili prikázania? Veď v Biblii je vyslovene napísané, sobotný deň budeš svätiť, nie nedeľný. Kto to zmenil? Človek. Katolik. Aby im to vyhovovalo a ešte zmenili prikázania, takže vlastne porušili vers, nezmeníš ani bodku... Tieto veci o blahoreceniach a vyhlásení za svätého, to zase len ľudia vymysleli... Mne vravíš studuj viac o svätých a ty povieš, že Biblia je ťažká pre laika, aby ju študoval? Nie, Bi lia nie je ťažká pre laika, ak ide skúmať s láskou a pokorou a hľa ne modlitbou. Mňa Boh vytrhol zo sveta a rozumiem Biblii len vďaka milosti Božej, vďaka nikomu inému...

elisebah91
16. sep 2024

@masandra toto je dobrý postreh a kto vie ako by to vysvetlil nejaky kňaz(mám viacerých známych možno by sa niekto chytil na odpoveď 😁)
Myslím si ale že tu možno použiť ...čo rozviazes na zemi bude rozviazanie v nebi a čo zviazes na zemi bude zviazané v nebi. Teda tento pokyn daný Petrovi a jeho nástupcom možno chápať že sobota je nedeľa a o svätých ako si písala..

cecilia29
16. sep 2024

@masandra sobota to bola 7. deň do vzkriesenia . Od vtedy je to nedela. A ako sa píše komentár pod. Peter ako nástupca dostal kľúče od cirkvi a aj tu právomoc veci meniť. Každopádne pointa tu ostala ta istá a nič nie je iné. 7dmi deň sa svätí a je Pánov. Možno si len myslíš, že máš tu milosť lebo ti možno chyba pokora.
Svätých neuctuevame, ale sa nimi inspirujeme a prosíme o orodovanie u nášho Pána.

dominikamacakova
17. sep 2024

@lenkakravcova jasné, tam je priestor na dokonalý marketing 🙂 Ako sa hovorí, kto skôr príde, ten skôr melie

dominikamacakova
17. sep 2024

@loliki a ty vieš čo prosím ťa? Ty máš určite titul z kozmológie aj z teológie však?

lenkakravcova
17. sep 2024

@cecilia29 Ak niekto verí, že niekto mrtvy ho počuje, tak to znamená, že dáva tomu človeku vlastnosti Boha - vlastnosť: Všepočujúci. Tým k Bohu pridružuje akoby ďalšie bytosti s Jeho vlastnosťami, ktoré sú vymyslené. Čiže koná modloslužbu.

cecilia29
17. sep 2024

@lenkakravcova nie som moslimka, nemam tvoje teórie.

lenkakravcova
17. sep 2024

@cecilia29 Aj protestanti to považujú za to isté 🙂

mantilka
17. sep 2024

Presne ako napísala @cecilia29 svätých neuctievame. Ak niekto uctieva svätých, nie je to správne. Sú to naši orodovnici. Kto číta modlitby k svätým vidí, že prosíme aby orodovali za nás u Pána Boha. Pán Boh je centrom nášho uctievania.
Svätými sa môžme inšpirovať. O Ježišovi v Biblii je obmedzené množstvo informácií.
Životopisy svätých sú jednoduchšie pochopiteľne, je tam rozobratý život ako ho daný svätý vnímal a ako konal, ako vnímal rôzne ťažkosti.... Je tam možnosť sa inšpirovať, ale aj hlbšie zamyslieť nad vnímaním života spojeného s vierou iného človeka.
Rovnako ako keď niekto číta literatúru a inšpiruje sa konaním postáv.
Ešte dodám, že biblia je kniha kníh....čítam ju rada, modlím sa pri nej takmer denne, takže nehovorím do vetra.

mantilka
17. sep 2024

Odpovedám na otázky lebo boli položené jednostranne aj keď sú úplne odklonene od témy autorky. Nechápem ich zmysel. Autorky týchto otázok miesto témy rozoberajú a spochybňujú vieru iných.
Ja to nepotrebujem, pre mňa je najdôležitejsie vytvárať vzťah s Bohom.
Zaoberánie sa pravostou viery vedie k pýche a odvádzaniu pozornosti od centra nášho záujmu, ktorým ma byť Pán Boh.
V pokore kráčajme v čom žijeme a hľadajme Pána Boha....to je naša cesta.

cecilia29
17. sep 2024

@lenkakravcova názor protestantov ma tiež v tomto neovplyvňuje. Je nejaký postup, ako to cirkev skúma, svety nie je len tak niekto. Som rimokatolicka, čiže to Peter-skala povie ti platí. Tak je to ustanovené v písme. A ci inak povie moslim, protestant pre mňa nie je smerodajné predsa.

masandra
17. sep 2024

@zmrzlinka8 Boh nič nezmenil. Sam povedal: Neprišiel som zákon zmeniť, ale naplniť. To je zásadný rozdiel a na tom pada všetko, čo je tam napísané... q je toho oveľa viac....

masandra
17. sep 2024

@zmrzlinka8 tak isto prečo potom apoštoli svatili sobotu aj po zmrtvychvstani? Nemali teda svätí nedeľu, keď to "podľa vás akože Boh zmenil?" Prečo by Boh niečo menil, keď je napísané nezmeníš? Prečo Boh dal prikázania na kameň? Pretože keď je raz niečo vytesané do kameňa, nezmeníš to...Preto.