Ako uveriť v Boha bez pochybností?
Ahojte veriaci/veriace! Ako ste dokázali uveriť v Boha bez pochybností? Musíte sa každý deň rozhodnúť veriť? Má niekto tu i osobný vzťah s Bohom? Ď.
Koinonia Ján krstiteľ tam ti pomôžu buď oáza Sklené
Alebo oáza Prešov Záborské
Alebo oáza Vyšný Klátov pri Košiciach neviem odkiaľ si ale zájdi tam uvidíš všetko sa zmení rozumiem ti
@lenkakravcova Reagujem na toto: Ak niekto verí, že niekto mrtvy ho počuje, tak to znamená, že dáva tomu človeku vlastnosti Boha - vlastnosť: Všepočujúci. Čiže koná modloslužbu.
Poznáš aj kresťanské učenie, preto sa ťa chcem spýtať: Čo si myslíš, že sa stane s dušou človeka, ktorý zomrel? Prečo si myslíš, že tá duša nedokáže (nie je schopný) zachytiť myšlienky a prosby nás pozemšťanov? Veríš, že zostáva vedomie zosnulého funkčné, alebo čo sa s ním deje po smrti v nebi?
Úcta k ľuďom je pozitívna vec. Prečo by sme nemohli prejaviť úctu k ľuďom aj po smrti, obzvlášť, keď viedli bohumilý život? Prečo by som ich nemala za pomocníkov, priateľov v nebi, prečo by som mala so všetkými dobrými dušami prerušiť kontakt a odrezať sa od nich? Veď práve o tom je nebo, že vytvárame spoločenstvo.
Keď nám Boh raz prikazuje lásku aj k ľuďom, tak prečo si myslíš, že prejav úcty je zlý, nesprávny a hneď to považuješ za modloslužbu. Podľa mňa si zamieňate pojmy. Úcta k človeku ešte nie je modloslužba.
@loliki pripájam sa...tvoríme jednu Cirkev. Cirkev putujuca my na zemi živý a Cirkev oslavená zomreli, duše...
@mantilka ehm, jasné 🙈 Idem teda začať chodiť do kostola
@dominikamacakova mozno by si bola milo prekvapena z niektorych kazni. Skus zajst napr. u evanjelikov iba na kazen, nemusis uvodny spev. Mne sa velmi paci Aronovske pozehnanie na zaver. Ale mozes odist hned po kazni. U katolikov ma odradzaju tie dlhe ritualy
@loliki
Keď človek zomrie, nejde hneď do raja/pekla. Čaká na Posledný súd. Duša necíti, že čaká (je mimo čas, nevníma to). Akoby sa prebudí zrazu na Poslednom súde (čo môže byť nap 6000r od teraz v našom čase).
Z toho dôvodu nie je možné komunikovať s mrtvymi. Ak niekto niečo take skúša, dovolá sa len imitujúcich jinnov (v krestanstve "zlý duchovia"), ktorí si dokážu brať rôzne podoby. Čiže celkovo orodovanie k mŕtvym je nezmysel - tí nás nepočujú. A ak nám niekto odpovie, tak sme sa spojili s bytosťami, s ktorými je lepšie nemať nič spoločné (a ktoré lákajú ľudí opäť len k modloslužbe - lebo to je ich najväčší zámer - aby človek porušil Prvé prikázanie).
Boh to celé zhŕňa slovami:
- "Uctievajú mimo Boha to, čo im neuškodí a ani neprospeje a hovoria: „To sú tí, ktorí sa za nás prihovoria u Boha.“ Povedz: „Vy chcete oznámiť Bohu niečo, čo by On nepoznal ani v nebesiach a ani na zemi?“ Jedinečný je, nemá sa Mu pripisovať to, čo nezodpovedá pravde a je vysoko nad tým, čo k Nemu pridružujú. (Korán, 10:18)"
@dominikamacakova Toto nie je dôkaz neexistencie Boha. Spracuj si to v hlave ako chces, každý má slobodu ako bude žiť.
@eva8 ďakujem, ja nepotrebujem vymývať mozog. Som z veriacej rodiny, mám pokrstené deti. Ja veľmi dobre viem čo to je. Ani pekné bludíky nepotrebujem počúvať. Radšej si pustím nejaký podcast. Mala som jasno už na prvom stupni základnej školy, že sú všetko hovadiny, keďže náš učiteľ náboženstva nemal logickú odpoveď ani na jednu moju otázku. Toto nie je nič pre mňa, ja som pragmatický človek. Možno niekedy zmením názor, ale to bude buď zo strachu pred smrťou, alebo zo zúfalstva, že ako stará dôchodkyňa nepatrím do žiadnej skupiny.
@mantilka ja verím iba na veľkonočného zajaca
@lenkakravcova Takto si to predstavuješ ty, ale nezažila si to, takže je to len o viere a učení jednotlivých náboženstiev. Zistíme, ako to je, keď budeme už po smrti.
@dominikamacakova o.k. Ked si uz od prveho stupna ZS taka genialna, tak sa mozes vratit do toho obdobia a pokusit sa prefolmulovat tvoju vetu: "Idem teda začať chodiť do kostola" 😉
@eva8 to bola irónia 🫢
@dominikamacakova hovorim o spisovnej slovencine
@dominikamacakova Otázka témy bola: Ahojte veriaci/veriace! Ako ste dokázali uveriť v Boha bez pochybností? Musíte sa každý deň rozhodnúť veriť? Má niekto tu i osobný vzťah s Bohom? Ď. Sú tu nejak zablúdila, toto čo tu komentujes. 😎...ešte aj oslovenie veriaca.
@loliki to áno, to súhlasím. Ešte mi k tej téme napadlo, že v Biblii, Izaias 8, je o tom napísané:
Keď vám povedia: „Dopytujte sa duchov zomrelých a veštcov, ktorí šuškajú a šepocú,“ tak im povedzte: „Či sa ľud nemá pýtať svojho Boha, ale mŕtvych, aby živí 20 mali náuku a svedectvo?!“ Ak nebudú hovoriť takto, budú ako tí, pre ktorých niet úsvitu.
Napr panna Mária je zomrelá. Čiže dopytovanie sa jej, veštby cez tieto zjavenia sú vlastne aj na základe tohto zakázané. Teda pre tých, ktorí nechcú skončiť ako ti, pre ktorých niet úsvitu (na druhom svete).
@lenkakravcova ahoj Lenka, vážim si tvoj vklad a pohľad na náboženstvo z ineho uhla, z iného náboženstva. Ale autorka sa pýtala na Boha tak pri tom ostanme. Nevtiskajme sem iné témy ktoré s tým nesuvisia. Iste si to myslela len ako dobre vedieť. Ale napr mňa ako rimokatolicku tvoj postreh po Panne Márii trochu pohol, pretože v kresťanstve bola vzatá do neba a je to veľmi silná orodovnica za nás biedych.
Preto pre nás nie sú jej zjavenia zakázané ako u vás v islame.
Žiaľ som len laik a preto sa vyjadrujem ako laik a nie ako teológ.
Nevyťahujme rozdiely iných náboženstiev. Hľadajme čo nás spája a snažme sa byť lepšími ľuďmi.
@lenkakravcova To beriem, poznám, dopytovanie a veštenie nepotrebujem, nepraktizujem. Ja len toľko, že je rozdiel v úcte a modloslužbe. A tie schopnosti duší po smrti, či nás počujú - teda či vnímajú naše myšlienky, či nie, to je diskutabilné. Je to o viere a o skúsenostiach jednotlivcov. Ako si spomínala, nie každá duša sa dostane hneď po smrti do neba. Myslím, že práve o tom je aj úcta k svätým, že tie duše dobrých žijú už v iných dimenziách a predpokladám, že majú iné možnosti a schopnosti, ako my tu na zemi.
Keď pozorujem život človeka od počatia, uvoľnenie blastocysty z morule (pripomína už pôrod) umožní uhniezdenie a vnútromaternicový vývin tela dieťatka, potom pôrod samotný, keď dieťa opúšťa telo matky, čo umožní ďalší rast a pohyb, život vo svete, potom smrť, keď duša opúšťa telo a dostáva sa do iných dimenzií, do iného sveta... Myslím si, že tie duše práveže majú viac možností a iné schopnosti. Nepripisujem im božskosť. Ale nemyslím si, že by mali menšie schopnosti. Že by o nás nevedeli a boli od nás úplne odrezané. Preto zjavenia pokladám za možné. Lebo Boh je neobmedzený vo svojich možnostiach. Panna Mária nás upozorňuje a vyzýva k modlitbe, k láske, neveští.
@elisebah91 ja chápem, že z čoho to vzniklo. Ako do neba bolo vzatych veľa ľudí, niektorí za svojho života, ako prorok Eliáš, a dodnes som nepočula žeby kvôli tomu k niekomu hovoril.
Mne osobne to príde, že kresťania tým že majú veľmi v úcte pannu Máriu, tak sú ľahšie oklamatelni jinnmi imitujucimi jej podobu. V islame voči panne Márii nemáme o nič menšiu uctu, ale tam už Boh jasne povedal, že toto robiť nemáme, lebo to tak nefunguje, tak proste neorodujeme. Ale ak by to tam nebolo tak jasne povedané, tak by rovnako muslimovia boli náchylní veriť takýmto zjaveniam. Ono je to celkom lákavé (ale veď to je aj pointa, inak by sa toho nikto nechytil). 🙂
@loliki "Panna Mária nás upozorňuje a vyzýva k modlitbe, k láske, neveští."
Toto nie je úplne pravda. Tie zjavenia tvrdia že to a to sa stane v budúcnosti. Väčšinou ohlasujú samé zlé veci - proste to, čo si vedia synovia Satana naplánovať aby sa stalo (čo budú nasepkavat ľudstvu ďalšie roky). A keď si všimnete modlitby, vyzýva to k modlitbe ruženca - kde prevažujú modlitby k panne Márii, teda k niekomu inému než k Bohu.. neviem no, ja by som sa tomu vyhla. Ak človek niečo potrebuje od Boha, je lepšie sa podľa mňa obrátiť priamo na Neho. Nehladať iných, lebo človek sa môže zamotať niekam kam to bude na druhom svete ľutovať. Ako myslím z hľadiska opatrnosti a istoty je podľa mňa lepšie vsadiť na to, kde človek vie, že sa nepomýli - napr prosiť o niečo priamo Stvoriteľa. 🙂 Aj keby niekto riešil dilemu kde čo ako je Boh, tak istota prosby k Stvoriteľovi je asi tá najvyššia istota.
@lenkakravcova rozumiem že obhajujes svoju novú vieru(lebo neverím že si moslimska od kolísky),ktorá vyžaduje oveľa viac poznať Korán ako kresťania poznajú Bibliu.
Ale v kresťanstve je to takto: Panna Mária je nová Eva, je hneď po Bohu a je to naša orodovnica. Lebo, kto sme my -len prach a popol- aby sme prosili priamo Boha, ved naše myšlienky, slová a skutky sú sama špina. Ale PM je čistá od pocatia. Jej Boh nič neodmietne ak je to v zhode s Jeho vôľou a na nasu spásu. Teda sa obraciame na ňu aby to povedala Bohu.
Neviem či sleduješ seriál Chosen. V prvej sérii je aj časť o svadbe v Kane. A tam je krásne ukázané ako Matka prosí Ježiša a On ju poslúchne.
Takto to reálne funguje(+ na našu spásu a v zhode s Vôľou)
@elisebah91 to nie je kresťanstvo, iba katolicizmus. inak to majú protestanti, inak evanjelikáli, inak anglikáni, inak kalvinisti... v Biblii nemáš nič o tom že Mária je nová Eva. a už vôbec nie, že je čistá od počatia, nikdy to tam nestojí...
@lenkakravcova a áno vyzyva k modlitbe ruženca pretože je to bič na diabla. O tom sa predsa vie.
A ak sleduješ prave zjavenia PM napr z Medzu, a vnímaš ich srdcom tak iste pocítiš a vsimnes si že su naplnené pokojom a láskou.
Áno sú aj falošné zjavenia...ale dajú sa rozlíšiť jednoducho.
Keď ich čítaš, počuješ čo ti to zanechá v srdci? Pokoj? Su práve!!
Nepokoj? Sú falošné, od diabla...lebo on je dieťaťom nepokoja a rozbrojov.
@elisebah91 bola som katolíčka roky rokúce, takže úplne chápem tej teórií, ale nepovažujem ju za správnu. V tomto hľadisku sú bližšie k pravde protestanti.
A tak to nefunguje, Ježiš predsa povedal že neprišiel dať mier ale prišiel dať rozkol. Práve Šatan sa snaží nás vtesnať do nejakej pohodlnej pozície, kde sme naladení pozitívne s tým že brnka na emócie, na pohodlie, na také tie citlivé stránky človeka kde je ľahko ovplyvniteľny. Lebo je ľahké podľahnúť sľubu, že keď sa pomodlis k tomu a k tomu, tak ti to Boh splní jednoduchšie (z egoistickeho hľadiska - lebo však ľudia sme takí, chceme niečo získať). Skús sa sama seba opýtať: je ľahšie niečo získať od šéfa tým že sa ho opýtaš ako zamestnanec? Alebo tým že povieš jeho manželke aby ho ovplyvnila? Lenže.. tu je to lenže. Na Boha neplatí manipulácia. Čiže celý ten koncept je mimo reality. To je len na oklamanie ľudí, ktorí predpokladajú, alebo sa dajú oklamať teóriou tou, že Boh je ako človek a má maniere ako človek.
Ako mne to príde blbé strašne. Ak niečo od Boha chcem , riešim tuto požiadavku priamo na Neho. Či mi to dá alebo nie - to už záleží na Ňom. Ja nepoznám budúcnosť, neviem čo je z hľadiska budúcnosti pre mňa dobre alebo zle, takže to beriem tak, že bude to, čo mi vyberie. 🙂
@lenkakravcova Áno, to a to sa stane AK niečo neurobíš... Ja svojim deťom hovorím, daj si dlhý rukáv, obleč si mikinu, lebo ináč prechladneš. Neveštím, nie som veštica, ale viem, že sa ochladilo a deti to ešte vyhodnocujú ináč, nevnímajú tú hrozbu. My, ľudstvo sme na tom podobne, ako tá žaba v stále teplejšej vode, nechápeme vážnosť situácie, až sa to zlé stane. To prechladnutie u detí sa prejaví chorobou.
Ruženec je na oslavu Boha. Opakujú sa slová archanjela Gabriela "požehnaný je plod života tvojho, Ježiš" , my len pridáme "pros za nás..." Ale nenútim ťa, aby si sa modlila ruženec, keď nechceš. My katolíci to vnímame ináč, veď vieš. Ak sa raz Boh rozhodol tak, že si Máriu vybral za matku svojho Syna, ja nemám dôvod ju odmietať a prosiť ju o príhovor.
@eva8 nechat na “Bud vola tvoja “? … viete čo , ja Vám nato niečo poviem - môj aktuálny problém je , ze sa 4 roky snažíme o dietatko . Doteraz som všetko nechávala na “Bud vola tvoja “ a viete , čo z toho mám ? Rozdrbanu psychiku a z toho stresu rozdrbane už aj fyzické zdravie . Nie , ďakujem . Žiadne “Bud vôľa tvoja “. Človek ma vziať život do vlastných rúk a konať a nečakat. Keby každý všetko nechával na “Bud volá tvoja “ , tak dnes ľudia nemajú deti , sú všetci utrápeni a psychicky v prdeli … to vsak hovorim na vlastnom príklade …
@sasa196
Je mi velmi luto, neviem, ako by som reagovala, tiez by som sa nevedela zmierit so situaciou..
Tak isto by som robila okamzite vsetko, co je v mojich silach, aby sa splnilo moje zelanie. To robim vzdy. A prosim o zazrak. To "Bud vola Tvoja" mam v podvedomi a to ma mozno ukludnuje a dava silu. Lenze az v starsom veku som si uvedomila, ze vsetko pride v pravu chvilu. Ked nepride, pride nieco ine. Nie som fatalistka, nie som necinna, ak si nieco zelam. P. Boh mi pomaha. P. Boh nam pomaha. Aj ked si sklamana, nahnevana, zufala. Neviem, ako by som na tom bola, ako reagovala na vasom mieste. ❤️❤️❤️

@dominikamacakova Si predstáv že ja som chemický inžinier a neverím, že svet vznikol iba chemickou reakciou. Na výške sme mali všetky druhy chémie a ani na jednej sme nemali popis chemickej reakcie o vzniku sveta.
A dokonca pán profesor na prednáške na plné ústa povedal, že táto dokonalosť a rôznorodosť sveta, ako všetko do seba zapadá, jasne poukazuje na autora - stvoriteľa.