Ako vníma chlap ženu, ktorá račkuje?
@sisaka Nemyslím si, že hovorím nespisovne. Nemám "blavácky" slang, ako "né" a podobne. Áno, voľakedy sme sa v škole učili "de, te, ne, le", ale už ani vtedy sa to nepoužívalo, myslím tým napríklad v správach, v telke, v rozhlase. Hovorím o časoch, kedy sa v týchto ustanovizniach hovorilo prísne spisovne. Jednoducho, reč sa vyvíja a hoci "de, te, ne" zostalo, "le" už nie. Neviem si predstaviť počuť vo večerných správach od moderátorky "boľi, maľi, robiľi..." Ty áno?
Mierne rúčkovanie je sexi. Ak nie je u moderátorky televíznych správ. A väčšie rúčkovanie je tiež vporiadku keď človek dotyčného spozná po iných stránkach ako je len vonkajší hovoreny prejav. To by potom sa nevydali ani hluchonemé ani inak postihnutí ľudia.
@sisaka aj "de, te, ne, le a di, ti, ni, li" má svoje výnimky... Alebo hovoríš:" ťeraz, ťento, vťedy....."????
@jankalukasova Aj takých poznám, mäkčia, aj kde netreba. 😂
@h2 áno... Ale to spisovnosťou nemá nič spoločné. Inak v našom okolí máme na toto mäkčenie takú vetičku. Keď niekto takto mäkčí, tak si vždy povieme, že:"chodí do Ťeska, kupovať baťerky do Ňiňťenda".
A raz som prišla do lekárne, potrebovala som dezinfekčné mydlo. Lekárnička hovorí:"Máme takýto "Ďettol alebo ešte Proťex". No.. tak tá, tiež určite chodí do "Ťeska....."
@jankalukasova 😂😂😂
@dori92 Ďakujem, že si to sem dala. Presne tak to viem aj ja, že ľe, ľi už dávno neplatí. Hoci na tej Orave, aľebo aj na Ľiptove 😊 to niektorí stále používajú. V domnienke, že tak je to správne. Ja rešpektujem každého nárečie, aj sa mi to dokonca páči. Ale neklamme si, že je to spisovné.
Aj ja račkujem ani jednému frajerovi to nevadilo 😉ale ja sa za to hanbím hlavne keď hovorím na začiatku slova r lebo to mi teda vôbec nejde , v strede slova alebo po spoluhláske sa to stratí tam to viem tak trochu povedať 😀
Môj bývalý R nevedel nevadilo mi to, manžel ho tiež čisto nevie takisto mi to nevadí. Predpokladám muži to vnímajú rovnako 🙂
@h2 to zavisi od oblasti. U nas sa stale hovori boľi, maľi, robiľi. Ci ty to vyslovujes boly, maly, robily? Mne to teda pride uplne normalne pocut a rozpravat makko… a ked si spominam na moderatorky z cias davno minulych, resp.ked vidim archiv, tak skutocne hovorili strasne makko. Rozpravali pomaly a davali si velky pozor na vyslovnost.
@petricka22 Áno, vyslovujem to "boly, maly, robily" a príde mi to úplne normálne, všetci v mojom okolí (vyslovujem "okolý") to tak vyslovujú.
@petricka22 Ale ináč, áno, záleží od lokality. Podľa teba ja určite hovorím tvrdo. Podľa rodiny môjho muža z trnavského okresu, zase hovorím mäkko. 😂
@sisaka ale to, co ty popisujes, je tiez nespisovne. Mala som par kolegyn z tvojej oblasti, ale makcili aj tam, kde sa to nema. Nema to nic spolocne s bratislavcinou. A urcite sa necita ľienka. To by bola saňitka, Peťer, Marťin, ľizatko... Vy makcite aj guľaš. To makcenie je neskutocne slizke a neprirodzene. O sklonovani ani nehovorim...
A ked tu citam slovne spojenia idem vonku....konecna.
@stanulienkat A čo povieš na "idem vonka"? 🤯😃
@h2 a rupsak...a keby idem... idem do lekara
@stanulienkat Vieš, ako sa "po trnafsky" povie "keby som bola na tvojom mieste"?
"Buda tebú". To keď som počula, zabudla som od údivu ústa zatvoriť. 😲
@stanulienkat nedla mi ten tvoj guľáš, lebo u nas sa povie tiez makko. A nasla som v slovnikoch slovenskeho jazyka obidva aj guláš, aj guľáš.
@petricka22 podla mna to jedlo pochadza z Madarska. Tam sa makko urcite nevyslovuje. To asi vychodniari sprznili. Ved to usi trha to mliaskave makcenie.
@stanulienkat ja som zo stredneho slovenska a je pre mna normalne povedat slovo guľáš, ci uz bolo toto slovo poslovencene, alebo nie, spisovne su oboje… kazdopadne mne pride, ze tu slovencinu prznite prave vy s tym vasim tvrdym prizvukom 😅
@petricka22
@stanulienkat Kočky, ja mám kolegov Maďarov. Guláš sa po maďarsky píše gulyás, vyslovuje sa to gujáš. A oni to aj takto volajú, aj keď hovoria po slovensky.
@h2 no, ked tak nad tym rozmyslam, tak ja lyzica vyslovujem asi nejak ako ľyzica 😂

A este mojho muza velice zaujimalo, ci budu rackovat aj nase deti, kukam nanho, ze vsak to nie je dedicne 😁. Ale, ze vyslovovat R ich bude ucit on 😁. Starsia nerackuje a uvidime ako mladsia, ma dva a pol.