icon

Ako vysvetliť ľuďom, že musia mať v predajni rúško?

16. júl 2021

Ahojte som predavačka, cely deň nosím rúško hlavne kvôli kontrolám, ktoré chodia.

Som za to, že všetci máme právo na svoj názor a nikoho ani nesúdim neodsudzujem - sporsto povedané robte si všetci čo chcete, mám vás na háku, ale ak niekde platia pravidlá, tak to je taký problém si to dať na ksicht??? Na 15 min? Robíte tým problém len nám predavačkám. JA musím počúvať tie reči kontroly, ja znášam následky keď vy nemáte rúško…

Ako vysvetliť ľuďom, že rúško musia mat na tých 15 min., počas ktorých sa nachádzajú v predajni? NIE KVÔLI MNE, ale kvôli KONTROLE, ktorá tu už bola x krát.
Tú pokutu budem platiť ja, za to že som ich upozornila a oni má nepočúvli…

petulda333
16. júl 2021

@sisaka nehadam sa, ja som od lekarov pocula len vyjadrenia, ze je vhodne ich nosit.

iwesska
16. júl 2021

@zoey74 Bola som svedkom ako taky mudrlant dedo stary arogantny, bojujuci za svoje prava, zacal hulakat na cely maly obchod,ze on si rusko nenasadi,lebo je zdravy. Ani po niekolkych upozorneniach to neurobil a veselo si nakupoval. Predavacka-veduca zavolala policajtov,este aj po nich ziapal,ze pokutu nezaplati a tak ho pekne nalozili do auta a na stanicu. Dobre predstavenie to bolo😂👏A pre deda,ktory si nic ani nestihol kupit,aj drahy nakup 😂

marca12
16. júl 2021

@klip0 mas hmotnu zodpovednost,sposobila si skodu zamestnavatelovi.

zuzanaam
16. júl 2021

@oblecenie99 nie, mám vyštudovanú molekulárnu biológiu so špecializáciou na genetiku rastlín. Pripomenulo mi to ten vtip. " Prší. Ako to vieš? Si meteorológ?"

zuzanaam
16. júl 2021

@hiro ako každý príčetný človek konám aj podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Ako molekulárnemu biológovi mi je jasné, aké ďalekosiahle následky na imunitný systém nosenie rúšok môže mať. Okrem iného. Už teraz sú štúdie, ako nosenie rúšok poškodzuje malé deti, ktoré nemôžu odčítavať z tvárí. Väčšina ľudí nosí aj tak rúška pod nosom, chytajú ich rukami, v tomto teple si tak akurát môžu v nich vypestovať plesne. Vysvetlite mi prosím, akú ochranu poskytuje rúško pod nosom v porovnaní so žiadnym rúškom.

oblecenie99
16. júl 2021

@zuzanaam ja nerýpam, naozaj, prepáč, ak to vyznelo tak, len si citovala ústavu a zaujalo ma to. Lebo ak by si bola právnicka, tak by ma zaujímala tvoja interpretacia,ako právnika. Fakt som to nemyslela v zlom. Ani nemám náladu a energiu na nejaké skriepky a podpichovania 😀

viestta
Odpoveď bola odstránená
vamajka
16. júl 2021

@zuzanka.zuzu a naco lezies do obchodu ked si nechces dat rusko

sisaka
16. júl 2021

@viestta to je všetko politika, čím človek viac do toho vidí, tým je mu horšie… stratila som všetky ilúzie o WHO a nielen tejto organizácii 😔

zuzanaam
16. júl 2021

@sisaka 👏 presne tak. Je zaujímavé ako tu väčšina ľudí vypisuje ako sú tiež proti opatreniam, ale si rúško nasadia, lebo veď slušnosť. Alebo dajú rovno pod nos. Ešte mi nikto nevysvetlil význam nosenia rúška pod nosom, hlavne že nedostanú pokutu. Vážne? To len mne nedáva žiaden zmysel? Takže bez rúška pokuta áno, pod nosom je v poriadku? A čo tak keby všetci tie handry prestali zrazu nosiť, lebo s ochranou zdravia to veru nemá nič spoločné, práve naopak. Ak niekto verí, že ho rúško ochráni, nech si ho nosí, ale nech nenúti nikoho poškodzovať si vlastné zdravie. Mám kolegyňu, ktorá bola pred rokom 2 mesiace PN kvôli zápalu pľúc, nie kvôli kovidu, ale ako reinfecia baktériami z rúška. Povedal jej to lekár. Radšej by sa k tým ľuďom ktorí odmietajú plniť nezmyselné príkazy mali pridať a nie "skákať do studne" zato, že to niekto nariadil.

zuzanaam
16. júl 2021

@viktorka48 nejde o to že tá handra má význam? A o čo ide? Predstavte si, že by to prestali nosiť všetci, alebo aspoň veľká časť. Myslíte si, že by všetkých pokutovali?

ave17
16. júl 2021

@zuzanka.zuzu čistá trúba... Si honkat ego na predavačovi, ako keby on si to vymyslel... Sa ti lepšie spalo? Trápne, fakt

zuzanaam
16. júl 2021

@oblecenie99 v pohode, neberiem to ako rýpanie a nemám pocit, že sa hádame. Veľmi rozumne píše sisaka, nosenie rúšok je politický akt a ľudia by už s tými psychopatmi mali vyraziť dvere. Tiež pracujem v zdravotníckej oblasti a rozum mi neberie, ako toto mohlo prejsť. Ale to sa týka viacerých vecí v politike, nielen nosenia rúšok. Sú tam samí "odborníci" s "vysokým morálnym kreditom". Len mi je smutno, ako tento národ nechá so sebou zametať, najprv išli mnohí ako na jatky na špachtľovanie a teraz takmer všetci nosia rúška hoci aj pod nosom, veď o protiepidemické opatrenia nejde, hlavne že nedostanú pokutu 🙄

ice8
16. júl 2021

A ako prebieha taka kontrola? To by ma velmi zaujimalo, aby som sa na nich vedel pripravit..
Zial, tato super duper vlada VAS ako predavacky postavila medzi dva mlynske kamene.

jankapepe
16. júl 2021

Žiadnu pokutu ty platiť nebudeš! Tak nevymýšľaj hlúposti. Ako prevádzka ste ľudí upozornili nápisom pred vstupom, slovne.... zodpovednosť nesie zákazník.
To ako keby zákazník kradol aj keď vie, že nesmie a ty by si šla do basy.
Dobre bu bu bu na vás robia.

Mimochodom:
Nosenie rusok neupravuje žiadny zákon ani iná forma ktorá by bola vymahatelna. Nikto nedostal pokutu po odvolaní .... To že ľudia sú hlúpi a platia vymyslené pokuty na mieste ich problém, ono totiž úhradou s pokutou vyjadrujú súhlas.
Takže nie, zákazník nemusí mať rusko, ani ty ho mať nemusíš.

ice8
16. júl 2021

No ja sem tiez nieco dam, nakupujem cely rok bez ruska, a nikdy som nemal problem, okrej jednej predajne. Kde som rusko nasadil po vyzvani, ale pani predavacka chcela respirator, od toho momentu som tam nebol, nejednam s agresivnymi ludmi. Respirator? Ten nemam, tak som isiel inde, bez ruska nakupil. Totiz, treba si uvedomit jednu vec, a opisem ju asi takto:
Mal som si dat respirator, tak sa pytam, ci mi staci rusko, ANO STACI = tu porusili vlastne nariadenia ci vyhlasky alebo co to je. A potom sa pytam, staci pod nos? ANO STACI = o com to potom je?
PS: Takto nakupujem aj v zahranici, a nikto nikdy nic.
Kto z vas, ktori ste za respirator , bojujete proti plastom ? Mam stovky fotiek rusok a respiratorov pohodenych v prirode a v hlbokom lese a pramenoch vody. Ale mikroten na rozky z roundupovej muky je zlo
#bububu #budicek
Ale opakujem, "Zial, tato super duper vlada VAS ako predavacky postavila medzi dva mlynske kamene." preto sa s nikym nehadam.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
zuzanaam
16. júl 2021

@beata_k ? môžeš mi to bližšie vysvetiť? Vrátane toho, prečo ma je škoda, keď som taká hlúpa.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
zuzanaam
16. júl 2021

@beata_k a čo také som nepochopila?

mamamasama
16. júl 2021

@beata_k trúba si skôr ty

beata_k
Odpoveď bola odstránená
mimi2120
16. júl 2021

@zuzanaam takze tvoja jedna kamarátka so zápalom pľúc je viac ako milióny ľudí, ktorí už zomreli na covid? Počujete ľudia? Dajte si dole rúška lebo zuzina kamoska bola na pn so zápalom pľúc. A môj sused napríklad tiež chodil všade bez ruska ako napríklad @ice8 a tiež bol na to veľmi hrdí a jeho žena teraz chodí v čiernom lebo zomrel na covid.

mimi2120
16. júl 2021

*boli na to veľmi hrdi so ženou.

zuzanaam
16. júl 2021

@mimi2120 pointa je v tom, že žiadne rúško vás pred kovidom neochráni, dupľom, keď sa nosí pod nosom. Zato si v prepľuvanom rúšku najmä teraz v lete lebedia miliardy mikroorganizmov.

lavender273
16. júl 2021

Ja nechapem tej logike, info o rusku je vylepeny, ty ako predavacka upozornis nech si nasadia rusko. No co viac ta predavacka este moze urobit? Preco by mali ju pokutovat kvoli niekomu inemu? Nech postavia do kazdeho obchodu 'Ruskokontrolora', ktorych nech stat plati ked su taky mudry.

lavender273
16. júl 2021

@mimi2120 moja mama vsade chodila s ruskom poctivo a zomrela na kovid.

jankapepe
16. júl 2021

@lavender273 no veď nemôžu 🙂
Ale dnešná doba je bohužiaľ taká že prd v obchode sa toleruje viac ako kychnutie 😁 našťastie ti s ruskom len počujú, necítia.

bluka2
16. júl 2021

Neviem o aky obchod sa jedná, ale kde ja chodím či už DM, supermarket, na jedlo...tam väčšinou ruska nemajú predavaci, resp. na brade alebo pod nosom či vôbec. Ale mne je to jedno, tiež by sa mi nechcelo byť celý deň a tým. Tých pár minút, čo som tam mi je to jedno

mimi2120
16. júl 2021

@lavender273 To mi je ľúto. Samozrejme netvrdím, že rúško je 100%ná ochrana.