Ako vyzerá deň, keď ste všetci doma?
U nás to vyzerá takto cez víkend alebo voľné dni keď sme všetci doma.Starsi syn má 16r spí do 9tej,potom si upratuje izbu,ide von so psom,poobede za kamarátmi až do večera.Mensi syn má 4r vstáva medzi 5-6hod,ide za nami do postele donesie mobil a hra na ňom hry.Ano som lenivá nechce sa mi vstávať tak skoro cez víkend a voľné dni,chcem si ešte chvilu si polezat.Vstavam o cca 7dmej,dám menšiemu raňajky.Idem variť a upratovať,menšieho do toho zapriahnem no po chvíľke ho to prestane baviť tak mu pustím rozprávky na telke.Manzel vstáva o 8smej,dá si raňajky a ide von robiť niečo majstrovat okolo domu.Ja keď mám navarené a upratané cca o 10/11tej vezmem menšieho von na ihrisko.O 13tej máme obed.Upracem kuchyňu,ideme von buď na výlet/na návštevu/niekam do prírody podľa počasia a nálady.Bud ideme všetci alebo len ja s mensim.Vecer klasika večera,osprchovať sa,spratať kuchyňu a dať spať menšie dieťa.O 22tej idem spať aj ja s manželom.On pokiaľ ja spravím kuchyňu a uspim dieťa pozerá telku.
@basska_b Ja už niekedy vidím na sebe že normálne sa teším do práce že tam si odrobim svoje a mám kľud,než doma stále niečo riešiť zabaviť
ale babky vam vobec nemusia strazit dieta.Moja mama je 300 km daleko, svokor si nasiel znamost tak ten beha po slovensku a na dieta sme sami. ALe vieme si to rozdelit. Manzel neexistuje, zeby sa nahneval ked mu dieta necham, tiez ho viem odbremenit ked chce ist na pivo s kamosom, alebo ked je unaveny po praci a chce si pozriet film, ale to neexistuje aby bol unaveny kazdy den po praci a odmietal byt s dietatom.
My sme napriklad sa nikdy nehnevali na to, ze nam dedkovci netrazia dieta, lebo sme s tym ani nepocitali nikdy ze by mali. Svokor strazi len ked je maly chory aby sme nevymeskali z prace co najstastie nebyva tak casto
My sme vacsinou v praci. Ja už ani neviem kedy bol víkend, ze sme boli všetci doma,ale cez týždeň ked to tak vyjde ,ze mame spolu volno tak ráno sadáme do auta a ideme na celodenný výlet aj s dcerou (10r) . Keď je iba jeden z nás doma tak ten uprace, navari ,operie veci postará sa o dceru. Manžel mi vo všetkom pomôže čiže nie som navsetko sama.
ak manzela naucis tak, ze ty vydrzis, postaras sa , pockas pokial maly vyrastie tak veru aj ked bude vacsi bude povacsine na tebe zaveseny...velmi zly postoj trpitela..ze musim vydrzat...nemusis mozes si urobit co len chces, si dospela, svojpravna a vzdy existuje nejake riesenie...
Tak muža vyved z omylu, nie, žena to nemá geneticky v sebe zakódované.
Zle😃
Čítam tvoje odpovede a mám pocit, že ty si sa postavila do nejakej role obetavého trpiteľa, ktorý musí všetko zvládať aby bola rodinka spokojná. A načo je toto dobre? Manžel sa nahnevá, keď mu das na starosti syna alebo varenie? Tak nech sa hnevá. Za tie roky si ho naučila, že ty nepotrebuješ oddychovať, všetko zvladaš sama a on nemusí nič. Prečo si toto robíte, ženy. Normálne mužovi oznám, že keď budete mať voľno, ty ideš ku kadernícke/behat/na bike/ doplň si čo chceš a on ma zatiaľ na starosti dieťa a večeru. A keď bude mať nejaký problém, tak mu prestaň robiť servis, aby si to začal vážiť. Normálne mu prestaň prať, žehliť, var jedla ktoré mu nechutia…. Aby si uvedomil, že aj ty máš pravo na oddych. Ale s týmto prístupom, že musim vydržať…. Ja ti nevím, o tomto by život byt nemal
Žena ma zakódované 😂😂😂 a domáce spotrebiče sa ovládajú vagínou
Tak pre mňa najkrajšie obdobie, keď mal syn okolo 4-8 rokov, pretože bol nadšený zo všetkého a obzvlášť z toho, čo robil muž. Tiež bral mužovi náradie a chcel všetko robiť. Tak mu muž kúpil naozajstné náradie, mal svoju pilku, vŕtačku a pod. A muž ho vždy zaukoloval a dieťa nadšené a zabavil sa takto hodiny. Muž by nemal syna odstrkovat, ale ho prirodzene učiť to, čo vie. U nás vo výsledku sa stalo to, že syn ako 12 ročný už vedel napríklad aj zvarat. V 16 tich si sám opravil auto a pod. Ak by ho muž odstrkoval, tak ako by získal vzťah k tomu a zručnosti? No najvyšší čas, aby si hodila s mužom reč. A tiež by ste si mali aspoň každý druhý víkend naplánovať spoločný výlet. 16 ročného by som nenutila chodiť s vami, ale kvôli malému by ste mali podnikať nejaké výlety. Mne je najviac ľúto práve to, že náš cca od 13-tich rokov s nami už nikam nechcel chodiť, dokonca ani k moru, radšej bol u starkých a robil si svoje. Takže fakt využiť čas, kým dieťa ešte chce tráviť čas s vami. Btw, ja napríklad som si povedala, že nikdy v živote nebudem tráviť soboty upratovaním a ani nútiť nikoho, aby v sobotu upratoval. Pre mňa najkrajši deň v týždni. Aj kvôli tejto zásade.
My cez vikend hodime plavat rano na 9tu 7rocna ma plavecky kruzok sobotu nedele takze vstavam skor prichadzame cca 10 30. Polievku varim uzv piatok nech mame uz u arim len druhe jedlo. Ked pride ide na telku kusok alebo si zahra playko dokedy navarim. 10 rocny ide niekedy s nami plava sam vo velkom bazene alebo ostava doma kukne telku priladne sa pouci nieco vtedy..poobede ide von na ulicu za kamosom. Ja z dcerkou sme zvycajne v zahrAde v tomto obdobi kedze teraz je na zahrade roboty
Takže ste doma dvaja dospelí, jeden takmer dospelý a všetky domáce práce plus zabávanie najmladšieho člena je na tebe?? Tak za toto si môžeš len a len sama. Každý nech si vyberie činnosti, dieťa pošli za manželom a ty rob len to svoje.
Starší nech ide s malými do piesku, alebo sa hrať, ty si zatiaľ porob co treba.
Ako nevie nič robiť? Lebo ho k tomu nevedieš. Môj 13r už vari, aj pečie, aj keď je pravda, že je veľa na mobile
@lavender94 Viem aj ja mám na tom podiel viny že to až takto je ako to je.Ano bohužiaľ musím to zvládať lebo kto iný by sa postaral a spravil čo treba.Hlavne deti vychovať,menší je strašne na mňa naviazaný.On normálne plače keď idem od neho preč a má byť s manželom.
@januska12323 Keby sa tak dalo že zoberiem sa a pôjdem preč niekam sama.
@vyrovnanaosoba Starší je veľa na mobile alebo kamaráti nič iné ho nezaujíma.Maju 12 ročný rozdiel medzi sebou a je to cítiť že majú každý svoj svet.
Moj ma 13r a mladší 4 a 5r. Tu hodinu ho nezabije, keď sadne k nim do piesku a bude sa tváriť ze ho to baví 😁 alebo nech ide na brigádu keď chce mobil a kredit. Nehovorim, že ma prevziať úlohu rodiča, ale aby bol vkuse na mobile a hovno doma urobil lebo ho to nebaví, tak to by nevidel ani mobil ani svoju izbu.
Autorka - chcieť od 16 ročného starať sa o mladšieho je blbosť, aj keď ti to tu radia. To naozaj nie je jeho zodpovednosť. A ešte to vie pokaziť vzťah medzi nimi. Viem aj z vlastnej skúsenosti. Moja sestra ma neznášala, pretože mi musela robiť babysitterku. A vzťah sa nám upravil až oveľa oveľa neskôr. Takže nerob to deťom prosím ťa. Akože pristriehnut 10 minút, ok. Ale hodinu sa tváriť v piesku, že ho to baví, nie, nie, 100x nie. 16 ročný si nespravil surodenca, takže naozaj sa nemá o neho čo starať.
Zato muž, to je o inom. Tam hľadaj pomoc a odtiaľ by mal vychádzať aj záujem.
@vyrovnanaosoba Nech robí domáce práce.
Starať sa o súrodenca je podľa mňa horšie ako umyť a odložiť riad, vyvešať prádlo, povysávať.
Človek potom o deťoch nechce ani počuť.
Deti 9 a 5, vstanu a urobia si povinnost (zuby, prezliect, natriet tvar kremom, pohar vody) a potom si nieco robia, kym ja nevstanem. Potom spolu poupratujeme, oni pokracuju, kym sa pripravim ranajky. Dnes sme isli na take sportove podujatie v okoli, vzdy treba nieco najst. Poobede sme isli do OBI, ja este nakupim a oni zatial na ihrisko a potom ideme sadit. Vecer skocime este na hodinku do mesta medzi ludi. to upratovanie je skor take triedenie veci, lebo upratovacka tu uz bola vcera. Upratovacka v piatok vie dost zvysit kvalitu zivota. Jedlo bolo navarane zo vcera, dovarila som iba ryzu. Co sa tyka mobilu a telky, to je ako si naucis. Mojho 5 rocneho by ani nenapadlo rano si pytat mobil a telku ani nemame.
PS: bez muza. Nie ze by som bola proti tym radam zapriahnut ho (vobec), ale aj bez toho to ocividne ide.
Prečo by sa nedalo?
Náš syn 16ročný vysáva celý dom a kosí veľkú záhradu. V lete, keď bolo viac času - sa učil variť.
Nejde ani tak o to, že ty si to so synom "odbiješ" ale ide o to, že syn má mať ako mužský vzor otca. Mal by pomaličky ho nasledovať a mali by tráviť čas spolu.
Tebe chyba taky cas pre teba…. No jeden navrh, ponuknut 16 ročnému, ze moj zlaty raz do tyzdna strazis maleho na 1,5 hodinky, raz do tyzdna muz. Uz mas 2x do tyzdna cas pre seba. Im to len zlepsi vztahy. Ja idem bikovat, na prechadzku alebo cokolvek. Normalne si sprav plan, ktore su to dni aky cas. Ved to nemoze byt problem. Ste dvaja dospeli a jeden skoro dospely na jedno 4 rocne dieta. Babky a dedov nerátam. Nejako si to musis zorganizovať.
Keď to čítam muž sa nevenuje ani jednému dieťaťu ani nepomôže tebe s ničím.By ma zaujímalo čo toľko robí vonku, alebo to má len zasiváreň, lebo neupravuje, nevarí, deti nezabavi.
Syna nauč bicyklovať malý už nie je.zajtra mu ho vystrc von a nech si poradí.Hoc aj hrklickou nech polieva kvety, loptu si s ním nekope?a to, že ty si matka a máš na to bunky a je to tvoja úloha je len sprostá výhovorka, lebo sa mu nechce.Ty robíš všetko a on asi chodí len do práce.Tiez môže vstat spraviť raňajky a byť s ním v obývačke.Ty kupes, uspavas, riadis kuchyňu a on zase vyvaleny od nudy pri TV.Uz si niekedy spravila krik za to, že nič nerobí?čo robí v zime?to asi toľko práce okolo domu nemá.Preco nejde so starším na futbal, do kina, ryby neviem majú nejakú spoločnú aktivitu či sa stretnú len pri stole?Nech mu syn pomôže okolo domu.Tvoj muž si to dobre zariadil.
Ty máš vydržať, kým bude samostatnejší a ešte sa hnevá, že vám maju pomôcť starí rodičia.Strasny ignorant.Nech si s ním kreslí, alebo stava Lego, hra s autíčkami.Zajtra vytiahni bicykel a nech ho to naučí.A, keď nechce byť s deťmi tak nech aspoň cez víkend navarí.Ked je menší stale s tebou tak jasne, že chlapovi zavadzia a nevie čo s ním robiť.
Veď to je krásny vek také deti baví ešte všetko nech mu dá kýbel a do toho nech si hádžu kamienky len to by musel chcieť .Jednoduchšie je ho poslať za mamou.A zo staršieho by tiež neubudlo, keby sa malému chvíľu povenoval obcas
Tak tam je veľká chyba... Syn 8r stráži u nás bežne 1,5r dcéru. Sú vonku, ja varím upratujem a priebežne ich skontrolujeme cez okno. Tiež sa mu nechce, ale chce jesť, chce koláč, chce mať oprate tak musí pomáhať..izbu si musí upratať (oblečenie poskladať, hračky uložiť, ustlané, ja vysavam a zmyjem podlahy, to isté staršia dcéra 5r), vyložiť / naložiť práčku, myčku. Muž cez týždeň pomáha minimálne, keďže prichádza z práce ako príde, ale väčšinou po 18. Ale keď je doma, robí veci okolo 🏡 tak deti sú s ním, hrajú sa, pomáhajú, tmolia popod nohy 😄Jasné, že im doprajem aj oddych a starám sa o dcéry ja, syn sa hrá s kamošmi, bicykluje, pozerá TV, manžel si zdriemne ....Ale, aby mi takto nepomáhali by som rýchlo prestala piecť, variť, riešiť výlety atď.
@luccija Robí okolo domu síce pomaly mu všetko trvá ale robí.Neni to len zasivaren.Na futbal do kina a pod nechodí on nikam.Cez zimu sme všetci vnútri buď sa hráme rozprávame spolu alebo manžel pozerá telku.
@medda_beda nie starať sa, ale pohrať sa, alebo po strážiť na hodinu nie je koniec sveta.
@vyrovnanaosoba Koniec sveta nie, ale ani ja som to s deťmi nevedela a to som žena a liezlo mi kvalitne na nervy behať za sestrou ktorá bola v tej dobe zákerná.Naša hra vyzerala asi tak, že ma kopla, robila mi naschvál a potom si vymyslela, že som ju zbila, zahrala herecký výkon a mama jej uverila :D.Fakt super hra.A vtedy to bol najmilší anjelik ktorý určite nič zlé neurobil.Po pár rokoch už aj rodičia prišli na to, že voe kvalitne herečkovať.Všetko som si odniesla ja.Zopár rokov mi trvalo kým som o deťoch chcela vôbec počuť.
Samozrejme teraz sme obe dospelé, ale stále som zástancom toho, že o deti sa nemajú starať súrodenci.Dieťa nemá v súrodencovi autoritu.
O deti sa má starať otec a dosť často vidím, že sa to zhadzuje viac na súrodencov ako na mužov.
Chlapec môže robiť x ďalších vecí ktoré ho pripravia na vlastnú domácnosť.O deti sa bude starať ešte dosť a súrodenec mu môže začať liezť na nervy.
Ale to už vie najlepšie ich mama aký majú k sebe vzťah a či sa vôbec môže na nejaké stráženie spoľahnúť.Niektoré deti s tým problém nemajú.

@klementinka58 Áno spravila som to raz a manžel sa nahneval na mňa.On sa cíti ukrivdeny že nemá nám kto postrážiť dieťa myslí babky a tak,tak musím len ja vydržať pokiaľ porastie a bude aj menší samostatny.
@jaskolka Zahrá aj sám nehovorím že nie.Priklad hra sa v pieskovisku na dvore ja si vezmem von knihu že idem si čítať.5-10 minút a uz ho to omrzelo chce robiť iné.Tak ideme robiť iné hrať sa s autíčkami.Ide o to že on nevydrží dlho alebo nechce hrať sa sám.On je taký kontaktný že stále a niekým a stále rozprávať pri tom.Tak nemôžem pri ňom nič iné robiť.
@momoftwo Manžel ho nebrava nikam max na dvor keď s nim raz za čas sa zahrá.
@jaskolka Manžel mi povie že ja som matka že ja to mám v sebe zakódované ako zabaviť dieťa