Ako zvládate učenie s prvákmi po neskorých príchodoch z práce?

nelita02
19. jan 2014

Ahojte, prosím vas o vase skusenosti, radu..
v septembri budeme mat doma prváčku a ja neustale rozmyslam, ako budeme zvladat ucenie, ked budem chodit z práce 2x v týždni domov až okolo 19:00...Ona bude uz vtedy uplne vypnuta, unavena, ja tiez... a šéf mi ani nahodou neupravi pracovnu dobu. Ucit sa s nou chcem rozhodne len ja, lebo manzel na to nema nervy a urcite by to odflakli... a hrozi, ze bude tiez od leta neskor chodit z prace. Mala bude s babkou, pokial neprideme. Ako ste neskore prichody riesili vy? ako ste sa ucili? Malo to nejaky vplyv na prospech u vasich deti?
dakujem za kazdu radu...

nikawero12
19. jan 2014

Tak skús poprosiť babku, aby sa s ňou učila, keď tvoj manžel nemá na to trpezlivosť. Lebo je podľa mňa nemysliteľné, aby sa malé dieťa malo učiť o 19:00.

mummy01
19. jan 2014

@nelita02 ja sice nepracujem ale mam prvacku.Ulohy si pise v druzine,tam je omnoho sustredenejsia ako doma kde ju vsetko rozptyluje.Doma iba citame a piseme kazdy den diktat.Jednoznacne je ale onicom ucit sa s dietatom po 19:00,dieta je uz vtedy ucenia neschopne.Obcas sa nam stane ak niekde sme a prideme neskoro ze sa ucime po 19:00 ale nezaobide sa to bez placu a nervov takze sa tomu vyhybam a ucime sa skor.A ked s nou bude babka nezvladnu spolu aj ulohy?

babulina
19. jan 2014

@nelita02 ak sa inak nebude tak by som to prenechala na druzinu aspon tie dni ked budes mat neskorsi prichod z prace

nelita02
autor
19. jan 2014

@nikawero12
@mummy01 Tiez som rozmyslala, ze poprosim babku, ale bojim, sa, ze ju malá nebude posluchat, vzdy sa u nej blazni, ale kreslit spolu vydrzia... Ach Boze, ale uz teraz ma to hneva, ze sa jej nebudem na 100% venovat ja ako rodic... Rozmyslam, ci sa nezacnem obzerat po inej praci, hoci to bude tazke...
Mavaju prvaci ulohy denne? Kolko hodin vam treba na ulohy?
Tri dni v tyzdni by to bolo v pohode, ale tie dva.... ☹

alena0305
19. jan 2014

@nelita02 Keď budeš chodiť skôr - môžte sa učiť a trénovať viac a 2x do týždňa zvládne babka alebo manžel precvičiť a natrénovať a ty už len skontroluješ. Syn je prvák a napr. majú každý deň písať 4 riadky a čítať. Čítať už vedel ako 5-ročný - takže to neriešime vôbec. Do školy si nosí svoju knižku. A keď máme viac času precvičíme z matematiky príklady a diktát príp. zopakujeme slovíčka z angličtiny. To samotné písanie trvá 10-15minút - záleží koľko bude musieť pretrénovať predtým kým pôjde do zošita písať. Ale tiež sme párkrát písali večer a nemal to pekné.

lenkabuckova
19. jan 2014

presne tak nechala by som tiež tie dni na družinu, u nas od pol roka môžu robiť úlohy už v družine. Mne nič iné neostáva len aby si písala úlohy s babkou a ked dojdem po šiestej večer domov tak stíhame ešťe čítať. Prosťe ked sa neda mne tak sa s nou účí babka. To je dnešná doba bohužial. Uvidíš možno sa to vyrieši samo, nerob si s toho teraz hlavu, potom ked na to prde. Ulohy mavajú ako kedy, niekedy viac a niekedy menej. Na víkend je vždy viac aj od predmetov záleží. To rozcvičovanie ručičku jedným ťahom bude náročné. Preto budú mať asi každý den cvičenie.Každá škola to má inak, aj písmenka každá škola inakšie preberá.

adka10
19. jan 2014

@nelita02 určite skús poprosiť babku, malá si bude musieť zvyknúť. Na družinu by som to nenechávala, aspoň určite nie zo začiatku tam sa pani družinárky nevenujú vôbec úlohám. A dieťa sa skôr sústredí keď má niekoho dospelého pri sebe. Ja chodím z roboty okolo piatej pol šiestej každý deň a niekedy je to ozaj ťažké. Niekedy nám domáce úlohy trvajú aj hodinu a pol. A každý deň majú úlohy. Ale tiež mi deti varuje často mama a kým prídem domov, spraví s malým úlohy ona, ja už potom skontrolujem. a je to super, lebo má čas sa potom ešte zahrať.

anuska74
19. jan 2014

Máš babku, niekto nemá ani takú pomoc. tak ju pomaličky uč, povinnosti bude mať stále a musí sa ich naučiť plniť a rešpektovať aj babku.

janinah
19. jan 2014

syn robil úlohy v družine,nebol s tým žiadny problém..určite by som aj úlohy nenechávala na babku,bude toho mať dosť aj tak do 19tej,kým prídeš..a ako vieš,že manžel na to nebude mať nervy? ak bude musieť,tak niet čo riešiť,kde je napísané,že len mamy,babky sú na učenie.....a ty z práce určite neprídeš oddýchnutá,ty tie nervy a energiu na učenie mať musíš?prečo?...na tvojom mieste volím družinu

yukki
19. jan 2014

@nelita02 tie dva dni sa dohodni s družinárkou, že na ňu kus dozrie, ostatné tri urob s ňou ty a dobre. A čítať môže doma aj s babkou...

lauricka
19. jan 2014

@nelita02 tak sa tych 2x bude ucit s babkou, babka ju bude musiet naucit, ze ked sa pripravuje do skoly, nie je cas na blaznenie. To zvladne. A mozno aj manzel by mohol, tych 2x tyzdenne sa nic nestane, ked sa zvysok s nou budes ucit Ty...mozno mas viac stresu, nez to nakoniec naozaj bude 😉

melalex
19. jan 2014

@mummy01 trošku odbočim z temy len sa chcem opýtat že či je družina aj rano od 7 do 8 či len poobede?

vamajka
19. jan 2014

@nelita02 u nas v druzine si prvaci a dokonca ani druhaci robit ulohy nemozu. Mozu len tretiaci a stvrtaci. Z vlastnej skusenosti viem, ze po 19 hod. by maly uz urcite nic nevladal napisat a uz vobec nie pekne. Nemate v okoli niaku sikovnu studentku, ktora by sa jej tie dve pobedia venovala ona si nieco zarobi a ty budes tiez spokojna, ze je o ucenie postarane.

silvinka1978
19. jan 2014
Používateľ silvinka1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od silvinka1978.

ja som prišla z práce o 17., potom varila večeru a učili sme sa asi od pol siedmej, niekedy pol hodinu, niekedy hodinu a išlo to... inak sa nedalo... naša babka, v preklade svokra, dokáže vnučke nanajvýš uvariť čaj

mummy01
20. jan 2014

@melalex no to asi zalezi od skoly.U nas je aj ranna druzina oc 6:00 do 7:45

mummy01
20. jan 2014

@adka10 no u nas sa druzinarka velmi venuje detom a uloham,nemam najmensi problem a dcera je praveze doslednejsia v skole kde tie ulohy pisu vsetci a maju na to vyhradeny cas.

mummy01
20. jan 2014

@nelita02 ulohy maju kazdy den.V druzine si pisu ulohy polhodinu a dcera stiha s prehladom a pekne a doma nam este polhodinu zaberie citanie a diktat a priprava tasky.Ale dcera ma spoluziakov ktory si robia ulohy 2-3hodiny denne,to asi zalezi od dietata ale mne sa to zda hrozne vela.

ibaclovek
20. jan 2014

my už síce nie sme prváci, lenže ke´d sme boli, bolo to na nervy, pretože v škole mali vychovávateľky zákaz s nimi robiť úlohy - prváci mali robiť DˇU s rodičmi - dnes sme v 3. treide a niečo urobí v škole, niečo doma, ale väčšina ostáva na doma...veľakrát je to príšerne unavujúce...

digysa
21. jan 2014

@nelita02 No tak ja si myslim, ze to az take tragicke nebude....myslim, ze to zvladnes aj o 7hod. Ved tej ulohy az tak vela nebude a tvoja dcera si aspon oddychne po skole. Kde je napisane, ze sa musi vrhnut na domacu ulohu hned po vyucovani?

Som dost prekvapena, ze vela z vas tu pise, ze robit si ulohu o 7 vecer je pre vacsinou z vas unavujuce..... hmmm...

A co deti, ktore chodia na mimoskolske cinnosti? Ja chodim z prace o 14 hod, ale este sa mi nestalo, ze by som so synom robila ulohy hned, ako prideme domov.
Podla mna je unavujuce prave to, ze HNED po skole musi hned prejst na dalsie ucenie- robenie si uloh. Podla mna tam treba urcitu prestavku.
Ja si pamatam, ze po skole som sa isla s detmi hrat a nie robit si ulohy..... Ulohy som si robila s mamou, ked ona robila veceru, tak ja som pri stole sedela a ona mi obcas pomohla a skontrolovala.

Moje deti si vzdy robia domace ulohy vecer.....zeby boli unavene? Pravy opak, nemozem ich do postele nahnat.

rutie
21. jan 2014

@nelita02 Netrap sa preventivne dopredu. V mnohych skolach je jeden den (obvykle streda) bez uloh. Mozno vam to vyjde prave na "dlhy" den. Mnoho uloh nie je zo dna na den - prirodoveda, AJ, tie s nou urobis, ked budes doma skor, alebo cez vikend. Podla mna je najlepsie riesenie vyuzit babku, aby s nou napisala to nevyhnutne, kym je odychnuta a dokaze sa sustredit. Ty po prichode domov, len skontrolujes, pripadne si s nou precitas Slabikar, tam tak unava nehra ulohu. Pocas tych dni, ktore si doma dlhsie popracujete na tom, co jej uplne nejde.
Pozri, ja mam deti styri - druhaka, prvacku a dve mensie. 2x do tyzdna prichadzam do skoly presne o 17:00, lebo som v praci. Realne sa k ulaham dostaneme po 18:00 a to okolo mna poletuju este dve male deti s ich potrebami. Dalsi den ma syn dva kruzky po sebe, takze domov pride vyflusnuty o 18:30. Naucila som sa to manazovat tak, ze v tie dni, ked sme doma skor a cez vikendy urobime vsetko, co sa da dopredu, opakujeme si AJ, venujeme sa citaniu, davam im extra diktaty, cvicenia na to, co im nejde. Cez tie kriticke dni urobime, len to co je zo dna na den, rychlo, nezachadzame do detailov, nevysvetlujem suvislosti, obcas si poznacim, ze nieco treba docvicit, dovysvetlit. Aspon sa deti ucia rozlisovat medzi roznymi zivotnymi situaciami.
Ak Ti praca vyhovuje, urcite ju nemen kvoli tomu. Moozno budes mat dieta, co sa uci same, lahko a robi to dobre. Aj take su. A k tej babke - doteraz sa blazni, lebo je skolkarka, ako si po nastaveni skoly nastavite rezim a pravidla tak to budete mat.

rutie
21. jan 2014

@digysa Moje deti s ulohami po 19:00 problemy maju a to su mimoskosky dost vytazene. Mame jeden den v tyzdni, ked to inak nejde a to je nocna mora. Syn je tak unaveny, ze pri tom zaspava, ma problemy sa rozpamatat na tvary pismen. Nehovorim, ze IHNED po skonceni vyucovania, ale okolo 15:30-16:00 je to dieta uz oddychnute a vyhrane a este nie je unavene. A ked to nejde v tom case, tak radsej pred ako ked pride totalne vycerpane z treningu. U nas doma bolo pravidlo - najprv ulohy, potom ist behat povonku, zaviedla som aj u mojich deti, aspon sa ponahlaju, ked ich cakaju kamosi. Ked vonku vedia, ze ich este cakaju ulohy, nemozem ich dostat domov 🙂.

digysa
21. jan 2014

@rutie Zalezi aj na dietati a zalezi, aku rutinu si doma vytvoria...

Ja len, pripada mi to, ako keby vsetci prvaci na Slovensku robili "dizertacne prace".... domaca uloha prvaka nemoze trvat viac ako 15 min a pre tie lenive deti ratam MAX 30-40.

Bavime sa stale o prvakoch dufam............. 😅 😅 😅 😅 😅 😕

digysa
21. jan 2014

Moja predskolacka si domacu ulohu robi sama. Nepotrebuje ziadnu pomoc. Teraz sa ucia citat (samozrejme anglicky sa cita inak ako slovensky). Robia si kazdy tyzden karticky, kde rodicia maju napisat dane slova, ktore sa maju potom deti ucit.... Ona si ich pise sama, sama si ich aj cita a ked nieco nevie, tak sa ma spyta....

Na kazde zdlhavejsie a tazsie projekty dostaneme viac casu a tiez mame vikend. Vzdy sa vacsinou odozdavaju v Pondelok. ( to plati zase pre mojho druhaka).

Ja sa obavam skorej o starsie rocniky.... tam urcite nebude stacit pol hodinka. 🤐

rutie
22. jan 2014

@digysa Velmi zalezi od dietata. Mam dceru, prvacku, ta je za 10-20 min hotova vzdy, robi si ulohy sama, obcas to trochu odflakne, ale vacsinou OK, sama si pobali tasku, vzdy ma zapisane ulohy. Tu neriesim takmer vobec, iba si s nou prejdem anglictinu, tu maju v skole dost narocnu. A potom je tu moj syn s ADD syndromom, u ktoreho aj v prvej aj v druhej triede je tych 30-40 min MINIMUM - to mu staci ak je oddychnuty, ja som pri nom, plne sa mu venujem a dcery su u niekde odlozene a v dome je uplne ticho. STANDARD je 2 hodiny, ak to necham uplne nanho tak aj 4 hodiny (vacsinou cumenia do blba, daydremingu, pripadne pisania po rukach, stole, obaloch). Kto nezazil nepochopi. Ale predpokladam, ze zakladatelka ma normalne dieta.

namornicka
22. jan 2014

Ahoj, prvákom tie úlohy dlho netrvajú, napísať pár riadkov a prečítať stranu so šlabikára tak 3x. To s ňou v pohode zvládne aj babka, vlastne dozrie ako to píše. Treba aby si hneď od začiatku roka urobili taký režim a bude to fungovať. Viac ako pol hodinu to určite nezaberie. A pokiaľ sú to iba 2 dni v týždni tak úplná pohoda. Nemáš sa čoho báť.

digysa
22. jan 2014

@rutie chapem, ale asi sa vsetci zhodneme ze zdravy prvak ma ulohu do 20 min hotovu.

bialica
28. jan 2014

ak bude chodiť do družiny, tak ju nechaj, nech si ich napíše tam a doma si to spolu už len skontrolujete... ak trváš na tom, aby si písala úlohy doma, určite si to nenechávaj "len pre seba" 😀 v dni keď si dlhšie v práci sa môže dcére venovať aj jej otec... deti sú skvelými učiteľmi trpezlivosti 😵

dadulak
28. jan 2014

my sme tiez riesili tento problem. vela zavisi od ucitelky, kolko bude dávať úlohy, čo bude vyžadovať. a samozrejme aj od dieťaťa, ako sa sústredí, ako mu ide čítanie, písanie, matematika. u nás trvajú úlohy hodinku a niekedy aj dve. učiť sa s otcom odmieta, plače. niekedy spravíme úlohy v pohode, niekedy s plačom, alebo je unavená a vymýšľa. pracujem do štyroch, ale potrebovala by som aj dlhšie. dvakrát v týždni som mala iné aktivity a začínali sme učenie o šiestej, ale to je už veľmi neskoro. aj o štyroch chodiť z práce je neskoro. kým prídeme domov, kým sa najeme, vybalíme a začneme učiť je aj hodín. dcéra mala problémy s čítaním, prepisom a diktátmi. po dni strávenom v škole a družke je večer už unavená. takže u nás to vyzerá teraz dosť stresovo. v práci makám, aby som nemusela nadčasovať, o štvrtej utekám domov, manžel pomáha s varením a my sa učíme. v týždni nestíhame nič. krúžok máme našťastie v piatok. a cez víkendy dobiehame, čo nestíhame cez týždeň. napr. píšeme viac diktáty. prvákovi, sa treba venovať. a hlavne, ak má v niečom problémy. v pracovné dni sa akurát naučíme, spravíme večeru, pospratávame, dcéra si pozrie nejakú rozprávku, chvíľku sa pohrá a je čas na spánok. našťastie popoludní v družine bývajú hodinku vonku, je aspoň troška vyvetraná. a v družke teraz začínajú písať aspoň časť úloh - matiku a písanie. doma už len kontrolujem, čítame a píšeme diktát. digysa a tých 20 minút na úlohu pre prváka závidíme. asi nemáte hups-ov šlabikár. mne sa tam niektoré slovíčka zdajú dosť ťažké, a mnohým dcéra ani nerozumie. musíme vysvetlovať význam. ja by som to teraz neriešila, uvidíte ako sa to vyvinie v septembri. a ak by nebola iná možnosť, určite by som skúsila aj ocina a babku. aspoň im dala šancu a ty len skontrolovala a dotiahla a doučila sa.

vikcakikca
5. feb 2014

Mám len 12 ale to nevadí. Chodím na jazykovú školu a ani v prvom a ani v druhom ročníku sme sa hodiny neučili. Dnešné školy. Polovica nevie hodiny. 🙄

bubatinko
5. feb 2014

@nelita02 chcem ta upokojit... moj synator je teraz prvacik a noboj oni toho fakt nemaju vela.... na ulohu ma z písania max 4riadky... z matiky zo zaciatku tiez po dva riadky ked brali cisla ako sa písu plus jedno cvicenie z pracovneho zosita obcas.... z cítania písmenká teraz uz citaju viac napr. kratky clanok zo slabikara 5x precitat a tak... moj syn sa uci ak to zratam tak 20minut maximalne... netreba stresovat.... ani dieta ani seba.... chce to cas aby sa dietatu skola zapacila a zvyklo si ... ved dovtedy nepoznalo povinnosti ziadne ..... takze radim zachovat klud 🙂 .... skor motivuj teraz malu aby robila viac takych predskolackych aktivit aby si postupne zvykala ruka na písanie ;) ...