Ako zvládnuť nebezpečné lepenie sa na auto?
Ahojte, pravidelne sa stáva, že sa na mňa zozadu nalepí auto, hlavne na jednej ceste v ba medzi sídliskami. Kedysi tam bola 70tka ale už tam je 50tka. Samozrejme veľmi veľa vodičov chodí naďalej 70. Ja sa bojím, že ma nameraju, plus tam chodí dosť cyklistov, boli tam už aj smrteľne nehody. Tak dodržujem rýchlosť. Lenže vkuse sa mi niekto nebezpečne lepí na kufor. Ako reagujete v takých situáciách ? Pridáte ebo idete ďalej svojou rýchlosťou ? Obehnúť ma nemôže lebo buď je plná čiara alebo aj tak idú auto v protismere.
@hiro jezko bol priklad (aj ked tazko ho bude vidiet na kamere auta iduceho za mnou). Rychlost je tiez otazna - kamera nie je dostatocne presny pristroj na to, aby mi vedel dokazat, ze som isla 52 a zabrzdila na 50. Alebo isla 48 a zabrzdila na 46. Ale je na nej vidiet rychlost akou sa blizis k autu pred tebou a ako blziko za tym autom ides.
@katarinaba prosím ta a ty vidíš na čo som reagovala? Ona napísala "Normalne mu debilovi skoc na brzdy a nech Ti vlezie do kufra. "
@janai1 OK, prepac.
Ja tuknem na brdzu nech sa rozvietia brzdove, urobim tak zo tri keat a potom vidim ako rozhadzuju este od vacsich nervov ruky, milujem to 😀
@hiro Mňa v autoškole nie tak dávno učili, že mám dodržať od auta predo mnou taký odstup, aby som doň nenarazila ani v prípade, že on náhle prudko zastaví, lebo ak narazím, je to moja vina. Učili ma zle? 😄
@simsalabim ale ja som nenapísala že robí niečo zle, ale že nie je svätý. lebo niektoré paničky tu majú pocit že ak idú 49 a pribrzdia bezdôvodne len aby sa na nich zozadu iný nelepil, tak vlastne sú pomaly etalony morálky - no to teda nie sú a ešte samé z toho môžu mať problém 😉 samotná 49 nebola podstatná, písala som to v kontexte
@thoughtfulweirdo Ved v poriadku - tu ide o bezdovodne vyvolavanie koliznych situacii. Pisal som ze to moze sposobit to ze on na zaklade toho zabrzdi silnejsie, nenabura do teba ale moze narazit niekto dalsi do neho. Ale on ako jediny nebude na vine - lebo dodrzal bezpecnu vzdialenost vzhladom na jeho shopnosti - len to auto pred nim bezdovodne brzdilo lebo neobjektivne posudzovalo schopnosti tohto druheho vodica.
Vybrzdovanie je asi najhorsie co mozes urobit pre bezpecnost (svoju, aj nevinnych ludi za tebou - hlavne tie auta, za autom ktore sa na teba lepi). Ak sa na tom useku na teba pravidelne lepia, tak pravdepodobne ides pomalsie, ako je zvykom tam jazdit. Dodrziavanie rychlosti je jedna vec, plynula premavka druha. Odporucam pridat (55-60kmh) a nesponsobovat konfliktne situacie. Pri soferovani je podla mna najlepsie (z pohladu bezpecnosti) sa priposobit davu. Jazdim po celej europe a inak jazdim v taliansku, inak v nemecku a inak na slovensku. Hlavne ale idem plynule a s prudom dopravy. Je to ako ist dole z donovalov tachometrovou 90. Non-stop ta bude niekto predbiehat. Zrychli na 100 a ides v klude. Ak budes namietat, ze na to su predpisane rychlosti - mas pravdu, ale na to je aj policia aby tie rychlosti vynucovala. Z mojich skusenosti ani policatji na slovensku nejazdia 90 mimo mesta a 50 na rovnom useku (alebo dvojprudovke) v meste a 10+ nad tachmetrovu predpisanu rychlost je na slovensku zvyklost. Inak podobne je to vo vacsine krajin len ta tolerancia je rozna.
@hiro Takže ak ja nedobrzdím preto, že vodič predo mnou prudko zabrzdí, lebo sa zľakol brzdneho svetla pred ním, na vine budem stále ja, nie? Proste som nedobrzdila, lebo som precenila svoje schopnosti a šla príliš blízko.
Nenávidím takýchto vodičov, keď je maximálna povolená rýchlosť 50 idem 50 (keď ostatný chcú platiť pokutu môžu ja si na rýchlosť pozor dávam). Keď je niekde 90 a sneží/prší/je úsek kde skáče zver/je hmla idem kľudne aj menej prispôsobím si rýchlosť podmienkam a mojím schopnostiam. Hádam nezrazím človeka/zver alebo nedostanem šmyk len preto aby sa vodič v aute za mnou nerozčuloval.
Auto za vami si má držať adekvátny odstup aby vodič stihol reagovať, keby narazí je to jeho vina. Aj v prípade že by si vodič pred ním len tak pribrzdil (ako by mu dokázali že zabrzdil len tak). Môže povedať osvetlilo ma slnko tak som brzdil, preletel vták, prišlo mi nevoľno a milión ďalších vecí. Každý normálny človek si drží odstup aj keď auto pred ním ide extrémne pomaly a bezpečne ho predbehne keď sa dá.
Slusne (ohladuplne) je ist aspon najvyssou povolenou rychlostou (ak je to v danej chvili mozne/bezpecne). Takmer vsetky auta ukazuju na "tachometri" viac ako skutocne idu. U niektorych je rozdiel dost vyrazny. Odporucam "naciachovat" si "dusevne" svoje auto/auta podla GPS rychlosti ukazovanej navigaciou (stacia Google maps v rezime navigovania), kedy (pri akej rychlosti ukazovanej "tachometrom") ide skutocne aspon 50, 90, 130 km/h.
Len žiadne vybrzďovanie. Keď je ten za tebou psychopat, tak ti ešte ublíži...
Normálne si choď svoje, ak nejdeš príliš pomaly, tak to musí každý akceptovať. Veď oni ta obehnu. Ty si dávaj len pozor na seba a tých pred tebou.
@hiro ...máš dodržovať bezpečnú vzdialenosť.Ak sa lepis tak,že vodic pred tebou nevidí v strednom spataku ani tvoje svetlá a ŠPZ tak môžeš byť akýkoľvek dobrý vodič,keď to neubrzdis,bude to tvoja vina.
Inak taká rada pre všetkých.Kupte si kamery do auta.Perfektna vec.Do nás takto ťukli už dvakrát.Stacilo ukázať kamerový záznam a bolo úplne všetko jasné.
@thoughtfulweirdo Vinnik je ten prvy vodic - uz vidim taku obhajobu - osvietilo ma ze ja som ten kto je povolany hodnotit ci vodic v aute za mnou je dostatocne sikovny a vie brzdit. Ved aj keby do mna nabural tak je to jeho vina a on mi opravi a zaplati auto.
Ale otestoval som ze je fakt sikovny a stihol dobre a silno zabrzdit. To ze do neho zozadu niekto dalsi nabural uz nie je moja vina. Ja som sam seba zvolil ze mozem testovat koho chcem a nasledky nech si znasaju druhi.
Mne takato obhajoba pripada uplne absurdna... no ale toto po dopravnej nehode samozrejme ze neprizna. Bude tarat bachorky o jezkoch.
absolútne nereaguj, nedaj sa nejako vytočiť a ani nijako nestresuj a pokračuj svojou- predpísanou- rýchlosťou.
Mám precestovaných veľa krajín a takýchto "uponáhľaných nedočkavcov" je všade plno- nie len na Slovensku.
Nech sa lepia, keď budeš musieť zabrzdiť a ťuknete sa, bude to jeho vina. Tiež to nemám rada. Ale mám na háku. Ja sa predsa kvôli debilovi nenechám namerať. V Bratislave su inak najviac nervní vodiči, akých som zažila :D
skúste bliknúť výstražnými, niekedy sa ukľudnia tito lepiči
@hiro prosím ťa, na takúto múdrosť si kde prišiel? Odhliadnuc od faktu, že vybrzdovanie nie je dobrý nápad, cez dve autá nemám šancu vidieť, či ten prvý brzdí odôvodnene či nie. Je môj problém, aby som ubrzdila aj ja, keď začne brzdiť auto predomnou. Jediná výnimka hovorí, že nenesiem vinu, ak auto predo mnou začne bezdôvodne prudko brzdiť. A v tom prípade bude na vine ten geroj predomnou, a nie auto idúce pred ním. Pretože keby druhý dodržal bezpečnú vzdialenosť, nemusel prudko brzdiť a tým pádom ani ja. Bezpečná vzdialenosť nie je vecou schopnosti šoféra, je to úplne normálna merateľna veličina a lepenie sa na kufor bol kedysi normálny priestupok (neviem ako po poslednej novelizácii).
@wade na niektorých miestach je možné bezpečne prekračovať rýchlosť o tých 10 km dajme tomu. Niekde naopak je vhodné držať sa mpr-ky alebo ísť aj trochu pomalšie. Napr. popri spomínaných cyklistoch, a úzkej vozovke zároveň. U nás je úsek, kde si to veľa vodičov ide cez 70, pritom je tam 50. Čo je pre mňa úplne šialenstvo, lebo nám tam uz vbehol do cesty diviak, druhý krát srnka. Zopárkrát som srnku videla len štát na okraji cesty - večer, len oči jej svietili. Ako na zlaknutie mi stačila aj tá 50....Takže určite sa nebudem prispôsobovať zvyklostiam iných vodicov za každú cenu.
Niekde som čítala: "Keď sa na teba lepí jedno auto, je to jeho problém. Keď sa na teba lepí päť , je to už tvoj problém" 😀
@katarinaba toto robím aj ja ale pribrzdim no zároveň som pripravená šliapnuť na plin v prípade že by trebalo zrýchliť alebo pustím troška plin aby som ešte spomalená 😁
@hiro v nemecku je presne definovana vzdialenost "pol tacho" od predchadzajuceho auta- za lepenie je pokuta v meste okolo 35e, na dialnici od 200e do 500e alebo aj nepodmienecne. A lepenie sa je narodny slovensky sport- "milujem", ked mi slovenski junaci zahlasia "ja to ubrzdim"🙄🙄🙄🙄- no jasne, ked sa nalepi, platia fyzicke zakony a ani par volov mu nepomoze, aby nenabural....
Mne keď niekto fakt lezie na nervy, tiež pribrzdim, ale len tak, aby zasvietili brzdové, nie že nejako extra spomalim. Zatiaľ to vždy pomohlo, prestal sa lepiť. My tu máme časť, kde je 40 a drvivá väčšina letí 80. Tiež zážitok keď na aute za mnou nevidím ani svetlá a šoférovi viem odčítať z pier, ako nadáva, že sa vlečiem. Ale určite kvôli tomu nepôjdem 80, raz je tam 40 tak je tam 40.
@ekira1, tak zase, naši policajti ti dajú pokutu aj za to, že si v nejakom aute proste sedela, ale pri škode by to uznala poisťovňa, že nemal šancu ubrzdiť. Lenže to platí skutočne len keď nejaký magor začne flekovať na prázdnej rovnej ceste a nie v situácii, keď je na ceste viac áut.
@hiro ahaaa,takže za to,že nejaký chuj sa nevie zmestiť do kože,lebo ho svrbí pedál a nevie nič lepšie ako sa nalepiť,tak šofér,čo dodržiava a niečo sa stane,zabrzdí,tak ten chudák ,čo lepil,sirota,tak ten za to nemôže. Veľa zdaru v Rakúsku,kde sa rozdávajú politiky presne za nedodržanie bezpečnej vzdialenosti,majú na to speci strojček a pokutou dostaneš dokonca aj vtedy,keď sa ti takýto koko. drbne pred teba a ty máš smolu a nameraju tvoju vzdialenosť. Ja rada dodrziavam ,najmä potom,čo som dostala pokutu za rýchlosť 44v prázdnej obci ,v piatok o tretej,hold smola,bola tam 30tka. Odvtedy ficim nebezpečných 30 a čuduj sa svete,nikto sa nelepí. No rrrrrrakusko. Pardon,lepí,ale na 100per slovenska ŠPZ. Veď nech skúšajú osud. A k slovenským ŠPZ nie sú policajti veľmi zhovievaví👍a áno,idem na 50 približne 55 ,na 100max 105 a tak. Čo sa deje za mnou,mi je u prdele,keď chce niekto skúšať ,môže.

@katarinaba "Tych dovodov moze byt milion." - to musis dokazat. A ked na kamere jasne bude vidiet ze maximalna rychlost nebola prekrocena, ziadny jezko tak to budes tazko obhajovat.