Akú radu by ste dali samé sebe skôr než by ste sa stali matkami?
Čítala som taký článok a napadlo mi, že by z toho mohla byť pekná a možno aj prínosná diskusia. Takže dámy, za čo by ste boli rady, keby ste to videli, alebo vám niekto poradil, ešte kým ste sa stali matkami. Čo by ste ohľadom materstva poradili svojmu maldšiemu ja? Na čo by ste rady prišli skôr? Také filozofické okienko na večer. ☺️
Že mať názor na výchovu je síce pekné, ale bez dieťaťa sú to pekné bludy. 😀
@diewcatqoo alebo otazka ci moze cestovat vlakom ked je tehotna..odpadla som 🤦🏻♀️
Ja by som len chcela aby mi každý namiesto darčekov pre dieťa navaril zdravé jedlo do skleniek alebo sáčkov na mrazenie. Darček od kamošiek? Cattering domov nič iné. Ak by som mala isť k nejakej kamoške teraz tak pridem s miskou polievky a zdravým obedom. Nevedela som, že nebudem schopná 2t varit alebo aby počas tehotenstva zamrazit nejake porcie
@kvetinka_andrejka 100% súhlas. A este namiesto kadejakých predpotopnych rad a starania sa, kritizovania, ze nie je vsetko tip top upratané po príchode z pôrodnice by mohli urobit catering najmä všetkému rozumiace svokry a tiez mamy. Lebo prist na obhliadku a potom skritizovať “neschopnu” nevestu je to najjednoduchšie.
...no ale ved všetci si múdrejší...najlepšie je hneď sa obrniť proti týmto radám....lebo naozaj dokážu ženu priviesť až k šialenstvu...
@vendulka80 to fakt sa toto deje? až sa mi nechce veriť. Samozrejme pisem zdrave jedla lebo tie nase svokry tvrdia ze vedia varit a vsade aj do pudingu davaju zasrany bujon
@kvetinka_andrejka je to smutne ale veru deje... ja som napríklad aj švagrinu nacapala ako mi hľadí za poličku pod televízorom ci tam nahodou nie je tona prachu. Pomoc absolutne žiadna po žiadnej stránke ale múdrych reci za vagón. A svokra mi zase odporučila davat 2 mesačnému tvaroh s kalciom(popučené tabletky kúpené v lekarni) Lebo to aj ona dávala detom... a kazdy den kontrolné telefonáty, ci som to dala. Tak som jej slušne povedala, ze ja počúvam iba detského lekára a ona ked mi chce pomoct tak nech mi pride postrážiť maleho aby som si mohla v dome porobit. Z toľkej “ochoty” som sa skoro nespamätala. Takze pokial nema niekto pomoct, nech sa nestará a nedáva nevyžiadané rady. To mamičkám vobec nepomoze.
@vendulka80 davaj pozor lebo ti pride a sama mu da kym budes pratat :D ako to musi byt svokra niekde od rusnakov z vychodu alebo iny zapadakov ved to je ciste sialenstvo tie rady
@kvetinka_andrejka tak to si trafila uplne presne🤣🤣🤣🤣smutne je len to, ze je to lekárka.
@vendulka80 dedinska samanka :D
@sona96 vždy robiť veci tak,ako to cítim ja a tak,ako si myslím,že je pre moje dieťa najlepšie. Nie je nič horšie,ako keď ťa na začiatku,keď je to pre teba všetko nové,každý len vystresuje a zneistí..málo papá, málo spinká, málo kaká, toto by mal,toto nie,..neskôr zase prečo mu nedáš to alebo tamto,prečo to robíš tak,keď všetci to robia inak..proste každé dieťa je iné a matka vždy robí to najlepšie podľa svojho uváženia,aj keď si ostatní môžu myslieť opak.. ja by som sa už toľko nestresovala tým, čo sa ostatným nezdalo ok. Ak sa pre niečo rozhodneš, urob to tak bez ohľadu na to,kto si čo myslí. Dôležitá si ty a tvoje dieťa,nie ostatní 🙂
@sona96 Oooch, ano, mne tiez volo povedane, ze mam slabe mlieko, lebo som prilis chuda, ked 9 mesacny syncek nosi konfekcnu velkost dvojrocneho dietata 🙂
A ked som bola tehotna,stale som bola stihla, len brusko, tak bolo, ze co sa to za liliputana narodi, ked nema "zo mna" ziviny.
Ale spat k teme: message by bol, ze:
1. Dietatko patri prve mesiace maminke (a tatkovi), ked si vytvoria pevne neoblomne puto, malinkeho/malinku uz nic nezlomi, lebo sa bude mat o koho v zivote opriet.
2. Dieta (malinke babo) nie je hracka pre dospelych (citujem primara jednej kliniky v BA), nesluzi na uspokojenie egoistickych potrieb okolitych ludi (tetky, babky atd atd), ale my dospeli trpezlivo prisluchame jeho potrebam.
3. Ked budeme respektovat dieta, nauci sa ucte k druhym, ked bude chvalene, v dospelosti bude velkorysym clovekom.
4. Nenechajme dieta plakat, plac ma vzdy svoju pricinu. 🙂
@michaelakors Ahoj Miska, tak ako by si to zhrnula, odkedy vychovavat, ako a ako stanovovat hranice? Dikes 🙂
@biela_sova podla toho co som citala, a moj syn zacal chodit do jasli ked mal 13 mesiacov (tu v Dansku chodia deti od 6-10 mesiacov do jasiel), tam mi vela povedali, ze uz od zhruba 10 mesiacov treba zakazovat, spravit pevny rezim, byt strikny, ked dieta zuri, ignorovat ho, atd atd, je toho vela co som sa naucila. Keby som to nepocula a nevidela, tak mojnu synovi vsetko dovolim 😃. No a moj muz mi tiez dohovoril.
@michaelakors No rada si rozsirim obzor, lby sa Ti chcelo raz vo cjvilach volmrho casu a oddychu tozpisatx mozes mi aj suktomnu spravu? Potesim sa, dakujem 🙂
@sona96 ze nech absolvuje predtym vojensky vycvik, s nedostatkom spanku, terorizovanim krikom, placom, hladom, nemoznostou ist na wc ci umyt si zuby. Nech sa necha oplieskavat grcanicou, jedlom, blatom, vodou, pieskom, mocom aj vykalmi. Nech ju olepia mokrymi lizatkami a cukrikmi. Minimalne 6h denne nech nosi 10kg vankus, bud naboku alebo priviazany k nohe a v noci nech s nim min. 2h poskakuje na lopte alebo ho nosi na rukach. A potom bude pre nu materstvo brnkacka.🙂
Ze sa netreba snazit byt dokonalou, lebo sa to aj tak nepodari...a ucit sa na vlastnych chybach je uplne v poriadku...
V skratke: NO STRES!!!😂😂😂😂😂
Nekricte a nebite svoje deti. Chce to vela trpezlivosti
Je jedno ktorý Dr ta odrodí len nech to je vtedy keď aj bábätko bude prípravene na to...
@sona96 že nič nie je také ako sa píše, alebo ako mali ostatní.Ze si treba spraviť poriadnu finančnú rezervu, lebo nevieš či nebudeš doma dlhšie so zdr.dovodov dieťaťa, alebo iných.Ze treba spať čo to najviac ide, keď dieťa spí.Ze sa netreba dať ovplyvňovať radami druhých, že treba prijať povahu dietata a nebojoval s veternými mlynmi...že sa navždy všetko zmení😂že netreba venovať dieťaťu každú sekundu a treba ho nechať aj nudiť a nech si vymýšľa zábavu sám.

No ja by som toho vedela povedať tiež veľa.
1.Nepovedz v skúšobnej dobe, že si tehotná!
2. Choď si pozrieť nemocnicu,kam ideš rodiť (aj sprchy)a súď aj podľa toho. Ja som si nevyberala,ale dostala som sa do takej, ktorú chválili.No zásluhu na tom mali len sestričky,lebo vybavenie a najmä sprchy otras, šmýkalo sa,aj keď som sa ani nepohla a tam kde aspoň tiekla teplá voda, dostávala som sa cez chodbu plnú návštevníkov. Šitie sa v sprche pretrhlo pravdaže, celé dni si to nevšímali na kontrole,potom neverili mojom obávam o to, že nie som OK,tak že dlho trvalo, kým na môj problém som dostala riešenie...a bumm,musela som sa denne viac krát osprchovať 😨 ...Nemocnica bola preplnená,tak ani sestričky nemali čas adekvátne sa postarať.
3.Dôveruj, ale overuj, čo ti povedia v nemocnici,alebo aj iné mamičky.
4. Starší ľudia majú viac skúseností a vedia dať cenné rady,ale nie vždy a do všetkého sa rozumejú...a niekedy,to čo platilo kedysi,dnes už je vedecky dokázaná kokotina.
5.Pre kojenie najlepšie je,ak sa čo najskôr dostanete z cudzieho prostredia nemocnice domov,a ste v pohode. My sme boli tam pridlho a ranná vizita bola prednejšia ako nakojenie bábätka so silnou žltačkou, hladné deti sa vracali späť k mamičkám už kľudné?!?!?!...a potom že prečo nevedia dnešné mamičky kojiť...stres faktor v preplnenej nemocnici,kde všade naokolo sú len cudzí ľudia, plačúce matky a musíte pred hocikým dať sa do ľahu a rozhodiť sa do strán na povel...hmmm,to nie je žiadne žúžo.
6.Ak máte pretrvávajúce problémy s kojením,vedzte, laktačné poradkyňe sú už oveľa dostupnejšie,ako by ste si mysleli a zavojate si jednu k sebe.Alebo aj dve.Ale iných mám sa vyvarujte a držte si ich ďaleko od tejto témy,ak ich rady sú nevyžiadané a s nátlakom a obviňovaním, že vy za to môžete.To vám nepomôže.Do mňa napr. tlačili kareláby z viac strán, že málo jem,preto nemám mlieko.Výsledok:za cca. dva týždne cca. 15kíl som pribrala. Až potom som si uvedomila, že nikto z nich nevidel, koľko jem. A pri tom neboli to len postrehy od nich,ale nátlak.Potom som si uvedomila aj to, že vlastne z nemocnice som sa vrátila už vychudnutá.No tam som nemala žiadny luxus v podobe váhy a zrkadla,a možnosti dať si na seba svoje staré šaty aby som si uvedomila, koľko soch schudla.No ale pekne sa to vrátilo, čudujem sa , že moja koža to jojo prežila.
7. Režim nie je to, čo vám povedia, čo prečítate. Režim spánku a papania sa vytvorí podľa potrieb a vy sa tak naučíte predvídať kedy čo nasleduje,na čo sa pripraviť. Plačom akurát čo chce vaše bábo.U nás režim bol taký, že bolo jedno,syn ako dlho spý, no späť chodil po dvoch hodinách bdenia.Tak že nie o 10-ej,o 16-ej a večer o 7-ej
8. Kamoške bábo prespí celú noc a vám nie? No nejde o žiadnu profesionalitu,ani neschopnosť (ak obe sa snažíte)...moje bábo spalo krásne, celú noc, kamoškyne nie a nie,nechcelo.Potom prišiel prelom,a môj syn sa zblaznil v 8-ich mesicoch a začal sa budiť 4x za noc a kamoške dcéra začala prespávať celú noc. Pravdaže celí čas sme si rozdávali skusenosti a aj z vonka sme si brali info...no konečný výsledok je taký, že do 8 mesiacov som ja bola rodený talent,a potom ju osvietilo...ale pravdepodobnejšie bude, že každé dieťa je iné,a viac prispieť, než dať lásku, kľud a pohodu, nemôžete.
9. Buďte pri dieťaťu ako zabalený záchranný čln,ale nie ako skafander kozmonautov.Treba ho chrániť,ale nie obmedzovať.
10. Zo všetkého veľa škodí...napr. ak umývanie rúk budete brať ako vyháňanie diabla z tela,tak neskôr budete na svoje dieťa kričať aby si už toľko tie ruky neumýval. A ľudia si budú myslieť že je ufo,lebo si neolýzne prst od čokolády (preháňam,ale určite chapete pointu)
11. Môžete snívať o tom ako vychováte svoje dieťa.No ono bude zrkadlom nie len vás,ale aj vašich najbližších, najmä otca.Potom súrodenca.A sú tam aj starí rodičia.No a nehovorme o detí v škôlke.Tak že neukazujte prstom na každú podľa vás nedokonalú mamu, kým neviete čo je v pozadí,a to nikdy neviete. No budte príkladom.
12.Internet je dobrý sluha, zlý pán!!!
Tak že dúfam niekomu som teraz poslúžila😁 Mám toho aj viac,ale pre mňa ten internet na teraz už doslúžil,idem sa kochať v spiacom synovi💞