Akú vlhkosť máte v byte?

janinah
16. mar 2012

Neviem sa dopátrať aká optimálne je vlhkosť v byte /údaje sú rôzne/ a zvlásť ake je to percento v prípade,že máte doma dieťa s alergiou na plesne ☹ Pomohlo by mi,ak by som vedela aká je vlhkosť v panelákovom byte- v obývačke,v detskej, v kúpelni za bežných podmienok..ďakujem.

halienka
16. mar 2012

Ahoj, mne sa niečo marí, že som niekde čítala že optimálna je nejakých 40-50 % My sme kúpili vlhkomer a v zime to teda išlo vždy rapídne pod 30% niekedy ani 20% nebolo a to som už cítila ako je sucho, v noci sa mi upchával nos a zle sa mi dýchalo, takže sme kúpili zvlhčovač a púšťali. Teraz bývame v dome a je to podobné ako v tom byte. No kamarátka má problém s plesňami a z vlhkosťou v byte, lebo majú byt na najvyššom poschodí a preteká tam niekde strecha, tak som jej práve asi pred mesiacom požičiavala ten vlhkomer, nech si zmeria koľko oni majú a ona mala aj v zime a vo vykurovacom období 60% vlhkosť! Tak si neviem predstaviť, čo tam má keď sa prestáva kúriť, pretože vtedy tá vlhkosť prirodzene stúpa, cez leto sme v byte mávali práve tých cca 50%. Takže u nej je jednoznačne problém veľká vlhkosť a plesne a deti jej zrejme z toho chorľavejú 😖 Doporučujem ti kúpiť kvalitný vlhkomer, predávajú vo všetkých elektrách a podľa toho sa potom zariadiť, ak je moc sucho zvlhčovať, ak je moc vlhko, tak hľadať príčinu, pokúsiť sa odstrániť a existujú aj odvlhčovače, tak aj to by nebolo na škodu skúsiť. 🙂

syslica
21. mar 2012

@janinah Halienke sa marí správne, optimálne by malo byť do 50 %, ak je nižšia trpia sliznice a paradoxne to tiež môže vyústiť do choroby... ak je už 60 a viac nastáva problém s plesňami. My bývame v byte v relatívnej novostavbe, ktorá však má zopár tepelných mostov, takže práve plesne sú pohroma. V každej miestnosti máme meteostanicu s indikátorom vlhkosti, napríklad v spálni je to ráno často aj 70 % - 3 ľudia dosť pary nadýchajú aj sa dosť vypotia 😉 . Pomáha správne - nárazové vetranie, nesušiť bielizeň vnútri, v kúpeľni použiť ventilátor.... a keď je najhoršie, investovať do odvlhčovača.