icon

Aký bol skutočný socializmus v minulosti?

31. aug 2024

Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?

medda_beda
1. sep 2024

@sara07 Mohlo to tak byť.Ja píšem o mojoch rodinných známych ktorí robili ťažkú manuálnu robotu a mali 3 izbák.
Žiadna polícia, úrad, známosti.
Obyčajní ľudia ktorí si byty časom odkúpili.

dadis
1. sep 2024

@medda_beda A teraz su rodiny bez bytov? Byty si odkupili do osobneho vlastnictva az po revolucii.

medda_beda
1. sep 2024

@tetapetra Ja som ti odpísala na to ako žili podľa teba rodiny v socializme.
Žijú tak aj dnes tak neviem v čom nastala zmena.
Ty si si z toho vytiahla úplne niečo iné čo nikde nepíšem.
A tiež sa nedá porovnávať 3 izbák za 60 000 s možnosťou 100% hypotéky ako 1,5 izbám za 100 000 so spotrebákom.
Pár rokov rozdiel a iné podmienky kúpi.

medda_beda
1. sep 2024

@dadis Niektorí sú.Žijú u rodičov lebo si nemôžu dovoliť dať 1 a pol výplaty za bývanie.
Podnájom sa dnes vôbec neoplatí a niektorí sú názoru, že je zbytočné kupovať 1,5 izbový byt.
Lebo dnes je štandard mať minimálne 3izbák alebo dom.
Ak je človek sám tak z 1000cky nevyžije ani v malom byte.

dadis
1. sep 2024

@medda_beda To bolo vzdy, nie je teraz horsia doba, prave naopak. To sa len niektori politici snazia v jednoduchych ludoch vyvolat pocit strachu a beznadeje.

tetapetra
1. sep 2024

@medda_beda v socializme ti bol byt pridelený a mám pocit,že väčšina mala len ten dvojizbak(aspoň čo ja poznám) potom neskôr boli už aj 3izb. Pred 20r nedávali 100%, úroky boli 6% a v Ba stal 3izb 150000 a to na okraji, plat bol cca 12-15000sk.

medda_beda
1. sep 2024

@gribka1 Presne tak, ale to fungovať nikdy nebude.

tykat
1. sep 2024

@heni79 myslienka socializmu bola "Kazdy podla svojich moznosti, kazdemu podla jeho zasluh".
Tj. kazdy musel pracovat podla toho ake boli jeho moznosti a potom uzival vysledky svojej prace.
Po skole dostal.absolvent tzv.umiestnenku kde mohol ist pracovat alebo si najst inu pracu. Ale pracovat musel kazdy podla svojich moznosti. Ak nepracoval tak to bol prizivnik a policia po nom patrala. Vynimku mali zeny, ktore mohli nepracovat a byt v domacnosti.

medda_beda
1. sep 2024

@tetapetra Teraz pozerám ceny bytov a sú aj o 50 tisíc drahšie a koľko prešlo 3 roky čo som kupovala byt?
A platy išli hore o minimum.
Svokra mi hovorila, že až také cenové skoky neboli a dalo sa to zvládať aj ušetriť.
Nehádam sa, ale dnes nemá človek ani tú stabilnú robotu aby mal istotu, že ten byt aj splatí.

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
1. sep 2024

@medda_beda A co myslis, dokedy to mohlo fungovat ako v socializme? Ved uz nemali co znarodnit, tak z coho by toto boli asi dotovali? Je dufam jasne, ze z hovna gulas neuvaris.

medda_beda
1. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl Ajtak sa všetko rozkradlo.V každej dobe bolo niečo čo chvíľu vyhovovalo.Doraz už ani hypotéky nebudú ani žiadne vlastné nehnuteľnosti len pre najbohatších tak ako každá doba sa to niekde poserie a začneme odznova.
A nikdy si nebudeme rovní.
Takže režim, nerežim obracaj sa ako vieš.
Čiže diskutovať o tom ktorá doba je lepšia je zbytočné lebo v žiadnej dobe sa nemajú všetci dobre pretože ľudstvo je bolo a vždy aj bude nenažrané.

hiro
1. sep 2024

@medda_beda No, rozdiel je v tom ze kapitalizmus funguje stovky rokov a "socializmus" zakapal za par desiatok.

hefo
1. sep 2024

Môj dedko bol sedliak, pracovitý, tak sa mu vcelku darilo, zhruba v období nástupu boľševikov (alebo krátko po tom) mal v pláne už kúpiť aj traktor. Kúpil veľké guľové, pozemky mu ulúpili ("združstevnili") a peniaze zničili menovou reformou.
A keď pár rokov na to niečo proti komunistom reptal na rodičovskom združení (vždy bol tvrdá hlava a cholerická povaha), tak ho ešte posadili na pol roka do lochu, asi aby sa trošku schladil. V spise zo súdneho pojednávania stálo "Namiesto toho, aby svoj čin oľutoval, ešte sa ironicky zasmial.".

A v tom bol celý "úspech" socializmu, keď sa všetko znárodnilo, tak to ešte mohlo pár desaťročí ako-tak fungovať (a že komunisti stavali byty a vyrábali to či ono? Na Západe sa aj bez boľševikov snáď nestavalo?), ale už v 80-tych rokoch bolo zaostávanie najmä v moderných technológiách (ak to neboli zbrane, a i tam to bolo skôr kvantitou než kvalitou) totálne zjavné a režim sa ekonomicky zosypal (na rozbeh výroby Škody Favorit, keďže kopec vecí nedokázal zaostalý priemysel v ČSSR zabezpečiť sám (BTW, viete prečo sú predné svetlá na Favorite hranaté, aj keď Bertone to pôvodne navrhol oveľa krajšie zaoblené? Štátny podnik PAL nedokázal také svetlá vyrobiť), spotrebovali všetky rezervy zahraničnej meny)...

oli18
1. sep 2024

@fido69 ja som ti pisala o Tuzexe a ty uz tocis o inom. Ja som sa vydavala v 1980, o tom mi pisat nemusis. Na obycajne zlate veci ziaden papier nebolo treba, vlastnit, aj kupit si ich mohol, kolko si chcel.
A si predtsav, ze banany boli bezne v zeloovoci aj zaciatkom 60tych rokov. A rad na nich nestal. Mozno bolu drahe, to neviem, bola som mala, ale ich vonu si pamatam do dnes . Je to jedna zo spomienok na moje detstvo. Dalsia je jogurt v sklenenej flasi s dzemom navrchu, s kartonovym uzaverom. Bol vyborny.

medda_beda
1. sep 2024

@hiro Kapitalizmus nám tu nedoniesol len to dobré, ale pekne nám zotročil aj ľudí v zamestnaniach, takže je síce pekné, že niečo ,,funguje roky,, niektorí len držia hubu a krok tak isto ako aj za socíku.

oli18
1. sep 2024

@dadis chatu vybudoval svokor v 1973 r v chatovej oblasti, ako desiatky inych, len bolo treba znamost. Auto kupil moj otec cca v 1962 roku (pozri skupinu retro, tam dam fotku), sice neviem podrobnosti, lebo som mala asi 7 rokov, len si myslim, ako to mohlo byt. V 1980 nam s mm kupili svokrovci auto v pohode, bez nejakych tahanic. V tom case boli Skody 105 Lky a Sky. Moj brat mal Skodovku 120 v cca 1976r. Len mi nepiste, ze sme boli papalasi a komunisti. Neboli.

slovakboy
1. sep 2024

@hefo 👍výstižné. Za názor basa. Na to sa už zabudlo.
Koketovanie so socializmom je to isté ako koketovanie s fašizmom. V Rumunsku na to majú zákon. Škoda, že u nás nie.

fido69
Autor odpoveď zmazal
fido69
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
1. sep 2024

@medda_beda a ešte jedno čo robí zo socializmu zločinecký režim a stále to tak funguje v Severnej Kórei: msta na rodine. Na príbuzných. Na deťoch, súrodencovi, na rodičoch.

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
1. sep 2024

@oli18 Netusim, ako to bolo so zlatom, ale banany neboli bezne v obchode a ked boli, tak sa cakalo na ne v rade. Teraz vazne neviem, ci klames o veku, alebo Ti uz zlyhava pamat.

fido69
Autor odpoveď zmazal
oli18
1. sep 2024

@fido69 si ty normalny? 🙉. Kupil si manzelke zlaty prsten v 80tych rokoch? Asi nie, lebo si jej to odovodnil zakonom 🤣🤣🤣 Mne manzel kupil v 1980r. Vyber nebol velky, ale kupil.

fido69
Autor odpoveď zmazal
fido69
Autor odpoveď zmazal
oli18
1. sep 2024

@fido69 pozemok bol prenajaty od urbariatu na 50 rokov. Chata je davno predana, viac info nemam.
A preco neodpovedas k veci? Stale tocis o svojom, ako motovidlo. Si si slohol , ci ligol? Nereaguj viac na mna, nemienim hrat s tebou ping pong. Dobru noc.

luccija
1. sep 2024

@simsalabim tie vložky si pamätám tuším fialový obal a volali sa hygema?o pár rokov neskôr boli prvé libressky.A, keď otvorili prvú Billu u nás na sídlisku sme kúpili kukuričné lupienky som sa cítila ako v americkom seriály, keď ranajkovali😉a, keď spolužiak na strednej škole to som mala asi 16 r priniesol katalóg z Nemecka jeho otec tam pracoval, tak sme ho listovali celé prestávky asi to bolo quelle.Moja teta išla autobusom do Turecka do Istanbulu 2 dní a priniesla mi blúzky, riflové sukne, koženú bundu to som kamarátke požičiavala, keď išla s frajerom von mile spomienky
Išla som na diskotéku a mama mi dala 60 SKK vstupné bolo zadarmo niečo som si kúpila a ešte ušetrila😉

luccija
1. sep 2024

@oli18 nechce sa mi veriť, že v roku 76 boli už 120, ale možno...len sa mi to zdá skoro.