Apoštolská cirkev - čo znamená šepkanie?
Chcela by som sa vediet par veci.. mojej kamaratky stara mama je v tejto viere a som si vsimla ze ked sedela vedla nej tak jej stara mama na nu bokom pozerala a nieco si potichu rozpravala a ani nezmurkla.. vie mi niekto vysvetlit co to malo byt ? Ked som sa to opytala kamaratky povedala ze nevie a ze to nebolo prvy krat.. par krat sa jej stalo ze ked spala tak sa zobudila na pocit ze niekto za nou sstoji a pocula sepkanie a ked sa otocila bola to stara mama s divnym vyrazom tvare a zatvorenymi a zasa si nieco rozpravaala sepotom.. co to je alebo co to znamena ?
@buffinko Tu suru co si skopírovala, je o vojne v Bakr. Je to vojna kedy polyteisti napadli muslimov a zabíjali ich,, Boh vtedy prikázal aby sa bránili a zabili ich okrem tých ktorí sa obrátia a nebudú robiť viac zle (tým majú odpustiť ich konanie a nechať ich žiť medzi sebou) = vid koniec daného verša.
@lenkakravcova lenže túto súru a mnoho iných berú bohužiaľ doslovne mnohí vyznávači islamu aj dnes...rovnako ako svadba s dievčatkom sa stala precedensom a je praktizovaná takisto dodnes.... žiadna akceptáci plnoletosti ...ak aj nie otvorený ale tichý a tolerovaný súhlas aj dnes je.
@buffinko Hej to viem. Práve preto som aj pisala že niektorí ľudia prekračujú a prekrucuju islam. Je to strašné. Keby to prorok dnes videl asi by bol dosť sklamaný. 😕
Tolerovane je to len v takých tých ako u nás "osadnickych" oblastiach. Inak napr Irak, Irán, Pakistan ma v štátnej ústave min vek 18r, so súdnym povolením 14r. (niečo podobné je aj u nás 18 a 16r). Našťastie dnes prichádza do módy vzdelanosť a na muslimky sa tlačí aby mali univerzitné štúdia, čím sa svadba posúva.. Priemerný vek ženy pri výdaji v Saudskej Arábii je dnes 26 rokov, čo je myslím úplne vpohode.
Internet, intormacie, a vlna liberalizmu, pomáha islamu znovu nadobudnúť pôvodne kontúry.
@lenkakravcova nemyslím, že ide len o osadnícke oblasti, títo ľudia migrujú do takmer celého sveta a svoju kultúru berú so sebou...
prepáč, ešte raz, ver v čo chceš, ale dokázateľne bol Mohammad dobyvateľ, prepadávač karaván, nie obranca akokoľvek si islamisti snažia prikrášliť realitu a pre mňa náboženstvo, ktoré je nutné šíriť s mečom v ruke a potokoch krvi nie je ani prítažlivé a ani mierumilovné.... ako hovoríš bol to len človek ako my...ktorý si myslel, že môže v mene Boha povýšiť svoj život nad životy iných a v mene Boha im ho zobrať. ale ako hovorím, to je môj súkromný názor. A ja nie som viazaná koránom, ktorý káže ctiť nábožentvo iných ľudí, najmä ľudí kníh 🙂 To by sa asi Alahovi a prorokovi tiež nepáčilo, Tvoje znevažovanie RKC ktoré bolo vyššie... Ale tak to často býva, vodu káže, víno pije... 🙂 pekný večer.
@buffinko To co tvrdíš tvrdíš na základe článku ktorý nemá uvedené zdroje... Výmysly.
Nepochopila si to. Korán káže muslimom oznamovať ľuďom knihy oznámiť to, v čom sa mýlia. Nie súhlasiť s nimi a nechať ich v blude. Priviesť ich späť k Bohu.
4:170. Ľudia! Prišiel k vám posol s pravdou od Pána vášho, tak uverte, je to lepšie pre vás. Ak odmietnete veriť, tak vedzte, že Bohu náleží, čo je v nebesiach a na zemi. Boh všetko vie a múdrosťou oplýva.
171. Ľudia Knihy, neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu.
Veď Mesiáš, Ježiš, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od
Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“. Prestaňte, je to lepšie pre vás.
@osky prepáč ale modliť sa ruženec? To znamená modliť sa k Márii? A na čo ten krížik? - veriť vo vec, že má ochrannú moc??? Nie som kaťoška, nerozumiem tomu 🤷🏼♀️🤔 ale príde mi to viac sektárske ako henta babka 🤷🏼♀️ Nechcem ťa uraziť, je to len môj prvý pocit ako som prečítala tvoj komentár...
@lenkakravcova ver tomu, že pochopila, o islame mám prečítané dosť.... čítala som aj korán, aj keď už dávno...aj Mohamedov životopis aj jeho apriori odmietanie Ježiša ako syna Božieho.... ako sa z neho stal bohatý muž a ako sa z neho stal vplyvný muž. Mohamed hovorí niečo, Ježiš niečo iné 🙂 prečo Mohamed má mať pravdu a Ježiš nie? 🙂 Je na každom, ktorú cestu (nehovorím len o týchto dvoch...) bude následovať. Kým nezdvihne ruku na iného človeka ..... hlavne v mene svojej viery.
@lucyminarik ty vies co pises? Rimskokatolicka cirkev je najrozsirenejsia a najblizsia bohu preco idu prave ,VSETCI BEZBOZNICI po tejto cirkvi najviac? Lebo siri pravdu? Sa skus zamysliet...este som nikdy nepocula o tom ze rimskokatolicka cirkev je sekta ved to by bolo potom najviac kostolov a veriacich na slovensku vlastne siekt....a nezabudni,mozno do dalekej buducnosti..ako prve modlitba ruzenca ta dostane zo zla ,hriechu,teraz sa tomu mozno zasmejes ale raz si spomenies na moje slova ...raz ked boh da a budes stara.♡..🙂
@lenkakravcova nastav svojim odpovediam zrkadlo. Takze ked si napisala, ze rkc veri diablovi prezlecenemu za zenu akoze neposkvrnene pocatie, tak si teraz toho diabla predstav prezleceneho za archanjela Gabriela, ktory zjavuje Mohamedovi novu vieru. Predstavila si si? Ok. Teraz si spomen a porovnaj, co robil a kazal Jezis a co Mohamed. Napr. Jezis vravel miluj blizneho ako seba sameho. Budte ako deti. Pritom uzdravoval, kriesil mrtvych, nakrmil niekolkotisicovy zastup par rybami a trochou chleba. Co hlasal a konal Mohamed, tu uz bolo pisane. Po ovoci ich poznate... A mimochodom, milujem svoju rodinu, mam ich fotky rozvesane po celom byte. Nie, nemodlim sa k nim, ale ich nespalim a neolejem pomyjami. To sa robi s fotkami nasich ex, ked k nim citime vsetko mozne, len nie lasku. Ak vies citat medzi riadkami, vies, co som chcela povedat. Mier 😉
@maja22 Fotky nie sú modly. Nemodlis sa k nim ani pred nimi, neuctievas ich.. To je niečo úplne iné.
Okrem toho sú to verne kópie zobrazení. Obrazy a sochy dotycnych "svätých" nie sú a môžu ich zosmiesnovat.
@lea43 od zla a hriechu ma nedostane modlitba ruženca, ale modlitba k Bohu. Ruženec je obyčajné modlárstvo.
@buffinko Ježiš a Muhammad učili to isté. Ze je jeden Jediný Boh (v Biblii nájdeš výroky Ježiša o tom),, Ježiš sa modlil v kane galilejskej tak ako sa modlia muslimovia, tvárou na zem sa klamal Bohu a prosil ho o pomoc. Nejedol bravčové, panna Mária sa zahalovala ako muslimka. Jezis povedal mladíkovi ktorý sa ho opýtal ako získa večný život = "dodržiava prikázania",, to isté učil i prorok Muhammad, i prorok Mojžiš, a všetci ostatní proroci pred nimi.
Všetci proroci hlásali to isté. To co dostali od Boha. Totoznu správu o jeho Jedinosti + zákony svetské ktoré Boh upravoval podľa doby a národa (vynálezy = zmeny podmienok).
@lenkakravcova fotky aj obrazky su na to, aby nam pripominali tych, ktorych milujeme. Podla toho, ake city prechovavame k ludom, taky vztah mame aj k ich obrazom. Katolik ma zaujat spravny postoj k modlitbe k Bohu a k svatym. Len Bohu sa klanat. K svatym ma zaujat taky isty postoj, ako k svojim bliznym tu na zemi. Poprosit o pomoc pri modlitbe. Napr. nedari sa mi pocat, poprosim kamaratku, nech sa modli so mnou na umysel, aby nam Boh pozehnal zdrave deti. O tento isty umysel prosim aj cloveka v nebi. Vzhladom na to, ze ide o cloveka po smrti, nemoze sa so mnou rozpravat, ide teda len o moj monolog k nemu a ten nazyvame modlitbou. Lebo je to prosba, ktora uz leti do neba. Nase duse su totiz nesmrtelne, nas pobyt tu na zemi je casovo obmedzeny, ale v Kristovi sme vsetci bratia a sestry, bez ohladu na to, ci sa nachadzame v prostredi, kde sa este cas meria, alebo uz stratil na vyzname. To nie je modlosluzobnictvo, to je zivy vztah medzi ludmi, ktori veria v toho isteho Boha a dokazu sa zjednotit v modlitbe k Nemu. Tomuto zial, nerozumie kazdy, preto ta povera, ze je to modlosluzobnictvo. Podstatne vsak je, ze tento zivy vztah medzi nasledovnikmi Krista funguje, mnohi by o tom vedeli podat svedectvo. Ty vyznavas nieco ine, mas na toto svoj nazor utvoreny, nemusis to riesit. V kazdej modlitbe ma ist o to, aby sme sa priblizili k Bohu, aby sme menili seba, aby sme z lasky k Bohu dokazali milovat aj tych, co nas nemiluju,aby sme sa vzdali hnevu, zatrpknutosti, aby sme vedeli odpustat, sebaovladat... plus sa snazime od Boha daco vyprosit, zdravie, deti, pracu... To je nadlho, nemusime to tu riesit, aj tak je tema o inom...
@lea43 Množstvo? Naozaj? Podľa toho posudzuje ci je niečo sekta alebo nie? 😶 Tak keď ideš na mnozetvo tak islam už má viac nasledovníkov. Budeš ho nasledovať? 😁 Dokonca I hinduizmus ma viac než RKC. 😎
@maja22 Ako ti môže pripomínať fiktívny obrázok neznámeho tvaru niekoho koho si v živote nevidela? 🤔
Okrem toho, čo sa stane ak by si to nerobila? Myslíš ze by si tým stratila? Alebo nie?
Pretože sú len dve možnosti:
A) bud máš pravdu ty,,, a ja stratím tak jedine pár rokov neorodovania k niekomu kto ma počuje a môže pomôcť (čože stratím nejakú pomoc ktorá by sa mi možno zišla)
B) alebo mam pravdu ja a ty kvôli pridruzovaniu k Bohu stratíš večný život.
Co je viac riskantné? Na com záleží viac?
@lenkakravcova riskantne je mysliet si, ze Boh a)neexistuje b) odpusti kazdy hriech c) zrusi peklo, resp. ze peklo a diabol neexistuje... Zalezi na osobnom vztahu k Bohu, k Jezisovi a spolupraci s Duchom Svatym. Mame spolocny ciel, ale rozlicne prostriedky. Ja verim v skusenosti inych, opisanym zazrakom a svedectvu tych, ktori pre svoju vieru cosi zazili. Verim, ze Boh kona v mojom zivote. A ze mi pomohli svojim prihovorom ludia zivi, ktori sa na moj umysel modlili, aj svati v nebi. Odpoved som ti dala, nemam nejako velky zaujem o apologetiku, tak sa maj krasne a snad sa v nebi raz stretneme 😉.
@lea43 akože keď je rkc najrozšírenejšia cirkev to znamená že je najbližšia Bohu a teda tá pravá?.čo je to za argument ? Inak fakt zbožňujem ako ľudia konkrétne z rkc (vidím v mojom okolí) prehlasujú sami o sebe že sú tí praví veriaci a robia veci ktoré Boh zakazuje - modlit sa k socham prosiť anjelov o pomoc .. robiť "zoči" páliť cakrove sviečky meditovať robiť jogu a podobne veci ktoré súvisia so všetkými možnými náboženstvami len zrovna s kresťanstvom nie .. napríklad ma udivuje aj fakt ako sa rkc stará ľuďom do sexuálneho života .. podľa mňa je to každého osobná vec čo robí vo svojej spálni ak teda nejak výrazne nejde proti Bohu. Samozrejme so všetkým rešpektom k vám a vašej viere ale úplne mi to kole oči keď vidím niečo také čo je na prvý pohľad vidno že je zle a ľudia to ešte robia z lásky k Bohu 🤦
@maja22 je azda riskantné si myslieť že Boh odpustí každý hriech ? Nie snáď ? Nie je Boh väčší ako naše hriechy ? Keď úprimne olutujes Boh ti odpustí aj to najväčšie zlo ktoré si urobila. Keď veríš a následne aj svoju chybu napravíš resp prestanes s tým čo si oľutovala. ..
Že diabol existuje o Tom niet pochýb. Čo je podľa teba peklo ? Čo si pod týmto pojmom predstavíš?
@lucyminarik ano v tom mas pravdu ale nieje to modlarstvo,vela krat sa dokazalo ze modlitba ruzenca bola velmi napomocna ludom
@maja22 S tým co tvrdíš súhlasím, no nebola to odpoveď na to co som sa pýtala. ☺️ To ako keď sa opýta ci je dobre prechádzať na červenú alebo na zelenú a dotyčný ti odpovie že nie je dobre predbiehať iné auto v protismere... ☺️
Inak s tým posledným súhlasím, snáď sa raz stretneme v raji. ☺️
@lea43 Ako? Pretože niektoré veci môžu dočasne pomôcť.. Avšak nakoniec desať krát viac uškodiť v inom smere.
Podobny príklad je Biela mágia. Môže liečiť ale zároveň si tým do života človek vypúšťa niečo čo neskôr olutuje.
@lenkakravcova ok, ak to potrebujes vediet, tu su moje odpovede: 1. proste mi ho pripomina, ma svoje meno, tak mi ho pripomina 2. Stalo by sa, ze by som sa ochudobnila o vztah a pomoc od dotycnych 3. Cize ano, stratila by som ( Myslis, ze Jezis v Kane nevedel, ze im doslo vino? Myslis, ze by tam urobil zazrak, aj keby ho o to jeho mama nepoziadala? Su to podobne fiktivne otazky ako tvoje. Co by bolo, keby... Mozno ano, mozno nie, to fakt nevieme. Ale vieme, ze mama za Nim bola a ten zazrak sa stal. Preto prosim nasu mamu, nech sa prihovori. A verim, ze to robi.) Z tvojho pohladu je jasnym vitazom A. Z mojho pohladu by to bolo tiez A, keby som mala nejake pochybnosti. Ale nemam. 4. Co je podla mna riskantne, som ti uz vyssie odpovedala.
@lenkakravcova no nijako si sa neobhájila len si mi tam hodila nejaký dotaz aby som ťa začala predviedčať o opaku ako to tu robíš celý čaš ty. Prepáč ale mňa takéto detské “kto ma pravdu” nebaví. Len som chcela poukázať na to aby si zvážila čo vravíš. Lebo ako už niekto písal vodu kážeš. víno piješ, prepáč ale ty sa už chorobne snažíš vtĺcť ľudom svoju vieru a druhú inym vyvracať. Máš na to svoju skupinu a aj tak začneš druhých presviedčať a osočovať ľúdí že patria do sekty. Spamataj sa prosím ťa lebo týmto názorom ma urážaš kedže aj ja som rimskokatolíčka a žiadne modlárstvo nerobím. Nechaj ľudí veriť aj v tú “banánovú” špuku, názory je dobré si vymeniť ale ty už doslova presviedčaš. Ja sa kľudne pomodlím ruženec, kto v tom nebol vychovavany a neviete podstatu prečo to robíme bude to brať ako modlárstvo, len nás láskavo neposudzujte podľa toho prečo si VY myslíte preco to robime my.
@sunny8 Jezis sam povedal, ze niektore hriechy sa neodpustia ani v tomto case, ani v buducom, nechce sa mi hladat v Pisme, vyhladaj si... Nemam chut sa tu pustat do debaty o pekle. Existuje, zatratene duse tam trpia dusevne i fyzicky, kto ma zaujem, nech si precita o tych, ktori dostali moznost kusok z neho vidiet a nemali ani dostatok slov na opis tej hrozy. Ja nepotrebujem vediet podrobnosti, toto mi staci.
@sunny8 Tak zavisi od toho, ako napr. beries spoved. Bud ju beries ako potrebnu na ulavenie dusi, a potom je nelogicke vyberat, ze sa budem spovedat z hriechov proti nejakym 8 alebo 5 prikazaniam, a nie proti ostatnym... Navyse sa nespovedame knazovi, ale Bohu, knaz je len prostrednik. No a ked spoved neuznavas, tak je potom vari jedno, z coho sa "treba" spovedat.
@sunny8 ked mozu existovat fantomove bolesti amputovanej koncatiny, nevidim dovod, preco by nemohla existovat fyzicka bolest v pekle. Proste su veci, ktore nas presahuju, nie sme tu na to, aby sme vsetkemu rozumeli, to by sme "boli ako Boh". Neodpustitelne su hriechy proti Duchu Svatemu. Napr. opovazlive spoliehanie sa na Bozie milosrdenstvo - ked si clovek mysli, ze v pohode moze hresit, vsak mu Pan Boh odpusti, vsak on odpusti kazdemu... ale tiez neviem, ako to Jezis myslel, jedno je vsak iste, povedal to...

@buffinko Jeho sexuálny život nekritizovali ani jeho najväčší odporcovia. Bolo to v tej dobe normálne. Ženy sa vydávali hneď po menštruácii. V dnešnej dobe by to bolo inak a i on by v muslimskych krajinach musel akceptovať 18r plnoletost. ☺️ Bol to človek ako my. Mohol sa mýliť, mohol zlyhať. Jedine co na ňom bolo iné je to ze mu Boh hovoril co ma robiť = vrámci náboženstva a Božej vôle.
Vezmi si ze Mojžiš bol vrah (zavraždil muža vlastnými rukami), a i tak si ho Boh pre jeho určite schopnosti a charakter vybral. My nevieme prečo si Boh niekoho vyberie. Zjavne to malo ale zmysel.