icon

Berú samoobslužné pokladne jednocentovky a dvojcentovky?

eliseckaaa123
10. mar 2025

Dobrý deň, chcela som sa len opýtať, či ešte berú samoobslužné pokladne jednocentovky/dvojcentovky. Ak áno, kde? 🙂 predom ďakujem za odpoveď!

janai1
10. mar 2025

@eliseckaaa123 všade. 1 a 2 centovky sú stále zákonné platidlo

luccija
10. mar 2025

@janai1 mne ich už nechceli zobrať v Samoske

janai1
10. mar 2025

@luccija no lebo väčšina ľudí nie je schopná pochopiť informácie a veria hoaxom

sanssa
10. mar 2025

@janai1 ake hoaxy myslis? ved podla mna to by mali vsade zobrat tieto mince.

janai1
10. mar 2025

@sanssa a čo tak si prečítať tu spravu na ktorú reagujem?? Jasne píše ze jej ich odmietli v obchode zobrat

sanssa
10. mar 2025

@janai1 ved to ja vidim, ja reagujem akoze ake hoaxy myslis lebo som sa nestretla alebo postrehla nejake v tomto smere.

janai1
10. mar 2025

@sanssa 😂 Že 1 a 2 centovkami už nie je možné platiť

chrobak7
10. mar 2025

@sanssa Mnohí neznalí rozširujú mylne - možno úmyselne, možne z neznalosti, informáciu, že jedno a dvoj centovky už nie sú platné, čo nie je absolútne pravda. Sú stále riadnym platidlom a platnou menou v rámci eurozóny. To len legislatívne upravili spôsob hotovostných platieb v maloobchode, kde zaviedli zaokrúhľovanie nákupov.

@eliseckaaa123

Takže aj keď ti obchod zaokrúhli nákup na 8,55, stále je povinný zobrať od teba mince, aj keby si platila piatimi jednocentovkami. A všetky samoobslužné pokladne prijímajú aj 1 a 2 centovky, bežne nimi platím.

nyusika
10. mar 2025

@sanssa predavacky uverili hoaxu a odmietli jej vziat jedno a dvojcentovky.

treba to este podrobnejsie vysvetlovat ?
alebo sa posnazite a pochopite, ako to bolo jasne napisane ?

patka06
10. mar 2025

Presne ako píše chrobák7
doplním, že ich ešte stále môžu pri pokladni aj vydať

kiki68
10. mar 2025

Jasne ze sa nimi plati, musis ich mat vzdy v kase. Neviem o ich zmene, proste to musia akceptovat

kiki68
10. mar 2025

@chrobak7 nechcem domysliet, ze by tam bol inspektor 😂😂😂 ja by som ich nahlasila, iba 200 a 500 eur sa moze odmietnut. Ale aj to vacsina uz nerobi

miskakyska
10. mar 2025

...a ja som myslela, že už nie sú ani v obehu 😁..jedno,ani dvojcentovky mi už strašne dlho nevydali nikde... však sa to už zaokrúhľuje..

patka06
10. mar 2025

@miskakyska zaokrúhľuje, ale 5 centov môžu vydať aj 2+2+1 alebo inú kombináciu

done
10. mar 2025

Jedno- a dvojcentové mince sú na Slovensku stále platným zákonným platidlom. Od 1. júla 2022 však pri platbách v hotovosti platia pravidlá zaokrúhľovania konečnej sumy nákupu na najbližších päť centov, čo má za cieľ obmedziť ich používanie. Napriek tomu sú obchodníci povinní tieto mince prijímať. Ak obchodník odmietne prijať tieto mince, mal by sa zákazník obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá dohliada na dodržiavanie zákona.

ifava
10. mar 2025

Ano, samozrejme. Stale sa nimi plati, len ti ich pri pokladni proste nevydaju. Teda neviem, aspon mne ich nevydavaju 😀

kiki68
10. mar 2025

@ifava teda mne ich vydavaju vsade

lubmar
10. mar 2025

Moja skusenost - odmietli mi ich brat v Bille. Vyslovene som sa pohadala s pokladnickou,pretoze som jej dala platbu 5 centov ako 2+2+1. Ze ona to neprijme a ze jej mam dat celu 5 centovku. Vravim ze nemam,lebo ozaj som vtedy nemala. No ze oni maju pokyn z vedenia,ze to nemaju uz brat,vrieskala tam na mna, ze to ona bude musiet teraz dat zo svojho,lebo som jej to tak nechala. Hned v ten den som napisala staznost na centralu Billy.Odtial mi odpisali,ze preskolia pracovnikov a manazerov v danej pobocke a ze samozrejme ze centy beru. Tak neviem,kde bola pravda, baba si to urcite sama nevymyslela, jasne ze to tak mali nakazane, v tom jej verim. Odvtedy som tam uz nebola,uvidim co bude nabuduce.

nyusika
10. mar 2025

@lubmar majú to asi odporúčané od vedenia prevádzky.
Treba si vždy dať zavolať vedúcu a "vysvetliť ', že konajú protiprávne a ich nariadenia nesmú byť v rozpore so zákonom

rozculena
10. mar 2025

@lubmar predavačkám povedia,aby to nebrali aby nemali robotu pri uzávierke,ale ke´d sa ozveš tak "preškolia zamestnancov"😂
To je presne to isté,ako v Lidli a v tescu so samoobslužnými pokladňami-normálne sú zavreté,na príkaz vedenia ale keď sa ozveš,tak ti odpovedia,že "stačí požiadať predavačku o otvorenie klasickej pokladne"

evcagabi
10. mar 2025

Omg, to niekto riesi 1 a 2centovky? Odjakziva som to jebla do kosa ak sa to u mna nahodou ocitlo

aandrea9
10. mar 2025

@eliseckaaa123 samoobslužné kaufland

kiki68
10. mar 2025

@evcagabi No ked to chyba v kase, tak ju dobre neuzavries, cize my sme ich mali v praci stranou, led nahodou bolo -2 Centy a pod. Ono sa to nezda, Ale vie to spravit problem

nyusika
10. mar 2025

@kiki68 nerieš, frajerky je.nu do koša.
My ostatné ich minieme inak

kiki68
10. mar 2025

@lubmar u nas v AT V Bille beru a dokonca kamoska hovorila, ze ked nema cent, ze neotvori kasu, ze to na to pouzivaju ked napr zle vyda a pod. Lebo bez toho nema sancu sa dostat do kasy.

kiki68
10. mar 2025

@nyusika Sak idem do banky a vysypem do stroja na mince 😀

nyusika
10. mar 2025

@kiki68 neeeee...čaveny je.nu do koša 😁😁😁

ekira1
11. mar 2025

To nie je o tom, že predavačky veria hoaxom. 1 a 2 centovky sa neodvádzajú do banky, takže tých 2+2+1 im tam bude strašiť veky. Preto ich neochotne berú. Najistejšia je samoobslužná pokladňa, ta spapá všetko bez výhrad..

sanssa
19. mar 2025

@ekira1 presne z tohto dovodu som proste nechapala ze akoze o aky hoax ma ist, ako znie ten hoax..