icon

Bezohľadní susedia v paneláku

baklik
10. nov 2013

Mate aj vy take problemy s bezohladnymi susedmi v panelaku??
Prestahovali sme sa do noveho, pricom cely zivot som byvala v bytovke, ale toto som este nezazila! Suseda nad nami kludne pusti zmykacku o 22.30 v noci, co sa nenormalne rozlieha po tych zelezobetonovych konstrukciach, slusne ju poziadam, ze nas to vyrusuje, slubi, ze to bude akceptovat, ale ze ju mrzi, ze sa musi kvoli nam obmedzovat!, ze vraj doteraz to nikomu nevadilo! To, ze ona a jej 15 r. dcera dupu nenormalne ako kone a viem o kazdom ich jednom kroku, nebudem ani specialne rozoberat...
Na druhy den nam zvoni pri dverach sused, ktory byva pod nami a zjavne sa mu postazovala, a s velkym vreskom, ze my sa nemame co stazovat, nakolko sa u nas trieskalo a buchalo (dovolili sme si na komplet prerobit stary panelakovy byt, v ktorom bolo uplne vsetko v povodnom stave, podotykam, ze so suhlasom susedov, vsetkymi povoleniami a prerabky od 8.00 do 17.00 okrem vikendov, cez obed hodina - dve pauza, aby deti v panelaku mohli spat, ale neda sa vyhoviet vsetkym a nemozem za to, ze niekto pracuje na smeny a bezhlucne prace este, bohuzial, nevymysleli) a menit nieco, co tu vraj roky funguje a nikomu nevadi (rozumej porusovanie nocneho kludu?, co sme si my v zivote nedovolili a ani nikto, kde som doteraz byvala!).
Nasho 2r. syna nazval sopliakom, ktory reve atd. - vrchol drzosti! porovnavat male dieta s dospelymi, ktori maju mat rozum! Nehovoriac o tom, ze sopliakom si moze nazvat nespratneho pubertalneho vyrastka a nie nevinne 2r. dieta! Ku koncu akoze diskusie (pricom o diskusiu vobec neslo - ten hulvat sa prisiel len vyziapat a demonstrativne odkracat ako vitaz) som uz bola sopla aj ja a tykal mi!
Takze nam teraz nad hlavami mozu strielat aj delobuchy v noci a my to mame akceptovat, pretoze sme si dovolili prerobit byt! A to je dotycna osoba nad nami dokonca bytovou dovernickou....
Podotykam, ze nikdy sme nemali negativne vztahy so susedmi, max. tak neutralne, takze toto ma dost vyviedlo z miery.... :-/

haslerka27
10. nov 2013

zlati dobri moji susedia.ja sice neperiem po veceroch,teda snazim sa,dieta mame a zive,ale zatial sa mi nik nestazoval.som bytovy doverni vo vchode a myslim ze mam dobre vztahy a toto som nastastie nezazila.je to taky extrem.prerabat si moze kazdy,staci oznamit susedom vyvesenim na vchodove dvere oznam kedy dojde k prerabke...cez obed si dat pauzu a do tej 6 skoncit.v sobotu tusim do 2 a v nedelu uplny klud ma byt vo vchode.ta suseda by nemala po 22 h prat,nasa perie,mne to nevadi,ja zas vysavam aj 2x na den....uplne zle sa zachoval ten ujo co byva pod vami.nema sa co starat do vztahu teba a tej susedy nad vami.my sme mali vo vchove suseda,taky mlady panko,vzdy sa rozvrtal o 12 na obed,dovtedy ticho a skoncil o 2.v tom case bolo v nasom vchode zo 7 drobnych deti ktore v tomto case zvyknu spat.urobil to2x az som vysla hore a povedala mu,ze ma zrejme nejaky severoatlanticky cas lebo my mame obed a on by mal mat uz siestu.ze mi dieta spi.polozil vrtacku a ospravedlnil sa.ale to som uz bola bytovy dovernik a pre vchod som toho dost urobila,takze myslim ze ma tu respektuju co som rada.radim ti,medziludske vztahy su dolezite v bytovke,maj ich aspon neutralne.

adri266
10. nov 2013

@baklik chapem, ze si zhrozena...aj mne niekedy tecu nervy, ked niekto zacne vecer o 9. , ked mala zaspava, vrtat do panela. Akoze ludia, co ste robili cez den??? 😠 😠 😠
Pracku v noci si neviem predstavit, zeby som pustala, uz kvoli susedom pod nami. Z tolerancie k nim. Mame dcerku, vzdy sa snazim upozornit ju, ci manzela, aby nebuchotali, nekvicali, nevrestali /vsetko v ramci hry 😀 😀 😀 /. Susedov zhora takmer vobec nepocujeme, takze mam vycitky, ked sa ti dvaja zacnu jasit. Na druhej strane, neviem ktory sused bezne o pol 11 v noci zapne Abbu, Modern Talking a podobnu hudbu na plne pecky 🙄 🙄 🙄 . Zatial to beriem tak, ze raz za cas, budiz...tiez mame suseda, ktory fajci pod nasim balkonom, takze vetrat z obyvacky nemozeme /sme nefajciari a dost mi to vadi/. Takisto kvoli tomu susim na balkone len tie najvacsie veci, inak v byte.

A ja som pritom vyrastala v dome, no tiez sme mali takych blbych susedov, ktori v sobotu rano o 6. zacali turovat traktor 🙄 🙄 🙄 Alebo teraz susedia mojich rodicov palia plastove flase a vsetok ten smrad ide do nasho dvora Nepomaha dohovor, clanky z netu, ake je to skodlive...

Takze tak, susedov si nevyberies, skus sa nad to preniest, viem si predstavit, ze oni si tiez uzili svoje pri vasej prerabke, hlavne, ak su dochodcovia. Napr moja svokra bola teraz strasne zla, kedze jej susedia prerabali byt 2 tyzdne. Proste na to nema nervy, ako my mladi...Snad sa to casom urovna a budete mat pokoj. Drzim prsty.

valy
10. nov 2013

nemozem si pomoct, ale ak sa niekto stazuje,ze susedia dupu a buchocu riadom, tak mi to pripada silne prehnane a neznasanlive. to maju lietat a po desiatej vecer uz nesmu varit ani jest? trochu sa nad sebou zamyślite ludia

oktobermimi
10. nov 2013

@baklik pardon žmýkačku 😒 mne to všetko pripadá na jedno kopito :/

baklik
autor
10. nov 2013

@haslerka27 ja uz len s nostalgiou spominam na nasich byvalych susedov. clovek to akosi berie automaticky, ze ludia su tolerantni voci sebe, neporusuju nocny klud a snazia sa vychadzat si v ustrety a trochen rozmyslat predtym, nez nieco spravia... ale realita je, bohuzial, uplne ina. 🙄

janulabb
10. nov 2013

@baklik domový poriadok platí pre všetkých rovnako, nesmie nikto nikoho obťažovať nadmerným hlukom atď. Ak nereagujú na vaše prosby a výzvy tak volajte mestskú políciu a po 22. hodine štátnu políciu.

@valy po 22. hodine je nočný kľud, takže áno nech susedia aj lietajú

baklik
autor
10. nov 2013

@oktobermimi aj keby ju mala rovno nad vasou spalnou, v ktorej spi tvoje male dieta? lebo ona ma nad nasou spalnou kuchynu a v nej ma tu pracku. takze mna by ani nenapadlo, ze moze byt niekto taky bezohladny a spusti v noci nam nad hlavou zmykacku. lebo to su veci, ktore sa daju naplanovat!
a ver tomu, ze to rozdiel je, pretoze mycku a pracku ani nepocut, pocut a najma citit tie vibracie v tom tichu priamo tebe nad hlavou min. takych 75 dB (mycka ma tak 40 a pracka dobra do 60 a bez vibracii). no nepriala by som ti zazit par-krat...

zuzkat1
10. nov 2013

@baklik toto mi je zname... Nad nami byva stara fuchtla... Kazdu noc do 2he 3hej...rana jej ziape telka .. a kvety polieva tak ze ked mam otvorene okno tak sa prud vody odraza od parapety a ide mi do bytu.ked Som za nou bola tak vraj to ju vietor drgol do ruky,ona telku ani nepozera a co sa vobec stazujem ked ja mam psa a ona je na psi alergicka... Vsetci susedia v okoli jej bytu sa na nu stazuju...

dejnas
10. nov 2013

tiež bývam v paneláku a tiež sme dlho prerábali (pri dodržaní všetkých možných "pravidiel" - tj. - nie počas víkendov, nie pred 8,00 ráno, maximálne do nejakej 18tej....)... a tiež mám susedov, ktorým ide občas práčka po 22h... zas to ale není taký strašný neprekonateľný hluk, že by som kvôli tomu nespala ja alebo deti, a že by som sa kvôli tomu bežala sťažovať....
každá bytovka je iná, my sme predtým bývali v murovanej, a tam sme počuli každé jedno slovo susedov, ktorí mali s nami spoločnú stenu a bývali dokonca vo vedľajšom vchode... boli síce taká "talianska domácnosť", no počuť ich bolo, i keď rozprávali úplne normálne... a nás zrejme tiež...
žiť v paneláku si vyžaduje veľkú dávku tolerancie.... preto práčky, či umývačky neriešim vôbec... ak by mi niekto o 22,30 vŕtal nad hlavou, tam by som už zasiahla 😉

baklik
autor
10. nov 2013

@dejnas aj keby ju mala rovno nad vasou spalnou, v ktorej spi tvoje male dieta? lebo ona ma nad nasou spalnou kuchynu a v nej ma tu pracku. takze mna by ani nenapadlo, ze moze byt niekto taky bezohladny a spusti v noci nam nad hlavou zmykacku. lebo to su veci, ktore sa daju naplanovat!
a v tomto panelaku je pocut vsetko, to sa neda porovnat s tehlovym domom, kde sme byvali predtym, kde jadro bolo dostatocne vzdialene od izieb.

janinah
10. nov 2013

tiež mi niektoré zvuky vadia,ale beriem to tak,že to patrí k panelákovým zvukom a panelákovému bývaniu..myslím bežné zvuky ako práčka,vrtačka v dennej dobe,hlasnehjšia hudba,hádky od susedov,nie nejaké nočné žury...ak by som to nemohla tolerovať resp. si zvyknúť,tak idem do domu na samote 😉 vadí mi aj,že dôjdem v sobotu na dedinu/prerabame dom po svokre/ a čakám ticho a pokoj a mám kdejaké zvuky,tu ide traktor,tak pília drevo, k tomu smrad bo čosi pália na záhrade...no naučila som sa s tým žiť,lebo nebudem si nervy pre také niečo ničiť...dopília,bude ticho..dovrtajú,bude ticho...chcem tým autorke povedať-zmeň svoj postoj,sú aj väčšie problemy v živote 😉

janielikk
10. nov 2013

no co, vyzabijat a zapierat, zapierat, zapierat... dla moznosti za pouzitia pracky
ja som taka stastna, ze nezijem v byte... ja som tiez hakliva na nocny klud, casto aj na ten denny, a este som aj srstka, ja poriesim raz kludne a potom som uvrestana, vulgarna, protivna hysterka s obrovskou trpezlivostou vo veci vydrze robenia napriek 🙂
tak bud rada, ze v tvojom dosahu nebyvam ja 😀 😀 😀

baklik
autor
10. nov 2013

@eefka uvedomila som si, ze som opomenula hned na zaciatku jednu dolezitu skutocnost - ona ma nad nasou spalnou kuchynu a v nej ma tu pracku. a v spalni spi s nami aj nase dieta.
takze mna by ani nenapadlo, ze moze byt niekto taky bezohladny a spusti v noci nam nad hlavou zmykacku. lebo to su veci, ktore sa daju naplanovat!
a v tomto panelaku je pocut vsetko, to sa neda porovnat s tehlovym domom, kde sme byvali predtym, kde jadro bolo dostatocne vzdialene od izieb.
ale mozno je aj toto pre teba v tomto spore nepodstatne... skratka dovolili sme si prerobit byt, tak trpme.. 😝

baklik
autor
10. nov 2013

@janinah precitaj si koment com som pisala chvilu pred tebou.
ospravedlnujem sa teda, ze mne to nepride normalne, ze ocakavam od inych, ze nebudu robit to, co im nerobim ja... a pride mi vrcholne bezohladne pustit nam v noci hned nad spalnou zmykacku...ale asi fakt je to podla vacsiny normalne. asi som pripecena, ked ocakavam, ze ludia budu respektovat nejake pravidla a aj keby neboli, tak ze budu rozmyslat predtym ako nieco urobia. fajn, odteraz periem v noci aj ja, ved je to normalne, snad naberiem guraz a maleho neusmernujem. nech dupe ako kone nad nami... a svaty pokoj.

baklik
autor
10. nov 2013

@janielikk len ti trochen unikol isty a dost dolezity fakt - ze my sme nikomu nerobili napriek.

sveta27
10. nov 2013

@baklik Presne viem, o čom píšeš. Zažila som to v starom byte. Prišli sme noví- medzi pôvodných starých susedov. Keď moje deti spali, niekto musel vŕtať. Suseda nad nami vysávala vždy (veľmi dôkladne) okolo 19:30 hod., keď som sa snažila dvojičky uspať (len maminky dvojičiek vedia, aká ťažká úloha to je). Nikdy som nikomu nič nepovedala. Ale keď moje deti už behali po byte cez víkend okolo 14:00 hod. alebo ráno okolo 8:00 hod. (nôžkami ešte maličké čaptali a dupotali) pravidelne nám niekto trieskal - a to doslova s hnevom trieskal na radiátor, aby nás akože upozornil. Cítila som sa hrozne-smutná, nahnevaná a sklamaná. Keď nám do bytu začalo zatekať, iba sa zo mňa vysmievali a urobili zo mňa šialenú ženskú, ktorá sa stále sťažuje a vraj nezateká... Pozbierala som podpisy a správca dal dom opraviť. Išla som von (veľmi zložito, lebo som sa s kočíkom nevošla do výťahu) aj s 1-ročnými deťmi, keď sa na mňa dôchodcovia, ktorí nemali čo robiť, vrhli. Nakričali na mňa, tiež mi tykali a zrazu vraj, že nevedeli, čo podpisujú. Už som sa nedokázala na nich ani každý deň bez zvierania žalúdka pozerať....
Dom bol, vďaka jeho obyvateľom, starý a chátral, peniaze míňali na hlúposti, ale zatekanie sa takto odstránilo. Keď sme sa odsťahovali (jeden z mnohých dôvodov boli aj susedia) a prišli nejakí kupújúci na obhliadky bytu, zrazu zmenili názor a narozprávali im, že do bytu zateká. 😠
Naozaj tu ťažko radiť. Možno sa Ti podarí preniknúť medzi starú partiu a možno nie. Treba na nich pomaly a takticky, lebo sú starí a hlúpi. Ale Ty si mladá, šikovná a múdra. 😎 Držím palce. 🙂 🙂 🙂
Niektoré mamičky, ktoré baklik kadečo radíte, ste šťastné. Ste šťastné, lebo vidno, že neviete, o čom píše.

baklik
autor
10. nov 2013

@sveta27 ja tu z tychto komentov len naberam dojem, ze je uuuplne normalne, ked su ludia bezohladni a treba to akceptovat a ten, kto nie je, nie je normalny.
potom sa cudujme, ze to v dnesnom svete vyzera tak, ako to vyzera a kazdy len na seba mysli. fakt smutne.. 😖

janielikk
10. nov 2013

@baklik 🙂 ved to som ani nepovedala, tak klud 🙂
ja tiez povazujem za normalne, ze ked ja vychadzam v ustrety, dostane sa mi toho isteho, ale to sa holt casto mylim... co uz.
ja by som tiez moc pevne nervy nemala, u mna mas plnu podporu, len ti je to prd platne 🙂 🙂 🙂

janielikk
10. nov 2013

inak aj prakticka rada by mohla byt... pockat kym umru 🙂
alebo im tam pomoct troskou saponatu na schodoch 🙂
kks, som morbidna, ale problem zlych susedov to riesi, ci??? 😀 😀 😀

midori123
10. nov 2013

@baklik strati sa mi príspevok.... nechápem...
No nič, tak len v skratke:
Vyhoď im poistky, ak sa poistková skriňa nachádza na schodisku.
Ja som to tak urobila susede a vo vedľajšom vchode to nedávno urobil sused tiež, keď si pubiši robili žúrku🙂🙂

eeffka
10. nov 2013

@baklik pises ze ma kuchynu nad vasou spalnou??? Teraz mi povedz kto vymienal dispoziciu? Snad nie vy pri prerabke... Lebo ak ano naco ste mysleli? V kuchyniach su spotrebice,mycky,pracky ,stupacky proste hlucne veci tak si tam dobrovolne neumiestnim spalnu...ci?

sveta27
10. nov 2013

@eeffka Prosím ťa, už jej daj pokoj, je jedno, kto si čo vymenil, keby mala spálňu aj v záhrade.... Má vážny problém, tak jej poraď a nie ešte "spucuj" 😉 neprajem Ti, aby si riešila niečo podobné, uvidela by si, že to nie je sranda ☹

janinah
10. nov 2013

@baklik nie,bezohľadnosť nie je normálna,to ti nik nepíše,ale bežné zvuky panelákové normálne sú,čo s tým chceš narobiť? rozvadiť sa so všetkými susedmi? susedu s práčkou si slušne požiadala,sľúbila sa obmedziť,tak čo riešiš? ide tá práčka každú noc či ako? mne to pripadá ako robiť somára z komára,ale možno máš iný prah pre hluk ,tak potom sorry za toho somaro-komára 😉

eeffka
10. nov 2013

@sveta27 a co jej Mam radit? Pouzivanie beznych spotrebicov nie je zakazane... Ked ma pocit ze pracka rusi noc.klud je tu policia... Lenze tu skor ide o ich diskomfort nie hluk... To akoby aom ja isla riesit nasich madarov co su h hlucni o 5.00 ...zabijem ich ked robia od 6?

caoli
10. nov 2013

som panelákový človek od narodenia, takže som si užila kadečo. aj tie dupoty, aj policajtov, aj práčky, vŕtanie, prerábky... no proste celú kompletnú škálu.
aktuálny zážitok - vo vedľajšom vchode v byte o poschodie vyššie si pred časom prerobili kúpelňu. zistila som to tak, že v jedno krásne sobotné ráno sme s mm o 6. ráno vyleteli z postele, pretože nás zo sladkého spánku vytrhol zvuk rútiaceho sa niagarského vodopádu priamo do našej postele. skutočne sme takí rozospatí začali panikáriť, že niekde prasklo potrubie a panelákom sa rúti voda a ochvíľu budeme vytopení. nič sa však nestalo a my sme do troch dní pochopili, o čo teda vlastne ide. odvtedy je to takto každé ráno, každý večer, noc, proste v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Zvykli sme si, už nás to nerozhádže.
Proste asi nepôjdeme susedov mobovať a trvať na tom, aby zrušili sprchovanie, alebo kúpelňu presunuli niekam inam, keď viem, že to nejde. Jednoducho ak si človek zvolí panelákové bývanie, sú isté hranice, po ktoré sa veci musia strpieť, nedá sa nič robiť. Vyvolávať a eskalovať konflikty a vyrábať si problémové vzťahy k ničomu nevedie a jediné, s čím môže počítať je, že sa stane verejným nepriateľom č. 1.

Toť môj názor, tak to tak berte, ja akceptujem každého iného názor, s nikým nemám záujem sa o tom prieť.

sveta27
10. nov 2013

@eeffka a to že na ňu sused navrieskal a tykal jej je tiež len bežný diskomfort?

eeffka
10. nov 2013

@sveta27 precitaj najprv co som pisala o spodnom susedovi... Zavriet dvere nevnimam ako neriesitelny problem...

tiumen
10. nov 2013

@tiumen a to som rada že nemám takých susedov ako moji rodičia..cigáňov 😔 kedže zatiaľ bývam napoly u manžela a napoly doma, som fakt rada že u manžela ma bude rozčulovať len fujarista.. Tí cigáni sa permanentne hádajú, on ju mláti (ona je tehotná), rozbíjajú tam všetko a keď sú kľudní tak sem tam oslavujú, samozrejme po 22hod. To raz brata naštvalo kedže chodí do školy a tak im zabúchal na stenu aby sa stíšili a cigáň sa ešťe sťažoval čo si dovoluje im búchať na stenu 🤐

sveta27
10. nov 2013

Dievčatá neriešte tu bežné panelákové hluky, keď sú bežné, sú bežné. Ja ruším suseda, sused ruší mňa.... Ale keď môžem brať na suseda ohľad, prečo neberiem? Prečo si nenaplánujem pranie mimo nočného kľudu. Áno osprchovať sa chcem pred spaním, ale prečo musím prať pred spaním? Alebo prečo nevyžmýkať až ráno, keď to suseda poteší? To som naozaj taký zlý manager alebo mu chcem robiť napriek? A ten pán, ktorý na baklik vrieskal a tykal jej-prečo ju musí urobiť nešťastnou alebo nahnevanou? Nemohol to isté povedať kľudne a normálne so všetkou slušnosťou? Babenky nebuďme také zlé, keď sú iní. Nerobme iných nešťastnými, keď sme my nešťastné. Svet je zlý a niekoľko z nás ho zmení iba o trošičku, ale zmení. Nestačí Vám, keď Vám aspoň jeden človek bude vďačný?

farmacka
10. nov 2013

jasne, ze mas pravdu a nedivim sa, ze si nastvana..nocny klud je platny pre kazdeho bez vynimky.. si v prave, upozornuj susedov, ked im samotnym nedocvaklo, pripadne zavolana policia by mozno susedov znormalizovala... verim, ze hluk od susedov moze byt aj dovodom zmeny bydliska.. ked je isty hluk pravidelny, clovek zacne byt nan alergicky a vie to riadne zneprijemnit zivot..je jasne, ze v panelaku pocut vsetko, ale prave preto by mali byt ludia navzajom ohladuplnejsi.. ja sa cudujem, ze sa tu ludia cuduju, co ti vlastne vadi a pisu este horsie storry.. svetom vladne dnes hrozna bezohladnost..zacinam byt vdacna za nasich susedov, ze aj ked ich obcas pocut, ziadne taketo naprieky a hulvatstva nikdy nerobili 🙂