icon

Bojíte sa dopadu umelej inteligencie na ľudí?

20. feb 2024

Ako vnímate veci okolo umelej inteligencie a veci ktoré so sebou neustále prináša? Je mi jasne že sa toto celé vyvíjalo roky ale mám pocit akoby sme teraz začínali žiť tak nejak inak, s niečim novým a popravde ma to trochu desí. Nie je to niečo obyčajne ako napr vynález dotykových mobilov, tablety a takéto veci ale je to ako nejaký prelom všetkého ktorý môže zasahovať do všetkého.
Teraz nechcem riešiť tu stránku umelej inteligencie ako nám môže pomáhať či už v zdravotníctve atd ale tu čisto osobnú bežnú, ako môže ovplyvniť ľudí.

Nepáči sa mi že naozaj veľmi ťažko rozoznať už aj skutočnú osobu od umelej inteligencie-hlavne rôzne ženy čo odvšadiaľ vyskakuju, predtým bolo vidieť keď bolo niečo animované a vnímali sme rozdiel medzi tým čo je skutočne a čo nie. Teraz sa u nás AI ešte len rodí je v začiatkoch a už aké to je a nie ešte neskôr. Bojim sa čo to urobí s ľudmi. Napríklad takí muži keď sa im budú podsúvať takéto veci či vôbec budú uprednostňovať realitu pred týmto. Či vôbec budú potrebovať fyzicky kontakt alebo si budeme behať po uliciach s tou čudnou vecou na očiach ( neviem ako sa to vola) a tešiť sa koľko veci vieme naraz robiť a aký mat okolo seba svet ale unikne nám ten skutočný.
Mam v poslednej dobe pocit akoby som ani nechcela žiť v takomto svete. Nie som zisdny puritán čo sa vyhýba novinkám pokrokom ale toto je na mna už akosi moc. Bojim sa že nenájdem ani ,,tam vonku,, ľudí ktorí by boli naladení ako ja a uprednostňovali realitu, možno len nejaká staršia generácia odo mna ale inak neviem

Strana
z2
autor
20. feb 2024

@paradajkova predtým takéto veci ovládali možno ľudia zruční v tejto sfére alebo sa to dialo niekde na dark webe čo niektorí ľudia ani nevedi že niečo take existuje nie ešte ako sa tam dostať. Teraz to bude maximálne jednoduché. Pojdeme von s nejakým mužom a ešte predtým si môže vytvoriť našu podobu ako budeme vyzerať nahé alebo ja neviem to som len tak strelila prvé čo mi napadlo, no x rôznych veci 😃 s tým že to bude naozaj veľmi realistické oproti predtým dostupným rôznym appkam a pod

wanduska327
20. feb 2024

Ja mám pocit že celý svet je čoraz desivejsi a áno desí má to

stanulienkat
20. feb 2024

@wanduska327 najviac sa treba bat ludi, nie AI.

autor
20. feb 2024

@stanulienkat to áno, rôzne podvody a kadečo čo na prvý pohľad je inteligentnému človeku ocividne že je hlúposť
Ale aj ja osobne si všímam napr už len na Instagrame veľakrát neviem rozlíšiť čo je AI a čo reálne 😅 keďže hlavne ženy s toľkými úpravami a filtrami sa podobajú na výsledky AI podoby

autor
20. feb 2024

@stanulienkat áno je to výsledkom človeka, ľudí. Ale tento výsledok prinesie zase len horšie veci u takýchto ľudí presne tej skupiny ktorej sa možno obávate

guudy
20. feb 2024

Autorka, zjavne nerozumies….nevadi 🙂
Mam doma 3 take exemplare, viem aki su a ako pracuju ;)
To co pises, ano, urcite aj taki existuju. Ale to neznamena, ze su taki vsetci. Navyse, produkt ide ku zakaznikom cez obchodne oddelenie, keby bol problem, daju vediet. Resp produkt sa vopred komunikuje s obchodnym oddelenim…a az potom sa na nom pracuje.

wanduska327
20. feb 2024

@stanulienkat Ved som predsa písala že mám pocit že celý svet je čoraz desivejsi....a áno máš pravdu ľudská hlúposť je určite horšia ako Al , ale Al v kombinácii s ľudskou hlúposťou môže vyvolať des, a chaos

janickacrazy
20. feb 2024

Veď nikto ťa nenúti používať sociálne siete a umelú inteligenciu. Môžeš sa odsťahovať na samotu a žiť ako kedysi, chovať zvieratá a pestovať si obživu. Každý nech si žije ako chce. Keď sa budeš báť, tým nič neziskas.

stanulienkat
20. feb 2024

@wanduska327 ano,kombinacia hluposti, agresie a nebezpecnosti s AI je desiva. Ale tuto funkciu zatial uspesne plni FB. Skus si precitat rozne dochodcovsko-politicke komentare. 🤣

sissy27
20. feb 2024

Ja sa bojim hlavne ludskej hluposti…

kp7333
20. feb 2024

no mne teda IT-ckari pripadaju ovela viac v pohode ako napr. tie typy, co momentalne sedia vo vlade. Tych sa bojim ovela viac, lebo nikdy neviem, co z nich zas vypadne. Na tych sa ani nastrahy AI nechytaju.

mane01
20. feb 2024

Tak podobny prelom bolo vynajdenie elektriny… tiez to zmenilo od zakladov vsetko… ked teraz citame o ludoch, ako sa toho bali, tak sa smejeme… nuz, nebudme taki isti… a teda AI ma este daleko od nerozoznania od ziveho cloveka…

moonlight1210
20. feb 2024

S tym, ako sa vyvyijaju moznosti niekoho kopirovat (dgitalne, teda tvar, telo, "rozpohybovat" ho, atd), sa zaroven vytvaraju moznosti, ako dane veci detekovat, oznacovat.

Kedysi bola za nedostizny dokaz pravosti pokladana fotografia. Potom prisli na sposob, ako vrstvit negativy, atd, teda vytvarat falosne fotografie (napr. podvody so schopnostou fotografovat duchov, ...). Prislo sa na to, ako to odlisit.
Vynasli zas ine sposoby, ako fotografiu falsovat. Zas sa prislo na to, ako to rozlisit.

Neskor bol nedostizny zvukovy zaznam, kamerovy zaznam. Aj to sa uz da editovat. A zaroven sa da zistit, ci je povodny, alebo editovany.

Napriek vsetkej snahe, dokonca vo filmoch, kde idu miliony do postprodukcie, cgi a podobne, sa to da vo filme stale vidiet. Vies to odlisit, ked to mas v oku. A mlada generacia to ma v oku.

Dnesna AI sa uci len z dostupnych zdrojov. Neobjavuje, nevynalieza. Vychadza len z uz existujucich zdrojov a pretvara ich podla poziadaviek zadavatelov. Nemysli za obzor. Tak daleko este nie je. AI neprisla napr. s tym, ako by si zabezpecila trvaly zdroj energie, ci vyrobila "nepriestrelnu" techniku, od ktorej je bytostne zavisla. Proste sa iniciativne starala (obavala) o svoju existenciu a bezpecie.
Este nie je vedoma. Aj ked dokaze viest take rozhovory, ktore mozu vyvolat ten dojem.

A ked pozeram na politicku situaciu, AI moze "zahynut" s tym, ze zmiznu moznosti, na ktorych by fungovala. Stale ja zavisla na elektronike a velmi jemnej, zranitelnej technike.

bloger
20. feb 2024

Máš pravdu autorka je to desivé. Na jednej strane je dobré, že objavujeme nové veci. Ale obávam sa aby sa to nevymklo spod kontroly. Prípadne, že by to bolo zneužité na sledovanie ľudí. Už teraz tieto spoločnosti zbierajú obrovské kvantá dát. Tak si o človeku dokážu urobiť slušnú predstavu.

egonsk
20. feb 2024

mna desi moznost pouzivania AI v lekarstve, lebo to casom zdegraduje hodnotu skusenosti lekarov a mladi lekari stratia dovod sa hlbsie sustredit a zdokonalovat v dotknutych oboroch, cize sa stanu iba vykonavatelmi, alebo dozorom nad tlacitkom STOP, pre pripad, ze si vsimnu nejake zlyhanie/omyl... ktory si vsak z dovodu absencie skusenosti moze praveze nevsimnut.
Z technickeho hladiska ma AI velmi obmedzeny pocet vstupov pre spravne zhodnotenie konkretneho stavu pri diagnostike a operaciach, napriek tomu, ze su naladovane datami z tisicok zhodnych operacii/ukonov. Medzi vstupu nepocitam len tie zadane do systemu sestrickou/doktorom, ale aj nasnimane pocas ukonu. Nepojdem do technickych detailov, ale myslim, ze do tejto oblasti AI este nemala vstupovat par desiatok rokov minimalne...

moonlight1210
21. feb 2024

@egonsk aby si mohol byt dozorcom nad tlacitkom stop, musis rozumiet situacii. Takze tie vedomosti a skusenosti potrebujes a musis mat.
Myslim, ze aby bol lekar pripusteny k spolupraci s AI, bude stale musiet preukazat uroven vedomosti, skusenosti, atestacii,… inak nad nou nema sancu vykonavat dozor, usmernovat ju, rozhodnut a zasiahnut.

andreatytler
21. feb 2024

Bojim sa umelej inteligencie, ale nema zmysel sa tym trapit, lebo to neviem zmenit, alebo nechcem.

avicii18
21. feb 2024

Ja sa skôr bojím prirodzenej hlúposti.

ibatanecnica
21. feb 2024

no dobrý pocit z toho nemám.

jumama
21. feb 2024

Zaujmava debata. Zasmiala som sa nad tym, ako autorka oznacila IT ludi za inych 🙂 V IT pracuju timy, nie je to praca jednotlivca 🙂 Ano, mozno sa najde obcas na pomery ostatnych ludi aj "cudak", je to ale danost pre programatorov a analytikov viac ako potrebna - pozriet sa na situaciu a vidiet vsetky mozne vstupne podmienky a na zaklade toho osetrit vsetky mozne vetvy ako by mohla situacia skoncit - musia mat rychle a silne analyticke myslenie.

Napriklad ja uz teraz neznasam taku jednoduchu vec ako su sluchadla - pretoze moj muz a dcera su schopni cely den ich mat na usiach. Uz teraz je dostupneho tolko zaujimaveho obsahu na sietach, na youtube, ze sa od toho tazko odtrhas. A to neusi byt len plany obsah - muz si pozera prednasky z fyziky a dcera tutorialy na kreslenie, uci sa podla toho. Ano, samozrejme, ze aj balastny obsah na vyvazenie.... Ale je to skor o tom, ze ak chce, clovek moze vsetky verejne dostupne zdroje velmi vyuzit na svoje vzdelavanie, nemusi len marnit cas.

Z tohto pohladu Apple Vision Pro - tie okuliare na virtualnu realitu, co si spomenula, ma desia tiez. Muz hned ako vysli, pozeral ich prestavenie a ja som utrusila vetu: To sa z kazdeho z nas ma stat privatna televizia? V tom zmysle, ze ak si videla videa ake robi Sora od Open AI, tak za par rokov ozaj len slovne nadiktujeme ake chceme video a pustime si ho tych okuliarov... bol niekde taky pekny vtip: Stoja v prazdnej miestnosti dedko a vnuk, obaja maju VR okuliare na ociach. Dedko hovori vnukovi: Jedneho dna toto vsetko bude tvoje... 🙂 Cize desi ma to napojenie ludi na socialne siete dnes a napojenie na virtualnu realitu v buducnosti a to je vzdy a len o rozhodnuti ludi, ako travia cas.

bylinka25
21. feb 2024

Rovnako, ako oheň, voda, tak aj umelá inteligencia je dobrý sluha, ale zlý pán. Nebojím sa jej, len ju treba užívať s rozumom.

egonsk
21. feb 2024

@moonlight1210 teoria je to pekna, prax vsak ukazuje, ze to zial zvycajne neplati ani pri beznych veciach bez AI.

autor
21. feb 2024

@jumama nespochybňujem že sú vysoko inteligentní, šikovní a vedia veci ktoré ,,my ostatní,, nie, to vôbec. Ale minimálne v mojom okoli ľudia pracujúci v týchto smeroch ( prevažne teda muži) sú tak výrazne ini v obyčajnom živote, debatách vzťahoch a celkovo a aspoň ja mám rada taku tu ľudskú obycajnost ( nie hlúposť) kedy sa vieme aj porozpravat o všetkých možných témach nielen jednej a kde mám pocit že som s človekom a nie pomaly robotom

autor
21. feb 2024

@jumama a hej je super že vieme sa cez Toto všetko vzdelávať uľahčuje nám to život, no ja osobne som veľakrát zhrozená koľko času viem pri tomto všetkom stráviť hoci len vzdelávaním, až si uvedomím či je to vôbec ok cely deň byt nalepená na obrazovke. Bolia ma potom oči hlava cítim sa až akoby som bola taká prázdna v konečnom výsledku hádže mi hlavou 😄 teraz napises že každý si to ma strážiť koľko času tam strávi ano pravdaže ale už teraz je to zle a nie ešte keď tu bude plne zaradená AI podľa mna veľa ľudí sa už ani nič nespýta trebárs kamaráta, niekoho vonku, zlenivieme si vôbec niekde niečo hľadať ( teraz aspoň to sme museli robiť vedieť ako hľadať a trochu sa pričiniť ) každý krok zjednodušíme veď prečo by si niekto robil robotu navyše a myslím si že veľa ľudí bude citovo prázdnych budeme len take prázdne schránky ako v nejakých futuristickych filmoch 😃

ndrag
21. feb 2024

Nie, pracujem s tym a nie, zatial sa toho nebojim, je to stale len program. Skor ma to fascinuje v dobrom slova zmysle.

guudy
21. feb 2024

Autorka, IT ludia maju normalne vztahy, ziju aj socialnym zivotom a stratenych v zivote je ich extremne malo.
Moji najblizsi su vsetci kockati.
Moje prvorodene zvladlo bez problemov intrak v zahranici v 16. Od 18 zije sam v hranici a stara sa o seba sam. Popri studiu na Uni aj pracuje. Cestuje kdedake po svete s kamaratmi, chodia napr na koncerty a ine vyzitie…
Mladsie ma 16, cestuje po sutaziach na slovensku aj v zahranici, robi veducu na sustredeniach (matika, informatika), zije silnym socialnym zivotom. Obidve deti uz mali/maju vztah.
Naozaj ti pride, ze to zodpoveda tvojmu popisu?
S muzom sme 25 rokov. Ten je sice introvert, ale ma svoje konicky mimo prace.

vroni
21. feb 2024

Pohybujem sa v IT, AI sa nebojím, ale mám hrôzu zo spôsobu, akým ju budú používať sociopati. Pretože AI môže byť obrovský skok vpred ale aj koniec ľudstva. A povedzme si pravdu, ľudstvo sa už niekoľko desiatok tisíc rokov oveľa radšej ničí ako niečo tvorí....

valeria_h
21. feb 2024

Myslím, že to prinesie viac problémov ako osohu.

Strana
z2