icon

Bojujem s neporiadkom. Poraďte, ako to robíte?

maminuska
23. máj 2011

Mám dojem že neustále bojujem s horou prádla a to ako čistou tak aj špinavou , po byte mám hojne rozložené kvôpky prádla na zloženie alebo žehlenie a aj usilovne skladám a žehlím ale ony mrchy akokeby sa nezmenšovali ale stále su akési konštantné 😠.Konštantná kopa špinavého prádla v kupelni, konštantná kopa zavesená a konštantná kopa po stoličkách. Pomoooc, ja sa z toho asi fakt nevyhrabem a fakt sa snažím 😖
Ďalší boj zvádzam s mojim bytom , začnem ho trocha z jedného kraja hladkať aby sa upratal a on sa podvolí , ale hnusák jeden prídem na jeho druhý koniec a on sa spolčí s mojim troma deťúrencami a sme tam kde sme boli .
Ja tak závidím niektorým ženám ktoré to dokážu mať aj prádlo v skrini , aj byt učesaný a obriadený, ja som vždy tak na pol ceste. Som jednoducho v tomto neschopná - slová mojej mamy. 😒.Ženy ako to robíte?
A niekedy totálne potom prehrám boj s depkou , ale to je už dôsledok predtým prehratých uvedených vojen.

Strana
z6
maminuska
autor
23. máj 2011

a v tom zmätku som zabudla vlastne povedať s čím bojujete práve vy ? 🙂

kawasaki17
23. máj 2011

@maminuska ahoj
aj ja sa snazim mat byt stale tip top, upratany, ale nedari sa, co sa snazim ako chcem, najhorsie je to v spalni, kde mam tiez kopu siat na zehlenie ci skladanie, plna izba kadejakych hraciek, kupelna plna pradla na pranie a to periem naozaj casto a navyse kuchyna s neumytym riadom aj ked riad umyvam 2x denne....a to mam len jedno skoro rocne dietatko, manzela a svokrovcoch.... takze si vravim, ze kym maly nevyrastie a nebudeme sami byvat, tak asi uplny poriadok mat nebudem, aj ked mm sa snazi pomahat mi, nemozem od neho ocakavat, ze bude chodit do prace a este aj mne v domacnosti upratovat, takze to berieme obaja sportovo...

bubelko
23. máj 2011

@maminuska momentalne bojujem so soplavym nosom mojho mladsieho syna. nestiham ho utierat a to dobre dieta nechava po sebe stopy ako slimak. vcera to odniesol gauc, dnes moje ciste tricko. 🙂
tak isto bojujem s tym, ze ked umyjem podlahu, tak moj mladsi slinta ako bernardin a tym padom su tam hned na druhy den flaky - sice na inom mieste, ale rovnako viditelne. a ked sa k tomu prida kusok jablcka, ci omrvinka chleba, je to este lepsie. 😉
bojujem s cistymi umyvadlami, pretoze po umyti vyzeraju za 20min rovnako, nakolko starsi si umyva ruky sam. mladsi skusa tiez, takze to potom aj tak vyzera - voda vsade, spina z ruk tiez 😉
pradlo pre istotu schovavam v pracovni - skvela to miestnost, bez ktorej by som neprezila.
ked pride navsteva, vyzera to u nas ale upratane. preco? "potemkinovska technika" 😉 vsetko spracem do jednej izby, tam zavriem dvere a nikto tam nema pristup. na oko to vyzera super, pravdu o skutocnom stave tusit nikto nemusi 😉

maminuska
autor
23. máj 2011

@kawasaki17
@bubelko dievčatá ani si neviete predstaviť aká som rada že nie som sama. Aj ja som momentálne doma , lebo staršie deti maju brušnú chrípku, čiže ovracaný mám kompletne záchod - hádam 100 krát prebehnutý savom , asi pat krát prezlečené periny.
Zároveň som včera dobojovala boj s manželovými ponožkami, tými smradľavými a špinavími, ktoré nejako nevedia trafit cestu ku košu na špinavé prádlo a slipy vždy tmavým pásikom hore skončia pri manželskej posteli. Od dnešného dňa ich zbieram do igelitového vreca a schovávam v kumbále , však dôjde na psa mráz 😠. To že mám krásny veľkometrážny byt je pre moje deti nepodstatné, všetky sú zásadne koncentrované asi na 30 m2 a to kuchyni spolu s obývačkou , malá si tam navláči svoje hračky z malej herne, lebo tu sa lepšie o ne potkýna 😝. Načo mne sú vlastne dve detské izby 😒

dejka77
23. máj 2011

@maminuska Ja mam pocit, ze len periem, varim, prebalujem, kojim a stale to iste dokola. Najviac bojujem s malou ked ju chcem nakrmit, lebo neviem najst spravnu polohu. Musim jej cistit ocko, lebo ho mala hnisave a este stale to nie je ok, ale stale ked sa k tomu konecne dostanem tak sa zobudi a uz som skoncila... Tiez mam pocit, ze stale len upratujem, ale bordel mat nechcem. Inac co sa tyka toho zehlenia co si spominala, ja vobec nezehlim, veci davam na vesiaky alebo ich poriadne narovnam takze ked vyschnu nie su pokrcene. Dokonca ani malej veci nezehlim lebo jednoducho nemam cas, boli vyzehlene len ked som ich nachystala prvykrat a ked sa narodila, nevedela som kde mi hlava stoji a zehlenie bolo niekde na konci zoznamu 🙂

kawasaki17
23. máj 2011

@maminuska manzelove spinave ponozky a slipy su aj u mas beznou sucastou okrasy izby, najme ak si ich schova pod stolicku do spalne, ze si ich vezme do prace este raz 🙂 to zboznujem a najme ta horda prepotenych triciek a monteriek supnutych pod postelou alebo niekde pod stolom zakrite obrusom alebo nejakou vacsou plachtou 🙂 🙂 🙂
niekedy ma z toho ide naozaj porazit...ale hlavne, ze ked sa upratuje do fudamentu, tak on ako prvy gruntuje byt 😀 😀 😀
a pri detoch hadam poriadok nikdy nebude...

cicimotinka
23. máj 2011

@maminuska ja bojujem s podlahami a prachom... a to stále... a teraz dvojnásobne, nakoľko nám zateplujú bytovku, máme lešenie a každé vyvetranie znamená bordel... 😠 😠 😠 ale bordel na zemi bol, aj keď nezateplovali...mm záhradník prebehne sem-tam a hlina, piesok, kamienky... všetko je doma... len mm nie, aby pomohol... ☹ 😝 ...malý mi strááášne pomáha, keď upratujem, kuká, potom opakuje... povyberá upratané, poskladá a poprekladá podľa seba... a ja ako taký čokel, hľadám, kde čo dal a upratujem dookola... 😅
@bubelko jáj, aj ja mám takú izbu... 😀 😀 😀

rora
23. máj 2011

my sme sa nedavno nastahovali do vlastneho - neprerobeny byt v povodnom stave, takze do hotoveho bojiska, v ktorom mam pocit ze je vsetko proti mne.tiez sa snazim mat poriadok ale zas to neprehanam, lebo ma to uz ozaj nebavi... len co upracem, este v ten den je tam bordel zas... len co operiem, hned je to spinave zas. esteze ked k nam niekto pride sa stale mozem vyhovorit ved este prerabame.... K tomu este bojujem s mojim neporiadnym chlapom ktory nevidi nic zle na tom, ked si po prezleceni veci hodi na zaprasenu zem, namiesto aspon hodenia do skrinky... neustale zbieram len pohariky, salky a taniere... lebo sa chudence este nenaucili same sa zaniest do drezu. naco mam na stole milion podloziek pod salky, ked ich ten moj jak naschval vzdy polozi vedla a necha mi to flak na stole... je to milion takychto malickosti ktore ma ale dost zeru, lebo mi to len pridava robotu... lenze ked sa na to skusim vykaslat, tak zo mna kazdy spravi neschopnu zensku co nezvlada vlastnu domacnost.... 🙄

irriss
23. máj 2011

@maminuska
Ja uz jsem dobojovala, zjistila jsem , ze ma strategie v poslednich letech vyhrava nad depkou jen takto:

"..kdyz uz nemuzu, tak si rikam, kam dojdu, tam dojdu...." 😉
p.s. mam velmi tolerantniho muze, ktery obcas pokracuje v tom a tam, kde ja jsem skoncila... 😵

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
simona1104
23. máj 2011

Baby, kašlite na to, ono to raz prejde, keď si budú deti vedieť niečo spraviť aj samy. Ak však nebudú lenivé a papuľnaté, ako to moje decko nepodarené 🙂 , alebo skôr až veľmi podarené....

vejula
23. máj 2011

baby toto je super tema 😵 ja tiež nechapem ako robia niektopre ženy to že maju byt stale tip top, ide to nejako mimo moje chapanie... snažim sa ale akosi mi to nejde podlaha špinava behom par hodin od umytia pradlo tiež všade, no proste som rada že v tom niesom sama ked to tu tak čitam 😀 😀 😀

maminuska
autor
23. máj 2011

@simona1104 to som si myslela aj ja, ale moje deti sa akosi potatili , tie dve po prvom manželovi, totál bordelár, tá malá je malá ale gény tu funguju zatiaľ statočne jednoducho celý tata.
Minule mi chytilo hlasivky som len tak chrapela ako mutujúci teaneger ako som tak zbierala veci po chodbe išiel okolo syn a to normálne nie aby tie veci zodvihol a upratal, ale ich ešte aj takým tým blbým hiphoperským skokom preskočil. No pokúšala som sa zaziapať ale z hrdla mi vyšlo ako niečo ako keď mladý kohút kikiríka, načo sa ten môj sopliak začal tak smiať že sa normálne za brucho chytal. No nerehocte sa potom s ním nad vlastnou bezmocnosťou 😠.
A viete ako spoznáte poriadneho manžela ,kamarátka mi vravela že treba dať do lavora vodu a postavit doprostred chodby a čakat , ja som dala a čakala som tri dni, najprv sa tam vymáchala malá , potom pili z toho psy a manžel to zvesela s deťmi obchádzali ale nikto to nezobral a neupratal.

S čím ešte statočne bojujem sú topánky , ani za pána netrafia do botníka, oni sa musia váľat po celej chodbe, vysavač ked sa dovysáva nie je toho kto by ho dal na miesto , tak sa pravidelne on potkýnam v noci ked idem na WC a potom ten slovný doprovod teda nie je hodný matky troch detí 😅

bubelko
23. máj 2011

@maminuska topanky sice v topankovej skrini su, ale asi tyzden mame doma takeho miniskriatka - nie vyssi od kredenca, ktory si zmyslel, ze su vseeetky jeho. skrina ma madla po dlzke, takze nie je problem si ju otvorit a ked niekto necha otvorene zadverie (co sa stava pravidelne x-krat za den), tak len pocujem toho skriatka klopkat a potom v roznych castiach bytu ponachadzam topanky. 😀
vysavac mam vonku tiez - ale mladsi sa uci jest sam, a sliepky v byte asi nie su ok, tak pouzivam vysavac. kym pozametam, uz ho mam aj zlozeny. ale nemusim okolo neho na wc 😀

inak co sa chlapa tyka - tak tam musim povedat, ze s nim bojovat nemusim. ten je velmi poriadny - veci do pradla si odnesie sam, dokonca uz aj potriedi spravne 😉

kvojtanikova
23. máj 2011

ja najviac zo vsetkeho bojujem s papierovymi vreckovkami v pracke, najlepsie pri prani cierneho pradla. Inokedy pre zmenu operiem na 60-ke ciernu ponozku s bielymi vecami, ktore tym padom uz nie su biele ale sive, a ked tak nad tym rozmyslam veci co su snehobiele uz asi u nas ani nie su, lebo niektoru varku som uz oprala namodro, jednu na zlto, a ked sa mi nahodou podari vsetko ponechat snehobiele tak zarucene zistim ze som tam hodila slipy/tricko s nazehlovackou, ktora uz potom nie je funkcna... Minule som si totalne ale brutalne ze vsetko skontrolovala, cierne pradlo som dala prat 100% bez vreckoviek, vsetko bolo cierne a na konci som si zmyslela ze tam este hodim oprat zelenu oriflame nakupnu tasku, reku ked aj by nahodou stmavla, vobec ma to nebude trapit. No a dopralo, cela stastna bezim k pracke a skoro ma dr...lo... Ta prasina taska mala na sebe akesi trblietky ci co, ktore samozrejme v pracke pustili a moj fungl novy znackovy sveter je teraz cierny trblietavy, stareho ponozky k obleku, trenky a pyzamo ako inak, tiez 😖 😖 😖 A vyzera to na prvy pohlad ako keby sa nevymachal prasok alebo co, takze je to uplne nenositelne...

bamb27
23. máj 2011

jeeeda, super tema.. ja ze len mne sa doma koti pradlo, mamina chuda ked pride na navstevu tak mi aj pozehli megakopu pradla z ktorej uz pomaly aj vytahujem ciste pradlo ked neni nic ine a za chvilku je tam tak kopa naspat.. to nevravim o tom ze niekedy mi pradlo vonku visi aj 4 dni..
izbu-sklad mame tiez ale uz teraz mam hlavu v smutku co s bordelom ked z tej izby bude detska co bude cochvilka..
potom este bojujem s tym ze vecer nestihnem vybrat umyty riad z "otroka"- umyvacky lebo nechcem hrkotat a rano tam rozospata vopcham spinave hrnceky z ktorych mi zvysky potecu ma cisty riad 😀 😀
,,no a spinave flasky umyvam a sterilizujem dookola... to robim vzdy ako prve ked mam chvilku cas lebo 7 mescny syn si mysli ze by som sa mala radsej s nim hrat a dokonca aj ja si to velmi casto myslim
..ale inak v poho, myslim ze to netreba brat nejak tragicky.. ci?

bamb27
23. máj 2011

@kvojtanikova dobree.. mne sa raz podarilo neviem akym sposobom oprat jednorazovu plienku... proste sa tam zatulala.. a potom na vsetkom boli drobme lepkave biele gelove gulicky ..takze vsetko vyprasit.. co teda neslo a dat prat este raz 😉

heln
23. máj 2011

@maminuska ahoj 🙂
myslím, že nie si jediná ktorá s týmto bojuje. tiež mám niekedy pocit, že celý život je len o praní, žehlení a upratovaní a niekedy som tiež zúfalá, lebo manžel a deti stihnú narobiť neporiadok skôr ako ja upratať. sú jednoducho v presile. a mamimky vedia povzbudiť 😒 ......
so špinavým prádlom si neporadíš, pri troch deťoch...... čo sa týka žehlenia, moja rada spočíva v tom, že treba vylúčiť veci, ktoré žehliť netreba a žehliť iba to čo treba. oblečenie zásadne vešiam tak, aby sa pokrčili čo najmenej, alebo na vešiakoch a žehlím len uteráky, podbradníky, obliečky a vecičky pre bábo, tiež veci, ktoré naozaj treba požehliť ako košele a blúzky, ale tých veľa nemám. upratovanie, s tým tiež neporadím. ale máš dve veľké deti, ktoré akosi nespomínaš, čo tak ich zasvetiť do tajov upratovania? 😉 🙂 a nech aj žehlia, aj môj brat žehlil za mladi. aj keď chápem, že niektoré veci si človek spraví sám. ale aspoň sa deti naučia. a nevzdávaj sa a potom, čo by si celý deň robila? 😉 🙂 😀

berus222
23. máj 2011

Jeeeej, aka fajn tema. Ja vobec nezvladam a psychicky sa vzdy pripravujem na parenie manzelovych opratych ciernych ponoziek. Tie potvory su vsetky rovnake. A ked mu uz kupim s malickym vzorom alebo ine ako cisto cierne, vzdy mi jedna "zmizne" v pracke.
A este stale bojujem s manzelovymi kopkami oblecenia. Pyzamo ma vyzlecene v detskej, veci po dome tvoria kopku v spalni,.... Stale zakopavam o jeho zvrsky.

heln
23. máj 2011

@berus222 😀 aj môj zanecháva zvršky všade po byte ....

titkovamiriam
23. máj 2011

pradlo ani nehovorte u nas sa perie 2 krat denne 😠 no ja potom vsetko poskladam vobec nezehlim a ak treba zehlí priatel - on to ma ako konicek 😀
Mna poraža s riadov-vecer ich umyjem no starsie deti prichadzaju neskor a samozrejme ze po sebe upracu ale iba po dres,tak ma niekedy poobede cakaju este,,nocne riady,,Obcas ich decka zo skoly umyju.Michal sa naucil pustit zo skoly pracku ked stihne aj ju vyvesí ked nie tak ju vyvesím ja
Inak aj moja pracka zerie ponozky mam krabicu s jednym kusom uz ich tam mam asi 30 a ten par k nim sa nikdy nenajde 😀 😀 😀

Inak sa nestresujem pre bordel a prach...ved obcas sa uprace. 😀 Policky kde som mala pohare vazicky a hovadinky som zaplnila knihami a sklo ktore bolo stale zaprasene je v krabiciach 😀 Kvety som tiez preriedila na take ktore sa polievaju raz za tyzden 😀 ostatne som dala von s tym čo prezije bude co zahynie nebude.elektrospotrebice co som uz nepouzivala alebo pouzivala raz za pol roka su v pivnici.

S cistiacimi sa tiez moc nekaslem po rokoch fixinelach a savach som sa vratila ocot a soda bikarbona 😀

babulina
23. máj 2011

ja bojujem dokolecka s manzelovymi koselami, nikdy sa mi snad nepodari dostat do stavu ozehlene vsetko, uz pre mna je nepredstavitelne neozehlenych 5
dalsi moj nevyhratelny boj je boj s prachom, len co utriem jednu izbu a ledva z nej nohy vytiahnem a uz je tam znova a to mozem aj namokro utierat aj podlahy a nabytok, slak ma ide trafit, obzvlast dneska v skrini visi 15 neozehlenych 😠

maminuska
autor
23. máj 2011

@kvojtanikova
@bamb27 dievčence 😀 mne s apodarilo oprať celý kotúč toaletného paiera s obliečkami ked bol ešte syn malý ,mi spadol do práčky a bola som lenivá ho vytiahnuť, že potom ..... potom za plotom asi tak zabudla som a pékne ho vyvarila na 90 C.Šulky ktoré nastali neprajem nikomu som to potom sušila a vysávala ako debil , exmanžel mi nadával lebo to boli jeho obľubené.
No a ked sme pri tom toaletnom papiery tak tam bojujem s malou, lebo však kde je najlepšie toaleťáku ak nie priamo vrazenému v záchode 😠 , minule stačila len chvilinka ked som zabudla zavriet kupelku a v záchode som našla vrazený mop a toaleťák namočený v klozete. a málá len si mele . " hoťovo"
@berus222 s ponožkami som sa vysporiadala, tie vysypem v deckej doprostred, dva dni su tam a postupne sa to mína, raz do pol roka plonkové vyhádžem - nechápem nerozumiem kde sú tie druhé asi máme doma ufo

reanda
23. máj 2011

ach, upratovacia tema 😀
ja sa snazim mat byt zariadeny tak, aby udrziavanie zabralo co najmenej casu a namahy.. upratujem kazdy den rano, tak od desiatich minut do hodiny, ako kedy a popritom nadavam muzovi, co vsetko by som nemusela robit, keby si trochu daval pozor na nerobenie bordelu 😀
inac vylucujem vsetko, co nie je uplne nutne, napriklad tiez vobec nezehlim, pradlo zo susiaka ide rovno do skrine, ked tak ozehlim nieco predtym, ako si to idem obliect
ale mam stastie na muza, lebo je dost "vychovatelny", snazi sa, nemozem sa stazovat 😵 (zatial, dufam, ze ho to raz neprestane bavit 😒 )

najviac ale bojujem s kupelnou... upratujem ju a utieram aj patkrat denne, ale stale je tam vsetko mokre a spinave (kupelnu mame zatial spolocnu s otcom 🙄 a este ju pouzivame aj na umyvanie riadu, lebo nemame zatial kuchynu

som zvedava, co bude, ked pride male, ja neznesiem neporiadok, som potom nervozna jak pes... ach jaj ach jaaaaj 🙂

bershka
23. máj 2011

@maminuska spina v byte, zdrave dite 😉 😉 😉

neboj, nie si sama...

katy1979
23. máj 2011

no hned mi je lepsie 😎 s tym lavorom v chodbe dobry napad. len deti by sa tam najskor okupali. a ostal by tam len lavor. ja uz neozehlene pradlo davam do krabic od ikey. uz mam dve a to je len moje a deti. nic ine len prat vyvesit a zvesit a stale dookola. ten kos na pradlo snad niky nebude prazdny.o ponozkach a trenkach radsej pomlcim. uz tu bola doba zejeho kosele som hadzala do detskej vanicky ze kedy si vsimne ze si nema co obliect.
A jedno naozaj nepochopim. preco si dospely chlap nevie poriadne utriet zadok. vzdy su tie trenky zvnutra spinave. na to frflem vzdy ze to snad nie je normalne.

ikke
23. máj 2011

bojujem s ucenim manzela na sobotne rajony - teda povysavat 😅 jemu sa castokrat ani po tyzdni nezda, ze "uz" je to naozaj potrebne, a to mame doma jedneho sikovneho trusica a drvica, takze obcas by bolo treba aj 2x za tyzden. a ked mu aj v sobotu rano pripomeniem, aby si to zahrnul do programu, vysava bud o pol osmej vecer v lepsom pripade, v horsom o pol osmej vecer v nedelu 🙄
a este bojujem s manzelovymi papiermi - on uklada vsetko a nicoho sa nevie vzdat, mame este jeho kompletnu zbierku zositov zo strednej aj vysokej, hoci uz takmer 10 rokov nestuduje a do tych zositov sa samozrejme od zaciatku manzelstva (6 rokov) nepozrel ani raz... zacinam kut plany s postupnym odnasanim do zberu 😅

a podobne ako titkovamiriam - nezehlim, vazicky neometam, co nepouzivame vyhadzujem, darujem alebo predavam, vsetko periem v pracke a riady idu vsetky do umyvacky. co neprezije pracku a umyvacku si nezasluzi byt v nasej domacnosti 😀

inak, podobne temy, mozno aj s tipmi, ako si poradit s niektorymi neduhmi nasich rodinnych prislusnikov a domacnosti 😀
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-dosiahnut-aby-som-nemusela-zehlit/
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/zahadny-mu...

maminuska
autor
23. máj 2011

@katy1979 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
a už som myslela že tento den bude naprd, ale si ma tak rozosmiala tak strašne, si to lepšie vystihla ako ja ked som písala že môj manžel si necháva slipy hnedým pásikom von 😀

katy1979
23. máj 2011

@maminuska no vsak a je to normalne? a napr. uteraky periem len nase ten jeho nie je treba.

heni79
23. máj 2011

@maminuska
Dobrá téma. A nie si neschopná. To by nás bolo. 😀 Ale nie sme. Sme úplne normálne bytosti, ktoré sa rozhodli neskončiť v "jašáku" iba kvôli poriadku v byte.
A mne sa taká kopa bielizne množila 6 mesiacov po pôrode, kým som sa jej zbavila. Po výdatnej pomoci návštev - mojej mamy a sestry. 😀 Teraz ju mám opäť. 😀 Žeby som pozvala návštevu? 😉
P.S. žehlím rada 😅

Strana
z6