Boli v detstve fyzické tresty normálne?
Ahojte,bili vás keď ste boli malí ? 😃 Akurát sme spomínali s kamarátkou aké to niekedy bolo síce vtipné ale neviem či normálne keď na nás mamy lamali varechy, 🤣 a akurát sme spomenuli ako sme vykradli raz schránky susedom a moja mama nás pri Tom videla ,prišla som domov a hneď dole gate ,varecha a ide sa 🤣🤣 som si vtedy dva dni nesadla na prdel ale kamarátka sa smiala lebo jej mama o Tom nevedela 🤣 ale zase sme sa naučili za tie dva dni nesedenia že sa to proste nerobí ,taktiež aj keď som sa učila tak otec mal pri sebe varechu v prípade nechcenia tak zakročil ,prišlo vám to v minulosti normálne ? Viem že aj mojich rodičov výprask neminul keď boli malí
Ja som dieta, ktore nikdy nedostalo na zadok a teda tu som, s maminou mam skvely vztah, ocko uz zial nezije, ale bolo by to podobne
Velmi tazko sa to cita. Vacsina prispevkov od tych bitych. Ja, zial, patrim medzi nich. Nikdy som nevedla za co ma otec bije, znervoznel len ked ma videl. Bola som piate dieta, stvrte dieťa, brat, zomrelo v dojcenskom veku na zaskrt. Ja som sa narodila rok po jeho smrti, doteraz si myslim, ze otec chcel syna, nahradu za toho, o ktoreho prisiel. Ak ma nebil, aspon ma slovne napadal a ponizoval. Tlkol ma tym, co mu prislo do ruky, poleno, hadica, svihadlo a poriskom lopaty ma tlkol tak, ze mi zlomil ruku. Na pohotovosti som musela povedat, ze som spadla, isli so mnou obaja rodicia, aby som nahodou nepovedala pravdu. Učila som sa dobre, s mojim vysvedcenim sa chvalil susedom a priatelom, pomahala som, spravila som vsetko, co nakazali, nic nepomahalo. Ulavilo sa mi, ked som nasla strednu skolu s internatom a domov som chodila zriedka (aj ked vtedy ma uz nebil). Len som nechcela byt v jeho pritomnosti.
Vztahy medzi mnou a rodicmi sa nikdy nenapravili. Chovali sme sa k sebe normalne, ale laska tam nebola.
Nikdy som o tom nikomu nehovorila, nikdy som o tom nepisala, myslela som si, ze chyba musela byt vo mne. Ked som citala predosle prispevky, zacinam chapat, ze bitku si nikto nezasluzi, ze nie je jeho vinou ze je bity, mozno sa mi trochu ulavi.
"Detavo"?"vyprask? Pre mna...=post traumaticky syndrom,neprekavene emocie,depresie a dalsie ...dakujem.
Keď to tu čítam, veľmi ďakujem za moje detstvo 💙❤️. Prajem každému bitému dieťaťu, aby našlo v živote kľud, lásku a presvedčenie nepokračovať na svojich deťoch.
@kvoli moj muz nebol bite dieta, sme rovesnici, rovnako ako nasi rodicia. je tu, je to rovny chlap, nepozna tichu domacnost (ja ano, dokazem sa nebavit dlho), ked ma problem, vie o nom hovorit a vykomunikovat ho (ja nie, kritizovat viem len utokmi a konflikty som riesila tak, ze som ich neriesila, nechala vyhnit a potom spalila mosty).
s rodicmi ma nadstanardny vztah.
celkovo ako sledujem teraz ako dospela, tak sa mi zda, ze ludia v mojom okoli, ktori biti neboli, su priebojnejsi, vedia sa za seba postavit, asertivne komunikovat. mozno je to len moj pocit...
@anjelicek26 a aspoň s otcom sa stretávaš? On má záujem o vnúčatá?
@nairia Ano súhlasím, neviem sa za seba postavit, vsetko co som dosiahla bolo len tvrdou pracou, na sebe a pre seba. Dnes vediem ludi, svojich zamestnancov, ak nieco vyzadujem,vzdy len korektne, mame naozaj
dobre vztahy. Zeny, ktore u mna zacali pracovat ani nie tridsatrocne, odchádzali az do dochodku. Cely zivot tvrdim, za cukor sa chyti viac much, nez na ocot.
Takto hrozne ako tu pisu niektore baby nie. Par krat som dostala na zadok ale rukou co bolelo mamu viac ako nas- co si uvedomila a potom nas nebila. A je mi smutno ci tu citam ck si museli niektore prezit.A este smutnejsie je vedomie ze to iste robia niektore svojim detom- hic vedia ako to boli- nie len zadok ale aj dusicka. A este to obhajuju.🥺
Nie, rodicia ma nebili a ani ja nebijem svoje dieta. Neviem, co sa take dieta, ktore „dostane“ vlastne nauci okrem toho, ze nasilie je ok…Mimochodom, udriet dieta je fyzickym tyranim a vo vacsinu vyspelych krajin tresny cin.
Juuuj s bambusovou palicou som dostávala, bolelo jak sviňa 😅 väčšinou neprávom lebo sestra všetko šikovne zvalila na mňa ale čo už, keď sme naposledy na to spomínali s mamou tak som jej povedala ako to bolo ( v tom momente keď sa to stalo bola moja sestra " úžasný anielik a ja tá zlá) tak sa mi mama až ospravedlňovala a hneď volala sestre a vinadala jej 😂😂
Môjho o takmer osem rokov staršieho brata tĺkli ako žito. Pre mňa ako pre malú to bol stres, lebo bol doma neskutočný randál. Pamätám si, ako strasney som plakala a otec párkrát kvôli tomu prestal. Ale dostával teda aj za druhých. Mňa bili ale menej. Na mňa to skôr otec skúšal psichickym terorom a chcel využiť, že mám z neho strach. Výsledok bol že som vela veci robila poza jeho chrbát a zbytočne si tak naubližovala a potom musela trpiet potichu. Psichicky teror je horší ako fyzický. Dodnes mám pocity menejcennosti, občas zbytočnosti, frustrácie, neschopnosti... vedela by som veľa písať. Minulý rok som dostala opäť bitku (nie jednu facku) a to mi zlomilo srdce. Lebo som za nič nemohla. Niečo niekde počul a vybil si na mne nervy. Otca "tolerujem" ale počnúc touto udalosťou skoncilo akékoľvek blízke puto, ktoré tam azda zostalo. Z úcty k nemu ako k svojmu otcovi sa na dôchodku oňho postarám, pokiaľ to bude potrebovať. Ale žiadne vyznania lásky ani dotyky.
Moja mama ma nechcela a bola som uplakané dieťa, čo mi patrične dávala najavo, že ju vycerpavam. Nevytvorila si ku mne vzťah a ja dodnes cítim, že mi "chýba mama". Závidela som spolužiačkam, ktoré si s mamou vyrazili na nákupy a pod.
@nairia za tieto veci si si urcite nezasluzila bitku (nehovoriac ze bitka sa “nezasluzi” za nic)
@anjelicek26 obdivujem ta a uznavam, ze napriek tomu co si zazila, dokazes nevztiahnut ruku na svoje deti❤️
@evansova nikdy si za to nemohla ty. Si spravna aka si a nic nerobis zle❤️
@nikanika97 ta to ty nemozes❤️❤️❤️
@hederamonstera dakujem... vidis,ako je to v nas zakorenene? ze skratka pouzivame to "zasluzil si to" ked sa hovori aj o bitke.
mne len hlava neberie, ako niekto moze vztiahnut ruku na svoje male dieta. mam doma dve a ta starsia (3r) mi niekedy pekne pili nervy. a jasne, najjednoduchsie by bolo plesknut jej jednu vzduchom chladenu. ale co by to znamenalo? len uvolnenie mojej frustracie, realne by to neviedlo k nicomu. ona je na mna strasne naviazana a nechcem ani vediet, ako by to ranilo jej detsku dusicku, keby som ju zbila.
ja sa snazim pracovat na tom, aby som s nou vedela riesit problemy a komunikovat tak, aby sme kriticke situacie riesili normalne a nie, ze ja ta utasam jak hada a tam to konci.
strasne vela boliestok z detstva sa mi vynara odkedy mam deti a niekedy proste neviem mentalne uchopit to, ze niekto dokaze zbit napr. 2r dieta. a to nie, ze tapnutie po plienke, ale realna bitka.
Iba raz som dostala ked som jedno dievča ostrihala nakrátko, mala vlasy po pás.
Jemine. Mňa mama nebila. Teda raz mi svacla,ale fakt som bola hnusná a aj otec ma udrel raz keď som mu doslova škaredo vynadala. Ale v živote nie také,že varechy lámať alebo modriny. To je príšerne niečo.
Aj ja som dostávala taký zdravý výprask,u nás bola in varecha a opasok. Bolo to také vyvážené, dostali sme aj lásku, aj bitku 😁. Svoje deti som naopak nikdy nebila ,a tiež s nich vyrástli slušni a šikovní ľudia.
@zlotka 🤦🤦 akože bit opaskom a varechou je fakt podľa teba zdravé ? Sama si si zažila ako veľmi to bolí. To je vyslovene týranie a žiadna láska ani výchova.
Bitky za vsetko. Aj za co som nemohla. Psychicka manipulacia do neskorej dospelosti. Hovorim, ze ja uz snad mozem aj za pad dvojiciek🤣🤣🤣 kontakt s otcom a mamou ziadny. Ale velmi by som chcela rodicov, ku ktorym by som prisla len tak na kavu, oni by respektovali mna a ja ich. Ale jednostranne sa to cely zivot neda. A svoje deti som nikdy nebila. A su slusni, uzasni chalani🥰
Veľké, úplne najväčšie ďakujem za mojich rodičov, za ich veľkú lásku. Nikdy na mňa či mojich bratov nezdvihli ruku. Dodnes máme krásny vzťah. Aj pred dvoma týždňami, keď mi gratulovali k narodeninam mi ocino povedal: ,,vždy sme tu pre vás” ❤️
@zuzinka888 myslím, že je to skôr naopak. Tam, kde to nebola bitka len za porušenie nejakých pravidiel, ktoré napr vedú k ohrozeniu života daného jedinca alebo niekoho iného.. že proste tam to bolo o nejakom amoku a vybijani si zlosti na dieťa za úplnú prkotinu, za ktorú dieťa nemohlo - tak tam títo ľudia keď majú svoje deti, tak idú do opaku: nedajú im po zadku (možno aj keď je to niekedy vhodné).
Tak varecha je už iný hard core. My sme možno po zadku dostali. Moc si už nepamätám. Raz si pamätám remeňom, že sme robili hurhaj, najprv sme dostali a potom sme až stihli vysvetliť že to boli susedia ten hluk. Takze asi tak.

Mňa by zaujímalo čo vyrástlo z detí, ktoré rodičia nebili. Kde ste na ulici? Vo väzení?? Ako to ľudia často hovoria, kto vie čo by zo mňa vyrástlo keby ma moji rodičia nebili.... Ja som bola fyzicky trestná a už roky niesom s rodičmi v kontakte ( oni sa odmlčali ešte v detstve). Svoje deti nebijem nie preto, že mi to robili rodičia ale preto, že keď niekoho milujem tak mu nebudem ubližovať. Občas keď už to preženú im poviem nech sa ukľudnia lebo skúsime oldschool výchovu 😂 ale to len zo srandy, sú už väčší a naozaj to ide bez bitky a zjapania. Nevravím, že mezdvihnem hlas ale tiež máme pravidlá a tie neobchadzame a funguje to