Budia ma kostolné zvony
Ahojte, žijem na dedine, kde o 6 ráno zvonia kostolné zvony. Teraz v lete by som rada spávala pri otvorenom okne, no budia ma tie zvony. Bývame dosť blízko pri kostole, takže tie zvony riadne bijú odhadom tak tri minúty. Môj prirodzený režim je ísť neskôr spať a ráno si zas dlhšie pospať. Viem, že o 6 sa už končí nočný kľud, takže tým nič neporušujú, no toto mi neskutočne lezie na nervy celé leto. Ako to vnímate vy ostatné? Je tu niekto ďalší, koho tie zvony otravujú? Mám nejakú šancu, že tento zvyk čoskoro zanikne? 😀 Veď ľudia, čo vtedy nespia, vedia aj bez zvonov, že už je 6.
@basska_b
Momentálne sa ranná modlitba (fadžr) môže začať už okolo 3.10-4.00hod. 😀
Našťastie (pre všetkých nemuslimov a aj pre muslimov, ktorí neznášajú krik) sa dnes viac používa budík a aplikácia v mobile. Zvolavanie sa snáď praktizuje už len tam, kde na tie naše dnešné technické vymoženosti nemajú.
@lenkakravcova haníš kde môžeš, lajkuješ, ved sama si to aj napisala aky mas postoj. Ze ti to neni trapne.
Oni tam asi zvonia, lebo zvolávajú na sv.omsu. Tak je? Lebo inak iba hodiny odbijajú časy.
https://www.youtube.com/watch?v=pt8cgEmduFk@zivotgombicka ja ti rozumiem. Žila som kúsok od kostola a každú hodinu aj v noci odbijali koľko je hodí. Síce tichšie, ale tých 11 “odbití” som vždy počula. Mama nám hovorila, ako nas konečne uspala, keď sme boli deti a vzdy nas tie zvony prebudili. A tak isto v nedeľu ráno, vždy ma zobudili a vždy som sa hnevala prečo musia tak hučať. Ľudia spisovali petície, ale ani po rokoch sa nezmenilo nič, s cirkvou nepohneš, ak niečo robiť chcú, robiť to budú 🤷🏼♀️
@zivotgombicka ano vadi mi to a neskutocne. Nechapem ako toto moze byt vobec povolene, aby jedna viera terorizovala cele okolie, ludi co spia po nocnych, babatka a podobne. Je to absurdny stredoveky prezitok, ktory mi neskutocne lezie na nervy 🤦
@zivotgombicka Bývame v okresnom meste, a zvony odbijajú každú štvrťhodinu. Zvykli sme si.
@zivotgombicka my tiež bývame pri kostole, ale u nás zvonia len na obed, večer o 18tej, keď je omša a keď niekto umrie . Tiež som si na to musela zvyknúť....na začiatku to bola pre mňa katastrofa ....hlavne keď som dala deti spať von v kočíku. Cez obedný spánok ich to zvonenie vždy budilo. Lenže tu to mali tak blbo nastavené, že začalo zvoniť 11.55, zvolilo 3 minúty, 2 minúty pauza a potom zase 3 minúty zvonilo. Keď niekto zomrel zvonili ráno o 8mej, potom o 11tej, potom nasledovalo to obedné zvonenie, potom o 14tej, o 17tej a večerné o 18tej. Poviem ti....ja ako matka na materskej som bola vynervovaná z toho riadne . A deti sa mi vždy zo spánku strhali. Jedného pekného dňa, som si našla kontakt na farára, keďže do kostola nechodíme a na obecnom úrade som nepochodila a napísala som mu, či je to normálne. Že sme sa do tejto obce prisťahovali a jednoducho kostolné zvony nám ničia psychické zdravie. A že by som ho poprosila, keby sa s tým dalo niečo urobiť. A asi sa aj dalo. O pár dní začali na obed zvoniť len 2 minúty a keď niekto zomrie, tak zvonia ,,len,, 2x denne. Aspoň niečo....ale fakt, človek, ktorý netrávi doma toľko času, si to neuvedomí, ako to ide na nervy
Moja sestra zije vo svajciarsku vedla kostola, a tam zvonia zvony kazdu hodiny ci je den, ci noc
@denda007 ale odbíjajú len hodiny nie?
@dagmarovita veruze nie 🙂 tiez mi to bolo neuveritelne

@dagmarovita Čím akože v tejto diskusii podľa teba haním konkrétne kresťanstvo?
😂 Nezvonenim?
Prvotní kresťania nezvolili, tak nebuď trápna. Je to proste len zvyk, nič viac. Ak je zvonenie v kostole tvojou vierou, no tak to vďaka Bohu, že verím v Boha a v tolerantný život s blížnym (ktorému verím, že mu to môže liezť na nervy, hlavne, ak je neveriaci), nie v zvony alebo v zvolavania. 🙂