Čítali ste nový výskum Vladimíry Marcinko o pupočníkovej krvi?
Ahojte, čítali ste najnovšie zistenie od poslankyne Vladimíry Marcinko ohľadom pupočníkovej krvi?
Priznám sa, že ja som ju odobrať nenechala, ale mnoho mojich kamarátok áno na základe odporúčaní lekára, aké je to úžasne. Pričom za to dostávali provízie 🤢
@doriiis Marcinková je jedna z mála poslancov, u ktorých je vidieť, že za tie nehorázne peniaze, čo jej platíme, aj odvádza nejakú prácu. Jej zistenia sa netýkajú len využiteľnosti krvi, ale najmä toho, kto je do toho biznisu zapojený a prečo na Slovensku nepadli smerom k verejnosti jasné stanoviská od odborných autorít, podobne ako v iných krajinách.
ja som prekvapená koľké o tom nevedia, veď už pred 20-timi rokmi o tom bola kopa reportáží, že je to iba biznis
@s_o_n_i_k_e ano, jasne, ze to musi byt dopredu vybavene, pripravene, aj tlaciva, ta krv sa posiela na uskladnenie, su na to nachystane steríne odberove sety a to je jedine v com spociva ta sterilita - lekar v sterilnych rukaviciach sterilnou ihlou napichne cievu v pupocniku a z nej tecie krv (ako pri darovani venoznej krvi) do sacku, robi sa to hned ako sa dieta narodi ked je placenta este v maternici a ak este pupocnik pulzuje, tak natecie viac krvi, takze hned… a pri premium odbere sa okrem krvi z pupocnika odobera aj krv z povrchovych zil na placente, opat nic viac nez dezinfekcia a sterilna ihla k tomu nie je potrebne, plus samozrejme odberova nadoba, ale to su tie sterilne sety 🙂 ja pracujem v porodnici od roku 2018 a mam pocit ze od tych odberov sa dost upustilo, ked som nastupila, bolo ich urcite viac… za mna je to tiez hlavne biznis, vyuzitelnost dost otazna..
@melanta nie mamicky,pracu autora toho clanku. Vies ja som od teba trochu mladsia a teda ked sa to pred 20 rokmi straaaasne riesilo tak sa ma to netykalo kedze som mala 10 rokov, nemala som dovod o tom nieco vediet. Ale netreba sa ani navazat do mamiciek ktore veria lekarovi ked im povie ze je to dobre.
@belllinka Pred 17 rokmi som ziadne informacie nemala.
Ani od lekara, ani oficialne od hematologickej spolocnosti. Navyse, bola som v tom, ze verejny register je nsozaj verejny. To je cely problem. Ze sa oficialne institucie za 20r neboli schopne k tomuto postavit celom, adat zavazne stanovisko ci k sukromnym odberom a jej realnom vyuziti, ci k suhlasu s verejnym uskladnenim, v principe dobru vec nechali zneuzit sukromnou spolocnostou a tvorit si na tom vyrazne ziskovy biznis.
To uz aka sprosta by som bola, keby za toto niekomu zaplatim 😂 kazdy aspon priemerne inteligentny clovek vie, ze to je len biznis 😂🙈
@cyberk takze som sprosta... tak dik
Vies, ja som sa vtedy tiez pytala kade/tade (pred 13 rokmi) a nikto nic mi k tomu nevedel povedat... proste chces svojmu este nenarodenemu dietatu to najlepsie....
@cyberk ja neviem, no. Nikdy som si to nestudovala, ved preco aj, spoloeham sa na lekara. A ked mi lekar/zdravotnik povie, ze to moze decku zachranit zivot, tak si to dam odobrat(ja som si nedala, lebo som chudobna😂)
A to som urcite minimalne priemerne inteligentna. Takze ak za to zsravotnici dostavaju prachy, a je to v zahranici neodporucane, a u nas lwn na zajlade monopolnwho biznisu, je to kua skandal. Dalsi zo zoznamu slovenskych skandalov
@cyberk Tu by som taká prísna nebola. Svojho času to bola celkom seriózna vec a vkladali sa do nej veľké nádeje. Takmer každý už o veľkej budúcnosti možností využitia pupočnikovej krvi počul. No a potom, keď to odporučí lekár, nie každý ma kapacitu a čas na to, aby si to dohľadával. Nemôžme si do detailov overiť každú jednu vec - keď ti elektrikár povie, že rozvody v dome bude lepšie riešiť takto, asi nezačneš googliť, či má ozaj pravdu. S vysoko odbornými vecami sa obraciame na odborníkov a keď to na Slovensku vyzerá tak ako vyzerá, potom sa vôbec nečudujem, ak si za toto platili bežne aj inteligentní ľudia. Máme na Slovensku aspoň jednu oblasť, na ktorej by nejako neparazitovala táto zberba?
@oktober3 vyberam z linku
Pupočníková krv dieťaťa obsahuje jedinečné kmeňové bunky, ktoré skutočne majú mnohé benefity. No najmä pre samotné dieťa, ktorému by sa táto krv mala dostať takzvaným dotepaním pupočníka po narodení do jeho tela. Odber pupočníkovej krvi znamená, že pupočník musí byť prerušený skôr než sa táto krv dostane do tela novorodenca, a následne je odobratá z pupočníka.
Zatiaľ čo o benefitoch využitia odobratej pupočníkovej krvi na vlastné využitie nie sú presvedčivé dáta, o benefitoch dotepania pupočníka na zdravie dieťaťa presvedčivé dáta sú. Dotepanie pupočníka preukázateľne zvyšuje zásoby železa, kyslíka a kmeňových buniek v tele novorodenca a priaznivo ovplyvňuje jeho ďalší vývoj.
Ahojte, ja som dala synovi odobrat a stale platim a platit aj budem. Citala som si o tom, vela a nasla som kadeco od pochybnej vyuzitelnosti aj po mena, ktore suvisia so smerom... Aj darovanie v inych krajinach. Je pravda, ze je to monopol, ze sa na tom zaraba (halloo? Ved kazdy chce zarabat... Problem je, ze je to ten monotol a stat do toho nezasahuje a teraz uz aj vieme preco, a aj mi bolo jasne, ze lekari z toho maju peniaze - ved nikto nerobi nic zadarmo) . Dotepanie pupocnika, ano su tam aj prinosy urcite, ale zase aj kojenie ma prinosy a deti na umelom mlieku ziju a su zdrave, aj vaginalny porod je sice lepsi, ale deti aj deti po cisarskom reze prosperuju ... Ja som tip, co by si vycital, keby sme to nemali, ved co ak... ( Nikto neviem ako sa bude medicina vyvijat). Lekar mi to vtedy odporucal, aj som hladala inych lekarov a niekto povedal nie, sanca na vyuzitie je mala.... Plus druhej dcere sme nedali, manzel bol proti ale ja som mala zaujem aspon darovat. A teda tie kriteria boli prisnejsie ako pri sukromnom... Jednym z nich vaha nad 4 kg (ak sa nemylim, mozno nad 3,5 kg) a to sme teda nesplnili. Preto ma prekvapilo ako sa obuli aj do darovej pupocnikovej krvi, ktora teda musi byt uplne minimalna (!).... Viem je to biznis, ale mam lepsi pocit, ze to mame. Plus ze sa da vyuzit aj pre surodenca (deti su rovnakej skupiny, tak verim ze je to kompatibilne).
Ja som to citala, aj sme sa o tom bavili s kamoskou, ktora odobrat dala. Ja mam 3 deti a podla mna je to obchod so strachom. Ale. Niektore zeny, co dali odobrat, si asi boli vedome, ze ak tak sa krv daruje (zmarketuje) niekomu, kto to viac potrebuje. Zas netreba sa na to divat len ako na NAS majetok 🙏🏻 aj ked biznis ozaj kvitne vsade a so vsetkym
Táto skutočnosť mi je známa už niekoľko rokov. Sa divím , že je okolo toho teraz takéto haló, resp. že o tom tak veľa ľudí doposiaľ nevedelo
Aj tato tema ukazuje ako lahko sudime a ako lahko a bez odbornych znalosti preberame nazory inych a nepytame si hlbkove informacie. Pani Marcinkova oslovila lekarov, ktori tomu rozumeju? Kto sa teme venuje vyvazene? Myslim tym dat priestor aj odbornej verejnosti na vyjadrenie a potvrdenie toho, ze pupocnikova krv neprinasa osoh a je to len biznis. Ani autorka 2 clankov na Denniku N neponukla vyvazenost temy, co je na medium urovne Dennika N zarazajuce.
Vždy som vedela že je to len “obchod so strachom” matiek. Kedysi dávnejšie robil niekto rozhovor na tuto temu a pamätám že už vtedy bola okolo toho riadna kauza pretože nemocnica nevedela odpovedať absolútne na žiadne otázky ohľadne toho kto vôbec realizuje ten odber. Hľadala som tu reportáž ale už je všetko zahltené tymito aktuálnymi zisteniami takze je to bez šance 🙄
Stačí si zistiť koľkokrát bola takato liečba vôbec na Slovensku uskutočnená, zistite že nikdy nedávalo zmysel takýto odber robiť.
Každopádne som netušila ze aj toto bude zase raz napojené na smer….
@lucia245 Tak to si mala teda dobré zakulisné informácie a odviedla dobrú investigatívnu prácu. Škoda, že si o tom nenapísala skôr, mohla si pani poslankyni ušetriť pár týždňov roboty...
@twinflame máš tam odporúčania zahraničných autorít. Máš tam vetu, kto každý bol oslovený a nevyjadril sa. Najnovšie, vplyvom tejto kauzy, sa naveľa ozvala aj Slovenská hematologická spoločnosť, ktorá konečne vydala stanovisko, že súkromné odbery a uskladnenie neodporúčajú.. ale hej, namiesto toho, aby sme (zasa raz) povedali, že Smeráci sú mafiánska zberba, ktorá nás okráda na každom kroku, tak budeme nadávať na novinárov, ktorých prácou je kontrolovať vládnu moc a to isté platí aj o opozičných poslancoch.
@tetapetra rozumiem o co v tejto teme ide. Moj point je o tom, ze kazda tema ma 2 strany a moja otazka je, ze kto dal priestor druhej strane. Nielen zastupcom Cord blood center ale odbornikom, ktori mozno takto odobratu krv vyuzili na konkretne pripady. Potom bude cela debata k tejto teme a to vobec nemyslim tu tuto temu na MK ale celu debatu, ktora sa vo verejnom priestore otvorila, vyvazena. Navyse, kto odpovie na otazku, ci sa business s odbermi tyka len darcovskych odberov alebo sa tyka aj tych, ktory za odber pup. krvi pre dieta zaplatili?
Mala som kamosky ktore to davali. Mne dr povedal ze je to malo pravdepodobne ze by to moje dieta niekedy v buducnosti potrebovalo-resp mu to mohlo pomoct tak ako to vtedy prezentovali. Takze som to neriesila.
@annm81 ja som za kontrolu verejnej moci a mozes verit, ze som fanusikom ineho politickeho spektra ako ➡️ ale zurnalistika ma byt vyvazena a myslim si, ze jednostrannostou s akou su clanky ponate, sa tato tema moze skoncit velmi zle. Moja otazka ostava - kde je priestor na vyjadrenie konkretnymi odbornikmi, osobami, ktore potvrdia pochybnosti o vyuziti PK. Ja som bola zo strany lekara informovana, ze za odber dostane odmenu. Nepytala som sa v akej vyske, naco by mi ta informacia bola? Odber som iniciovala ja, nikto mi ho aktivne neponukal.
Chcem sa len opýtať ako totálny laik, keď to vôbec neriešite s tou krvou, pri pôrode automaticky dajú vášmu dieťaťu dotepat tú krv? Musíte o to požiadať skôr, či záleží od konkrétneho personálu pri pôrode ako sa rozhodne, či je to úplná samozrejmosť dať to dieťaťu? ĎAKUJEM za info
@stanulienkat 20 rokov to nebude určite známe. V roku 2008, keď sa narodil syn to bol na Slovensku boom a kto nedal odobrať krv bol v očiach druhých nejaká socka, ktorej je ľúto peňazí. Bola som (na inom fóre) v skupine s rovnakým termínom pôrodu, dávali všetky ženy rad radom, keby mali v tom čase dostatok informácií, tak by si to určite mnohé premysleli. Ja som nemienila darovať niečo, čo bolo oveľa cennejšie pre moje vlastné dieťa, takže som to neriešila.

@katkaseiner ....nechápem.Ved,keď sa ti to nezdá,tak neplat a hotovo.Zmluva sa dá zrušiť.
Sa tu niektoré o tom vyjadrujú jak keby niekto niekomu držal pištoľ pri hlave,aby to platil.