Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?
Čo na to vravíte?
Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?
@autorka toto co pises, sú klasické "zvasty" 🤦♀️
Tak napríklad:
- riešenie krízových situácii
- multitasking
- kooperácia
- kompromisy
- tímová práca
- riešenie konfliktov
- empatia
- náhľad na hodnoty a postatu života
- mikroekonomika, rozvrh financií
- predvídanie situácii
Aby si bola schopná tímovej prace, to i musela byt na materskej prosím ta? A s akým, resp.v akom tíme si teda "pracovala"? V dvojici s malou dcérou?
Detto multitasling, kooperácia, kompromisy.... to co ty menuje ako tvoje "prednosti" nadobnute materskou sú nic, to len aby si vedela 😉
Sú to iba také výkriky do tmy. Sorry.
Inak celkom by ma zaujímalo, čo myslíš pod tou mikroekonomikou a rozvrhom financií... len prosím nehovor ze "dozor" nad rodinnymi financiami a platenie účtov, lebo sa len strapnis.
lojalita zien 45+ resp 50+ je neporovnatelna s matkami ktore ani neuvazuju o deleni si starostlivosti o dieta s otcom dietata
@tululu presne. Úroveň nerovnosti medzi pohlaviami je obrovská a sa ani nečudujem, že stúpa počet bezdetných žien. Jednoducho spoločnosť a okolitá rodina prestali matky podporovať a nechali ich na všetko samé. Ak má ešte žena muža debila, tak si to môže chúďa rovno hodiť (čo povedzme si pravdu je vysoké číslo, viď vyššie otázku randenie a nezaplatenia partnera za ženu).
@lienka.7 :D keď sa ti budú deti hádať , biť sa o hračky a ty budeš potrebovať nakúpiť, riešiť teploty a pod. tak to len uvidíš tú tímovú prácu, koordinačné a kooperačné schopnosti aké v sebe objavíš.
@autorka už ti tu @gab1sol napisala, ze porovnávas hrušky s jablkami ale ty si ďalej ideš svoje 🤦♀️ uprimne, keby si mi toto vypotila na pohovore ako riešenie krízovej situácie v takom bankovnictve, tak na teba pozerám, či si normálna, to teraz vážne...
Mimochodom, stále si nenapisala to odvetvie, kde si taka žiadaná aj po iks rokoch doma bez ďalšieho vzdelávania s min.10 ročnou školu predtým.
@lienka.7 tíme manažment je najrozvinutejšia schopnosť žien matiek, zvlášť matiek ktoré majú aj viac detí a s malým vekovým rozdielom. Jedno má ešte jeden spánok cez deň, druhé dva. Do toho sa potrebujú najesť, umyť, obliecť, prebaliť, ísť k lekárke, von, venovať sa im doma… pochybuješ snáď?
@lienka.7 v bankovníctve dámy som myslela tak, že ženy matky žiadajúce o úvery sú hodnotené ako menej rizikové!!!
Je smutné, že ženy podkopávajú ženy. Keby to tak nebolo, boli by sme už dávno inde.
Ženy podkopavaju ženy práve takýmito výrokmi v diskusiách. Úplne mimo reality.
ale prosim ta prestan vyplackavat
ja spolupracujem s x zenami aj muzmi a vacsina muzov bola na otcovskej ked sa im narodilo dieta, zeny su aj s detmi v roznych kategoriach vekovych aj bez deti
ale nastastie zidna nie je ten ten typ akonty som matka kto je viac a ja vsetko viem lebo som xy rokov dozadu chodila do skoly a potom manazovala male deti doma
takuto nastastie nemame lebo by sa s nou rychlo rozlucili 😉
a mam vyssi plat ako kolega na rovnakej pozicii (mam dlhsiu prax)
@anjelicek26 presne tak. Omg, toto mat v praci, tak si hodím maslu, prisambohu🙈🤦♀️🤣
@mamina7070
Time managmentom sa u zamestnavatela mozes pochvalit vtedy, ked si sa zorganizovala tak aby aj ked je dieta doma 60%z mesiaca ty si doma s nim a vynechavas len polovicu alebo menej, lebo si schopna do starostlivosti o deti zapojit aj tvojho muza alebo mas inu back up moznost na to aby si v 60% pracovneho mesiaca nenechavala tim v stichu koli skolkarskym soplikom. Vtedy mozes nieco o tom basnit. A o tej vernosti matiek - tak jasne, ze je matka verna zamestnavatelovi, ktory jej povoli kazdy druhy tyzden ocr/pn/dovolenku/paragraf - len ci je nakoniec spokojny aj tim a nadriadeni, lebo uz mi len povies kto to za tu matku bude tahat.
V kolektive mame matky a aj ja som a ja som v zivote nezazila take, ze mala ma soplicek tak ostava doma a ja s nou tyzden na doliecenie - sorry. Ten kto videl, ze to dieta naozaj nedava po zdravotnej stranke tak bral ale neplatene povolenie z roboty aby nebojkotoval cely tim a striedali sa 50-50 s muzom
Btw si si asi pomylila instagram zivot s realitou - na IG vybehne real o tom ake su zeny super time manazerky a ako zvladaju multitasking tak si myslis, ze je to zakomponovatelne aj do realneho zivota - ano na niektore pozicie to moze byt aj vyhoda - napr ucitelka v jasliach, vychovavatelka a podobne ale inde treba nadobudnut aj ine zrucnosti a niektore radsej ani moc nevytahovat na svetlo bozie sveta
Nuž pozerám tu o rovnosti nemôže byť ani reči, nieto medzi mužmi a ženami ale ani ženami navzájom.
@anjelicek26 tebe tiež znížili plat zato že máš deti a bola si na materskej???
Chválila si sa dobrým príjmom.
V skutočnosti sú to kompetencie, šikovnosť a vzdelanie ktoré určujú výšku mzdy a nie počet odpracovaných rokov dámy. Mala som x kolegov, ktorí nastúpili a onedlho ich povýšili, pritom mnoho ľudí pracovalo vo firme celý život. Čím to bude hm?
Týmto končím účasť v mojej diskusii. Rada privítam ďalšie názory na nerovnosti vo výplatných páskach medzi mužmi a ženami na rovnakej pozícii.
Pekný MDŽ dámy! Vážme si svoj prínos v práci a bojujeme za rovnosť v príjmoch.
@prasiatko30 nemám instagram, neviem o čom točíš. Aj za to mi znížia plat?
Autorka myslím že treba vziať do úvahy aj to, v akých profesiách pracujú ženy. Našla som tie najhoršie platené podľa forbes z minulého roka. Skús si odpovedať na otázku koľko % mužov pracuje v týchto profesiách? Tu je "pes" zakopaný. V článku sa píše, že priemerný plat ženy je o 18-19% nižší. Ženy totiž pracujú na pozíciách, ktoré sú menej platovo ohodnotené.
Ženy na pozíciách ako elektrikár, stavbár, strechách, murár, vodár, baník.....často nevidieť.
Zníženie platu kvôli materským povinnostiam je samozrejme tiež, ale nie je to o 24%, lebo z toho 18% je za to, že ženy pracujú v odvetviach v akých pracujú.
Zas, keď žena robí napríklad upratovačku za minimálnu mzdu, tak aj keď pôjde na 9 rokov na materskú a rodičovskú, tak po návrate dostane opäť síce len minimálnu mzdu, ale tá sa medzičasom určite zvýšila. Takže vlastne platovo nič nestratí.
@gab1sol Na seniorskej pozícii je zložitejšia pracovná náplň, viac zodpovednosti čomu prislúcha aj vyšší plat. Takže rozdiel v plate tých 2 žien z tvojho príkladu má dôvod.
Problematické je keď tej čo sa vrátila z materskej a je šikovná po pol roku dajú robiť seniorsku robotu ale na zvýšenie platu záhadne nie je rozpočet. Takže robí to čo senior za plat s ktorým odišla na materskú. Medzitým do firmy prijali ďalších ludi na juniorske pozície s nástupným platom vyšším ako má tá žena.
Zena čo živí 1-2 deti nedá výpoveď zo dňa na deň, zamestnavatelia to vedia a zneužívaju. Len preto ze sa to nestalo tebe neznamená že sa to nedeje.
Autorka, algoritmus schvaľovania úverov, je tak komplikovaný, že tvoje tvrdenie je tak mimo… A dôkazom toho je aj to, ako často práve matky vyplakávajú, že im banky nechcú úvery poskytnúť.
@katka700 ak je ktokoľvek šikovnejší (je jedno, či žena, alebo muž), tak samozrejme, že sa vie vypracovať veľmi rýchlo vyššie. Dokonca, niektorí sú tak šikovní, že pri zmene zamestnania preskočia juniorské pozície a idú hneď na seniora. Ale sú aj ľudia, ktorí sú “veční juniori”. Ale ak je raz niekto šikovný a myslí si, že nie je dostatočne ohodnotený, tak predpokladám, že si vie aj otvoriť ústa a vypýtať si to zvýšenie. Ak však iným kolegom dvíhajú plat a žene nie, tak ver tomu, že dôvod nebude fakt, že má deti. Prečo sa tá žena neopýta, prečo ak má vyššiu zodpovednosť a vyššie kompetencie, má nižší plat ako jej kompetenčne nižší kolegovia?
@mamina7070 Ta studia poukazuje na rozdielny plat v rozmedzi velmi vela rokov, nie je to len o tom, ze teraz sa niekto vratil po materskej.
@gab1sol Samozrejme, sancu dostane "kazda" - ale aku? O xx penazi menej na XX rokov.
Boze zeny, ved my same si nevazime seba, ako matky a bytosti, tak co by sme potom cakali od zamestnavatelov.
@anjelicek26 A preco nenapises aj to, vdaka komu a comu si na tom tak dobre? Bohaty manzel, opatrovatelky, upratovacky a bohvie kto este? Kde by si bola, keby si ostala tu na SK s muzom s 1800 vyplatou? Preco nie si na nemeckom fore? Tam by si nevynikala? Preco mas potrebu o svojich superlativoch (v ktorych medzi riadkami ponizujes) pisat tu medzi slovenkami, ktore si ani nahodou nemozu dovolit zit taky zivot aky mas, lebo jednoducho taky je zivot tu na SK?
@lilitela pobavilo😅🤣Poviem dnes manzelovi😅🤣🤣
Tak pozri autorka, mas dve moznosti - deti alebo kariéra. Povedzme, ze mas vysoku pozicou, dobry plat a mozes si dovolit v klude opatrovatelku. Nechas jej doma dieta, ktore ma dusivy kasel horucku a nechce nic ine len mat pri sebe mamu?
Alebo s kludom anglicana ho nechas plakat opatrovatelke a ides managovat do prace?
Momentalne je to v drvivej vacsine tak, ze riaditel firmi nebude chodit na ocr, pojde jeho zena.
Ja som matka, deti sme chceli, poznam svoje kvality aj tie muzove. A nie, on ocr urcite riesit nebude, teda aspom pri malych deťoch, ale to nam bolo od zaciatku jasne.
Pokial chces riesit karieru a deti koli tomu supnut v polroku do jaslí, tiez pre teba ok, pokial je to tvoje naladenie. Pre mna je nelogicke mat dieta a v ciskoro ho supnut na vychou a opateru ineme, aby som ja malala od rana do vecera - s vynimkou nedostatku financii!
Naco mi je dieta, ktore rano vidim hodinu a vecer tiez? To si najdem hoby job ako babysiter a nebudem traumatizovat vlastne dieta.
Takze pokial som matkou, neocakavam, ze mi bude so starostlivostou on pomahat rodina ci pol dediny. Chcela som ho ja a mm, nie ti ostatni.
A kedze som nastavena takto a budem na ocr s 2 detmi byvat ja, neocakavam od zamestnavatela veducu poziciu, ani rovnaky plat ako kolegyna bez deti, ktora vykonava rovnaku pracu. Praveto, ze tie sopliky a kasle budem riesit doma s detmi ja. Byt matkou bolo moje vedome rozhodnutie, teda deti nedavat po rodine ked su chore.
A neuprednostnim robotu pred chorym dieťaťom na atb ci s tym dusivym kaslom a teplotou.
Taky dlhy vylev o materstve ze? Ale je vacsinou fakt, ze tie mamy cadto vypadnú z práce. A tie nadobudnute schopnosti, ktore si vypisala - hmm...
Multitasking ? Dokazem telefonovat a vesat pradlo ale nenavidim varit, riesit vzdor u jedneho a plac druheho koli chorobe a byt super zena, lebo zvladam. No nezvladam, jedlo prihori kym jedneho tisim a druhemu vysvetlujem 🤪.
A realne, tie kvality ktore si vymenovala ma aj nerodic. A ta o tych hodnotach a pohlad na zivot - ta uplne rusi tuto temu v podstate 🙂
A pokial riesim konflikt so sefom ci zakaznikom a potrebujem ho vyriesit aby boli vsetci zucastneni spokojni, je to uplne ine ako riesit skriepiace sa deti. Tam ti nehrozia totiz financne straty ci výpoveď, aspon prve roky 😉.
A pokial si naozaj dobra a schovas kolegov do vacku - uplne v pohode - potom nebudes mat problem vykomunikovat si to aj ohladom platu.
@svetlonos súhlasím až na tu starostlivosť o deti, keď sú chore. Nie, nie je potreba byt s nimi doma 3t keď ma dieta "iba" soplik. Bezne bývam doma 2-3 dní, potom preberá
na doliecenie starostlivosť babka. A nie, nerobila som si dieta preto, aby sa mi o neho starali iní, ale neviem co je na tom zle, keď pomôže rodina. Mimochodom, vždy to tak v rodinách bývalo. Aspoň v tých normálnych.... a práve tie, ktorým nema kto pomôcť píšu, že si deti nerobili preto, aby sa im o ne starali iní. Od mala som obe učila na to, aby boli zvyknuté aj na iné osoby a nielen non stop zavesené na "mojom cecku".
Nie každá žena musí byť prototypom matky tuziacej byt s dieťaťom doma 3 roky, 24/7. To ale neznamená, že je horšia matka. Práveže spokojná matka = spokojne dieta.
No, ale z clanku teda vobec nevyplyva, ze tie rozdieli su na ronakych poziciach... aj to v clanku pisu (dalej)... ze pracuju na nizsich poziciach.
1, ja neverim, ze na rovnakych poziciach ucitel/ucitelka, lekar/lekarka, upratovac / upratovacka maju diametralne odlisne platy (a ked tak ako sa v clanku jemne spomenulo, kvoli "dlhej materskej"... ale to je "individualny problem".
2, ak by to tak bolo, ze superzenam staci platit menej, tak kazdy sukromny podnikatel by bol stastim bez seba a zamestnaval by len take... lebo by usetril...
3, ak sa porovnavalo cislo "vsetci muzi" vs "vsetky zeny"... tak je to opat len bombasticky titulok s nulovou vypovednou hodnotou (ako to casto byva pri tejto teme)... lebo plat ucitelka v skolke vs programator...

❗️fluktuácia❗️ je u matiek pracovníčiek minimálna. Ďalší bonus v hodnotení matiek. Loajalita ženy matky v práci je neporovnateľná s ostatnÿmi a veľa zamestnávateľov si je toho vedomých. Treba si byť vedomé svojich kvalít. Pol roka znížený plat o 50€ ok, ak je to dlhšie. vnímam to ako vykorysťovanie a neúctu k ženám matkám.