icon

Čo s takýmto psom?

22. aug 2023

Prosim Vas psickarky( nie tie prehnane starostlive). Pani 80r ma psika,krasny len narocnejsia povaha.Rada by ho darovala,my aj chceme.Lenze neviem ci je to dobry napad prave psa uz 1,5rocneho s navykmi ake ma,vraj im utiekol do susednej dediny.Asi 7km. Moja situacia mam zahradu,3deti a chceme psa k detom .Len na zabradu,ziaden pristup dnu.Tento aj je vonkajssi vo voliere.Lenze co si myslite da sa 1,5r psik preucit,naucit nov moresom?Bala by soms a toho ze by nam utekal napriklad z prechadzok a tak.Prikladam foto psa je to takato rasa.

sissy27
22. aug 2023

pobavilo, že naučí sa zaháňať sliepky 😀 a od koho asi? pustíš mu tutoriál z youtube? pracovné psy sa učia od starších psov, alebo ich vycvičí človek. To utekanie má svoju príčinu - ak budete s tým psom pracovať, tak prestane. Ale sama píšeš, že ty máš priority inde, času popri troch deťoch pomenej a toto naozaj nie je pes, ktorému stačí pol hodinová PRECHÁDZKA po dedine, to je pes, ktorý sa potrebuje vybehať a poriadne. Za mňa - toto nie je pre vás vhodný pes.

modrykolibrik
22. aug 2023

@sissy27 suhlasim. Tento pes potrebuje najmenej 2 az 3 hodiny denne nie precbadzky ale poriadnu makacku. Moja suseda ma takeho psa a chodi na celodnove tury do kopcov a ten pes zvladne este lietat po zahrade a.nahanat tanier. Pokial nema ovce pri ktorych by pracoval tak nech ani nemysli na to, ze pes sa bude mat u nej dobre.
Ak ma taky postoj, ze ona nan nebude mat cas lebo.x inych povinnosti nech ani nepremysla nad psom. A co budu robit ak pojdu na dovolenku?

autor
22. aug 2023

@modrykolibrik ale to nie je nas pes.Ja ho nikomu neposuniem.Babka ho ma zavreteho,myslis ze netrpi?
Inak to kazdy kto ma psa,napr bordel sa mu venuje24/7?Neverim.Susedia maju Huskyho,venuju sa mu tak ze 1x prechadzk,zvysok na zahrade,a co pes nezavija,nebrese,neuteka.Naozaj uz len kazdy chodi so psami na tury po horach v zime,v lete.Ja co som chodil na tury tak som v zivote nevidela psa.Inak je to aj tusim nezdrave,nakolko si moze doranat labky.Presne o tom som pisala v uvide(nie prehananie)Lebo niektore naozaj pisete ako keby ste so psom aj spali aby chudak nebol sam a nemal traumy.Ale vdaka za tip.Akurat ze pes u babky nebude o nic stastnejsi ako by bol u nas.

autor
22. aug 2023

@sissy27 a o suhlasim a teraz ma toho pohyby vo voliere az az.Este ze si obcas ubzikne😉

autor
22. aug 2023

@simca06022011 suhlasim.

simca06022011
22. aug 2023

Autorka nazory najdes vseliake, ja mam fakt hyperaktivne plemeno :D co este aj v dochodkovom veku lieta ako raketa vacsinou, a teda neviem kto by mal cas 2-3h behat s nim po vonku :DDD Takehoto podobneho psa ma suseda roky, jediny problem je ze ten pes je dost ustekany, aj pri nej, chodi snim denne von ale tak na pol hodinu. Musi ten pes ak je "kontaktny" dostat spolocnost, niekto sa mu venovat (mojmu to ze je napr sam skodi viac ako toze prelezi cely den na gauci, leo fakt su dni ked okrem rychlovencu ja fakt nestiham), cize ziadne ze zavrety niekde cele dni alebo nik si ho nevsimne, bude robit zle... a to ci mu budu deti aportovat na dvore albeo budete chodit na prechadzky je uplne jedno. A potom su psy ktore kontakne nie su a netreba im to. Toho by som sa bala viac, ako bude vychazdat s detmi.

zojazoja
22. aug 2023

@autor vieš čo spraví pes, ktorý nepozná prechadzky, výcvik, behanie, hranie, aportovanie,zamestnanie psa( hlavu) a pozná len volieru a sem tam dvor, ktorého si vezmeš na dvor a budeš ho tam mat pusteneho? Presne to co nechceš. Zdrhanie, ničenie dvora, sliepok, neplechu...lebo huraaaa sloboda a neviem co robiť a ako správať. Preto ti píšu baby že proste treba zo začiatku zamakať s ním.. učiť ho všetko
Ale to treba naozaj čas, troska aj peniaze a veeela chcenia a trpezlivosti.

marsmykkok
22. aug 2023

Autorka Ja by som skôr na začiatok babke pomohla, berte si ho na prechádzky, na dvor svoj na pár hodín... A uvidíte ako to bude. Ak ho budete zvládať, zoberte si ho, ak nie tak hľadajte iného majiteľa, najlepšie aktívneho v strednom veku s odrastenými deťmi, čo bude mať na neho čas. Je to kríženec borderky, veľmi múdre psy, ale veľmi náročné, potrebujú zamestnať hlavu napríklad aportmi a zároveň tá ich moc inteligencia spôsobuje, že chcú režim, teda bude problém ak naučíš, že o 16tej hodinu si hádžete a zrazu jeden deň tak nebude... Proste vnímajú čas, svoj režim. Ja osobne hoci sa psovi venujem 100 percent by som borderku nechcela.

jumama
22. aug 2023

Pozri si na youtube kanal Ako so psom - ta Viki, co ho robi, ona ma borderky a uvidis sama, ake akcne plemeno to je. Nemusite cvicit na cvicaku, mozete skusit aj sami ucit na prechadzkach. Ale to co ti baby hovoria je absolutna pravda - toto plemeno psika potrebuje riadne vybehat, je velmi temperamentne. Aj kamoska ma a chodi rano pred pracou vencit na dlho a potom aj vecer na dlho. A celu cestu hadzu palicky a pes beha ta a spat a este stale nema dost. Oni ho naviac mali vycviceneho, kupili si rocneho, povely ho nemuseli nosit a skutocne ho mozu mat navolno, ze im neutecie, ale na povel "ku mne" okamzite bezi. Mozete chodit na prechadzky na vodzke, o to pokoj, ale ten pes ma tolko energie, ze ta bude tahat do behu. Aj s tym sa da pracovat, nauciteho aj na vodzke chodit.... ale necakaj ze to sam od seba bude vediet. Peto ak nemas tie dve tri hodiny na neho denne, tuto rasu si neber.

petronelag
22. aug 2023

@marsmykkok To by bolo najlepšie vyskúšať, aký je, skúsiť ako by reagoval aj na deti.

modrykolibrik
22. aug 2023

Z tvojich komentarov je jasne, ze nic o tom plemene nevies. Baby Ti tu jasne hovoria, ze ten pes nie je pre Vas!

Pastiersku činnosť má borderská kólia (alebo border collie) v krvi. Vďaka svojej neuveriteľnej chuti do práce a pozoruhodne vysokej inteligencii bez námahy udrží stádo mnohých zvierat na uzde. Jej špecializáciou je pasenie oviec. Ľahko ich poháňa ľubovoľným smerom, vedie ich bránou alebo izoluje jednotlivé zvieratá od stáda. Aj keď je veľmi nezávislým psom, s pastierom úzko a ochotne spolupracuje. Pod kompetentným a vhodným vedením, ktoré vie oceniť a podporovať vlohy borderskej kólie, je ľahko ovládateľná a ochotná sa podriadiť. Borderská kólia je veľmi citlivé plemeno a svojich ľudí chce potešiť za každú cenu.

V kombinácii s jej enormným nadšením pre prácu táto „vôľa potešiť“ znamená, že borderská kólia by pracovala až do posledných síl, pokiaľ by jej pán „neprikázal“ trochu odpočinku. Okrem fyzickej a (ešte dôležitejšej) psychickej činnosti, ktorú tento temperamentný a vytrvalý čistokrvný pes nevyhnutne potrebuje, by sa mal od kompetentného a skúseného majiteľa naučiť aj to, kedy relaxovať, a v ktorých situáciách sa nevyžaduje jeho pastiersky inštinkt. Nezriedka sa stáva, že zle vychované a nedostatočne zamestnané borderské kólie naháňajú deti, autá alebo iné predmety – niekedy so smrteľnými následkami.

Majitelia borderskej kólie by mali mať potrebné skúsenosti, aby dokázali chyby vo výcviku psov rýchlo vyžehliť alebo sa im v lepšom prípade úplne vyhnúť.

Pochybujem,ze s tvojim pristupom psa prevychovas. Radime Ti dobre darujte ju cloveku ktory sa jej dokaze venovat dostatocne

modrykolibrik
22. aug 2023

My mame krizenca border kolie a toho psa nedokazeme unavit. Je neustale vonku a vyzaduje si neustalu pozornost. Hadzanie palice? Mozes hadat od rana do vecera ten pes ju bude chytat dokial ju sama nestopnes. Ten pes nevie kedy dost. Chce neustale pracovat

zojazoja
22. aug 2023

@modrykolibrik lenže vieš čo sa reálne môže stať a aj sa v 90 pripadoch stáva keď sa daruje pes ....neviem ci skúsený človek si vezme takto psa darované...bodajby..ale...

anonymanonym
22. aug 2023

Je to mix borderky. Potrebuje zamestnat (fyzicky, ale aj psychicky - na co vela ludi zabuda), a HLAVNE naucit na rezim prace a oddychu (aj na to vela ludi zabuda a potom sa cuduje, ze pes nevie kedy dost, no jasne, ze nevie. Clovek urcuje rezim, nie pes). To vobec neznamena venovat sa psovi cele dni a noci (na to ma kto cas???). Dobre vedeny kazdodenny par minutovy trening a aj borderka je spokojna. Len treba vediet ako na to. Snazit sa borderu unavit klasickou prechadzkou je blbost. Nejaka ta interaktivna hracka ako bonus a da sa to.

Ale tiez si nemyslim, ze by vam zrovna tento pes vyhovoval. Ani tak nejde onho - zjavne by sa u vas mal lepsie. Ale nevychovany, nesocializovany, uteka,... A hlavne to ma uz vsetko zafixovane samoodmenovanim, takze o to tazsie bude spravit z neho vychovaneho psika. Da sa to, jasne ze ano. Len to chce cas, trpezlivost, vedomosti (alebo spolupracu s odbornikmi). Ak na to nemate cas alebo odhodlanie, je velmi pravdepodobne, ze sa s takym psikom budete trapit.

hladamematku
22. aug 2023

Ahoj posunies mi kontakt ak si ho nevezmete vezmem ho

sissy27
22. aug 2023

Nie, nema pohybu vo voliere dost a nikdy mat nebude. To nie je skrecok co sa toci celu noc v kolecku. Tak ako sa ti deti v zivote nikdy nevyblaznia dostatocne zatvorene v byte, tak aj ten pes potrebuje poriadne sa vybehat, pracovat, mat zmysluplnu aktivitu a pevnu ruku (nie bitku, ale vodcu svorky, ktoreho bude respektovat). Tym, ze uz ma vytvorene nejake nespravne navyky, tak bude o nieco tazsie ho usmernit, ale da sa to. Len nie v tom rezime, ze praca, tri deti, dom, oddych, konicky a potom niekde pes na prechadzku.

petulda333
22. aug 2023

Da sa naucit. Svokra vzala z utulku psa. Tiez mal cca rok a pol. Utekal 1-2r, odnaucili ho,ale bol to boj

betulinka1
22. aug 2023

Ak ju zachrániš z tej voliéry, tak nebude utekat. Ale samozrejme treba ju to naucit aby neutekala. My sme aj starsich psikov, co sme mali z utulku naucili nechodiť cez branu iba na voditku. Kastrovat urcite. Lebo aj ked utečie, tak vies, ze ti nic neprinesie. Jedine co treba preverit je spravanie k detom. Cize vyskusat, ci je agresívna ak jej niekto berie jedlo, ci nie je citliva na usi a oci. Normalne jej rob zle ako zareaguje. Jedlo jej Skus zobrat. Ci sa nerozbehne po dietati, ked zacne bežať. Zober ju aj s detmi na prechádzky parkrat a uvidis. My sme minule vratili z docasky psika, co bol u nas iba 3 dni. Cely cas v pohode ale akonahle sa rozbehol maly, tak jemu akoby preplo a normalne po nom vyštartoval. Akoze najprv, ze nahoda ale ta sa zopakovala niekolkokrat. Potom som to aj ja skusala a skutocne velmi divne spravanie. Do mojho otca útočil aj bez behu. Takze este utok na dospeleho zvladnem ale útočiť na deti nie. Sice v utulku vraveli, ze mame byt trpezlivi ale nemam cely den na to aby som strazila dvor a dvor je hlavne pre deti a dieta si ohroziť nedam. Uz sme par tyranych psikov odchovali ale na deti ziadny neútočil. Oni este chceli aby mal pes pristup dnu. Takze treba psika vyskusat v roznych situáciách. Lebo ani ked kupis stena ti negarantuje normalneho psa.

lorin29
22. aug 2023

Podľa mňa takýto mladucky sa dá prevychovať ale najlepšie s cvicitelom🙂

simka1454
22. aug 2023

Psíkovi sa treba venovať. Podľa toho čo píšeš, hlavne pre dobro toho psíka si ho neber.

autor
23. aug 2023

@simka1454 Simka len ten pes nebude u babicky stastnejsi nechapes??Ubnas by sa mal ako v raji.
Lenze ak behal kade,tade je mozne ze bude mat stenata a tu je ten problem co s nimi.Cize len z toho dovodu skor nie.

autor
23. aug 2023

@betulinka1 to su rozumne argumenty pre mna si deti na 1 mieste a samozrejme ich nezpecnost.Ale zasa ja mam deti vychovane ,ze nebudu mu robit zle.Akirat co s num ak by mal steniatka je mozne ze utekala aj oreto ze sa harala?Cize ak by sme mali stenata tak to by uz bol horsia situacia.Hlavne kto ny si ich vzal.

zojazoja
23. aug 2023

preco by mala mat stenata? zavolas na veterinu, objednas sa na kastrovanie a je to.

autor
23. aug 2023

@betulinka1 inak uplne rozumne pises.Kazdy tu pise co pes aky by bol z nebo zrazu chudak kebyze ma viacej pozornoati a aj pohyby a prechdzok a celkovo.Ale nikto nenapise rozumne argumenty ako ty a to nezpecnost deti a jeho mozna agresivita atd.
Ale zdal sa ten psik priatelsky,ked ma videl som sl k nemu a cely bol stastny ze k nemu niekto za den siel sa s nim pohrat.

autor
23. aug 2023

@zojazoja ale ak je v tom tak uz asi tazko sa bude kastrovat.Mozno preto sa ho chce babka zba it tak rychlo a zadarmo .

sono2
23. aug 2023

Tak, vyzerá šibalne, to hádam vidí každý.
Ono treba si to zobrať z tej horšiej stránky, ak to bude náročnejšie, bude utekať, sem tam niečo pokazí. Budeš ľutovať, že si ho zobrala?
Vyzerá, že potrebuje kopec pozornosti a hranie. Neni to žiadny pokojný labrador.
Podľa mňa

autor
23. aug 2023

@sono2 lutovat by som nelutovala,mali sme velkeho psa a ten ocuraval vsetko,co sa dalo aj polamak kadexo,ale nelutovali sme.Mne sa ta sibalskost paci,ja skor oblubujem hrave osy akobtie lenive co ich pomaly musis tahat na prechadzkach alebo vozit v kosiku bicykla.Alurat problem nastal ked som muzovi spomenula ze behal po Modre cely den.Lebo stenata urcite by sme nechceli pekne dlho.

sono2
23. aug 2023

Tak potom ok. Obdivujem prístup ináč.
Dom 3 deti, robota, pes čo čural všade. Mňa by šľak trafil. Mimochodom je pekný.
Do kusania ho neberie? Ešte to by mohol byť problém

cessy01
23. aug 2023

Nečítam komentáre tak neviem čo ti baby radia. No ja chovám a cvičím psov 20rokov, mám kopec skúšok q výstav obehaných a tiež som spoluzakladateľom regionálneho centra SZ takže za záchranu akejkoľvek duše budem vďačná.. ale moja odpoveď je nie neberte si ho. Po prvé 3deti, znamená to nedostatok času na prevýchovu a aj keď sa budeš dušovať že si čas nájdeš nie nenájdeš . Po druhé neviem v akom veku sú deti ale keďže bol Utekáč predpokladám že decká občas zabudnú zatvoriť bráničku prípadne nedajú pozor keď pôjdu na ulicu a psa budete naháňať kade tade a to môže skončiť veľmi zle. Ďalšia vec je že asi skúsenosti so psom nemáte takže tento mix aktívneho psa nieje tiež vhodný. Za mňa ak chceš psíka áno môže byť aj starší, zbehnite do útulku a tam ti poradia. Tam je XY pováh vekových kategórií a veľkostí. Už len v ich záujme bude dať vám psíka ktorý bude šťastný s vami a vy s ním. Kukni napr utulok tulačik v Brezne tam je aj kopec šteniatok napr. Do tohoto by som nešla ani ja čo nemám problém s výcvikom , je to príliš aktívny druh psa , k tomu bez socializacie a akéhokoľvek rešpektu voči človeku to značí len problém

betulinka1
23. aug 2023

Ano ak je to border kólia krížená, tak ta ma dobru povahu, len je to energetické delo. 🤣🤣🤣 Cize pohyb a ulohy mu treba davat. Mohla utiecť aj kvoli haraniu. Treba zobrat na veterinu a doriesia to a rovno dat stetrilizovat. Neviem kolko váži ale aj za vlciaka som platila nejakych 120€. To na 100%. My davame vsetky psi aj macky. Nemusime potom riesit mláďatká a potom, ked uz zostarnú, tak radsej zoberieme zase nejake opustené. Aj ked mas deti vychované, tu nejde o to ale aby si vedela ako reaguje na dotyk usi oci a zobrat jedlo, hladkat pri jedle. Jasne, ze detom to nedovolis. Aj u nas su deti poučené od mala, ze ku psovi sa nechodi ked je, nerobi sa mu zle atd.. Ale ja to v ramci výcviku vzdy robim, aj zle aj ked je. Pes nesmie reagovat ak reaguje, tak samozrejme fuj. Potom ked je chory alebo musis ošetrovať oci a usi, aspon vies, ze nemusis s nim bojovať do krvy. Akoze sestra mala maltezaka, ktory si nedal robit nic, lebo ho nenaucila. Keby nas niekto videl ako sme jej strihali drapiky, srst alebo ju ošetrovali, tak by na nas zavolal aj veterinárnu spravu. Bola som doskúsana a doskrabana. Ale tak to je maly pes. Pri velkom to treba ucit aj násilím. Pes sa potom poddá. Proste psíkovi sa treba venovat. A ak bude mat v povahe, ze uteká z dvora, tak to tiez zmeníš iba tym, ze budes mat dobry plot a tvrdý trening. Mala som vlciaka, ktory na prechadzke ani ked sme boli na dvore nikdy neutekal. Bol cviceny, venovala som sa mu a v 6 rokoch mu preplo a utekal v noci. Uz sa to nikdy neodnaučil. Lenze ten bol k cudzím aj k inym psom agresivny, na cvicaku ako baránok, len na ulici, cize, ked zdrhol sama som volala Mestských policajtov, ze ak im ho nahlásia, nech mi volaju. A ja v noci som lietala a hladala ho. Nastastie sa chodil okupat do Vahu, cize som ho nasla na rovnakých miestach. Cize sme museli doriesit ploty aby nedokázal utiecť.