Čo sa stane po samovražde?
Tak sa zamýšľam, myslite že ľudia po samovražde nájdu pokoj? Že sa fakt skonci ich trápenie? Zaujímalo by ma či sa tým vyriešia ich problémy. Ja by som sa to napríklad bala urobiť, že po smrti budem trpieť ešte viac za to že som si vzala život
@nellyskasy Ty ako psychologicka NEMAS SUCIT S NIEKTORYMI LUDMI? Ako psychologicka "NEZNASAS LUDI"? to be brutalne. Ved ty potrebujes urgentne pomoc!
@majkabambulik máš veľmi vyhranené názory. Ja s tebou nesúhlasím.
@nellyskasy nenavist je vazna choroba duse. tvojej. ak niekoho nenavidis,ublizujes sama sebe. nenavist a jej podobne choroby stoja za vacsinou zla na tomto svete.
@majkabambulik prosim ta a ty zijes na slovensku? Komunisti tu poctvivo zakorenili pocit, ze psycho choroby su totalne tabu a to zial stale pretrvava. Drviva vacsina depresii a inych psych chorob sa zial vobec nelieci na svk a co je vysledkom neliecenia choroby? Smrt.
@nellyskasy jezkove oci, psychologicka, ktora nenavidi ludi s inym pohladom na vec ? Nema sucit s "takymito ludmi" ? ...az mi prislo tazko..clovek v zufalstve pride za psychologickou a tam natrafi na takuto harpyu...neskutocne...opat zas a znova sa potvrdzuje, ze papier nic neznamena, a niektore veci sa naucit nedaju...
autorka, co sa deje s clovekom po samovrazde, pozname len z casti. telo moze byt najdene hned alebo trebars rozlozene po niekolkych rokoch alebo nikdy. fyzicky samovrazda konci smrtou a obycajne sa jedna o velku a mozno by sa dalo povedat, zbytocnu tragediu. niekto moze povedat, ze zivot a vnimanie, existencia cloveka smrtou konci. niekto veri, ze sa vteli do ineho organizmu ci sa stane sucastou vesmiru.
ja verim, ze Boh vidi do srdca a pozna dusu kazdeho cloveka, pretoze nas stvoril. ak niekto spacha samovrazdu, Boh vzdy vie, preco to clovek urobil. casto vinu za takuto ubohu smrt v skutocnosti nesie viacero ludi - mozno otec, co opustil tohto cloveka, ked bol dietatom, matka, ktora dostatocne nemilovala svoje dieta, ucitelia, spoluziaci, spolocnost, ktora ho v zivote zranila, az ho zlomila. vinu mozu niest jeho najblizsi, ktori mu nepovedali o radosti, ktoru nam dava evanjelium. nepovedali mu o dare zivota, nenaucili ho znasat utrpenie choroby, posmech spolocnosti, ci sa vyrovnavat s problemami v zivote. alebo mu nepomohli v chorobe, nepomohli mu v stavoch beznadeje, nepodporovali ho v liecbe depresie.
Boh vidi mieru viny kazdeho, kto tomuto cloveku ublizil, trebars aj tu na fore na koniku.
poznam ludi, co bojovali so silnou depresiou a zivotnym udelom a od samovrazdy ich zachranilo iba vedomie, ze vecnym zatratenim po samovrazde by trpeli viac ako pri depresii. poznala som pripady dvoch muzov, ktori sa v skrate z rozchodu (velmi mladi) zabili v pritomnosti svojej rodiny (v inej miestnosti). kazdy z nas pocul o roznych samovrazdach, mozno ich zazil aj v rodine a mozno niektori z nas sami trpeli vaznymi myslienkami na samovrazdu. nemozeme teda povedat, ze ide o rovnake pripady a preto je stav duse po smrti v kazdom jednom pripade iny.
myslim, ze ich vsak vo vacsine pripadov spaja utrpenie, pretoze vidia trpiet pozostalych, vidia, ze samovrazda bola najhorsie rozhodnutie, ze situacia mala ine riesenie. vidia, ze zasiahli do Bozieho poriadku, pretoze Boh im daroval zivot na iny ucel, ich zivot mal byt na dobro svetu a zostal nevyuzity a zmareny.
@gertrudaosem lenze clovek chce verit, ze ten co to urobil, sa uz ozaj netrapi ... Hoci sme mozno za jeho zivota nevideli ako v skutocnosti zije, ako sam potichu niekde place. Zvlast ked vieme, ze to naozaj bol dobry clovek, ktory inym prinasal radost a v skutocnosti sa sam v dusi trapil. Ja chcem verit, ze uz je mu dobre, hoci nechapem preco to spravil a vzdy ked si nanho spomeniem, mam slzy v ociach
Ak veríš v posmrtný život tak si myslím že po samovražde nájdeš pokoj a odpustenie. Princíp samovraždy pochopil raz jeden chlapec, ktorý trpel hrozným depresiami a raz v noci už to nemohol vydržať a chcel sa zabiť. V tom ho ale napadla logická úvaha, keďže človek pred smeťou alebo v trápení oveľa viac si uvedomuje svoje ja a svoju bytosť ako takú. Ak sa chcem zabiť tak to znamená, že vo mne musí byť nejaké druhé ja, ktoré chce zabiť mňa - to moje skutočné ja. Vtedy sa vzoprel proti tomu zlému ja a do rána bolo po celej depresii. Vyšiel do mesta do ulíc a prechádzal sa po nich tak ako keby všetko videl prvý krfát v živote. A tešil sa podobne ako sa tešia malé deti so vsetkeho. Pouličné lampy ludi holubov stromy
@slovakboy to je krasna myšlienka
@nellyskasy normalny clovek neodsudzuje nikdy cloveka, ale moze nesuhlasit s jeho konanim, nazorom, co je v poriadku. Pises o duševnom zdraví a zaroven ho nemas a druhym nedoprajes. Skus radsej druhym prestat zneprijemnovat zivot lebo to prispievas k samovrazdam. https://dusevnezdravie.sk/library/samovrazda/
@dagmarovita - Krásne napísané. Takí ľudia ako ty by mali tu prispievať. Rozumne, dôstojne, pravdivo.
Pochovajú ťa a raz za rok ti donesú kvety. Žiadne voilaaa
Je samovražda a samovražda..
1.) ak ju vykoná človek, ktorý nie je psychicky zdravý, tak určite neskončí v pekle. Boh je spravodlivý. Nesudi ľudí za to, za co nemôžu. Ak je tam psychická porucha, tak za to dotyčný nemôže. Toto môže byť npr niekto v depresii.
2.) ak ju vykona človek, ktorý je zdravý, bude súdený za tento skutok ako keby bol neveriaci (pretože neveril v to, že Boh mu pomôže a neprešiel skúškou). Toto môže byť napr človek, ktorý bol v boji, ale zo strachu z toho, že ho zabije niekto iný, si vzal život sám miesto toho, aby sa snažil brániť.
Si to odserie človek v ďalšom živote
Zalezi ci si verisci clovek a v aku vieru veris ˇˇˇˇ ja som veriaca a po smrti pre nas krestanov existuje peklo ocistec a nebo ˇˇˇˇˇˇ ak niekto spacha samovrazdu ma listok do pekla ale zalezi od okolnosti jeho psychickeho zdravia a vsetko okolo toho cize az clovek ktory soacha samovrazdu sa moze dostat do neba ale budes riskovat ?
@slovakboy aha takze podme sa zabit najdeme vsetci pokoj ano ˇˇˇ dobra debilina az to boli
@sszuzu8 správne, tak je to
Neviem odkiaľ sa berie tá predstava že samovražda je zbabelosť. Je to pravý opak, človek musí prekonať ten najsilnejší pud ktorý má - pud sebazáchovy.
kazdy pripad je iny, ci uz vybicovane emocie, strach z postupu tazkej choroby, skrat, potreba ublizit druhemu vlastnou smrtou, manifest, bezvychodiskova situacia - tazko sudit cloveka. a ak je chory, dlhodoba depresia, nespavost, dusevna bolest, pre choreho je vtedy smrt vykupenim z nepredstavitelneho utrpenia. ludia potrebuju pomoc, spolocnost, zaujem druheho. ale aj tak sa to obcas neda. ludia trpiaci psychicky casto rozmyslaju cely den a noc nad tym, ako sa usmrtit.
@majkabambulik to, ze tu niekto napise , ze vustudoval psycholigiu neznamena ze ju vystudoval. Internet znesie vsetko. Tu sa nozes hrat na koho chces. Neverim vsetkemu co kto napise na Mk. Toto je priestor kde fakt mozes menit tituly s kazdou temou. Dnes som psycholog, zajtra lekar, a mozno na piatok dam pravo🙃🤣
načo sú dobré tieto diskusie a ešte anonymné? ja by som to dala zmazať

Už ani neviem kde kedy a prečo, ale viackrát som sa stretla s tým názorom, alebo teda neviem ako to mám nazvať... Že samovražda nepomôže, si tam kde si bola... Nevyrieši sa to, berieš si to so sebou.
A za ďalšie, ak to človek chce urobiť, tak to spraví, lebo nemyslí na nič iné a na nikoho, ani na dôsledky. Myslím, že takýto človek sa nejakým spôsobom boji alebo môže báť... Ale je to iny strach ako si myslím, ktorý opisujes ty.