Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu?
Ahojte,
prečítala som si tu jednu diskusiu a celkom ma zaujíma, aký je postoj iných žien. Zakladám novú diskusiu, lebo tamtá sa zvrtla na sprosté nadávky a urážky. Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu, dokonca ako peknú? Najmä v kontexte vzorov pre deti. Prosím slušne a vecne.
Kedysi boli v móde úplne anorektické typy žien, ktoré boli v každom časopise a každej reklame. Po čase prišiel trend, že sa začali viac presadzovať normálne vyzerajúce ženy. Mnohé matky, najmä dievčat v puberte, to privítali ako niečo, čo konečne ukáže, ako má vyzerať zdravá žena. Teraz sa to ale preklopilo do opačného extrému a bežne vídame modelky a influencerky trpiace silnou obezitou s odkazom, že aj to je krásne, normálne a v poriadku. Nebojíte sa, že vaše dcéry si namiesto toho, aby sa snažili o zdravé telo, povedia, že nadváha nevadí a budú kašľať na šport a stravu? Ak ste na svojom dieťati začali vidieť, že priberá, ako ste reagovali a riešili situáciu? Nemusíme zachádzať k tomu, že smiať sa iným pre vzhľad nie je pekné - to je snáď základ slušného správania. Zaujíma ma postoj k prípadnej vlastnej obezite (vlastného partnera, detí), nie k vzhľadu cudzích ľudí.
@unicornlady súhlasím s týmto super nepísaným komentárom.
Presne si to vystihla.
Chápem tá ako si to myslela. Obezita jednoznačne nie je v poriadku tak isto ako ani anorexia. Nadmerná obezita,ktorou trpia hlavne americké infuencerky čo som si ja osobne všimla,je chorá. Áno presne tie blabolia o sebalaske,ako sa treba mať rada aj pri 150 kg ,mi príde totálne scestné a choré. Je iné keď ma človek zdravotné problémy ale pre mňa je nepochopiteľné ako môže dosiahnuť 20 ročná žena váhu nad 120 kíl a vravieť o sebalaske a podobných volovinach. A nie neverím že je sama so sebou spokojná.
@unicornlady To s tým doktorom som si tuším všimla aj tu - diskusia o tom, že lekár povedal tehotnej žene, že by si mala viac strážiť váhu. Boli tam, že ženy, ktoré autorke vysvetľovali, že obezita je značným problémom pri tehotenstve aj pôrode, ale bolo veľa takých, ktoré začali riešiť, čo si to ten lekár dovoľuje riešiť jej výzor. V poriadku by bolo riešiť to jedine v prípade, že daný lekár použil neadekvátny slovník...
S tým pohlavím to je tak, že existujú prípady, kedy je nesúlad medzi rodom a pohlavím pochopiteľný. Boli aj v minulosti a oborníci sa zhodujú na tom, že to nie je psychický problém. Ale v nejakej nedávnej minulosti sa to stalo trendom, ku ktorému sa utieka každý, kto má akýkoľvek problém sám so sebou. Určite je to na škodu tých, ktorí sa reálne narodili "v nesprávnom tele".
@annm81 dcére som sa snažila ukázať cestu k zdravšie u telu.. Nie cestou hladovania.. Ani cestou prehnane ho cvičenia ale cestou vyváženej sivého stravovania a najmä primeraného pohybu... Dostatku živín a vitamínov... Pekne schudla.. Teraz cvičíme aj spolu co nás baví... Aj sa zabavíme a vieme ze ideme správnou cestou... Lebo nie vyhlasovať sa k smrti alebo vylúčiť základné zložky stravy... Obľúbené jedlá.. Všetko s mierou a pohybom = krajšie a spokojnejší telo.
@annm81 ja by som sa ta spytala ci sisi vedoma toho ze kopec tych XXL zien nieje XXL prave preto ze vela jedia? Nehybu sa? Ze nezozeru 2 velke cokolady, ci 2 baliky cipsov o desiatej vecer, ,,, vies ty kolko zien sa LIECI,, musia brat hormony, lieky, kortikoidy, ine lieky, z ktorych sa v tebe drzi vsetka voda,, a nieje to stravou?,,,robotu mam fyzicku,v priebehu 2 rokov som schudla zo 75 na 60,, a pribrala na 85,,, nejem viac, vyfasovala som dalsie 3 druhy liekov aby som zila,,, vies kolko sa narevem ze mam tolko kg? A nejde to? Nemozem nejest,, aj keby som mohla asi nezrat kedze mam 43 tabletiek denne!! Da sa to zredukovat tie lieky? Nedaju,, nemozem, hadam 1 rok si denne robim bylinkovy caj, kopec zeleniny, a co priberam aj tak, cely zivot som trpela lebo sa mi chlapci smiali ze nemam 40 kg🤦♀️🤦♀️
Sranda ze som sa vydala do rodiny kde sa kazdy kg riesi🤷♀️ moj muz ma 65 kg ( mojou zasluhou) maval 55kg,,on proste jedol 1 x denne lebo tak bol nauceny,, odkial?,, napit sa, dodrzovat pitny rezim aspon daky?,, nepije kym mu 300x nezopakujes ze sa ma napit,, lebo bol nauceny ze sa nepije vela tekutin lebo chodis vela cikat,,mame dceru,,, a furt sa na nej najde nieco co treba pozmenit🤦♀️🤦♀️ vela pije, vlasy treba ostrihat, este nevie hento tamto,,skus uhadnut ze kde viem ze sa naje a napije,a kde viem ze pride extra smadna,
Svagrinna zena mojho brata poznam ju 14 rokov, normalna zena 60 kg/ 173cm asi,, 4 roky sa lieci na vaznu dg,, ma zrejme 100kg a ked ju vidim zjest tie jej stipky, v robote sa nalieta kolo pacientov,, a neda sa to zmenit,, myslis ze sme si tu obezitu vybrali??? No daj,,, mame prestat brat lieky a umret,, alebo prezijeme a budeme vychovavat svoje deti?
Moje 2 kamaratky ozaj ze fajn baby kamosky kazda jak prut,,, a kazda ma povzbudzuje drzi, dokonca mi sama jedna kupila Xxxl saty krasne,, kupila ich z laskou,, pre mna,,, a ona moje kg ani nevnima,
Nemyslim si ze by sa propagovalo byt obezny,, vzdy tym budeme trpiet,, ale 3/4 tych obeznych ma mozno 2-3 vazne dg a mozeme sa rozkrajat nebudeme mat 60kg.
@annm81 a ešte napríklad syn mal nadváhu... A tak sme zvolili cestu nie chudnúť ale udržať váhu tak aby sa ďalej nezvýšila... +omega 3...a teraz len dorastá do svojej váhy. Hmotnosť sa síce nemení ale telo áno... A pozitívne. +s chalanmi praktizuje sem tam nejaký šport... Ale nedietuje
@lucmirka124 podľa mňa ona nemysli ľudí obéznych v dôsledku ochorenia hodmonov.. Skôr mysli tých čo jedia za 3 a 4 a nebehaju ani ako 1.
@lucmirka124 ty si ale že vôbec nepochopila príspevok alebo skôr si nechcela pochopiť. Autorka píše o takzvanej dobrovoľnej obezite nie o obezite , ktorá je spôsobená liekmi ,hormónmi a podobne. Čiže treba poriadne čítať 🙂
@annm81 myslim si, ze je dobre zit zdravo a sportovat. Ale od toho mal aj ten minuly trend riadne daleko, vacsina xxs modeliek je jedno ovocie denne a hladuje do bezvedomia.
Ak je zena tucnejsia nemusi byt hned skareda a tiez to nemusi byt z toho, ze sa preziera ako prasa, moze to byt z tabletiek, hormonov, komplikovaneho tehotenstva atd...
Dalsia vec je, ze na kazdom vyzeraju kila inak a krasa je velmi subjektivna.
Mne sa napriklad pacia velke prsia a zadky a nemyslim si, ze kazdy kto tak nevyzera je skaredy a vlastne ma ostatne zeny ani nezaujimaju. Najdolezitejsie je pacit sa sam sebe a byt so sebou spokojna a myslim, ze to je to co dnesny trend propaguje (sebavedomie a nie obezitu) a to sa mi paci 😊.
A odkial mozete vediet ci ten clovek je za 3-4 , alebo za 1,, odkial mozete vediet ci ten clovek je obezny kvoli tomu ze vela je, alebo uziva kopec liekov,, naco sa autorka vobec montuje do tohoto ked netusi preco je obezny? lebo daka zienka zhanala sexi pradlo xl a polka kona sa chytala za hlavu a polka kona ju podporila,, ked autorka vidi obezneho cloveka vie na 300% co je za tym?lebo ma pocit ze obezita za propaguje?nepropaguje,,, vzdy sa najde osoba kt sa bude vysmievat z toho ze nemas 60 kg,, keby ste sa radsej zamysali nad tym ako sa vychovavala nasa generacia, aku generaciu vychovavame,, ked je posmievat sa otvorene ludom normalne lebo vsak ked ma zena 100kg treba sa jej vysmievat,, tie 10 -15 rocne deti to kto naucil?? Ja mam doma 6 r dcerku a urcite nechcem aby sa niekomu vysmievala alebo sa bala najest,,, radsej vychovavajte svoje deti, ako riesit ci je 100kg krasnych alebo 45kg...🙏
@lucmirka124 idete si svoje dookola, absolútne ste nepochopili príspevok. Netreba sa vyjadrovať za každú cenu, keď raz príspevok nechápete
ja sa tu uz k diskusiam vyjadrujem takmer nic,ale posudzovat obeznych ludi ked autorka ani netusi aka moze byt pravda,,, co vsetko za tym je.. ze to nieje daktorym ludom aj trapne pytat sa preco si taka a nie taka,,a co si myslite?dufam ze autorka ma tych ukazkovych 90-60-90 a je so sebou nadmieru spokojna a je zdrava,, a toto je jej jedina starost .
Pekne poobedie
@lucmirka124 neviem prečo sa tu pohorsujes.. Obezita je choroba nech je z akýchkoľvek pričiň.. Ci je príčinou hormón... Alebo psychické prejedanie... Alebo nedostatok pohybu.. Je to obrovský problém.. Najmä keď ideš do školy a vidíš veľa obéznych už deti... Strava je nabitá hormónmi.. Pri troche času môžeš prečítať... Co čo obsahuje a pomolicky môžeš prísť aj na príčiny hormonálnych porúch... Niečo môžeme ovplyvniť iné nie.. Je to aj na nás..
@sense priklad s upozornovanim dietata, ze je tucne je nezdravy extrem. Rovnako Ako je extrem sa tvarit, ze obezne dieta je v poriadku.
Normalny rodic to riesi citlivo, zmenou stravy a celkovo zmenou zivotneho stylu celej rodiny, motivovanim dietata, aby sa hybalo a pod.
Len kreten to riesi neustalym napominanim.
Nemyslim si, ze sa obezita doslova propaguje.
Skor sa zacala velmi dobra myslienka "body positivity" posuvat do extremu, ktorym je tvrdenie, ze byt obeznym je uuuplne v poriadku.
Nuz nie je, ani nikdy nebude. Obezita so sebou prinasa obrovske mnozstvo zdr.problemov, znizuje kvalitnu zivota a v podstate skracuje zivot..
Problem vidim v tom, ze uz aj poukazat na obezitu ako nasledok uplne zlej zivotospravy je neziaduce. Hned sa to Len tak hemzi obvideniami z body shamingu..
A myslienka, ze sa nejaka dievcinka/ chlapec v citlivom veku teraz vyjedia do obezity, lebo vidia obezne kvazi celebritky je jednak smiesna a tiez len dokazuje nepochopenie celeho problemu.
Problemom nie je to, ze to bude niekto nasledovat, problemom je posuvanie hranice, na zaklade coho potom obezni ludia nadobudnu presvedcenie, ze je to uplne v poriadku, ze su obeznymi..
Este mi napadlo jedna vec, ze obezita je niekedy len sekundarnym prejavom hlbsieho problemu. Moze byt za tym aj psychicky problem, ci trauma (casto "naklad" z detstva)... A tu naozaj chyba osveta..
To sú také trendy ako so všetkým. Mne sa veľmi nepáči glorifikovat ani normalizovať obezitu, však si zoberte ako tie čisto zbytočné kalórie každodenne stoja planétu jej zdroje, produkcia jedla, CO2. Tým myslím ľudí, ktorí pravidelne konzumujú povedzme dvojnásobok kalórií. Wow, spotrebujes za dvoch, to je niečo na chvalenie sa na YouTube. Ale ak je tam dopyt, je aj ponuka, co už. Podľa mňa trend prejde
Inak co sa tych trendov a sieti tyka. Moja sestra bola v puberte ked vysla pesnicka Ewy Farnej - boky jako skrin. Veselo to vyspevovali s babami v triede a plna postava je skvela postava, nebudeme vychrtle, nebudeme sa trapit idealnymi mierami. Dnes maju 18 rokov a neviem ako je to mozne, ale viac ako polovica triedy ma cez 80kg. Baby maju 19 rokov a su velke. Su fakt velke na to kolko maju rokov. Ale skus co len naznacit, ze je nieco zle s ich postavou - vrhnu sa na cloveka ako kura na chrusta.
Schudnut sa samozrejme da. Ale oni su cele siroke, maju velke prsia - a aj keby schudli tak musia na estet. upravu koze. Pochybujem, ze by sa im koza zatiahla pekne, ked nikdy moc stihle neboli.
Je to skoda. Po detoch budu mat 100+kg
ALe je o ne zaujem. Maju vztahy a lasky. Kedysi bola tucna baba bez sance. Dnes su v pohode vo vztahoch.
@lucmirka124 Ako ti tu už bolo povedané, nepochopila si tému. Už odhliadnuc od toho, ze epidémia obezity naozaj nie je dôsledkom liekov (to sa týka malého percenta obéznych ľudí) tak asi nevyhlasuješ, že je to super a miluješ svoj stav, že?
@lucmirka124 bolo tu už x-krát spomenuté, že výnimku tvoria diagnózy a ich liečba. hovorí z teba hrozná zlosť, čomu rozumiem, viem, že keď je človek chorý, navyše vážne chorý, poriadne mu to máva so psychikou. ja ti držím palce, aby si sa z toho dostala. normálny človek jednoznačne chápe, že chorobu si nevyberáš a ani dôsledky liečby.
@panelacikova mame v skole dievca 11r po operacii vaznej, ozaj je velka,viem co vsetko musi uzivat za lieky,myslis ze sa jej deti nerehocu? Chalani? Baby? Odkial to tie deti maju?Uplne vidim seba,, celu skolu len rehoty,, stredna skola ako kym my rodicia vysvetlili ze tam chodit budem aj napriek vsetkemu,,28 chalanov, 3 dievky a ja z nich jedina kus vacsia, myslis ze sa ma triedna ako spravny profesor zastal aspon raz? Myslela si svoje podporila ich,pritom som na 171 cm mala 68kg ziadny extrem, ale davaj nemam 50 kg,vies jasne ze zlost mam v sebe na taketo porovnavanie,, ved ked ides do restiky, po ulici, do obchodu a porovnavaju vsetkych tych obeznych ludi kolo seba tusia ty porovnavatelia co je za tym? A povedz mi ze nemam pravdu?momentalne vyzeram celkom ok nevidno co mi je, ale mam obezitu,, preco ked idem do obchodu kupit saty a opytam sa ci nahodou nemaju toto xxl ? A predavacka uz pohrdavo odpoveda ze nie. Ja som necitala celu diskusiu nemam nato cas, ale nechapem ako mozete vediet ked ludi porovnavate ci su zdravi a niesu z toho obezny, ten dotycny sam povie jem za 4,, alebo jem 4 druhy hormonov.
@lucmirka124 a ty sama si sa videla,, kus väčšia?,,
@lucmirka124 len ty stále nechápeš, že v diskusii nikto nikoho neporovnáva. bavíme sa o niečom úplne inom. ty si si prečítala úvod a hneď ťa to pobúrilo. dokonca aj ten úvod nie je o výsmechu, len o tom, že sa, bohužiaľ, obezita propaguje ako niečo krásne a úžasné a že je to v poriadku. a v diskusii píšeme o dievčatách, ktoré nemajú problém zjesť kilový hamburger na posedenie, zapiť ho litrom coly, majú 20 rokov a 130 kg.... napríklad... ak niekto niečo odsudzuje tu, v diskusii, tak jedine životný štýl. nie konkrétne osoby a to je sakra rozdiel. nikdy by som neposudzovala podľa vzhľadu, sama som si prešla diagnózou, kde som za rok schudla 12 kg a za ďalšie tri pribrala 15. takže viem, o čom to je. ale ak vidím, ako niekto žere od nevidím do nevidím a samé hlúposti a má 40 kg nadváhy, tak to je iné kafe.
Myslím si, že je to úplne na hlavu, veci, ktoré sú absolútne mimo sa zrazu prezentujú ako normálne. Obezita nie je, nikdy nebola a ani nebude v poriadku.
@lucmirka124 a co ma spolocne primitivne vysmievanie sa, s trendom tvarit sa, ze je to v poriadku byt obeznym?
Ano, zial, plno necitlivych primitivov si servitku pred usta nedava.. Ale je toto dovod zatvarat oci pred pandemiou obezity?
Myslim, ze to beries osobne a precitlivene, Lebo mas negat skusenost. Nuz To si musis spracovat sama..
Ale tvarit sa, ze je to predsa ok, ze tu ide o body positivity, ked je niekto z dovodu uplne zlej zivotospravy obezny, je uplne chore..
Samozrejme, vysmech NIE je namieste, avsak osveta a pomenovanie problemu urcite ano..
@annm81 ahoj, netusim, co ti odpovedali ostatni, no Bratislava je stale plna trendu nejest, byt stihli na ukor zdravia, vsetko biele muka, cukor, ryza cokolvek aj ked nie si alergik tak sa to neje a trend vsetko kontrolovat, prilis riesit, prepocitavat a az cas opat ukaze od akeho mantinelu kam sme sa dostali, kedze sme vyrazne cierno-bieli stale. Nepoznam trend obeznych....a instagram a soc. media su vzdy nas obraz, teda ukazuje ti predovsetkym to, co chces vidiet, co sledujes, co klikas, ak je to to, tak samozrejme navodi ti to svet, ze je to tak a ze to chcu vsetci. V tom je problem internetu. Inak myslim, ze globalne to neplati a tik-tok s instagramom podobne ako youtube su stale plne blbiniek, pretoze je to jednoduchsie, je lahsie zaujat tym, ze som skoro vyzlecena alebo aj uplne som ako tym, ze cosi viem....a rovnako je to aj s roznymi ''zvlastnostami'', uchylkami, ktore sa prezentuju takto v tomto svete ako norma, pretoze je to viac easy, predsa len mat viralne video s nejakou mudrou myslienkou, niecim inym cim prispejem do spolocnosti je narocne.
Ten trend teda bud vpokoji nie je a tych par modeliek kila plus alebo aj vela kil plus splnaju prve kriterium inakosti, ktore sa prezentuje spravne a v druhom pripade morbidnej obezity zas asi ma dost lajkov od skupiny ludi, ktorym nejako tento typ odlisnoti pride sexy.. a ked to doma spravne uchopis a vysvetlis tak sa toho nasledovania vobec nemusis bat, podla mna

@nini1978 autor nerieši to, ako iní vyzerajú.
Diskusia chcela byť na tému "vnímate propagáciu obezity?"
To je obrovský rozdiel.